Teraz jest So, 7 lut 2026, 03:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 17:54 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
paolo1973 napisał(a):
Nie wiem, czy ktoś zwrócił na to uwagę wcześniej, ale gdzie podziały się w FL spryskiwacze świateł oraz czujniuki parkowania zarówno z przodu jak i z tyłu ? Oczywiście nie chodzi mi o listę wyposażenia, tylko o zdjęcia czy filmy opublikowane do tej pory. Na żadnym z nich nie widać tych elementów. Moim zdaniem po FL szósteczka jest bardzo ładnym samochodem, jednak brakuje mi tego agresywnego przodu, który nadawało wcześniej ukształtowanie reflektorów przednich oraz zderzaka nad światłami przeciwmgielnymi.

Kolego, kiepsko śledzisz forum :D
Mazda 6 FL ma full led AML. Skoro nie ma ksenonów, to nie potrzebne są spryskiwacze nawet w UE :)
Fakt, w Stanach nie wymaga się spryskiwaczy do ksenonów, ale do LEDów w żadnym zakątku świata się nie wymaga, właśnie tę nową technologię zastosowała Mazda :)
Co do czujników parkowania, wersje USA są bardzo ubogie i nie ma ich w standardzie, spokojnie w PL na pewno będziesz je miał.
W wersji EU nie ma z kolei rolety elektrycznej tylnej szyby, w zamian otrzymujemy przyciemnione szyby - to kolejna róznica między EU a USA :D

-- Dodano: Wt, 2 gru 2014, 17:54 --

Lorrynen napisał(a):
Cześć wszystkim,

Parę dni temu zamówiłem wersję FL SkyPassion 2.0 MT i odbiór mam wpisany na 25 marca. Czyli chyba pierwszy rzut FL-ek. Z tego miejsca wielkie dzięki dla całego forum za pomoc w decyzji, bo śledziłem biernie ten wątek (i nie tylko) od prawie roku. :wink: Gdyby nie to forum to bym pewnie nawet nie wiedział o FL i nie wiedział o tym, co obejmuje FL, bo w salonach sprzedaży jest 10% informacji w porównaniu z info stąd... :) Także dzięki i jak tylko przypłynie to, na co czekam, na pewno podzielę się opiniami :)

Cieszę się, że mogliśmy pomóc :)

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 19:42 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Czy ktoś uzyskał już może informacje - zdjęcia obrazujące czym konkretnie jest "pakiet stylistyczny PREMIUM (zderzak, grill , przednie i tylne światla - tak piszą w opisie wyposażenia)?

Czy w wersjach bez tego pakietu, mamy stylistycznie przedliftingową GJ (skyGo i skyMotion) a w wersjach Energy i Passion taką jak na zdjęciach z premiery (chrom wszędzie i zewsząd) ?

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 20:33 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Jakbym miał obstawiać, to owe premium to będzie brewka nad przeciwmgielnymi, może węższa listwa u dołu grilla, trochę tak jak piszesz Andrzejsr. Być może bez full led tylko poczciwe H7 :lol: a z tyłu żaróweczki :wink:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 20:40 
Bywalec
To by było trochę nie logiczne ;)
Skyenergy też mam mieć ledy, a pakietu Premium nie ma w standardzie.
Tego pewnie się dowiemy jak odbierzemy FL-ki. Prędzej obstawialbym, że ten chrom na grillu będzie w pakiecie Premium. Prezentowano nam tylko wersję skypassion i wszystkie z chromem, może skygo będzie bez chromu ;)
Matys ty pakiet Premium mylisz z różnica pakietu wyposażenia. Bo ledow AML rzecz jasna w pakiecie skygo na pewno nie będzie.

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 20:48 
Trzeba dbać o nasze, obecne GJ-tki bo jak FL okaże się <slabo> to będą one w cenie... :lol: <pucu>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:08 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Arzago napisał(a):
Matys ty pakiet Premium mylisz z różnica pakietu wyposażenia. Bo ledow AML rzecz jasna w pakiecie skygo na pewno nie będzie.

Bardzo możliwe.

