Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 23:05 
Wtajemniczony
Od: 19.08.2013
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Co wy wszyscy z tym "premium"! Nawet tabelka dla sprzedawcy ze "zmianami" w wersji FL miała tytuł:
"Zmiany zbliżające Mazdę 6 do klasy premium" (czy jakoś tak) :wink:

Premium jest BMW. Premium jest Mercedes. I premium jest Audi.
Mazda nigdy nie będzie premium, bo jest za tania! :D
No bo chyba tylko o cenę chodzi w tych czasach...

Opowieści o mitycznym spasowaniu, bezawaryjności i królewskich materiałach wykończeniowych włóżmy między bajki.
Za 120 000 (cena SkyPassion 2.0 MT) możemy mieć BMW lub Audi!
Konkretnie: golusieńskie Audi A4 (120 KM) czy BMW3 (136 KM). Czy te modele są premium?

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 23:40 
Amator
Od: 04.04.2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Zapomniałeś o Lexusie IS 250, 208 KM, automat, nieźle doposażony w standardzie za ok 125 PLN po rabacie:)

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 23:49 
Wtajemniczony
Od: 12.03.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Też zastanawiałem się nad tym Lexusem, ale nawet nie wybrałem się na jazdę próbną po tym, jak zobaczyłem, jak jest ciasno w środku.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 00:32 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Radiss napisał(a):
...Za 120 000 (cena SkyPassion 2.0 MT) możemy mieć BMW lub Audi!
Konkretnie: golusieńskie Audi A4 (120 KM) czy BMW3 (136 KM). Czy te modele są premium?

Lub Volvo V40 dalekie od golasa : ocean race benzyna turbo 150KM (ponoć łatwe do podniesienia na 180KM) z kilkoma fajnymi pakietami, i zostanie >10tys.
Ale to mniejsze auto. Za to design, jakość materiałów, fotele, wnętrze (jasne skóry, alu itd.) - super. I jeździ bardzo fajnie.
W wymiarach Mazdy 6 konkurencja jest jednak stylistycznie nudna i nijaka po prostu.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 05:32 
Blasia napisał(a):
rkarcz napisał(a):
Ja was nie rozumiem. Jęczycie, miauczecie.

Po to jest forum,na forum trafiają głownie ludzie jak mają problem <nie> .Jedni pisza tylko w superlatywach i nie widza wad ,inni na wady zwracja więcej uwagi i o to chodzi ,każdy pisze co uważa i jakie ma odzczucia :)

