Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 16:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 6 gru 2014, 12:34 
Wstydliwy
Od: 04.09.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Generalnie rozwalaja mnie odwiedziny w ASO. Tak jak pisałem - pojechałem, opisałem o co chodzi, powiedziałem, a koles mi mowi - ze on nic nie wie, ze Mazda zna problem, ale zadnego rozwiazania na to jeszcze nie ma i ze aktualnie jest opracowywane. Smiac mi sie chcialo, bo juz dawno nie widzialem zeby ktos tak bardzo sciemnial. Powiedzial mi, ze mam napisac maila do mmpol i ze wtedy oni na pewno cos zrobia. Nie chcialo mi sie z nim klocic, bo sie troche spieszylem, ale to co bylo dalej mnie zaskoczylo. Wrocilem do domu i napisalem maila - około 20.00, gdzie opisalem cala sytuacje, ze w serwisie mi bajek naopowiadali. Nastepnego dnia o 9.00 był telefon z serwisu - zapraszamy na "testy", kiedy Panu pasuje? dzisiaj? jutro? - jak pisalem - umowilem sie na czwartek. Zobaczymy co dalej

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:00 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Matarez, nie ma co się oszukiwać, testy po obwodnicy Warszawy GJ-kami, zarówno moją meteorytką, jak również GJ-kami Soul Red Szymka1604 i Matysa jednoznacznie wykazały, że nie jeździmy autami idealnie wyciszonymi. Szumy z okolic lusterek bocznych są - parafrazując znaną skądinąd Małgorztę N - ich wspólną cechą charakterystyczną dla tego modelu.
Wymiana uszczelek szyb bocznych poprawiła nieco subiektywne odczuwanie ich głośności ale tylko do szybkości 90 - 100 km/h.
Rzetelność naszych testów niestety osłabiła mokra nawierzchnia drogi powodując nakładanie się szumów kół samochodowych na szumy od strony szyb, co być może zafauszowało ostateczny wynik testów.
Cokolwiek jednak by nie mówić, nasze GJ-ki są piękne i super się nimi jeździ. Nawet z szumami. <disco>

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 7 gru 2014, 22:51 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Obecne były 2 soul i 1 meteor, wszystkie kombi. Nastąpiła wymiana kierowców w celu testów szumów. Zdania były mocno podzielone i każdy jest zadowolony z tego, że ma ciszej, niż pozostali koledzy.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 11:03 
Nowicjusz
Od: 22.07.2013
Ja jutro jadę na poprawę uszczelek do Boltowicza. Od momentu instalacji uszczelek, od okna zaczęło być slyszalne uciązliwe stukanie, niezbyt jednak głosne. Na dodatek z panelu radiowego takze zaczalem slyszec lekkie stukanie wiec bedzie co poprawiac. Dziwie sie, ze tak szybko wychodza takie rzeczy.

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 11:47 
Bywalec
Od: 28.02.2013
zagryziak napisał(a):
Wymiana uszczelek szyb bocznych poprawiła nieco subiektywne odczuwanie ich głośności ale tylko do szybkości 90 - 100 km/h.

No to troszkę mnie koledzy zasmucili :sad: :roll: .
Miałem nadzieję, że poprawa będzie wyraźnie słyszalna od 100 km/h do powiedzmy 150 km/h.

U mnie po zabiegach wyciszających szum zaczyna być wyraźnie słyszalny ale od 120 km/h (też z odczuć na obwodnicy WaWy :wink: ) .
Teraz nie wiem co robić :idea: czy wymieniać ten pakiet części czy dać sobie spokój.

Btw. na obwodnicy stale dyżurują radiowozy nieoznakowane (Insignia, Passat) więc uwaga z testowaniem bo łatwo :parowka: .
Wiem bo codziennie ją przemierzam.

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 14:31 
Wstydliwy
Od: 19.05.2014
Region: kujawsko-pomorski
Witam kolegów dawno mnie nie było jeśli chodzi o te świsty to ja mam je od samego początku znaczy od marca 2013 ale nie było jeszcze żadnego rozwiązania chociaż żona skrzeczała ze głośniej niż w oplu 4 to próbowałem ją uspokajać mówiąc ze na pewno coś z tym zrobią ale teraz jak jest rozwiązanie to trzeba się udać do ASO nawet dzwoniłem do Bydgoszczy i wstępnie umówiłem się na styczeń, ale widzę że macie trochę podzielone zdania względem swoich odczuć w głośności. Porównywałem z nowszym modelem mazdy z 2014 roku i jest jednak o wiele lepiej niż w mojej tak samo honda accord też o wiele cichsza u mnie już ten świst słychać przy 80 km/h tak jakby szyba była nie domknięta.Jak jeżdżę po mieście i jakieś krótkie trasy ale jak robię 300 lub 400 km to naprawdę to bardzo przeszkadza i nie wiem czy u was tez wtedy występuje rozdrażnienie. Pozdrawiam

