Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 05:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 650 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 24 gru 2014, 18:18 
Świeżak
Od: 18.08.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Ja jestem po wymianie modulu od miesiąca, i kicha z tym usb, czasem przy włączeniu odtwarza losowo jakiś utwor mimo że nie był ostatnio, czasem pojawia się USB error choc nic w pendrivie nie zmienialem, też macie czasem taki komunikat? Oby tylko jak najszybciej pojawil sie ten nowy moduł o którym piszecie w kilku wątkach.

PostNapisane: N, 28 gru 2014, 21:22 
Amator
Od: 26.06.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: śląski
Cubano - Ja miałem bardzo podobnie jak u Ciebie.
Problem rozwiązała zmiana pendriva i wszystko jest OK.
Niestety nasze Mazdy nie wszystko tolerują.

Pozdrawiam

PostNapisane: N, 28 gru 2014, 23:43 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Bezpośrednio po wymianie modułu BT odtwarzałem muzę nawet z pendriva 32GB ale po pewnym czasie coś się zacięło i od tej pory nie chce odtwarzać, pomimo iż w pendrivie nic nie zmieniałem. Ot taka jego uroda. Ratuje nas wymiana pena.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 08:53 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Ja miałem podobnie - przed wymianą przez rok używałem jednego 8 GB.
Po wymianie BT działał przez jakiś czas ale po jakimś czasie zaczął gubić utwory tak, że na końcu widział tylko jednego.
Inne pamięci działają (na razie) bez problemu.
Starego sprawdziłem różnymi programami na okoliczność błędów , formatowałem na różne typy partycji i nie znalazłem żadnych problemów.
Wgrałem na niego tylko 10 utworów i kicha Wszędzie jest bezbłędnie rozpoznawany a w Mazdzie nic nie widzi - ani jednego utworu.
Może się źle wyraziłem - próbuje coś na nim znaleźć ale oprócz wiatraczka nic się nie zmienia

Jak będę miał czas to wsadzę go w ASO do innej mazdy zobaczymy czy załapie.

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 16:03 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
U mnie to samo. USB działa jak chce.. już nawet nie wiem na jakiej zasadzie i już nawet nie chce mi się tego dochodzic. Raz odtwarza od nowa, a raz od ostatnio odtwarzanego. Albo odtwarza ostatnio grany, a potem wraca do pierwszego na USB. Co raz wyskakują jakieś errory albo nie ładuję sie lista utworów a na ekranie widzę wiecznie goniące samo siebie kółko. Jednym słowem jest to wielkie g... mimo wymiany modułu BT. Ci co to projektowali powinni wykonać publiczne harakiri.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 20:04 
Prawie fanatyk
tatahani napisał(a):
Ci co to projektowali powinni wykonać publiczne harakiri.

Muślę, że sepuku byłoby bardziej na miejscu.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 21:17 
Raczej Seppuku :geek: :wink:
"Seppuku (jap. 切腹?) – japoński rytuał samobójstwa poprzez rozpłatanie mieczem wnętrzności, nazywany również harakiri (jap. 腹切り "hara" znaczy "brzuch", "kiri" to rzeczownik odczasownikowy oznaczający 'cięcie'?) , kappuku (jap. 割腹?) lub tofuku (jap. 屠腹?).
Według tradycji japońskiej dusza mieściła się właśnie w brzuchu, gdzie też, jak wierzyli, umiejscowione były uczucia. Rozcięcie brzucha miało być dowodem niewinności samobójcy i okazania szczerości jego zamiarów. Po śmierci był oczyszczany ze wszelkich zarzutów"

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 29 gru 2014, 22:17 
Stały bywalec
Wszystko jedno, może też być publiczna chłosta.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 08:48 
Adept
Od: 11.05.2014
Rok produkcji: 2019
Region: dolnośląski
Mi po wymianie modułu BT po miesiącu Mazda pogniewała się na pendriva SanDisk. Odtwarzało ok i nagle w czasie utworu "error" myślałem ze pendrive padł. Sprawdziłem na komputerze - jest ok. Byłem w serwisie coś tam pomagikowali, <baseball> ale dalej z tym pendrivem nie chce gadać. Kingston chodzi, ale nie wiem z czego to wynika. Bo inaczej to kroi się wymiana pendiva co miesiąc? <suicide> Paranoja.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 09:30 
Prawie fanatyk
Matarez napisał(a):
Raczej Seppuku :geek: :wink:
"Seppuku (jap. 切腹?)