Ok. Pełna zgoda. Tylko np. ciebie nie rozumiem. Poprawiłeś wyciszenie. Super. I co? Jest lepiej? Wnioskuję, że tak. I po co dalej drążyć ten temat? Jak jesteś zadowolony z efektów to raz to napisz we właściwym wątku, podaj cenę (kiedyś cię o nią zapytałem, ale się nie doczekałem) i tyle. Każdy sobie zsumuje koszt auta + koszt wyciszenia i ma potencjalne koszty pseudo premium.
Co do porównywalnych aut i ich cen. W mojej firmie mieliśmy spory ból głowy przy wyborze auta. Wygrał wygląd, silnik wolnossący i wyposażenie w dość niskiej cenie jak na auto klasy średniej. Jeździłem M6 2 razy, ktoś powie mało, ktoś powie wystarczająco. Mam już trochę km za sobą, tak samo jak i kilka aut za sobą. I jadąc samochodem na jeździe próbnej nie skupiam się na nawigacji czy audio. Bo ma to szczerze w d.. jakie to będzie. I za każdym razem nie miałem najmniejszych zastrzeżeń do wyciszenia jadąc ok. 200 km/h. Może dlatego, że nie jeździłem żadnym samochodem Premium - no poza leciwym Audi B4, ale takie to premium... Za to miałem zastrzeżenia do trzymania się tego auta w zakrętach. Jest takie sobie. A tego na forum nie znalazłem, bo wszelkie istotne posty przysłania wyciszenie i walka SkyActive z TSI...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 08:22 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Subiektywnie każdy odczuwa po swojemu, dla mnie w zakręcie mazda6 jest wystarczająco dynamiczna. GJ jest zawieszona dość jak na standard takich wozów wysoko... 16.5 cm, gdzie standardowo gdzieś 13cm, nieraz 12.5cm. Więc nie ma co wymagać wrażeń z gokarta, przy tym jest dość długa i to robi swoje. Uważam, że dzięki tej lekkości i tak jak na potencjalne warunki i rozmiary, radzi sobie bardzo dobrze i zakręty połyka sprawnie, a za to przynajmniej bezpiecznie w mieście na krawężnikach i koleinach.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 08:59 
Świeżak
Od: 11.12.2014
A ja nawet nie zwróciłem uwagi na dość wysoki prześwit Mazdy M6. Dla porównania jest taki sam jak w nowej Hondzie CRV tj. 16,5 cm.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 09:34 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: 2014
Region: pomorski
a mnie to cieszy bo na garbach skrzypi tylko cos w zawieszeniu a nie zderzak o prog :)
ja przesiadlem sie z 12letniej 6tki GY, i przez pierwsze 10 tysi byl efekt cheerleaderki.
Teraz juz zauwazam bolaczki, a moze dupa sie rozpasla i sie chce wiecej i wiecej?
Niby staram sie psychicznie uczyc ideologii "miej mniej", ale juz wiem ze po Mazdzie bede w jakies Cayenne, X6 moze celowal...
Na razie Mazda daje frajde. Wycisze - da jeszcze komfort. I bedzie git...
A przeciez jak juz ktos napisal, BMW 3 tez ma problemy z wyciszeniem... a to niby premium

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 09:55 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
BMW, Audi i Mercedes to było premium 15 lat temu teraz to ten sam plastik-fantastik jak w innych autach. Problemem niemieckich aut jest to, że z każdym modelem auto jest coraz gorsze. Na zewnątrz ładniejsze, a w "środku" (mechanika) coraz większy syf. Pracuję dla niemieckiej firmy od 10 lat, firma produkuje maszyny przemysłowe, co roku projekty i materiały są coraz gorsze, czasami jak widzę maszynę którą mam uruchamiać to mi ręce opadają. To nie jest made in germany to za kilka lat będzie made in china. To samo jest z autami niemieckimi i generalnie z całym przemysłem. Najlepszym przykładem jest mercedes, na zewnątrz super wygląd (bogate lemingi polecą) a pod blachą wielkie gówno. Koszty eksploatacji są absurdalne. Czym droższy model tym wyższe koszty utrzymania to jest niemiecka myśl przewodnia. Mazdę kupiłem bo mam nadzieję, że jeszcze nie "doszli" do tych wniosków co niemcy, klasyczny wolnossący silnik, zwykły hamulec ręczny, normalne zawieszenie jest szansa, że to auto pożyje parę lat bez dokładania wiecznie na coś kasy.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 10:27 
Wtajemniczony
Dlatego ja nie powiedziałem, że "BMW, Mercedes i Audi są premium" tylko że są postrzegane jako premium. To istotna różnica. Zgadzam się 100 procent, że teraz pod względem jakości wszyscy do siebie równają... A jednocześnie wszyscy chcą być postrzegani jako premium, bo wtedy klient nie patrzy na cenę i to co za nią dostaje tylko na to czy kupi sobie łatkę "premium". Tylko co ta łatka kurde znaczy?