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 14:50 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
grzegokow1612 w najgorszym wypadku będziesz miał tak samo. W każdym innym będziesz miał lepiej :)

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 14:51 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
jedz koniecznie i wymieniaj naprawa eliminuje te własnie swisty
reszta dzwięków które pozostają to normalny opływ powetrza wokoł nadwozia jest naprawde lepiej

administrator
PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 18:26 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Czy tu tak zawsze musi być? 10-ciu napisze, że jest lepiej, 1, że gorzej i już zaczyna się zastanawianie... Ręce opadają... :/

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 20:08 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Ja dzisiaj byłem u Bołtowicza, zamówili uszczelki to zobaczymy jak będzie.Co ciekawe:oni nie wiedzą jaki komplet i jaki zakres bo o tym decyduje MMPOL.a myślałem że po to testy żeby określić zakres. :zawrotglowy: .
Jak wymienię to napiszę ,jak "nadworna maruda" napisze że jest ciszej to może przekona niedowiarków .Gorzej jak nie. :mad: .Nie spodziewam się że szumu nie będzie bo to nie Mesio S-klasa,ale że będzie taki normalny i proporcjonalnie narastający wraz z predkością. :)

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 22:07 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
grzegokow1612 napisał(a):
Witam kolegów dawno mnie nie było jeśli chodzi o te świsty to ja mam je od samego początku znaczy od marca 2013 ale nie było jeszcze żadnego rozwiązania chociaż żona skrzeczała ze głośniej niż w oplu 4 to próbowałem ją uspokajać mówiąc ze na pewno coś z tym zrobią ale teraz jak jest rozwiązanie to trzeba się udać do ASO nawet dzwoniłem do Bydgoszczy i wstępnie umówiłem się na styczeń, ale widzę że macie trochę podzielone zdania względem swoich odczuć w głośności.

Miałem świsty w moim kombiaku, zmieniono uszczelki, jest naprawdę lepiej i ciszej, nie jest to tylko subiektywna moja ocena, warto się w to pobawić z tym co masz aktualnie, bo będzie lepiej. <spoko>

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 22:25 
Jestem po wymianie kompletu uszczelek :) Jest zajebiście - zniknął świst nie zamkniętej ( nie domkniętej) szyby, nie czuć wiatru na palcach kiedy przyłożyło się je do uszczelki, przy prędkości 100 - 110 km/h radia słucham na vol.23-25 max. przedtem vol.30 minimum :) - szum wiatru jest, tego się nie uniknie, ale jest to inny szum. Uszczelki dolegają, nic nie odstaje <spoko> Bałem się, że coś zepsują, że będzie gorzej, że takie poprawianie po fabryce to kicha...ale jest lepiej :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 22:27 
Prawie fanatyk
podziwiam ze słuchacie radia na tak wysokim poziomie
dochodze czasem do 20 ale to jak jade sam i jest na prawde petarda
a normalnie 10- 14 a z rodziną 5 - 8

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 23:34 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Slawek, od tych szumów wszyscy pogłuchli

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 9 gru 2014, 23:35 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Może ta głośnosc zależy od wersja auta, skyenergy też ma system bose?

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 00:16 
Prawie fanatyk
szymek :) no może

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 05:52 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Sławek ,a ty wymieniałeś uszczelki. Jestem ciekaw jakie wrażenia po wymianie w wyciszonej sztuce. :)

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 07:21 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Pamiętajcie że wymiana uszczelek ma wyeliminować odgłos niedomkniętej szyby, a nie wyciszyć auto, mimo że też lekko je wycisza.
Więc Ci co nie doświadczają tego efektu wymiana uszczelek nic nie da.

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 09:16 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
patronx napisał(a):
Od momentu instalacji uszczelek, od okna zaczęło być slyszalne uciązliwe stukanie, niezbyt jednak głosne.

Daj znać, jaki efekt poprawki!

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 10:20 
Nowicjusz
zagryziak napisał(a):
Daj znać, jaki efekt poprawki!

Rano zostawilem auto i znowu musialem tlumaczyc na czym polega problem, mam nadzieje, ze tym razem to poprawia. Stukanie jest na domiar zlego ciezkie do wychwycenia. Kiedy auto jest zimne to slychac je od strony szyby, a kiedy sie rozgrzeje (ok 30 min jazdy), stuk od strony szyby znika, a pojawia sie dziwny rezonans przy radiu.

