Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 14:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 24 paź 2013, 10:02 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Od siebie dodam tylko, że niedługo będziemy mieli backupy automatyczne robione codziennie, więc będzie lżej...

PostNapisane: Cz, 24 paź 2013, 11:18 
Wstydliwy
Od: 23.10.2013
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Region: zagranica
Witam (ponownie) Panie, Panowie i Admina ;-)

Ponieważ admin skutecznie unicestwił mój pierwszy post tutaj, postaram się po krótce przytoczyć to co najważniejsze w nim było (a ten zapisać tym razem w notatniku) ;-)
W czerwcu kupiłem od dealera w UK Mazdę 6, 2.5, 2010, 12 tyś mil. Auto kupione jako „Approved” więc na rocznej gwarancji. Od tego czasu przebieg wzrósł do 18 tyś mil. Od jakiegoś czasu (a przynajmniej odkąd również jeżdżę rok młodszym BMW 3 z podobnym przebiegiem) obserwuję obniżoną kulturę pracy skrzyni biegów. Nie ma żadnych spektakularnych efektów dźwiękowych czy wielkich niedogodności (czasem któryś z biegów nie wskoczy, ale bardzo rzadko) natomiast jest to coś co psuje mi przyjemność z jazdy. Przypomina to trochę jakby dźwignia poruszała się po nierównomiernie chropowatym podłożu, co powoduje że muszę używać siły aż do momentu kiedy bieg do końca wskoczy. W przypadku BMW biegi same wskakują jak należy, wręcz zachęcając do ich zmiany ;-)

Chciałbym się z wami więc skonsultować jak to wygląda w Waszych Mazdach. Czy też są odczuwalne zmienne opory gdy wrzucacie bieg? Co mógłbym zasugerować w ASO? Mimo że auto jest na gwarancji, za każdą wizytę podczas której muszą przy aucie majstrować, kasują 60 funtów (co jest niby zgodne z warunkami gwarancji dla używanych „Approved” samochodów).

A może jest ktoś z okolic Watford z podobnym autem do porównania?

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam, szczególnie admina ;-)

Rafal

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 24 paź 2013, 11:27 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Asik - ja swoja serwisowalem w ASO w Watford i nie wiem skad, kto dal ci informacje, ze kasuja za kazda wizyte 60 funtow.
Jezeli auto jest na gwarancji to musza sprawdzic to za frikola. Jezdzilem do nich z najmniejszymi pierdulkami i NIGDY mnie nie skasowali , nawet jezeli nic nie naprawili bo uznali, ze ten typ tak ma :) Chyba, ze cos sie obecnie zmienilo ale tego nie wiem.
W mojej 2gi bieg wchodzil troszke ciezko, czasami haczyl ale to bylo na samym poczatku. Z biegiem czasu jakby sie dotarlo i wszystko smiga jak nalezy.

PostNapisane: Cz, 24 paź 2013, 11:43 
Wstydliwy
Od: 23.10.2013
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Dzieki za info Glowasiek!

Mnie ostatnio w Watford 60 funtow skasowali, bo przyjechalem z halasujacym zawieszeniem. Przednie lewe kolo czasem (rzadko!) przy zjezdzie ze progu spowalniajacego robi potworny halas, tak jakby tlumienie odbicia amortyzatora nie dzialalo. Co ciekawe prog musi byc bardzo stromy - tak zeby kolo gwaltownie odbilo. Moge to zreplikowac tylko na jednym progu niedaleko miejsca pracy (Hayes) wiec troche ciezko mi bylo pokazac co sie dzieje. Auto zostalo u nich na caly dzien, powiedzieli ze rozebrali wszystko, sprawdzili, ze nic nie widac i ze cokolwiek to jest to nie powoduje zadnych dalszych uszkodzen czy nie ma wplywu na bezpieczenstwo. No i wystawili fakture na 60 funtow ;)

Kiedys wezme kamere i sprobuje to nagrac, bo dzwiek jest taki jakby ktos cegla walnal w samochod.