Dla mnie np. M6 jest "prawie jak premium", a przy tym w kwestii wyglądu: wygląda lepiej niż premium :)

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 10:42 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Ja jeżdziłem na codzień wieloma samochodami od Opel Insignia, BMW 530, BMW X5, Peugeot 508 ( tylko dwie jazdy testowe z FL, ale też zaliczona ) , Vectra III i teraz będzie Mazda 6 FL :zawrotglowy:

Auto dla mnie to nie religia tylko FUN. Z takim założeniem wybrałem teraz M6 FL.
Premium to Porsche czy Lamborghini.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 10:55 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
Cytuj:
Dla mnie np. M6 jest "prawie jak premium", a przy tym w kwestii wyglądu: wygląda lepiej niż premium :)

Zgadzam się w 100%, nie jest idealna ale takich aut nie ma i to bez względu na cenę, za to wyglądem biję wszystkie inne :)

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 12:02 
Wtajemniczony
Wracając do esencji tematu "kupujemy GJ", czy ktoś z zamówioną FL (jak ja) ma jakieś info od sprzedawców?
Zaczyna mi działać na nerwy to, że nie mam żadnej broszurki, specyfikacji, cennika...
Pytanie do co lepiej zorientowanych na forum: czy ktoś wie, kiedy na stronie mazda.pl będą oficjalne materiały?

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 12:14 
Prawie fanatyk
Polska broszura ze specyfikacją, wyposażeniem, wersjami i cennikiem PL jest przecież od listopada - napisz do dealera to Ci przyśle w pdf, czy są wydrukowane nie wiem, nie odwiedzałem jakiś czas salonu.
Nie wiem jak wstawić na forum plik .pdf? - podaj adres e-mail na priv to Ci podeślę tą broszurę, jak nie zdobędziesz w salonie.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 12:51 
Radiss napisał(a):
Wracając do esencji tematu "kupujemy GJ", czy ktoś z zamówioną FL (jak ja) ma jakieś info od sprzedawców?
Zaczyna mi działać na nerwy to, że nie mam żadnej broszurki, specyfikacji, cennika...
Pytanie do co lepiej zorientowanych na forum: czy ktoś wie, kiedy na stronie mazda.pl będą oficjalne materiały?

Mam info o dacie produkcji: 13,22,23.01 każdego z zamówionych egzemplarzy.
Co do broszurek masz kilka zrzutów z pdfa w tym wątku.
Co do oficjalnych info to miały być po 6.01. I jedyne co się sprawdziło to "miały być".

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 15:24 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
U mnie też brak info.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 16:28 
Wtajemniczony
Andrzejsr napisał(a):
Polska broszura ze specyfikacją, wyposażeniem, wersjami i cennikiem PL jest przecież od listopada - napisz do dealera to Ci przyśle w pdf, czy są wydrukowane nie wiem, nie odwiedzałem jakiś czas salonu.
Nie wiem jak wstawić na forum plik .pdf? - podaj adres e-mail na priv to Ci podeślę tą broszurę, jak nie zdobędziesz w salonie.

Napisałem na prv.
Generalnie mi dealer obiecał, że wyśle, ale nic nie wysłał... A że na mazda.pl nic nie ma, to myślałem, że tak mają wszyscy :arrow:

Zrzuty z pdfa były tutaj wrzucane, ale tylko w temacie wyposażenia... A ja bym chciał np. specyfikację techniczną czy pełnowymiarowy cennik wraz z akcesoriami... :)

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 19:04 
Wstydliwy
Od: 03.12.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Nie do końca rozumiem historie o tym, że M6 jest głośna. Ja mam datę produkcji z lipca 2014 i jest ok, jednak może buble zostały przez fabrykę już poprawione.
Głośno to miałem w traktorze Insignia 2.0 CDTI - jeden z najgorszych samochodów jakie w życiu miałem - nigdy więcej Opla.
W Passacie B6 2.0tdi przy prędkościach autostradowych w kabinie także miałem huragan i nie dopatrzyłem się jakiejś specjalnej ciszy.

