Teraz jest So, 7 lut 2026, 02:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 12:23 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
@ vice : mnie interesowała sportkombi 2.0 AT energy i w zeszłym tyg tylko 4 takie dealer znalazł : 2 białe, jedna czarna, jedna srebrna.

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 12:35 
Wstydliwy
Od: 01.09.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Czekam na autko już po Fl, chodzi mi o sztywną postawę dealerów odnośnie upustów, gratisów itp., po wyczerpaniu przed Fl-owych autek powinno się to zmienić

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 12:46 
Prawie fanatyk
Pewnie tak, ale śledząc to forum widzę, że japońskie marki, a przynajmniej mazda, są sztywne co do cen, tak jak i tych cholernie sztywnych możliwości (a raczej braku możliwości praktycznie) konfiguracji. Traktują chyba to tak - chcesz kupić auto? no mamy auto, proszę bardzo. Bierzesz co mamy lub nie, my wiemy lepiej co z czym można połączyć.
I tak dziw, że kolory różne oferują :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 12:46 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Region: wielkopolski
Działaj szybko bo w tej chwili jest taka sytuacja, że kilka osób zainteresowanych przypada na jedno auto ;) Zaraz wprowadzą nową metodę sprzedaży: licytację ;)

A czy w sprawie FL jakieś nowe wieści się pojawiły, bardziej szczegółowe dane, konkretne różnice względem poprzedniej? :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 12:54 
Adept
Od: 10.02.2014
Andrzejsr uwzględnione jest to, że Mazda w Polsce nie przewidziała takiego boomu na swoje samochody. Stąd nie kwapią się z upustami. Założę się o flaszkę, że jak byłaby słaba sprzedaż w roku to w grudniu mielibyśmy upust w granicach 10-12tyś zł ;) Chociaż, nie ukrywam, że dealer proponował mi sprzedaż najmocniejszego ropniaka z upustem na dzień dobry 10 tyś zł. Po prostu chciał się go pozbyć jak najszybciej z placu. Ale ja nie jestem fanem diesla i powiedziałem nie :P

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:02 
Bywalec
Polska jest niby na 3 miejscu pod względem ilości odbiorców Mazdy :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:11 
Reszta jewropy wierzy w cudowne niemieckie kosiarki... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:15 
Bywalec
AndrzejuSr nie dalej jak wczoraj oglądałem odcinek automaniaka. Rozważali oni czy bardziej opłaca się kupić nowy wchodzący na rynek model tego samego producenta, czasami znacznie droższy (chyba tu chodziło im akurat o mazdę ;)), czy jego poprzednią wersję, mając na uwadze duże rabaty. W teście brały udział peugeot 207 i 208, mazda 6 GH i GJ, Skoda octavia i porshe. Oczywiście podsumowanie testów wykazało, że mazdę zdecydowanie lepiej kupić w nowszej wersji mimo sporej dopłaty, ale nie do tego w tej chwili zmierzam. Sedno tkwi w rozważaniach Patryka, który zaproponował do testów Mazdę. Opowiadał on o charakterystycznej na tle innych producentów formie narzucania klientom pakietów wyposażenia. Wspomniał, że mazda oferuje klientom tylko 4 pakiety, ale przyrównał je do karty menu w restauracji. Zapytał, czy wolimy iść do knajpy, gdzie w karcie widzimy 150 pozycji? Raczej nie spodziewamy się w niej wysokiej jakości produktów, zdecydowanie wybierzemy restaurację, która serwuje 4 potrawy, bo wiemy, że każda z nich jest świeża i smaczna :) Posiadając 4 wersje wyposażenia mazda dopracowała proces produkcji samochodu do perfekcji. Dzięki temu Mazda 6 cały czas w rankingach niezawodności zajmuje miejsce w czołówce ;)

Ostatnio edytowano Pt, 5 gru 2014, 13:17 przez Arzago, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:16 
Arzago, to z produkcją to jedno. Ale gdzieś 10% cła trzeba zgubić w cenie. Tnie się koszty produkcji zawężając wersje.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:19 
Wstydliwy
Od: 01.09.2014
Region: śląski
Oczywiście rozumiem politykę MMP ale jeszcze chwilę temu, gdy nie było wiadomo o Fl, M6 można było kupić z różnymi gratisami, m.in.:5 letnią gwarancją, lakierem, kołami zimowymi itd. Teraz tego nie ma ale mam nadzieję, że tylko chwilowo - do wysprzedania "starszego" (sorry wszyscy posiadacze;-) modelu.