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:10 
Prawie fanatyk
Pakiet stylistyczny Premium w standardzie, w cenie, jest zarówno w Passion jak i w Energy (mam broszurę PDF oficjalną od sprzedawcy, na Polskę).

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:16 
Bywalec
Obrazek

To jest fotka ze strony Mazdy, dalej jest też pokazane zdjęcie wnętrza i widać wyraźnie, że z pewnością nie jest o wersja skypassion i nie widzę też chromu na grillu :D

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:17 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Dla mnie to jakaś abstrakcja. Zamawiacie pakiet premium i sprzedawca nie jest wam w stanie dokładnie powiedzieć co on zawiera ?!? Po co jest ta mmpol jak informacji od nich jest 0 ? A nie sorry podali ceny w pln ach. Wszystkie sensowne newsy wyciągnięte zza oceanu.

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:18 
Amator
Od: 26.11.2014
Tak sobie dokładnie przeglądam specyfikacje tego co już zamówiłem :wink: i znalazłem punkt: Adaptacyjny układ utrzymania stałej prędkości (aktywny tempomat WRCC) (2). Indeks (2) mówi, że tylko z silnikami 2,2 175 KM D i 2,5 G. Silnik 2,5 G występuje tylko w AT natomiast 2,2 175 KM D może być z AT i MT. Gdyby była mowa o systemie tylko z AT to sprawa byłaby jasna a tak nie rozumiem o co może chodzić i w takim razie co będzie w 2,0 165 KM SkyPassion bo w specyfikacji nie ma nawet zwykłego tempomatu?

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:35 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Pewnie będzie ......coś o czym MMPol nie wie jeszcze :lol:

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:55 
Prawie fanatyk
@ Mikke - toteż nie zamawiamy wciąż :)
Co zawiera "premium pakiert" - to piszą w broszurze (zderzak, grill, światła) tylko nie pokazują różnic między bez-premium, a premium. A sprzedawcy nic nie widzieli dotąd, pierwsze egz do testów mooooże w lutym. Kierownicy salonów tylko widzieli cośtam, ale przypuszczam że passion, a nie pełną gamę.
Prawdopodobnie będą inne niuanse też między wersjami we wnętrzu (jak przed FL inna była listwa wzdłuż deski) - ale czy i jakie też nie wiedzą.
A ruch się zrobił i poszukiwanie wszelkich info, bo można jeszcze coś wybrać z wyprodukowanych egzemplarzy decydując się na przed FL i zaoszczędzić z grubsza 10tys (tak mi z oferty na skyenergy sportkombi 2.0AT przed FL vs poFL wychodzi, licząc różnicę w cenie plus to co do przed-FL dają gratis - lakier, felgi, opony, gwarancję przedłużoną)

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 22:22 
Bywalec
Np w 2.5 będzie przelacznik trybu pracy skrzyni na sport :D nie wiem jak w reszcie zobaczymy czy to na coś wpłynie, czy chwyt marketingowy :)

PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 22:45 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
rkarcz napisał(a):
zagryziak napisał(a):
Z FL-kami może być różnie.

A co niby miałoby z nimi być, jak istotne zmiany dotyczą wnętrza, a system multimedialny jest praktycznie z 3ki? Samochód jako 6ka ma 2 lata, 3ka rok. To jak można z tych 2 doświadczeń zrobić coś gorszego? :wink: Zlituj się... <offtopic>

