Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 02:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 23 sty 2015, 11:28 
Amator
Od: 26.11.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Czy ktoś z Was stosował pasywne zabezpieczenie w postaci Auto DNA czy jakieś inne znakowanie i ma z tym jakieś doświadczenie.
Na stronie http://www.dnaprogram.pl/ można sobie poczytać.
Pomysł wydaje się ciekawy szczególnie przy kilku milionach cząsteczek. Pewnie nie da się wszystkich usunąć ale czytając fragment o tym jak sprawdzić czy dany przedmiot jest zabezpieczony (cytat poniżej) mam wątpliwość czy ktoś kto kupie np. zderzak na jakimś szrocie czy innej aukcji internetowej w ogóle to sprawdza. Poza tym jeśli cząsteczkę można usunąć to można sobie wyobrazić, że przy odrobinie cierpliwości można przygotować do sprzedaży konkretną część tak, żeby nikt nie zauważył. A jak po kilku latach gdzieś znajdą jakiś pordzewiały błotnik na jakimś złomie i stwierdzą, że to od mojego skradzionego dawno temu auta to w d.pe z takim zabezpieczeniem.
Jak uważacie?

"Wystarczy dysponować lampką emitującą światło UV czy np. czytnikiem banknotów. Następnie zdrapać jedną mikrocząsteczkę z pola świecącego w ultrafiolecie i odczytać kod identyfikacyjny przy pomocy szkła powiększającego lub mikroskopu."

Pozdrawiam

administrator
PostNapisane: Pt, 23 sty 2015, 12:23 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Posty odbiegające od tematu wątku zostały usunięte.

PostNapisane: Pt, 23 sty 2015, 14:53 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Marrud napisał(a):
Tego konkretnego modelu nie znam, ale mam w jednym z pojazdów alarm meta system i jestem zadowolony. Na razie nie ukradli :wink:
a masz jakieś podejrzenia , że próbowali ?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sty 2015, 23:59 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Na szczęście nie. Alarmy meta system montują w ASO Suzuki i posiadają autoryzację firm ubezpieczeniowych.

PostNapisane: So, 24 sty 2015, 00:29 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
W wawie chodzą słuchy ze mieć Japończyka to mieć kłopot

iPhone

PostNapisane: So, 24 sty 2015, 10:56 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
To tylko słuchy - nie ma co generalizować. Ja uznaje tylko japończyki, ale trafił się kilka lat temu jakiś służbowy peugeot i to właśnie tylko jego troszkę zepsuli na parkingu.

PostNapisane: So, 24 sty 2015, 10:59 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Region: śląski
Czy słyszeliście może o dodatkowym zabezpieczeniu w postaci karty, która skanowana jest po wejściu do samochodu. Karta komunikuje się z jakimś skanerem który ją uwierzytelnia, podobnie jak sygnał który emitowany jest przez kluczyk do komputera samochodu umożliwiając jego uruchomienie. Słyszał ktoś o takim rozwiązaniu, ma jakieś opinie i wie gdzie można to zamontować?

PostNapisane: So, 24 sty 2015, 15:46 
Przed 10 dzisiejszego poranka na TVN24 gośćmi w studiu byli policjant bodajże z KSP oraz spec mechanik z TVNTurbo - Woroniecki, prowadzący Bedzię Pan zadowolony.
Konkluzje obu panów:
- Warszawa i okolice - Japończyki są dużo wyżej cenione niż reszta. Reszta kraju - VW Golf i ogólnie Audi bez wskazania modelu.
- coraz częściej nawet do kradzieży kompaktów złodzieje podmieniają komputer samochodu 1:1. Może to jest metoda - zabezpieczenie mechaniczne kompa i wtyczek - Super Glue na wtyczki, komputer w kasecie jak w sejfie <hahaha>
- "specjaliści" w tym fachu doskonale wiedzą, gdzie montowany jest dany typ zabezpieczenia dodatkowego w danym modelu, rozpoznają dodatkowo dodane przewody, taśmy izolacyjne, opaski elektryczne itp. Zresztą firmy tego nie ułatwiają często nie przykładając się do odwzorowania elektryki pojazdu w swoim dodanym zabezpieczeniu.
- kradzież zwykle jest poprzedzona dość długim rozpoznaniem, rzadko kradną z przypadku.
- i tu najciekawsze przynajmniej dla mnie - tak to zrozumiałem z 2-3 zdań - mając rozbitka przespawają cały element z tabliczką z numerami nadwozia do tego ukradzionego i wprowadzają go do ponownego obrotu. Jakkolwiek najbardziej oczywiście kradną na części.
- od złapania złodzieja na gorącym uczynku, bez całej wcześniejszej otoczki operacyjnej Policji, do skazania dłuuuga droga... <slabo>
- i na koniec najlepsza rada - dobre ubezpieczenie jako podstawa zabezpieczenia pojazdu.. <oczy>
- Pan Woroniecki: nie podjąłbym się zabezpieczenia pojazdu i dania gwarancji pokrycia szkód w razie kradzieży. <nuta>
- Pan Woroniecki: znakowanie elementów pojazdu to przeszłość - odnośnie pytania SerWe <nuta>
Pozostaje się <modlisie>, dobrze ubezpieczyć i tyle...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 26 sty 2015, 20:22 
Wstydliwy
Od: 26.01.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Ja odebrałem GJ 10.12. 2014, w ostatnią sobotę rano tj. 24.01.2015 wychodzimy z żoną przed blok a mazdy nie ma :arrow: Ukradli śmierdziele, mieszkamy w warszawie na pradze ehhh.