Generalnie może w/w marki są lepiej wyciszone, jednak wycie klekota przy 180km/h powoduje, że głośniej jest niż w M6 bez wyciszenia.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 20:40 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
rkarcz napisał(a):
Jeździłem M6 2 razy

Przepraszam to ja jestem " Cienki Bolek " bo przejechałem dopiero 60 tys. :)
rkarcz napisał(a):
podaj cenę (kiedyś cię o nią zapytałem, ale się nie doczekałem) i tyle

Wszystkim którzy poprosili na PW podałem cenę , skoro wykonawca prosił o nie podawanie publicznie .To się nazywa kultura. :)

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 21:18 
Prawie fanatyk
Co do diesla mazdy 6 - czytałem o felerach. Życzę firmie uporania się z tymi problemami.
Bo muszę przyznać, że mimo wrodzonego wstrętu do diesla , to całkiem przyjemnie (wliczając w to dźwięk silnika) jechało mi się klekotem 175 koni z automatem. Naprawdę fajnie brzmi nie za głośno, nie za cicho i nie klekocze na postoju jak ursus. I przez automat nie ma wady diesli z manualem - krótkich biegów i machania lewarkiem w jeździe miejskiej, z powodu krótkiego zakresu obrotów użytecznych.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 22:19 
Blasia napisał(a):
rkarcz napisał(a):
Jeździłem M6 2 razy

Przepraszam to ja jestem " Cienki Bolek " bo przejechałem dopiero 60 tys. :)
rkarcz napisał(a):
podaj cenę (kiedyś cię o nią zapytałem, ale się nie doczekałem) i tyle

Wszystkim którzy poprosili na PW podałem cenę , skoro wykonawca prosił o nie podawanie publicznie .To się nazywa kultura. :)

Ale te 2 razy wystarczyły żeby poznać już kilka mankamentów:
- takie sobie trzymanie na zakrętach
- nisko ustawione lusterko wsteczne - sporo zasłaniające
- dość niski dach
- lusterka jakieś takie cofnięte

I z całym szcunkiem dla twojego zmysłu słuchu, ale szum bym usłyszał. A przynajmniej nieakceptowalny. Szczególnie, że czytam to forum i są tu naprawdę 3 tematy główne - wspomniane wyciszenie, tsi a sky oraz zapomniałem o silniku diesla i przebojach crow'a (którego pozdrawiam i któremu autentycznie współczuję). Więc jadąc na jazdę próbną miałem dość wiedzy, żeby zwracać uwagę na te szczegóły. Efekty opisywałem, ale powtórzę:
- oba silniki 2.0 i 2.5 ładnie ciągną, mam turbodoładowanego diesla i oba silniki robią więcej wiatru niż to co mam obecnie, a na pewno 2.0 mniej pali benzyny. Z tą różnicą, że tak jak wskazują dane techniczne, silnik 2.0 zwiększa ciąg od 4000 obr, a 2.5 od 3000. Gdzie ta ospałość opisywana przez niektórych użytkowników? Nie wiem...
- może nie cisza, ale normalny szum powietrza w obu testowanych egzemplarzach - chyba z 09.2014 oraz z 11.2014.
- na wirażu pewnego węzła S7 doprowadziłem do małego zerwania przyczepności - zabawne, bo w Vectrze C było to przy większej prędkości - mały zawód, bo "forum" mówiło co innego...

Co do podawania ceny usługi wyciszania, co wq niektórych wykonawców jest niekulturalne:

https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?p=121937#p121937

Pewnie ten wykonawca był mniej cwany i mniej kulturalny, prawda?
Sam mam firmę i przy handlu i różnym wolumenie obrotów różny poziom cen tego samego asortymentu może być "dziwnie" niezrozumiały dla 2 klientów o obrotach 1000 PLN i 200000 PLN. I tu rozumiem zmowę milczenia.
Ale przy jednorazowej usłudze gdzie sens utajniania ceny? Zresztą, twoje problemy z wyciszeniem, twoje zasady.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 22:37 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
rkarcz napisał(a):
Ale te 2 razy wystarczyły żeby poznać już kilka mankamentów:
- takie sobie trzymanie na zakrętach
- nisko ustawione lusterko wsteczne - sporo zasłaniające
- dość niski dach
- lusterka jakieś takie cofnięte

Pocieszę Cię, że po paru tys. km z M6 nie będzie to problemem - również zwróciłem na to uwagę na jazdach próbnych (plus dodatkowo panel czujników za lusterkiem) ale aktualnie kompletnie mi to nie przeszkadza.