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:25 
Bywalec
Moja wypowiedź jest odzewem na ogólne narzekania dotyczące ograniczonej możliwości doboru komponentów jakie nam odpowiadają.
Mnie opcja mazdy od samego początku się spodobała. W vw, audi, bmw itd totalnie się gubiłem w konfiguratorach. Tu wbijam, że chcę tą opcję, ale automatycznie dokłada mi jakiś pakiet, którego nie chcę, a przez niego nie mogę wybrać innej opcjina której mi zależy... horror i misz masz. Dodatkowo z początku widzę cenę podstawową to mówię o fajnie, będzie konkurencyjna z mazda. Po wyborze wszystkich udogodnień na których mi zależy, a które oferuje też mazda, okazuje się, że cena kosmos :P
W maździe od samego początku przejrzyście, wiem co chce, co jest i za ile :D To było piękne. Potrzebowałem 30 sekund na wybór interesującej mnie wersji i wszystko mi w nie odpowiada:)
Są więc ludzie, do których przemawia wprowadzenie 4 opcji wyboru wyposażenia :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:28 
Prawie fanatyk
Arzago - też tak to sobie tlumaczę, przynajniej staram się choć wewnątrz się wszystko buntuje :) - że mają w fabryce jasność co kto robi, zawsze to samo i tak samo, a nie jak włosi na przykład - do tej samej wersji raz takie, a raz inne zaciski czy cokolwiek założą, raz taką śrubkę raz taki kołek bo akurat takie bliżej na półce leżały (ciut przesadzam, ale w ten deseń :) )
Jednak kurcze kilka rodzajów tapicerek,czy opcji typu czujniki parkowania w niższych wersjach czy kamerka jako opcja do każdej, czy szyberdach itp - chyba na trwalość i jakość nie wpływają .
A z menu to niedobre porównanie - kolację zjem, będzie dobra, niedobra ale jutro będzie inna.
A auto jednak latami mamy przeważnie i jak jest w nim coś upierdliwego, czy takiego "ciut nie tak, a niewiele by było trzeba żeby było idealnie" no to może psuć humor. Chyba że auto ma coś taaaakiego na plus, co wszystkie inne negatywne odczucia wytłumi. No, ale mazda bulgoczącej budzącej dreszcz V8ki czy V6tki, które by czymś takim mogły być nie ma. Fajnie że ma tą sylwetkę, lekkość i nowinki technologiczne jakie ma, na tle konkurencji to i tak ekstrawagancja niemal w tych czasach :)
\

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:28 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Arzago ,jesteś "Super Fanem" Mazdy ,ale z tą usterkowością to pojechałeś :) . Mazda to fajne auto ,ale jeśli chodzi o usterkowość to na pewno nie wybija się ponad przeciętność .A jeśli chodzi o GJ to tak naprawdę można będzie samochód ocenić jak przejedzie przynajmniej 200 tyś.Ja Mazdę lubię za inne cechy ,bo w GJ parę błędów się niestety Mazdzie przytrafiło.Jestem przekonany że po FL będzie zdecydownie bardziej dopracowana,czego Ci Arzago życzę . :wink:
P.S.Dzisiaj odbieram swoją po malowaniu i nie mogę się doczekać :zawrotglowy:
Jest magia. :inkwizycja:

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 13:38 
Bywalec
Blasia, to, że "kocham" mazdę ;) to nie znaczy, że nie dostrzegam w niej wad :D Masz całkowitą rację, że 6 wymagała poprawy, ale nie oszukujmy się, to nie były uszczelki pod głowicą czy awarie silników, to był mało komfortowy dla ich właścicieli szum czy drżenie maski ( wady te zostały zresztą zniwelowane jeszcze w czasie trwania produkcji tego modelu), czym że to jest w porównaniu do usterek innych producentów ;) Chcąc nie chcąc Mazda, a także inni japońscy producenci kojarzą się z niską awaryjnością i wypracowali sobie tę opinię na przestrzeni lat. Nie wmówisz mi, że Mazda jest marką awaryjną, przepraszam :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 14:09 
Bywalec
Arzago ,nawet nie próbuje -to by była walka z wiatrakami :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 14:45 
Adept
Od: 19.03.2014
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: pomorski
Arzago napisał(a):
Nie wmówisz mi, że Mazda jest marką awaryjną, przepraszam :)