PostNapisane: Wt, 27 sty 2015, 09:37 
Amator
kawa78 napisał(a):
Ja odebrałem GJ 10.12. 2014, w ostatnią sobotę rano tj. 24.01.2015 wychodzimy z żoną przed blok a mazdy nie ma Ukradli śmierdziele, mieszkamy w warszawie na pradze ehhh. Dziś zamówiliśmy kolejną GJ FL odbiór na kwiecień. Dostaliśmy rabat flotowy 6% bo to druga sztuka w przeciągu roku Taka sytuacja...

Witam

Piszesz o tym tak lekko jak by Ci autobus uciekł z przystanku :arrow: Wychodzę nie ma auta zamawiam drugie, luz. Ja jeszcze nie mam Mazdy, czekam ale jak czytam kolejny wpis o tym, że ukradli to jestem normalnie załamany. Już nawet nie mówię o tym żonie bo jak powiedziałem o pierwszym przypadku to się prawie pokłóciliśmy. Po co kupiłeś takie drogie auto, ukradną, nie będę nim jeździła bo się będę bała itp. Ku..wa co zrobić z tym procederem :mad: ;(( Wiem, dobre ubezpieczenie, ale stres i tak jest jak cholera. Będę miał Mazdę a po Wawie będę jeździł starym autem bo strach Ku..wa mać :mad: :mad: :mad:
Jaka to była wersja sedan czy kombi? Może kombi nie będą tak brali <suicide>
Pozdrawiam

PostNapisane: Wt, 27 sty 2015, 20:16 
Wstydliwy
Od: 09.06.2014
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Też noszę się z zamiarem kupna sedana, ale trochę mnie przeraża to , że jest u złodziei zapotrzebowanie na auta na gwarancji. Na części chyba ich nie kradną, pytanie zatem co z nimi robią.

PostNapisane: Wt, 27 sty 2015, 20:30 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: wielkopolski
Generalnie trochę o tym czytałem i problem póki co dotyczy głównie Warszawy. Ja zdecydowałem się po zakupie założyć zeder - to na tych amatorskich rzezimieszkow oraz profesjonalnych ale nie działających na zlecenie. Na tych z kolei ze względu na ich ścisłą współpracę z lawetami dokopalen sie do jednego z niewielu w kraju specjalistów, faceta, który działa tylko w Poznaniu, a mianowicie w wielkim skrócie, zakłada dodatkowe pompy hamulcowe, które po zmianie pozycji blokują wszystkie koła ;)

PostNapisane: Wt, 27 sty 2015, 21:15 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Takie info

http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/1 ... skana.html

A podsumowując to w 2014 roku skradziono 127 sztuk Mazdy 6.