Matarez, widzę, że od twórców GJ-ki przejmujesz i pogłębiasz japońską kulturę. Ale nie licz na to, że staniesz się naszym przewodnikiem duchowym. <oczy> <offtopic>
Wystarczy, że ich moduły BT robią Seppuku naszym pendrivom.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 10:32 
Adept
zagryziak napisał(a):
Matarez, (...) Wystarczy, że ich moduły BT robią Seppuku naszym pendrivom.

To seppuku to tylko w systemie Mazdy robią, bo poza tym pendrive nie daje żadnych oznak uszkodzenia. Dziwne jest to dla mnie i nie zrozumiałe dlaczego tak się dzieje. Bo jak by pendrive padł np na skutek jakiegoś zwarcia to nic by już go nie czytało. A w moim przypadku i innych na forum, pendrive działa normalnie popodpięciu do komputera.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 18:44 
Adept
Od: 30.05.2014
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
To moje się potwierdza u większej ilości osób . Zresztą pisałem o moich problemach po wymianie modułu BT u mnie. Każdy nowy pendrive działał ok 2 do 3 tygodni. Później totalnie nic nie pomagało formatowanie kompletnie nic. Dopiero kupno nowego. Tak już przerobilem 4 sztuki. Normalnie porażka.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 19:05 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
zagryziak napisał(a):
tatahani napisał(a):
Ci co to projektowali powinni wykonać publiczne harakiri.

Muślę, że sepuku byłoby bardziej na miejscu.

Ani jedno ani drugie.

Johnson Controls jest odpowiedzialne za moduł Bluetooth. Znalazłem kolesia z ich firmy ktory chwalił sie na swojej internetowej ze jaki to cudowny to system stworzyli do mazdy 3. Byłem pod takim wrażeniem ze odwiedziłem forum mazdy 3 i co tam ludzie wyklinaja ten system. Wiec oni nie tylko spieprzyli system do mazdy 6 ale do 3 także.

Sent using Tapatalk

Ostatnio edytowano Śr, 31 gru 2014, 20:37 przez damtom85, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 20:34 
zagryziak napisał(a):
Matarez, widzę, że od twórców GJ-ki przejmujesz i pogłębiasz japońską kulturę. Ale nie licz na to, że staniesz się naszym przewodnikiem duchowym.

Nie mam najmniejszego zamiaru <nie> kiedyś by tak postąpili :> dla Japończyka "stracić twarz" to największa zniewaga....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 21:25 
Prawie fanatyk
Matarez, zwracam humor..... o kurde jest sylwester, pardon chciałem powiedzieć HONOR. :lol:

PostNapisane: Cz, 1 sty 2015, 11:23 
Adept
digital123 napisał(a):
To moje się potwierdza u większej ilości osób . Zresztą pisałem o moich problemach po wymianie modułu BT u mnie. Każdy nowy pendrive działał ok 2 do 3 tygodni. Później totalnie nic nie pomagało formatowanie kompletnie nic. Dopiero kupno nowego. Tak już przerobilem 4 sztuki. Normalnie porażka.

To może jakiś problem softwerowy musi być, skoro się powtarza i skoro pendrive działa po podłączeniu do komputera.

A może podłączyć dysk twardy? Wiem że USB nie ma ładowania 1A, ale można dodać ładowarkę z gniazdem USB do zapalniczki i kabel z trzema końcówkami gdzie dodatkowa wtyczka USB dostarcza zasilanie. Testował ktoś? Bo ja nie mam takiego kabla.

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 02:27 
Świeżak
Od: 05.01.2015
Dzisiaj byłem w Anndora na Wielickiej w Krakowie pytać o moduł Bluetooth i ponoć aktualizacja obecnie planowana jest na przełom stycznia i lutego. Pożyjemy, zobaczymy...

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 11:02 
Adept
forteller - uważasz że rozwiążą problem "zdychających" pendrive?

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 13:59 
Świeżak
Pożyjemy, zobaczymy - znów może okazać się tak, że naprawią jedno, a zepsują kolejne. Ja uznałem, że wolę poczekać niż bawić się w wymianę kilka razy.

Jeśli chodzi o obsługę na miejscu, zostałem przyjęty przez doradcę który obsługiwał nas podczas zakupu samochodu i pytając go o następną aktualizację kategorycznie zaprzeczył, żeby coś takiego nadchodziło. Dopiero po przejściu do "kolejnego etapu" na umówienie się na konkretny termin już w serwisie, inny Pan zaproponował mi, by wstrzymać się, ponieważ idzie kolejna aktualizacja. Z dodatkowych info: ponoć wymienili około trzydziestu modułów i tylko kilku użytkowników skarży się na problemy tutaj opisane, czyli wysypywanie się odtwarzacza i "niepewne" działanie.