Pozdrawiam!

Rafal

PostNapisane: Cz, 24 paź 2013, 12:18 
Weteran
asik napisał(a):
(...) bo przyjechalem z halasujacym zawieszeniem. Przednie lewe kolo czasem (rzadko!) przy zjezdzie ze progu spowalniajacego robi potworny halas, tak jakby tlumienie odbicia amortyzatora nie dzialalo. Co ciekawe prog musi byc bardzo stromy - tak zeby kolo gwaltownie odbilo.

Ja też tak mam, może Ty po prostu mówisz o tym? https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=40&t=200

zasłużony
PostNapisane: Cz, 24 paź 2013, 14:18 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Rok produkcji: 2013
Możesz również podjechać do Harpenden. Tam mi kilka razy sprawdzali auto na gwarancji i już po. I nigdy nie płaciłem za to.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 27 paź 2013, 13:20 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Po odebraniu auta po naprawie obiecałem napisać o tym jak auto sprawuje się po smarowaniu cięgien, przynajmniej to wydaje się być robione.
Sporo ostatnio jeżdżę po mieście w korkach, więc mój problem ze zmianą z 1 na 2 powinien się ujawnić.
Moje odczucia są takie, skrzynia jest bardziej precyzyjna, nie miałem zgrzytu na z 1 na 2 ani razu ( to był mój głównym problem), pozostałe biegi chodzą bez problemu.
Przy zmianie na wyższych obrotach również jest ok, dwójka wchodzi gładko bez wyraźnego oporu.
Tak więcej jest lepiej niż było
Poobserwuje i napiszę coś więcej jak przejadę więcej km.

PostNapisane: Wt, 4 mar 2014, 21:07 
Wstydliwy
Od: 04.03.2014
Rok produkcji: 2002
Witam wszystkich. Podłączę się pod wątek ale u mnie wygląda to trochę inaczej.. Problem mam z wrzucaniem 1,2,3 szczególnie jak jest ciepło na dworze i po dłuższej jeździe. . Nie można wrzucić wtedy biegu, nawet z dużą siłą. Zimą problem nie występuje. Byłem z tym u mechanika i stwierdził, że skrzynia się kończy. Premacy 2.0 benzyna 2002 165 tys km. Proszę o wskazówki..

Ostatnio edytowano Wt, 4 mar 2014, 21:12 przez TOMASZ, łącznie edytowano 1 raz
To jest forum mazdy 6. To już twój drugi taki sam post. Wystarczy.

PostNapisane: Wt, 16 gru 2014, 11:40 
Wstydliwy
Od: 04.11.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
LPG: Tak
Witam odświeżę troszkę ten temat
Mianowicie czytając ten temat nie widzę żadnej sensownej odpowiedzi a działania na ślepo nie są moją dewizą. Brak odpowiedzi może być spowodowany usunięciem niektórych postów o których było napisane w temacie.
Wracając do mojego problemu objawia się on ciężko wrzucanymi biegami 1, 2 ,R jedynie przy biegu wstecznym słychać zgrzytanie często tą sprawę załatwia 2 krotne wduszenie sprzęgła. Natomiast 1, 2 ciężko wchodzą ale za to łatwo wychodzą z swojego miejsca. Problem pojawia się i znika gdy używam auta jak 80 letni emeryt. Gdy częściej ruszam gwałtownie przetrzymując auto na sprzęgle problem z 1,2 znika zostaje wsteczny z którym sprawa wygląda tak że zaczyna tylko cieżko wchodzić boję się ze to wina sprzęgła ale poprzedni właściciel samochodu wcześniej zapewniał mnie że sprzęgło było wymieniane niecały tyś km temu czy one musi się ułożyć ?
I czy wam te sprzęgło też tak "ciężko" chodzi. Pisząc ciężko mam na myśli ból łydki po pół godzinnej jeździe w mieście po prostu muszę używać dużo siły by je wdusić a gdy je puszczam naprawdę muszę je przytrzymywać z użyciem większej siły, też tak macie? Dodam jeszcze że nie wiem czy olej był wymieniany w skrzyni a jak był to kiedy.