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 21:29 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Nawet ja się doczekałem! W pon odstawiam samochó do BOłtowicza na wymianę uszczelek. Już się nie mogę doczekac. Oczywiście we wtorek pierwsze co zrobię to rozpędze się do 140 na POWie. Jedyny problem to taki że mam 20 pkt na koncie od roku i chyba ok 10 grudnia kasuje się 10 pkt, ale cholercia nie pamiętam dokładnie kiedy...

PostNapisane: Śr, 10 gru 2014, 21:31 
Prawie fanatyk
to polec dalej :) do grodziska :)

PostNapisane: Cz, 11 gru 2014, 09:22 
Nowicjusz
Z rozczarowaniem stwierdzam, ze nie poprawiono defektu u mnie. Podobno uszczelki zamontowano ponownie, nalozono jakąs pianke, nic to nie dalo. Po wyjezdzie z serwisu i glebszej analizie jestem w stanie odtworzyc stukanie. Przy lekkim uderzaniu w deske rozdzielcza uciazliwe stukanie zaczyna byc slyszalne, ale nie od nowych uszczelek, ale gdzies z panelu na karte do gps i to raczej z tylu. Zaluje jednak czasu straconego na Boltowicza, poniewaz widac, ze nawet nie sprawdzili, czy defekt pozostal po ich naprawie. Wykonali swoja robote wedlug ksiazeczki i koniec. Opuszcze chyba ten serwis i udam sie do innego w w-wie.

PostNapisane: Cz, 11 gru 2014, 16:56 
Wstydliwy
Byłem dzisiaj w ASO Goworowski w Gdyni na testach. Samochód zostawiłem i podczas odbioru dowiedziałem się, że z testów wyszło, ze po zaklejeniu samego trójkąta, nie uzyskano poprawy, ale jak już oklejono całe szyby - poprawna była znaczna. Takie też wnioski wraz z opisem mają zostać przesłane z mmpol i to oni ponoć podejmują decyzję co dalej, więc liczę że decyzja może być tylko jedna

PostNapisane: Cz, 11 gru 2014, 17:28 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2014
Moris w gdyni juz sa swiadomi procesu uszczelki na obie strony juz sa dla mnie zamowione w nastepnym tygodniu bedzie wymiana. Takze u Ciebie powinno byc podobnie.

U mnie niby mmpol napisalo ze dla mojego vinu(prod. maj 2014) nie powinno byc tego problemu, ale jesli oklejenie pomoglo to dadza uszczelki na wymiane

Ostatnio edytowano Cz, 11 gru 2014, 21:04 przez ZibiX, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: Cz, 11 gru 2014, 18:37 
Wstydliwy
Kurcze - no naprawde zaczyna mnie to ASO w Gdyni irytować. Dzisiaj po raz kolejny w czasie rozmowy wynikało, że oni tak naprawdę nie wiedzą o niczym i tylko grzecznie wykonują to co napisze mmpol. "Uszczelki"? Jak panu przyjmującemu zgłoszenie powiedziałem, że prawdopodobnie skończy się wymianą uszczelek to zrobił zdziwioną minę i powiedział - że on tam nie wie czy tak będzie,za to wie - tu cyt. "że Mazda zna problem i pracuje nad jego rozwiązaniem"...

PostNapisane: Cz, 11 gru 2014, 22:17 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2014
No to faktycznie duza szansa ze rozmawialismy z ta sama osoba imie na M takze nie bylo szans aby nie wiedzieli o problemie z ktorym bylem w sobote i o ktorym jeszcze dzis rozmawialem. Dziwne podejscie stosuja...

PostNapisane: Cz, 11 gru 2014, 22:21 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
Koledzy a podczas wizyty w ASO pokazujecie pisma z MMPOL, które udało nam się wywalczyć? Zgłaszacie na maila do MMPOL wizytę w ASO w sprawie szumów na kilka dni przed wizytą?

PostNapisane: Pt, 12 gru 2014, 06:19 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Moris jedź do Gdańska, tam bardziej łapią te serwisowe akcje, przetarte szlaki są już w sprawie uszczelek, mnie zrobili to już i sobie bardzo chwalę akurat tę robotę wykonaną przez nich. Syndromu szyby niedomkniętej nie ma.

PostNapisane: Pt, 12 gru 2014, 10:39 
Nowicjusz
Wiecie może, czy można korzystać w pełni z innego serwisu niż ten, w którym kupiło się auto?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1