Jeżeli chodzi o trzymanie w zakrętach to moim zdaniem jest całkiem pozytywnie, dodatkowo wg. mnie auto jest dużo mniej podatne na uślizgi przedniej osi w stosunku do np. Passata/A4 co testowałem ostatnio po opadach śniegu. Trzeba też pamiętać, że M6 jeździ na stosunkowo wąskich oponach 225 - w zasadzie większość konkurencji to 235 i felgi 8'' a bardzo się to przekłada na stabilność w zakrętach.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 22:44 
Spoko oko. Kilka kwestii to tylko to, że jest inaczej...
Vectra ma 205 na baloniastych 16kach. I trzyma się lepiej?
Może to Continental'e robią różnicę? Jakkolwiek nie ważne. :>
Pogadajmy o wyciszeniu i tsi...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 08:37 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
rkarcz napisał(a):
Ale te 2 razy wystarczyły żeby poznać już kilka mankamentów
rkarcz napisał(a):
I z całym szcunkiem dla twojego zmysłu słuchu, ale szum bym usłyszał
rkarcz napisał(a):
Ale przy jednorazowej usłudze gdzie sens utajniania ceny?

Zwracam honor. :) Jesteś lepszy i mądrzejszy niż wszyscy na forum . :wink:

PostNapisane: So, 10 sty 2015, 09:19 
Od wszystkich na pewno nie. Ale od wiecznych marud z pewnością..
Jakkolwiek dziękuję za ten kąśliwy komplement. :oops:
Tobie także życzę wszystkiego najlepszego. :*
Szczególnie poruszania się kiepską i kartonową Mazdą 6. Kiepską, ale jakąś taką fajną... :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 09:37 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
Każdy ma prawo do własnej opini, jeśli dla Ciebie jest kiepska to po prostu nie kupuj...

PostNapisane: So, 10 sty 2015, 11:17 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Panowie, spokojnie. Kolega rkacz jest w fazie euforii związanej z zakupem ( całkiem normalne i wszyscy przez to przechodziliśmy) i neguje uwagi innych użytkowników którzy mają realne doświadczenia z codziennej eksploatacji ( np. Blasia 60 k km) określając je mianem biadolenia i malkontenctwa. Wszyscy kochamy M6 ale to nie znaczy że nie możemy jej wytykać ewidentnych wtop i niedociągnięć - nawet tych subiektywnych. Mi np. szum nie przeszkadza co nie znaczy że wszyscy inni są nadwrażliwi i się czepiają.

PostNapisane: So, 10 sty 2015, 12:13 
Nie jestem w fazie euforii. Byłem w lipcu 2014... :> Obecnie niektóre tematy dotyczące GJ czytam od dechy do dechy. I praktycznie w każdym pojawia sie kilku malkontentów ze swoimi konikami... Robiących innym wodę z mózgu.
Nie ma to nic wspólnego z euforią. Wypisałem przecież kilka wad których nikt tu nie podnosił. Już sam kiedyś pisałem w tym wątku o M6 jako o aucie prawie sportowym, premium i bez wad.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 16:56 
Wstydliwy
Od: 06.01.2015
Dla rozluznienia, nowym film na YT z M6 FL wersja kombi, pokazuje m.in head-up display:
https://www.youtube.com/watch?v=vrnf6BWnUjo

PostNapisane: So, 10 sty 2015, 17:46 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Wygląda na wersję SkyEnergy po FL.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1