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 11:39 
Amator
Witam

Tak sobie poczytałem i pooglądałem o tym Zederze i się zastanawiam jak to się montuje, a konkretnie jak się zakłada tą tuleje z otworem na kolumnę kierowniczą? Czy ingerencja w konstrukcję auta nie jest zbyt daleko idąca a co za tym idzie jak to się ma do gwarancji i do bezpieczeństwa w przypadku zderzenia. Kolumna jest jakoś specjalnie konstruowana pod kontem odpowiedniego zachowania się w przypadku zderzenia. Czy taka "buła" od dołu przypadniemy nie zaburzy tego co wykombinowali konstruktorzy? Nie wiem jak w przypadku M6 ale na niektórych zdjęciach wyraźnie widać, że to dość mocno wystaje co dodatkowo może być niebezpieczne (nie chciałbym mieć tego w kolanie) lub po prostu nie wygodne podczas wsiadania czy wysiadania? Ja też jestem żywo zainteresowany jakimś dodatkowym zabezpieczeniem ale to jakoś do mnie nie gada :| .
Rozmawiałem ze znajomym policjantem i ponoć jak jest zamówienie na konkretny egzemplarz to nie ma metody potrafią zadzwonić i poprosić o kluczyki i dokumenty a jak na model to liczy się czas. Jak standardowa metoda nie zadziała plus pomacanie miejsc gdzie najczęściej montowane są dodatkowe przyciski to odpuszczają i najczęściej coś zniszczą dla zasady.
Kombinuję nad jakimiś zabezpieczeniami, które z jednej strony nie za bardzo utrudnią mi życie a z drugiej jak najbardziej wydłużą czas potrzebny do nieuprawnionego uruchomienia auta. Myślę o odcięciu na rozruszniku i może o elektrozaworze na paliwie. Proste ale wymaga czasu. Nie wiem tylko jak warunki gwarancji a nie chcę tego robić w serwisie.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 11:58 
Z tego co ja kojarzę to masz zablokowany obrót.
A zadziałanie zabezpieczenia w układzie kierowniczym to wsunięcie tulei - tu mógłby kolega Cobretti napisać nam jak to technicznie wykonują.
Mam odpowiedź MMPol do mojego sprzedawcy - pytanie jak to zinterpretować:

Klient może zamontować dowolne zabezpieczenie, ale jeżeli nie jest przez nas uznane, to wszystkie skutki jakie ewentualnie mogą z tego wyniknąć w trakcie eksploatacji samochodu nie będą objęte gwarancją, ani żadną odpowiedzialnością producenta. W takim przypadka odpowiedzialność będzie po stronie sprzedawcy blokady ZEDER. Natomiast gwarancja na samochód będzie biegła niezależnie, pod warunkiem regularnego wykonywania przeglądów okresowych.

Co do zaworu to pamiętaj, żeby bez zasilania był otwarty, a dopiero zasilanie go zamykało.. :wink:
Tak wykonuje się systemy bezpieczne w przemyśle. Kiepsko byłoby gdyby przez brak zasilania (przecięcie przewodu, przebicie itp.) zabrakłoby ci paliwa w trakcie wyprzedzania TiRa. Ale wtedy musisz pomyśleć o dodatkowym zasilaniu akumulatorowym tylko tego zaworu...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 12:03 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Zastanawiam się co to znaczy "uznane"... To ja muszę do dealera przyjść, żeby obdarzył uznaniem jakieś zabezpieczenie? :roll:

Ale też ulegam powoli psychozie, że muszę coś zamontować...
Czy ktoś mógłby polecić jakieś profesjonalne firmy montujące takie zabezpieczenia?
Wujek Google średnio pomocny... Same firmy-krzaki albo zabezpieczenia, które pachną latami 90...

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 13:51 
Zobacz elektrodę. Tam jest kilku niezłych kolesi..

Co do Zedera to chyba każdy woli nie mieć gwarancji na rurę od koła kierownicy do maglownicy niż znowu czekać 3-4 miesiące na samochód i stracić ok. 10-20 tysięcy PLN. Ale pewnie nic, nawet Zeder nie da pewności. Można tylko zniechęcić i tyle..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 14:29 
Amator
Gwarancja to jedno a bezpieczeństwo to drugie ...

Czy mógłby ktoś podrzucić jakąś fotkę Zedera w GJ?

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 14:48 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Chłopaki mam info od kolegi, że dziennie z Wawy znikają dwie Mazdy 6 2013-2014. Jak już znaleźli na nie sposób to będzie szło lawinowo. Pomyślcie o dodatkowym zabezpieczeniu lepiej.

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 14:52 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Maaro78 więc piszesz, że miesięcznie z samej Warszawy znika 60 Mazd 6 GJ. Ma ktoś dane ile jest ich sprzedawanych? :)

P.S.
Skąd kolega ma takie informację? Pracuje w Policji?

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:01 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Nie pisałem, że zaczęło się to miesiąc temu tylko niedawno, aż tak dokładnie nie wnikałem w szczegóły. Ile jest sprzedawanych - takie dane będzie miał dealer jak sądzę. :wink:

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:40 
Świeżak
Od: 11.12.2014
Rok produkcji: inny
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Nie potrafię znaleźć źródła ale Mazda w zeszłym roku sprzedała 2500 sztuk Mazdy 6.

administrator
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:42 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Maaro78 a te dane masz z pewnego źródła typu Policja, Ubezpieczyciel?
Z tego co tu użytkownicy piszą, to fakt giną po 2 szt, ale raz na tydzień, przeważnie w weekend, pod blokiem.

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:44 
SerWe napisał(a):
Gwarancja to jedno a bezpieczeństwo to drugie ...

Czy mógłby ktoś podrzucić jakąś fotkę Zedera w GJ?

