Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:27 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Moi drodzy w związku z zepsutym i na razie nienaprawialnym autem na gwarancji pragnę zacząć nowy wątek, w którym ktoś znający się w temacie mógłby pomóc co dalej z tym fantem zrobić. Szukam nowych myśli i inspiracji i chcę się przygotować do ewentualnej rozmowy. A nie chcę zaśmiecać wątków technicznych.
Jakieś myśli i sugestie? Jak mądrze na razie przebrnąć przez trudne rozmowy i dyskusje z serwisem i dealerem?
Ktoś ma jakieś doświadczenie w powoływaniu się na prawo kosumenckie? Dzięki za pomoc.

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:30 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Drogi pewnie będą dwie: jedna dla tych którzy kupili auto prywatnie, druga na firmę (tu jeszcze pewnie trzeba wyodrębnić leasing).

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:40 
Prawie fanatyk
Mnie dotyka jako osoby prywatnej, na całe szczęście i nieszczęście.
Czyli podlegam gwarancji jak każdy, ale i prawu konsumenckiemu, czy to jedno i to samo? Są jakieś różnice?

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:46 
Adept
Od: 19.03.2014
Region: pomorski
Gwarancja producenta a prawo konsumenckie (tzw. odpowiedzialność z tytułu niezgodność towaru z umową ) to dwie różne sprawy. Ta druga obejmuje okres dwóch lat.

http://www.niezgodnosc.pl/III/jaksiemaodp.html

http://maszprawo.org.pl/2014/02/zrobic- ... du-wadami/

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 16:56 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
Poszukaj, na tym etapie biura rzecznika praw konsumentów, umów się na rozmowę i wypytaj o możliwości. Druga droga to prawnik, za którego trzeba zapłacić, ale przy wygranej, lub polubownym zamknięciu sprawy, można się domagać zwrotu kosztów.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 17:23 
Prawie fanatyk
Cobretti napisał(a):
Gwarancja producenta a prawo konsumenckie (tzw. odpowiedzialność z tytułu niezgodność towaru z umową ) to dwie różne sprawy. Ta druga obejmuje okres dwóch lat.

http://www.niezgodnosc.pl/III/jaksiemaodp.html

http://maszprawo.org.pl/2014/02/zrobic- ... du-wadami/

Dzięki. Poczytałem, wiem już o co chodzi :cygaro:

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 18:34 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Myślę,że jako osoba prywatna masz lepiej, gdyż możesz uderzyć do rzecznika praw konsumenckich i ostatecznie prawników. Ja niestety leasing i tu dupa zarówno ze strony Mazdy jak i firmy leasingowej. Jak zażądałem produktu wolnego od wad to MMPol zniżył się do poziomu zero, potwierdzając występowanie drżeń i stwierdzając,że jest to cecha produktu. Leasing stwierdził,że wymiana produktu będzie się wiązała z zerwaniem umowy leasingu i konsekwencjami wymienionymi w umowie.
Dupa Panie,dupa blada.
Masz pole manewru i działaj i nie odpuszczaj draniom z Mazdy.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 10:14 
Nowicjusz
Od: 01.09.2014
Rok produkcji: 2015
crow napisał(a):

Ktoś ma jakieś doświadczenie w powoływaniu się na prawo kosumenckie? Dzięki za pomoc.

ja zawodowo mam doświadczenie w tego rodzaju spraw, jeśli chciałbyś skonsultować jakieś działania lub pisma to śmiało pisz do na pw, w miarę możliwości i dostępnego czasu chętnie pomogę.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 12:45 
Sporo dobrego można zdziałac nagłaśniając problem - telewizja, facebook itp. Szczególnie polecam ten drugi i wklejanie w dyskusję pod artykułami o maździe. Ostatnio sporo ich jest, tylko w tym tygodniu widziałem dwa o maździe 2. Taka akcja zrobi swoje. Jest możliwe, np. na interii, podbicie twojej wypowiedzi na 1 miejsce w dyskusji, a wtedy przez parę dni kilka, jeśli nie kilkadziesiąt tysięcy osób widzi jak zostałeś potraktowany i czym są silniki diesla made by mazda. Poza tym na samym profilu twojego problemu możemy się dopisać oburzeni postępowaniem Mazdy... :-) Myślę też, że TVNTurbo na pewno zainteresuje się SkyActiv-D, które padło na gwarancji. Tam mają sporo spraw z komisów, więc przypadek tak szeroko chwalonej Mazdy i jej niezawodności będzie dla nich jak znalazł.
Powodzenia.