Zagryziakowi chodzi o to, że wszystkie (oby) bolączki i minusy gj już znamy i patrząc na to wszystko, można bardzo zastanawiać się, dlaczego w ogóle takowe są. Myślę, że każdym aucie, szczególnie uważany za udane, można w łatwy sposób coś popsuć. Najlepszy przykład z grillem, który nie każdemu przypadł do gustu. Chciałbym, aby w FL, błędów nie było ale są to wszystkich tylko pobożne życzenia. Pojeździsz to sam posmakujesz i ocenisz :)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 00:01 
Wiesz z takim podejściem można było wogóle nie kupować GJ tylko używane GH, bo zawsze można coś skopać. FL nie zmienia nic poza detalami, poprawia wady które były nagłaśniane praktycznie wszędzie, czy też udostępnia pewne nowinki - światła adaptacyjne LED. I tak jak powiedział mi handlowiec, warto poczekać, bo mazda ma bardzo dużo sygnałów o wyciszeniu, hamulcach, oponach. I na tym się skupi przede wszystkim. Jak wiemy sami zapowiadają polepszenie wyciszenia, martwiłbym się gdyby o tym nie było słowa - czyli nic nie wiemy, to Polacy mają jakiś problem, olewamy to. Hamulce z tego co czytam jeszcze obecnie poprawiono i na forum cisza. Opony już wiemy, że na pewno będą Dunlopy. Dlatego demonizowanie FL bo paru osobom nie spodobał się grill jest dość zabawne.. I ta ciągła niepewność, nie wiadomo co będzie... A co ma być? Może być gorsze wyciszenie, przegrzewające się hamulce i opony Toya? Trochę to forum czytam i niektórym przeszkadzały kiepskie plastiki kokpitu. W FL mazda da skórę - skóra też zła, bo jak zniesie słońce?
Ja po tym samochodzie nie oczekuję cudów. Wątpliwe, żeby było gorzej niż w porównywalnym aucie tej klasy, za porównywalne pieniądze. Może być lepiej? Pewnie, M6+100 kPLN i będzie na pewno lepiej. Kto bogatemu zabroni? Mnie nie stać i jestem świadomy pewnych niedociągnięć. Ten samochód to masówka, wozidło, a nie Sklasa. Jest piękna, ze starym grillem, jest piękna z nowym, ma to coś, czego nie ma Sklasa, BMW i wszystkie Audi razem wzięte. Ale miała, ma i będzie miała też upierdliwe wady, których w tych samochodach nie uświadczysz. Wybrałem podobnie jak ty - bo stać mnie na na prawie sportowe, prawie premium i prawie auto bez wad. Mazdę 6 GJ. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 00:17 
Bywalec
Absolutnie się podpisuje :D Dodałbym jeszcze pare zdań, ale ugryzę się w język :) Polska mentalność to polska mentalność, zawsze źle i zawsze mogło być lepiej zamiast po prostu się cieszyć tym co jest :) Zwłaszcza, że każdy sam dokonuje wyboru i nikt do niczego nie zmusza.

Ostatnio edytowano Śr, 3 gru 2014, 08:24 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 00:47 
Moim subiektywnym zdaniem wybór FL jest oczywisty. Ale.. Ale każdy wydaje swoje pieniądze. Bodajże w październiku jeździłem 6ką. Dobiłem z prędkością do 200. Nie słyszałem żadnych niepokojących dźwięków, hamulce nie powodowały bicia i hamowały rewelacyjnie, jak dla mnie opony nie trzymały tego samochodu w zakrętach tak jakbym oczekiwał. Jeśli ktoś obecnie kupuje wersję sprzed FL będzie zadowolony. Wymieni opony po jednym roku i po problemie. Tym bardziej takich użytkowników rozumiem, bo każdy kupuje na własne możliwości. I wcale gorzej mieć nie będzie. A jednak coś tam można zaoszczedzić. No i samochód będzie znacznie wcześniej, choć dla mnie czekającego z zamówieniem ponad pół roku już nie ma takiej niecierpliwości. 3 miesiące w tą, 3 w tamtą, a nowym samochodem z założenia mamy jeździć wiecej niż 5 lat, więc czym są 3 miesiące? :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 09:09 
Świeżak
Od: 17.09.2013
Region: lubelski
Dzięki kol. Arzago za wyczerpujące wyjaśnienie tematu ledów i czujników parkowania.

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 09:42 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Takie rzeczy tylko w MMPol :-P

-- Dodano: Śr, 3 gru 2014, 09:42 --

Czujniki i tempomat nawet zwykły się przydają :)

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 09:51 
Nowicjusz
Od: 17.03.2014
Ja również podzielam zdanie rkacza i jak dla mnie to "prawie ..." jest również wystarczające.