Pozdrawiam

Jakoś to cudo homologację dostało. Co do zdjęcia to nikt z forumowiczów tego jeszcze nie ma.
Patrząc na zdjęcie montażu w Maździe 6 ze strony Zedera wystaje 1-2 cm poniżej plastików obudowujących kolumnę kierownicy:

http://www.zeder.pl/galeria.php#frame

Kiepskie zdjęcie dla M6, ciekawe co to za wersja...?
Sam się zastanawiałem czy nie będzie z tym problemu.
Ale wsiadając i wysiadając w ogóle nie zbliżam nóg w tym rejonie tapicerki.

Maaro78. Jakby tyle ich kradli, to by cały zasób warszawskich salonów znikał...
No i co by powiedzieli właściciele golfów, jakby M6 zbiła ich z tronu? :mur:

-- Dodano: 28 stycznia 2015, o 15:44 --

tombien napisał(a):
Maaro78 giną po 2 szt, ale raz na tydzień, przeważnie w weekend, pod blokiem.

W nocy...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:52 
Bywalec
Od: 08.12.2014
2500 w mazowieckim czy w całym kraju? Jakby nie było, 2szt dziennie to po pól roku wszystkie zabiorą lepkie łapki. Jakaś bzdura z tą ilością kradzieży.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 15:53 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Region: zagranica
rkarcz napisał(a):
Kiepskie zdjęcie dla M6, ciekawe co to za wersja...?

Mi to na GG wyglada :/

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 16:29 
Amator
zyrafal napisał(a):
2500 w mazowieckim czy w całym kraju? Jakby nie było, 2szt dziennie to po pól roku wszystkie zabiorą lepkie łapki. Jakaś bzdura z tą ilością kradzieży.

Jak Ty to liczysz? Dwie dziennie to 730 rocznie. Nie ważne ... Nawet jak by brali jedną na miesiąc to i tak za dużo. Od stycznia na forum było info o 4 czy 5 sztukach a wcześniej jakoś cisza albo nie zauważyłem. Rzeczywiście się chyba nauczyli sku...syny jak napisał Maaro78. Niech im łabska pousychają. Może one gdzieś za granice idą bo takiego zapotrzebowania na części to chyba nie ma u nas.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 16:37 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Ha, faktycznie, walnąłem się o jedno 0 w pośpiechu ;). Też sobie pomyślałem, że może ktoś uruchomił prywatny kanał eksportowy, o ile ta liczba jest prawdziwa...

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 18:32 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Panowie! Coś dla rozluźnienia atmosfery. Jest jeszcze jedna metoda zabezpieczenia M6 przed kradzieżą, może równie skuteczna jak zabezpieczenia mechaniczno-elektroniczne, nawet te najbardziej wymyślne, gdyż i one okazują się ułomne.
Metoda, którą mam na myśli nic nie kosztuje, nie wymaga również ingerencji w auto, przez co nie ma wpływu na utratę gwarancji.
Ta metoda to nic odkrywczego, jej elementy w sposób rozproszony przewijają się na naszym forum od początku jego istnienia.
Tą metodą jest obrzydzanie innym naszych ulubienic M6-ek. Spotęgować musimy narzekanie na nasze auta poprzez wytykanie - a w skrajnej postaci nawet wymyślanie - najprzeróżniejszych ich wad i błędów konstrukcyjnych na forach motoryzacyjnych, w prasie, wśród znajomych, sąsiadów, w miejscu pracy i w każdych innych okolicznościach. Wybrzydzajmy ile wlezie. To narzekanie ma w efekcie przyjąć postać powszechnej opinii o słabości, marności marki, zwłaszcza modelu "6", po to by zniechęcić zainteresowanie nim złodziei.
Nie ma popytu - nie ma kradzieży.
I od tej chwili tylko MY wiemy ile naprawdę warte są nasze ulubienice madzie, magdaleny itd. itp.

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 18:45 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Aha jasne :) niestety jak ktoś już wyda $$$ to chwali , nawet jeśli szumi dziurawymi uszczelkami i maską trzęsie, taka natura ludzka że uzasadnia swoje wybory, a natura wiadomo silniejsza niż logika i rozsądek :)

Z trwogą czytam o tych kradzieżach, przez lata z makaronami w ogóle ten temat nie istniał w mojej świadomości. Alf nie kradną, bo się boją że się zepsują zaraz po ruszeniu albo spdaną z lawety :)

Widziałem jakieś statystyki, że faktycznie w Warszawie jakaś wyjątkowa "moda" wśród złodziei na skośnookie produkty, bardziej nawet niż Golfy "szły" - dane z 2013r, może teraz tylko gorzej.
O co chodzi?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1