PS. Nie pocieszę cię, ale od samego początku mając diesla rozpatrywałem tylko benzynę... Kiedy pojawiły się DPFy i 2masy kupno takiego pojazdu często traci sens. Dlatego uważam, że twój przypadek powinien być dobrze nagłośniony (z tego co kojarzę ktoś z forum chyba z Krakowa, czy Katowic ma ten sam problem co ty). Żeby każdy wiedział jakie jest ryzyko dzisiejszych diesli. Mi np. w Oplu trzy dni temu, po raptem 7000 km zapaliła się informacja o zmianie oleju. Ten DPF wykończy każdego...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 14:39 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Crow problem silnika ma rozwiązany pozytywnie , a tu jest problem z drganiem karoserii o ile dobrze sie orietuję

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 15:46 
Prawie fanatyk
Dzięki za dobre i budujące słowa :)
Silnik naprawiony, ale pozostaje np. problem gwarancji, czy na silnik mam jeszcze liczoną od dziś 2 lata, czy to co zostało z zakresu gwarancji całego auta, czyli 1 rok 9 miesięcy np. bo dotyczy całego auta...
a poza tym mam na dziś auto w ASO z powodu drżenia na układzie jezdnym i na razie nie wiem, czy naprawią, czy się da naprawić, czy wiedzą co naprawić i co zrobią... więc się pytam dlatego, co by mogło być gdy nie naprawią i w co uderzać... w razie konkretów będę pukał i się odzywał jak będę wiedział na czym stoję, bo na razie 2 tygodnie w ASO i cisza :/

O dieslu mazdy wiedziałem niewiele, bardziej ufałem japońskiej technologii i doświadczeniu rodzinnemu, spalony VAGiem szukałem czegoś miłego od Japan, ale na dziś zawiodłem się tą naprawą, ale na dziś też wiem, że diesel to nie wszystko, jeśli chodzi o drżenie, więc na jedno wychodzi - auto stoi teraz w ASO.

A co do facebooka to kiedyś próbowałem zażartować i nawet napisałem, że też pobiłem rekord życiowy FIA w dobiciu nowego silnika diesla, bo oni się strasznie promują jako bezawaryjny producent diesli, a tym bardziej naciskają na promocję, jak więcej się psuje.

Co do programu TV, mam obiekcje znając zasady działania programów czy chodzi o prawdę i pomoc, czy przynoszącą dochód sensację i własną promocję, poza tym znam takich, co próbowali a dziennikarz nie podjął tematu, teraz pytanie bo.... :idea: albo na nie tego trafiło :wink:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 16:19 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Masz liczone kolejną gwarancję na daną cześć, przynajmniej tak powinno być

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 09:22 
Nowicjusz
Od: 01.09.2014
Rok produkcji: 2015
zgadza się, okres gwarancji biegnie na nowo ale tylko w zakresie tej konkretnej, wymienionej części, a nie całego silnika.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 11:23 
Prawie fanatyk
Czyli jeśli była taka mocna ingerencja np. w silnik trzeba walczyć o przedłużenie całej na silnik <niewiem>

PostNapisane: Wt, 25 lis 2014, 18:14 
Amator
Od: 25.03.2014
Region: świętokrzyski
witam
Miałem dzis taki przypadek. W półrocznej szostce padły lusterka tzn składały się albo i nie. Mam zamontowany moduł do składania ale w serwisie wykluczuli żeby to on zawiódł. ASO zamówiło nowe lusterka, pełna kulturka, po tygodniu zadzwoniono że pozna podjechać i na gwarancji oczywiście wymienią. Dziś wymieniono w zasadzie całe lusterka. Naprawa trwała dwie godziny. Odjeżdżając zauważyłem smugę na szybie od strony kierowcy, centralnie na wysokości wzroku. Ale ponieważ spieszyłem się do pracy, i sądząc, że to tylko brud przejechałem ok 6 km i dopiero pod zakładem pracy przyjrzałem się podejrzanej smudze. I co sie okazało? Od strony zewnętrznej na dł. ok 15 cm biegnie cienka rysa! Szyba została,dam głowę sobie uciąć, zarysowana ostrym narzędziem w trakcie wymiany lusterek. Zadzwoniłem od razu a kierownik serwisu, który asystował w tej naprawie, jakby powiedział mój syn "pali Jana". Wyklucza możliwośc zarysowania w serwisie. Twierdzi, że przecież obserwowałem naprawę (patrzyłem może wszystkiego 5 min z oddalonej kilkanaście metrów oszklonej antersoli a naprawa trwała jak pisałem 2 godz.) podjechałem tam zaraz po pracy ale szefa nie było. jestem z nim umówiony jutro ale podejrzewam, że dalej bedzie szedł w zaparte. Nigdy nie walczyłem z serwisami itp, jestem z tych co raczej odpuszczają i ;(( ale dziś mam naprawdę mordercze instynkty <baseball>
Zobaczymy co tam jutro dzień przyniesie. Czy w takim przypadku warto skarżyć się do Mazdy Polska czy do właściciela ASO? jak sądzicie?