Czy wg opłaca mi się to robić jak planuję trzymać auto jeszcze jakieś pół roku
Było kupione przez chwilowy brak większych funduszy (poprzednie auto pojechało na złom)
A w te wakacje planuję kupić nowszą mazdę 6 bo zakochałem się w tej marce od pierwszej jazdy.
Z góry przepraszam was Panowie/Panie za tyle zbędnych słów i dziękuję za jakąkolwiek odpowiedz z góry dziękuję.

PostNapisane: Śr, 17 gru 2014, 23:14 
Amator
Od: 24.02.2014
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Moim zdaniem, i na własnej Mazdzie sie o tym przekonałem, pomaga smarowanie cięgien. Jakis czas temu szwagier mi je troche przesmarowal i od tamtej pory skrzynia chodzi lepiej. Nie przycina sie przy wrzucaniu 1 i wstecznego co jej sie zdarzało wczesniej. Co prawda do skrzyni z Seata Leona z 2004 roku to jej jeszcze daleko, ale jest lepiej niż było :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: N, 4 sty 2015, 20:09 
Amator
Od: 02.11.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: TS2
Witam was!
Problem mam z wchodzacom jedynka.nie chce wskoczyc za pierwszym razem,nie zdarza sie to caly czas ale mam takie problemy nieraz.musze popuscic sprzeglo i za drugim wskoczy,czyzby musialbym wymienic olej i nasmarowac ciegna?czy moze to powody spadku temperatury iz mieszkam w uk mamy 0 stopni w nocy.

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 01:19 
Weteran
Ja tak mam od zawsze, przeszedlem nad tym do porzadku dziennego :-)

tapatalk zezarl polskie znaczki :)

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 19:27 
Stały bywalec
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
U mnie również skrzynia biegów żyje swoim życiem. Nie raz jedynka nie chce wejść,trzeba podwójnie wysprzeglać,zgrzyta między 2 a 3 i 3 a 4. Po prostu TTTM i trzeba z tym żyć

Tapatalk wydziergał...

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 20:35 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Przeważnie niestety tak to bywa i jest to irytujące :(

Sent from my Sony Xperia Z1 using Tapatalk

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 07:30 
Amator
Właśnie chciałem się dowiedzieć bo myślałem ze coś zrabane jest.pozatym jest wszystko ok.juz się obawiałem. Ale jednak trzeba tak to pozostawic :wink:
Ale i tak chyba wymienię olej bo od nowości chyba nie był a ma przejechane 10000 mil.czy zostać jeszcze przy fabrycznym co sadzicie

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 09:41 
Stały bywalec
Podobno serwisówka mówi 5 lat lub 100 000 kilometrów

Tapatalk wydziergał...

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 16:28 
Amator
Od: 19.02.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Kamratek nie podobno a na pewno, chyba że masz automat

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 17:19 
Amator
Wiec czas najwyższy. A co się stanie jeżeli nie wymienię? ??jakie tego są skutki?wiecie coś na ten temat??

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 17:42 
Amator
Tak prawdę powiedziawszy to nic specjalnego dziać się nie będzie momentami będzie być może ciężej wchodziła
Pytanie jak mocno będziesz miał zużyty olej czy będzie on zawiesiną opiłków czy tylko zmęczony

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 19:00 
Stały bywalec
Od: 06.11.2013
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive Plus
Ja zmieniłem olej i nie pomogło, dalej czasami pierwszy bieg wchodzi ciężko...
Gdzieś też wyczytałem, że producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 07:37 
Amator
Właśnie są różne opinie.w pracy koledzy tez mi mówili że pierwsze słyszą żeby olej wymieniać. Dlatego piszę na forum z podziału różnych wypowiedzi