Fakt, szczególnie masowe wręcz padanie silników diesla, wibracje itd... :) Bezawaryjność Mazdy jak i innych aut to już tylko legenda. Wszystko się psuje. Opcje wyboru wyposażenia, a w zasadzie rozplanowanie ich w pakietach to tylko i wyłącznie kwestia logistyki. Produkcja samochodu w kilku pakietach jest po prostu tańsza i nie ma to nic wspólnego z niezawodnością, itd. Przykładowo, w Europie Toyota uchodzi za jak najbardziej zwykłe auto i nie jest uznawane za wybitnie niezawodne. W Polsce wybitny marketing spowodował, że tak uważa całkiem spora grupa ludzi ( jestem zdziwiony jak długo utrzymuje się u nas mit o jakości i niezawodności Toyoty - szczególnie że jakość materiałów i wykończenia jest słaba, taka bazarowo-plastikowa) Na przełomie lat 80/90 japońskie auta były faktycznie trochę bardziej niezawodne niż reszta świata, ale tenże świat nie stoi w miejscu - wraz z wyścigiem "zbrojeń", japońskie się pogorszyły a europejskie polepszyły. A czemu Europa tak lubi cudowne niemieckie kosiarki? Powodów też jest wiele, między innymi przeważnie lepsze niż w innych odpowiednich w klasach wykończenie aut, duży wybór silników, właśnie ta możliwość skonfigurowania auta pod siebie oraz to że prawie każdy, który jeździ autem tego koncernu czuje się w tych samochodach tak jakby ciągle nimi jeździł - nie trzeba się do nich przyzwyczajać. Ogółem wszystko jest tam przemyślane i do bólu poprawne - niektórzy tego nie cierpią, inni doceniają.

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 14:46 
Bywalec
Co nie oznacza, że nie wysłucham chętnie, co Ty sądzisz na ten temat :)

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 14:54 
Nie ma co narzekać na niemieckie, czy japońskie. Awaryjnością raczej idących łeb w łeb. Mam w domu wyrób włoski, jeździłem też francuskim.... :wink: To dopiero są skarbonki. Ciągle coś.. Ciągle. Jak z czymś się uporam to kolejne. W 10 letnim samochodzie z przebiegiem sporo przed 200000 km mam zmieniony cały układ chłodzenia silnika poza chłodnicą - termostat, wentylator, czujniki temperatury. Komputer przeniesiony w inne miejsce bo się gotował, zegary wymienione bo nie wskazywały temperatury płynu i poziomu paliwa. To jest masakra, przy której początkowe problemy Mazdy z hamulcami, czy uszczelkami to pikuś...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 15:52 
Bywalec
Cobretti zgadzam się z tobą w 100%,zarówno co do jakości samochodów jak i Toyoty. :)
Mam dokładnie takie same spostrzeżenia .Niezawodność Toyoty to chwyt marketingowy-potwierdzają to koledzy którzy jeździli służbowymi :wink:

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 16:12 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
Co do francuskich samochodów to sa podzielone zdania, mam dużo znajomych i mój brat jeździł peugotem i zero problemów. Mój tata ma 307 hdi, mało pali i jak na razie bez awaryjny. Nie ma reguły, chyba zależy jak sie trafi. Ja mam GH z najbardziej awaryjnym silnikiem i jakoś na razie nic sie nie zepsuło. A przebieg już ponad 260 000 km
Z tego co czytam to na GJ też jedni narzekają inni wcale.
Teraz to juz chyba nie ma bezawaryjnych samochodów, przecież serwisy tez musza zarabiać

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 16:12 
Nowicjusz
Od: 21.11.2013
Rok produkcji: 2013
Na GH nie narzekam (benzyniak), 170tys zrobione i jedynie wymieniane olej, filtry i klocki.
Od zawsze szła fama, że jak Mazda to tylko benzyna.

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 17:16 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Cobretti napisał(a):
Niestety psującą się, cienkie włókienka zatopione pomiędzy warstwami szyby lubi trafiać szlag.

a ile przypadków znasz ? bo ja ani jednego, a miałem kilka szyb wymienianych przez kamienie na drodze .

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 17:56 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Nie kupuje się samochodu na F - Fiat,Ford i Francuz :-P

Moje wszystkie japończyki (kilka od nowości)były bezawaryjne :D z przebiegami 100 -180 tys i zawsze bez awarii.
Obecna Mazda GJ przebieg 32tys.,po roku czasu,wyłączając sprawę opon i spowodowanych nimi drżeń,właściwe bez awarii.
Drżenia mogłyby być załatwione od ręki gdyby nie beznadziejne ASO i MMPol <suicide>
Obecnie OK bo kupiłem inne opony.
Zastanawiam się nad szumami okiennymi nawet wstępnie się umawiałem z ASO na kontrolę ale to nie jest awaria.
W wieśwagonie Golfie po 3 miesiącach od zakupu był wymieniany pas bezpieczeństwa kierowcy(co jest skandalem bo się przecierał),regulowane drzwi bo się opuściły oraz wysiadła elektryka szyb o dolewaniu oleju nie wspomnę bo to normalka w TSI.