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 08:28 
Prawie fanatyk
Więc minął tydzień od odbioru samochodu, a że czekam nadal na obiecany kontakt z ASO i zamknięcie sprawy, bo sugerowano, że z racji okoliczności i przykrych błędów ASO będzie ciąg dalszy, z cyklu: "Będzie Pan zadowolony..." w między czasie dostałem oficjalną odpowiedź na złożoną reklamację, że nie przysługuje, bo, m. in.:
- wad nie stwierdzono (miesiąc stwierdzano i trzymano auto, testy, tak i nagle nie ma???)
- objawy są tylko przy 124 km/h i nieistotne i .... niewyczuwalne (skoro trzymali tyle samochód bo mocne???)
- są charakterystyczne dla tego modelu (to że cały się trzęsie???)
- nic się nie dzieje... <suicide> (to po co tyle zachodu i sran*a w gacie)
Powiem krótko napisane nieuczciwie bełkotem mało zorientowanego prawnika, byle jak w stylu odwal się na szybko, który albo został wprowadzony w błąd albo napisał ślepo i bez pojęcia jak kazało napisać trzęsące dup* ASO. Wychodzi na to, że jestem..... ach <slabo> Co za świat chory <sex>
Jeżeli tak się to wszystko zakończy, w tym stylu to za chwilę napiszę, co sądzę o uczciwości i jakości jednego z dealerów Mazdy. Bo w takim stylu to chamstwo. I zamierzam też napisać do MMPOL co myślę. <baseball>

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 08:38 
Fanatyk
Z MMPol dostaniesz pismo od Pani Małgorzaty N. ,że ten typ tak ma i sprawę uważają za zakończoną. Ja tak miałem tyle,że Ty masz lepiej bo masz auto kupione nie na firmę z tego co wiem i możesz wykonać ruchy prawne.
Działania ASO Mazdy w Polsce i MMPol to skandal.
O ile auto jest wporzo to ludzie beznadzieja. <suicide>

-- Dodano: So, 6 gru 2014, 08:38 --

Łączę się w bólu <%>

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 09:58 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
koliber1960, pani Małgorzata N jak prawdziwa kobieta zmienną jest. W sprawie uszczelek odpisała w pierwszym piśmie w stylu "charakterystyczna cecha modelu itd." ale w następnym już zmieniła zdanie, dzięki czemu uszczelki zaczęto wymieniać. I nie ważne, że nie nastąpiło to pod wpływem jej kaprysu, MY wiemy że to nasze działania okazały się skuteczne.

crow, szkoda że nie pisałeś skargi do MMPol, gdy Twoje auto było jeszcze unieruchomione. Mógłbyś wówczas liczyć na panią Małgorzatę. Obecnie, gdy GJ-ka już na chodzie, chociaż z mankamentami nie sądzę abyś coś wskórał. Chyba, że ponownie zacznie się auto sypać. Wtedy nie zwlekaj i nie staraj się być delikatny, zwłaszcza w stosunku do ASO.
Posiadamy wszyscy taką tendencję do traktowania naszych ASO w bardzo ugrzeczniony sposób, jakby od tego jacy będziemy mili zależała jakość wykonania usługi przez ASO. Obawiamy się aby nam nie zrobiono ku-ku, a oni to często wykorzystują, zwłaszcza w rejonach małego nasycenia punktów obsługi. <baseball>

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 10:12 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Region: śląski
Echo

W którym Aso byłeś?