Odnośnie zdychających pendrive, nie mam jak tego sprawdzić (zwłaszcza, że mam jeszcze stary moduł), ale mam pewien sposób (dla średnio wtajemniczonych w obsłudze komputera). Potrzebne będą komputer z minimum Windows Vista (XP i starsze nie mają wbudowanego narzędzia diskpart) i ten programik. WSZYSTKIE DANE Z WYBRANEGO URZĄDZENIA ZOSTANĄ USUNIĘTE. NIE ODPOWIADAM ZA EWENTUALNĄ UTRATĘ DANYCH. Każde polecenie zatwierdzamy klawiszem Enter. A tutaj procedura:
  • Odpalamy polecenie cmd jako administrator, czyli klikamy Start w pasku wyszukiwania wpisujemy cmd, klikamy prawym klawiszem i dajemy Uruchom jako administrator.
  • Wpisujemy polecenie diskpart
  • Odpala się konsolowe narzędzie do zarządzania i formatowania dysków. Wpisujemy polecenie list disk, aby wyświetlić listę dostępnych dysków
  • Wpisujemy select disk X, gdzie X to liczba stojąca przy naszym pendrive po wyświetleniu polecenia powyżej. Jeśli na przykład używamy pendrive 16GB, to jego pojemność powinna wynosić 14-15GB, a wynik poprzedniego polecenia powinien zawierać linijkę na przykład:
    Cytuj:
    Disk 4 Online 14 GB 0 B

...i w takim przypadku nasz X to 4. Po więcej szczegółów zajrzeć można do screena poniżej. BARDZO WAŻNE JEST, BY WYBRAĆ PRAWIDŁOWY NUMER DYSKU. POMYŁKA MOŻE SKUTKOWAĆ WYMAZANIEM DANYCH NA INNYM DYSKU.
  • Wpisujemy polecenie clean. TO POLECENIE USUWA ZAWARTOŚĆ URZĄDZENIA BEZ POTWIERDZENIA. Także proszę upewnić się, że w poprzednim poleceniu wybraliśmy prawidłowy dysk. Jeśli popełniliśmy błąd, można w tym miejscu wpisać polecenie exit zamiast clean i nie zostaną wprowadzone żadne zmiany na żadnym dysku.
  • Wpisujemy polecenie exit, by wyjść z programu diskpart
  • Kolejny exit zamknie wiersz poleceń.
Tutaj screenshot z poprawnego wykonania procedury.

Mamy teraz wyzerowanego pendrive. Aby poprawnie go sformatować warto użyć programu, który zamieściłem w linku nad powyższym opisem. Obsługa jest tak prosta, że nie będę jej opisywał, sugerowałbym jednak używanie systemu plików FAT32.

Po tej procedurze otrzymujemy pendrive z postawioną na nowo strukturą partycji, więc o ile Mazda nie robi sobie "blacklisty" pendrive'ów, albo problem nie jest sprzętowy (utleniające się styki w złączu USB?), to taki zabieg powinien pomóc.

Jeśli ktoś wypróbuje tą metodę, niech da znać dla potomnych czy pomogło :)

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 09:28 
Stały bywalec
Z moich obserwacji wynika że cały problem bierze się ze ze zbyt wolnego indeksowania tego co znajduje sie na USB oraz tego że podczas tego procesu nic innego nie jest w stanie zrobić. Ten system ma po prostu moc kalkulatora. Po uruchomieniu auta kalkulator musi zindeksować wszystkie pliki znajdujące sie na USB, u mnie za każdym razem trwa to około 5 minut. Podczas tego procesu gra jeszcze ostatnio odtwarzany utwór, ale jeśli w tym czasie sie on zakończy to kalkulator głupieje i wraca do pierwszego na USB albo wywala usb error. Jeśli w tym czasie np chcemy zobaczyć listę albumów to zaczyna kręcić kołkiem na ekranie bez końca czego efektem jest usb error. W momencie jak na ekranie pokaże się w końcu informacja ile widzi utworów, u mnie jest to około 500 zaczyna to jako tako działać. Oczywiście do chwili wyłączenia auta.
Spróbuje jeszcze wyłączyć gracenota bo może to coś opóźnia działanie, a zupełnie nie widzę, że to coś daje.

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 15:01 
Świeżak
A czy ktoś z "martwym" pendrive byłby skłonny sprawdzić metodę, którą zamieściłem powyżej? Jestem ciekaw, czy to pomoże.