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 23:26 
Wstydliwy
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
LPG: Tak
Dawno tu nie zaglądałem bo temat przez kilka dni nie był odświeżany
Co do tych biegów o których pisałem wcześniej
Odwiedziłem kilku "fachowców" i stwierdzam że większość polskich mechaników to oszuści od razu przychodzi mi na myśl program z tvn turbo pt "będzie pan zadowolony"
Co jeden to lepszy nasmarowali cięgna wymienili olej w skrzyni jeden nawet chciał ja wyjąć bo stwierdził że mam uszkodzone tryby co było dość absurdalne nawet dla mnie Ale nie mogłem tego tak zostawić poczekałem zanim znajomy mechanik wróci z UK do pl (dodam pracował w ASO mazdy) i on stwierdził co już wcześniej pisaliście że oleju nie powinno się w skrzyni wymieniać i większość naszych mazd boryka się z problemem skrzyni biegów i że jest to normalne dlatego przestałem drążyć temat i śmigam tak dalej
Dodam jeszcze od siebie że auto dałem w dłonie swej kobiety jadąc z nią nie mogłem patrzeć jak nieumiejętnie zmienia biegi szarpie itd (zawoziła mnie tylko do starostwa po nowe prawo jazdy) niecałe 20 min jazdy i co z tego wynikło ? Gdy sam usiadłem za kierownicą biegi ku memu zaskoczeniu wchodzą gładko lekko i przyjemnie od tego czasu minęło już 17 dni i cały czas biegi wchodzą gładko dziwny zbieg okoliczności ale nie będę ukrywał że jestem z tego zadowolony :)

Pozdrawiam wszystkich miłośników Mazdy :)

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 23:28 
Weteran
Pozdrawiamy Twoja kobietę, może powinna leczyć tzn naprawiać nasze Mazdy?

...żarcik, ale rozumiem;)

Sent from my Sony Xperia Z1 using TT 4.9.5

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 00:17 
Amator
Millerek to może wsiadzmy w nasze madzie i po szarpie my naszymi skrzyniami hehe <baseball>

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 00:33 
Weteran
Gryźć się w język człowiek musi.... a nie rozpędzać jak bezpański bicz... NO!! :-P

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 07:36 
Amator
Millerek wymieniales kiedyś olej w skrzyni czy też trzymasz się założenia że nie zaleca się wymiany oleju w skrzyni??

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 09:01 
Weteran
A automacie kiedyś wymieniałem, w starej GY wymieniłem i poprawy nie było, teraz w GH nie wymieniłem i nie wiem czy wymieniać... :(

Sent from my Sony Xperia Z1 using TT 4.9.5

PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 20:18 
Amator
Millerek raz na 100 tys nie zaszkodzi- ja od chłopaków z Mazdy usłyszałem żeby wymieniać i się nawet nie zastanawiać- sam w lutym będe miał to robione w ramach serwisu
A co do samego smarowania cięgien biegów to stanowczo odradzają

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 20:37 
Fanatyk
Chyba jeszcze nie wylałem tego co spuściłem ze swojej skrzyni więc jeśli nie to pokażę wam jak wygląda olej po około 50 tys km i wtedy zastanowicie się czy rzeczywiście warto słuchać tych którzy mówią że nie wymienia się oleju w skrzyni biegów.

Z tymi wymianami to jest tak że np w BMW E90 producent nie zaleca wymiany ale producent skrzyni (znana i lubiana ZF) już tak. Kto ma rację i komu zależy żeby skrzynia kiedyś się skończyła, a konsument przyszedł po nowe auto?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 8 sty 2015, 20:40 
Fanatyk
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: śląski
utrenger, błagam nie wpadaj na pomysł niewymieniania oleju w skrzyni biegów. Po to Mazda pisze w instrukcji o interwale 5 lat lub 100 tys. km (w zależności co nastąpi jako pierwsze), żeby to zrobić.

Oleje w przekładniach zużywają się dużo wolniej niż te silnikowe stąd długi interwał, ale nie należy lekceważyć ich roli. Elementy skrzyni również się zużywają a cząsteczki metali zawieszają się w oleju. Z czasem olej jako taki również starzeje się.

Damianko podrzucił świetne argumenty ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1