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 17:48 
Prawie fanatyk
Do MMPOL na ten temat jeszcze nie pisałem, bo mają numer przyjętej naprawy i tyle, więc wiem, że jakieś podsumowanie im się należy, ale czy wysmaruję im tekst o ASO na miarę ich jakości, to zależy na ile dealer coś będzie chciał rozmawiać, w stylu słowa przepraszam + pomoc sprawie. Czyli, czy potrafi sytuację naprawić. Bo liście owym od ich prawnika wątpię. <slabo> Może taki standardzik, ale leczą mnie nieprawdą w tym dokumencie.
Ale tak naprawdę się zbieram, zobaczę najpierw co w ASO, czy wyjdzie, co wyjdzie i jak wyjdzie rozmowa z dealerem czy tzw. górą. Ale po piśmie reklamacyjnym czuję się już jakoś oszukany, bo badali, diagnozowali, stwierdzili problem jako istotny, g*w** się znają, uważali, że jednak naprawili, przyznali rację, że za dużo błędów i problemów, a teraz oficjalne Pismo przez jakąś mecenas wie co zje, że nic nie było i wszystko ok. Auto sprawne itd. To akurat mnie wkurza, bo czuję się wydyma** przez system jak wyżej. Auto., czy tak sprawne jak ja chcę? Ostaje problem zmiany opon i kół. :idea:
Może to takie prawny język, może sposób na upierdliwego klienta, ale tu się nic w nim nie skleja. Gorzej jak za Stalina. Mają swoją wersję. Ja starałem się być miłym. Mieć jak prosili cierpliwość. Przyjąłem ich ubolewanie. Kazano czekać i.... czyżby jednak opinia o dealerze od znajomych: po co tam kupujesz? miała być złą zapowiedzią w sytuacji kłopotów?
A tu pismo, które wytrzyma wszystko, że nic nie było, nic się nie stało, nie ma o co mieć jakieś pretensje itd. :mur:
Zapewne sam się odezwę, bo nie lubię, jak ktoś mnie robi w bambuko, nawet dla zasady, bo łatwo sprzedać auto, a potem wszystko inne mają w dup*e, bo duży i bogaty może więcej. Może dealerzy tacy są. Ale tego tak nie zostawię. Nawet by szanowali innych.

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 22:00 
Prawie fanatyk
crow, myślę że niebawem opublikujesz tę odpowiedź wraz z całą wcześniejszą korespondencją z ASO. Łatwiej nam będzie zająć obiektywne stanowisko, dotychczas znamy wyłacznie jednostronną relację użytkownika zawiedzionego, zdenerwowanego ale też nie zupełnie bezbronnego. Przynajmniej tak odczytuję z Twoich wszystkich postów w tej sprawie.

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 22:42 
Fanatyk
zagryziak! a kto jest w stanie pomóc crow , nikt , walka z wiatrakami ,
jak sam nie pójdzie do prawników to nic nie wskóra

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 23:35 
Prawie fanatyk
zagryziak napisał(a):
crow, myślę że niebawem opublikujesz tę odpowiedź wraz z całą wcześniejszą korespondencją z ASO. Łatwiej nam będzie zająć obiektywne stanowisko, dotychczas znamy wyłacznie jednostronną relację użytkownika zawiedzionego, zdenerwowanego ale też nie zupełnie bezbronnego. Przynajmniej tak odczytuję z Twoich wszystkich postów w tej sprawie.