NB1 ma ewidentnie moc obliczeniową na poziomie kalkulatora - nawigacja działa podobnie jak na 10-letnich PDA wyposażonych w 200-400MB procesory i 64MB pamięci operacyjnej, co jest śmieszne w dobie wielordzeniowych procesorów i wszelkich gigaherców/gigabajtów dostępnych na wysiągnięcie ręki (vide tablet za 200zł z marketu). Niemniej wierzę, że wystarczy odpowiednio oprogramować ten moduł, by sprawnie to pracowało. Ostatecznie, puszczałem kiedyś empetrójki na Pentium 90MHz i lepiej to działało... Może jestem niepoprawnym optymistą, ale wierzę że w lutym pojawi się aktualizacja, która sprawi, że będzie dało się korzystać z portu USB :)

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 15:08 
Adept
forteller - jeszcze nie sprawdzałem Twojej metody, bo w robocie siedzę. Jak wrócę do domu to zobaczymy. Dziś też zorganizowałem sobie kabel do dysku z trzema końcówkami to zobaczymy czy dysk pójdzie. Jak podziałam to dam znać.

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 23:46 
Adept
forteller napisał(a):
A czy ktoś z "martwym" pendrive byłby skłonny sprawdzić metodę, którą zamieściłem powyżej? Jestem ciekaw, czy to pomoże.

Niestety ale nawet twój sposób nie podziałał. Przetestowane na 2 "martwych" pendrive'ach

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 00:27 
Świeżak
Zatem ostatnią rzeczą, która przychodzi mi do głowy, jest "popsikanie" kontaktem w spray'u do złącza w pendrive, odczekanie aż wyschnie i ponowna próba. Ja używam czasem czegoś takiego.

Niemniej, doprawdy dziwny problem z tymi pendrive...

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 08:26 
Adept
Ja mam taki jeden "skażony" przez mazdę.
Przez długi czas go używałem bez problemu.
Po wymianie modułu BT jeszcze jakiś czas chodził ale potem zaczęły się gubić utwory.
Na koniec grał tylko jeden.
Po różnych formatach , usuwaniach partycji i innych testach "powierzchni" wgrałem na niego dwa utwory ale Mazda nie widzi nawet jednego utworu .
Oczywiście po podłączeniu do komputera wszystko działa. Nie zastosowałem powyższego czyszczenia/resetu pendriva bo mam zamiar zawieźć tego memory stica do ASO i sprawdzić czy na innej mazdzie będzie tak samo się zachowywał

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 12:03 
Bywalec
Ja mam kingston data traveler 8gb , z czego koło 5gb zajęte.

Moduł został wymieniony ponad 4 miesiące temu i żadnego problemu z pendrive nie mam. Piosenki chodzą, nie giną , za każdym razem jak dodaje nowe to tworze playliste w winampie. Wszystko ok. Dlatego bardzo mnie dziwi ze piszecie o jakiś "martwych" pendrive.

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 12:57 
Adept
Ja specjalnie szukałem takiego malutkiego by ledwo wystawał z złącza - zgłasza się jako HANA i ma 4 Gb.
Teraz mam małego kingstona z podwójnym złączem (drugie jest MicroUSB) i ma 16 GB Najgorzej jest jak go wkładam po wyjeciu - podczas indeksowania czasami wyskakuje USB reading error.
Jak już po wielu minutach da radę i go nie ruszam to dość szybko po załączeniu zaczyna grać.
parę razy zdarzyło się że po włączeniu zapłonu pojawił się problem z przeczytaniem ale wystarczy wyłączyć i załączyć załon ( bez ruszania memory stica) i znowu wszystko działa... ciekawe jak długo.

A propo playlisty.
Nigdzie nie potrafiłem znaleźć formatu playlisty oczekiwanej przez Mazdę. Czy może ktoś wrzucić kilka linii jak ten plik ma wyglądać. Chodzi mi głównie czy podaje się tam ( i w jaki sposób) strukturę katalogów w których znajdują się utwory .

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 13:10 
Bywalec
Format playlisty *.m3u

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 18:48 
Adept
Dziś sprawdziłem - sposób fortellera nie działa.
Do schowka dodałem ładowarkę ze złączem USB i kablem z trzema końcówkami podłączyłem dysk. Hula aż miło. W porównaniu z pendivem momentalnie startuje :) Na razie działa - zobaczymy jak długo.
damtom85 sprawdzę twój sposób ze playlistami - może to jest rozwiązanie. Przetestuję na martwym pendrivie.

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 22:03 
Adept
Utworzyłem playliste w Winampie do istniejących plików na "martwym" pendrivie i niestety nie pomogło, dalej go nie widzi. Mnie po prostu już ręce opadają :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 650 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1