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 09:58 
Adept
Od: 10.02.2014
Rok produkcji: 2014
rkarcz my z żoną robimy i tak ogromny przeskok technologiczny co do zakupu auta sprzed FL :-P Także skupiliśmy się na plusach i minusach i wyszło po naszemu, że bierzemy rocznik 2014. Natomiast odbywając jazdę próbną i porównując jazdę do naszych poprzednich wozów, to tutaj nie dostrzegamy wad :-P Tym bardziej, że będzie to auto dla nas, a nie wół roboczy, bo takiego na razie mamy i jeszcze się trzyma. Tylko ciekaw jestem jak to będzie rozwożąc towar po klientach i świadomość że M6 będzie stało w garażu :sad: Drugą sprawą to cena... mimo wszystko biorąc pod uwagę wynegocjowane zniżki i akcesoria + dodatki z MMPOL, robi się ok. 15k taniej. Do nowej M6 FL niestety nic nie byliśmy w stanie wynegocjować, choć tutaj przyznam, że nie staraliśmy się o to za bardzo, gdyż już byliśmy nastawieni na tą, którą sobie upatrzyliśmy. Co do spadku wartości aut, to pewnie rynek zweryfikuje, ale znając życie, jak będzie człowiek dbał o auto, to prędzej czy później ją wymieni po leasingu na nową M6, jeśli nadal będzie miała to coś :D

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 10:17 
kriss1985 ja naprawdę rozumiem to jak ktoś kupuje auto prywatnie. Liczy się każde 1kPLN. A różnica w autach nie będzie kolosalna, bo jak mówię jeździłem M6 z października i nie doświadczyłem żadnych przypadłości opisywanych na forum - a auto takie jest katowane, do czego zachęcał sam handlowiec. Może zmieniają tarcze i klocki co 1000 km? :wink: Na podstawie tej jazdy uznałem, że M6 jest super, a FL może być tylko lepszy. Dlatego każdy kto wybiera model 2014 robi to ze ściśle określonych powodów - kasa, wygląd, brak wiary w istotne zmiany w modelu FL, cz najważniejsze - auto ma dużo szybciej.
Co do sprzedaży nie wypowiadam się, miałem tylko jeden samochód który "kochałem" i miałem to szczęście, czy też nieszczęście, że go nie sprzedawałem bo go ukradli. :wink: Ale obecnie sprzedaję auta bez żalu w cenach 0,75-0,8 ceny średniej allegro. I nie wnikam. Rynek w Polsce jest taki, że ludzie lubią się oszukiwać i nie warto rwać sobie włosów z głowy przez samochód. Opchnąć go i zapomnieć. Mi dealer Mazdy zaoferował określoną kwotę za VectręC, dodałem do tego 1000 PLN i sprzedaję go swojemu mechanikowi. Jak mam się bujać, bo zarobię 2000 więcej to wolę popracować w tym co umiem najlepiej i zarobić znacznie więcej...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 10:45 
Adept
Od: 10.02.2014
rkarcz ze sprzedażą aut w Polsce jest ciężko i dlatego Cię rozumiem, że człowiek nie chce się męczyć, a sprzedać i mieć spokój. Niestety społeczeństwo polskie same sobie na to zasłużyło i rynek jest jaki jest. Mnie w FL-ce naprawdę przeszkadza tylko ten doczepiany "tablet" , który nie podoba się w ogóle. Natomiast żona boi się o skóry na tapicerce. Podejrzewam, że jakby stały na placu dwie M6 FL i nieFL, to byłoby mniej bolączek co kupić.

PS:Odnośnie samochodów na sprzedaż, to i ja z jednym nie miałem okazji, gdyż wjeżdżając do klienta zostałem skasowany prawie całkowicie. Gość się nie przyznał do winy i już niedługo będzie 1,5 roku, jak sprawa leży w sądzie i czeka, a raczej po wyroku gość się odwołał i znowu następny rok czekania pewnie będzie. Szkoda gadać...