Nie czuję się zawiedziony samym ASO, ludziska starali się, dla mnie byli mili, wyszło jak wyszło, zwiedziony jestem tzw. ASO Mazda jako całość. Ludzie wiem, że są pod pręgierzem, to zwykli ludzie, którzy mają prawo do błędów, ale ból, że mają szefów, co widzą problem dopiero wtedy gdy pojawia się jakiś papier i cwaniakują, wiem od nich, że mają nad sobą MMPOL, czyli nie wiedzą na ile mogą iść dalej, bo czy dostaną czy nie za to kasę, ale jak MMPOL dzwoni robią, co też jest dziwne. Ci na dole byli dla mnie w porządku, tylko głupie procedury Mazdowskie bądź ich błędne decyzje spowodowały zamieszanie i długi termin naprawy ASO jako całości.
Jedyne co mnie bulwersuje teraz to tylko wkurza mnie postępowanie tzw. odpowiedzialnych, którzy, gdy są postawieni do pionu od razu przystawiają klienta do ściany jako stronę słabszą. Nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć o co biega. Jest problem eliminujemy go. Udajemy, że go nie ma. I w piśmie są sformułowania, z którymi się nie zgadzam, bo nie są zgodne z prawdą. Jedno mówią, drugie piszą. Proszą o pewną cierpliwość a sami za chwilę piszą, co im wygodne. Mam świadomość, że jak zapytam pana NN w ASO, że mówił tak i tak to przed szefem spęka i powie, że nic takiego nie miało miejsca.
Publikować na razie nie będę, bo nie uważam prywatnej korespondencji na razie za tekst publiczny i nie będę traktował forum jako sędziego. Wyjaśnię to najpierw na ile chcą uczciwie. Poczekam na działania drugiej strony. Mam zamiar się zapytać się nadawcy, o co chodzi?
Kto chce wierzyć, może komu chce. Nie widzę problemu. Do czasu, jak sam się nie spali.
Nie życzę nikomu większych problemów z ASO Mazdy.

PostNapisane: N, 7 gru 2014, 07:42 
Fanatyk
Co z tego,że tzw.ASO coś robi jak nikt nie potrafi podjąć decyzji,żeby tak naprawdę pomóc klientom. To ,że zgłaszają do MMPol - muszą i dalej nic z tego nie wynika. MMPol uważa autko za genialne,a jeżeli coś się dzieje to ten typ tak ma i ewentualne reklamacje klientów przesyłają dalej jako informację o produkcie.
W bardzo niekorzystnej sytuacji są ci ,którzy wzięli auto w leasing.To już w ogóle dupa,dupa blada.Znikąd pomocy.Nie ma jej ze strony firmy leasingowej. Rzecznik konsumentów nie może pomóc z mocy ustawy.
Zostajesz sam i :mur:
Też mam korespondencje z ASO i MMPol - żenada.
O Pani Małgorzacie N nie wspomnę bo takie same gwiazdy są w ASO. Co z tego,że mają certyfikaty jak nie mają zielonego pojęcia o mechanice.

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 11:04 
Prawie fanatyk
Miałem miłą rozmowę z MMpol <zajety> ... działam dalej <baseball> , bo nie pozwolę się olewać i lekceważyć dealerowi <nie>

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 13:52 
Fanatyk
Czyżby Pani M.N. ten typ tak ma?

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 15:42 
Prawie fanatyk
Rozmawiałem, było... miło.... <3 ... na razie, napisałem, co miałem napisać o sprawie i okolicznościach, niech działają w moje imię dla potomnych, może komuś kiedyś będzie łatwiej, oby :/ Zobaczymy, czy MPol dba o jakość <urodziny>

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 16:20 
Prawie fanatyk
crow napisał(a):
Nie czuję się zawiedziony samym ASO,

Widzisz crow, Twoje słowa zaświadczają, że jednak dotychczas zbyt miękki byłeś w relacjach ze swoim ASO, prawdopodobnie z obawy o dobre stosunki w przyszłości, gdybyś ich kiedykolwiek jeszcze potrzebował. I jak przewidywałem wykorzystali "naiwność i delikatność" takiego klienta. Natomiast MMPol mnie zadziwił - z tego co piszesz - wygląda na to, że czytają opinie o dealerach, ASO i o sobie, zwłaszcza te zawstydzające. Będziemy Ci sekundować. <spoko>

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 16:26 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Ja dzisiaj dostałem odpowiedz w sprawie pękniętego plastiku Piano. Oczywiście nie dbałem o ten element i sobie go sam uszkodziłem. <suicide> "Oni" są p......i :zawrotglowy:

PostNapisane: Pn, 8 gru 2014, 20:13 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Region: warmińsko-mazurski
zagryziak napisał(a):
... że jednak dotychczas zbyt miękki byłeś w relacjach ze swoim ASO

Coś w tym jest. Ja również "czekałem, rozumiałem, tak tak, oczywiście i nie ma problemu". Jak rzuciłem trochę mięsem do bogu ducha winnej kobiety, to okazało się że mam przyjeżdżać za chwile i zrobią mi to od ręki. 25 lat minęło, a dalej trzeba chodzić "bez krawata" do takich instytucji :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1