PostNapisane: Pt, 5 gru 2014, 20:58 
Adept
Od: 19.03.2014
Silnik: -
Wersja: -
bespartyjny napisał(a):
Cobretti napisał(a):
Niestety psującą się, cienkie włókienka zatopione pomiędzy warstwami szyby lubi trafiać szlag.

a ile przypadków znasz ? bo ja ani jednego, a miałem kilka szyb wymienianych przez kamienie na drodze .
Poza własnym,przynajmniej cztery.

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 15:43 
Wstydliwy
Od: 03.12.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Nie wiem za bardzo o co wam chodzi ale jeśli o mondeo mk4 to rzeczywiście ogrzewanie przedniej szyby często wysiada. Szczególnie w latach produkcji 2007/2008 rozwarstwia się przednia szyba klejona z dwóch (często widać n na górnych rantach szyb). Miałem dwa mondeo mk4 i w obydwu ten sam przypadek.

W kwestii popytu odnośnie mazdy 6 to nie rozumiem skąd informacje, że idą jak świeże bułeczki itp. To, że ich brakuje spowodowane jest ich małą ilością na stocku u dilerów i dystrybutora. Dilerzy opowiadają, że popyt jest tak wielki... prawda jest taka, że m6 nie jest nawet w pierwszej 10 sprzedaży. Dla porównania w pierwszej połowie roku najwięcej sprzedanych zostało octavi (niecałe 8000 sztuk) M6 w styczniu 2014 podczas wyprzedaży tylko 177 sztuk i tak tworzy się legenda o popycie większym niż podaż bez uwzględnienia małych ilości przypływających do kraju :)

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 19:54 
Wstydliwy
Od: 06.12.2014
Rok produkcji: 2009
Wersja: Exclusive
witam serdecznie
mam dylemat dot nowego auta mianowicie za m-c kończe amortyzacje mojej gh/niby silnik do bani a 88888km na liczniku a tu igla tylko przeglądy raz do roku i zero problemów/ więc trzeba coś kupic, serce podpowiada gj fl kombi :) z at i najchetniej 4x4 narty czesto/ rok temu musiałem zrezygnowac ze skrótu do korbielowa koło żywca bo droga oblodzona a a4allroad pojechało/ -164000pln, porsche krańcowa w poznaniu ma alltracki 177/dsg za 150kpln/wiem nudny pastuch :? / i jeszcze korci 320gt / taktak ten garbusek :wink: / 2013 premiumselection okolo 170kpln- stary już jestem i w te troche wyzsze kombi wygodniej sie wsiada/ od suva broń Boże/ - poradzcie prosze

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 20:04 
Bywalec
CX 5 FL 2.5 4x4 Skypassion 150 k :D

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 20:13 
Wstydliwy
Od: 06.12.2014
Rok produkcji: 2009
Wersja: Exclusive
kiedy te suvy są głosniesze na autostradzie i palą chyba ze 2-3l wiecej a mój 2,0cd/gh kombi jadąc spokojnie po polsku tyle ile wolno+10/ licznik/ na narty do austrii czy do chorwacji 6,5l max.

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 20:35 
Bywalec
Jest to pewne ryzyko, ponieważ jest to silnik, którego wcześniej w cx5 nie było i ciężko określić jego spalanie ;) Co do głośności ponoć ich wyciszenie ma dorównywać klasie premium i jego naczelnemu - Audi ;) Jeśli nie ciśniesz to technologia skyactiv robi swoje i spalanie nie powinno być duże. Wiadomo po 140 km/h żadne wyciszenie, żadne skyactiv nie pomoże, spalanie wzrasta :)
Nie wiem na ile jesteś wtajemniczony w tą nową technologię mazdy, ale dzięki niej, te auta mimo dosyć ciekawej mocy i fajnego dźwięku silnika nie palą zbyt dużo :)

PostNapisane: So, 6 gru 2014, 22:09 
Prawie fanatyk
Jeśli patrzysz na spalanie to się kłóci z 4x4 (ciężar, opory). Albo , albo.
Moim zdaniem 4x4 aby raz czy dwa razy w roku gdzieś zaśnieżoną drogą przejechać, to bez sensu. Lepiej łańcuchy kupić, jakieś drogie = porządne i łatwe do zakładania (THULE), a za resztę różnicy w cenie mocniejszy silnik z napędem na jedną oś, lub za tą różnicę dodatkowy wyjazd.
Akurat nowa mazda 6 ma prześwit dość duży (nie pamiętam ile cm, ale pamiętam że kiedyś na to zwróciłem uwagę).
A moje dziecko starsze pierwszy raz widząc GJ krzyknęło - tato, ale to SUV przecież!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1