Tak czy siak, oby nam terminu odbioru nie zawalili, bo pod choinkę nic nie wrzucimy :-P

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 13:03 
Adept
Od: 19.03.2014
Region: pomorski
Ten tablet zupełnie nie razi - w ogólnym rozrachunku wygląda to znacznie lepiej niż się spodziewałem i wnętrze zdecydowanie na plus.

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 13:36 
kriss1985 napisał(a):
Odnośnie samochodów na sprzedaż, to i ja z jednym nie miałem okazji, gdyż wjeżdżając do klienta zostałem skasowany prawie całkowicie. Gość się nie przyznał do winy i już niedługo będzie 1,5 roku, jak sprawa leży w sądzie i czeka, a raczej po wyroku gość się odwołał i znowu następny rok czekania pewnie będzie. Szkoda gadać...

Mi na wiosnę koleś przerysował bok, ja przejechałem przez skrzyżowanie, a on został na czerwonym. Czekam za tym skrzyżowaniem jak debil, a koleś z lewego pasa ogień na tłoki i rura w prawo... Do tego dnia wydawało mi się, że jestem niezły cwaniak, ale widać nie. :wink: Następnego dnia kupiłem dość dobrą kamerę. Bo niestety, w Polsce jak w Rosji...
Miałem kilku cwaniaków co odwalali coś na drodze i pokazanie palcem kamery studzi zapędy niektórych wiejskich nieśmiertelnych. :wink:
Mam też spory zestaw nagrań zdarzeń. Ostatnio baba jechała pod prąd na drodze 2 pasmowej nad A2 w Pruszkowie..

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... iZnsv2dnl0

Ostatnio edytowano Śr, 3 gru 2014, 17:12 przez rkarcz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 16:52 
Wstydliwy
Od: 03.12.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Witam, jestem tutaj nowy dlatego chciałbym się przywitać oraz podziękować za pomoc w wyborze. Długo zastanawiałem się, którą wersje wybrać (FL, czy nie FL) Ostatecznie postanowiłem wybrać starą ze wzgledów ekonomicznych, jednak gdybym nie liczył kasy to wolałbym FL :)

Myślę, że nie ma się co przepychać, wersja FL jest fajniejsza i na pewno ma nowsze rozwiązania. Za wersją starą przemawia cena:

1. rabat 6% (przy wersji skypassion 2.0- 7000 zł)
2. rabat za lakier 2300-2900 zł
3. za złotówke ubezpieczenie 5 lat - wartość 1700 zł
4. komplet opon i kół zimowych o wartości - 5000 zł
5. możliwosc leasingu 103,60%
6. to co dołoży dystrybutor w styczniu (2000-3000 zł?)

Łącznie jakieś 16-17 tys różnicy po odjęciu rabatu 2% na wersję FL

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 17:22 
Amator
Od: 04.04.2014
witaj Orzech,

Ciekawa sprawa z tym leasingiem za niecałe 104%. A nie jest przypadkiem tak, że musisz wpłacić 50% wartości na początek i leasing nie dłuższy niż 2-3 lata?
Koszt ubezpieczenia też niesamowicie mały jeśli za pełne AC i OC zapłacisz przez 5 lat 1700 PLN. To przecież mniej więcej połowa rocznej składki.
Napisz jak to wygląda.

pozdrawiam

Doczytałem z tym ubezpieczeniem że za złotówkę na 5 lat. Ale to chyba tylko OC?

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 17:26 
Wstydliwy
Od: 03.12.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Miałem na myśli gwarancje na 5 lat, nie ubezpieczenie- mój błąd. Leasing 103,60 jest przy 45% wpłaty własnej i 3 latach.

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 17:36 
Amator
Od: 04.04.2014
Takie warunki leasingu przy wpłacie 45% można dostać bezpośrednio w firmie leasingowej bez specjalnych promocji. Jednak dla mnie wpłata 45% to finansowa abstrakcja więc się na to nie załapałem. A 5 lat gwarancji to super sprawa, ciekawe tylko czy jest to gwarancja czy właśnie ubezpieczenie od awarii.

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 17:41 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Jest to rodzaj ubezpieczenia, z listą części, których ono nie dotyczy

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1