Teraz jest So, 7 lut 2026, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 8 lis 2014, 22:15 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Nie ma sensu, 5 lat leję w GH to co dają w ASO i jest ok

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 16:14 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Nie ma sensu niczego importować. Te nasze Mazdowskie 0w20 jest naprawdę wystarczające.

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 10:59 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
ZBANOWANY!
Co do oleju w ASO, pytalem czy mozna przyniesc wlasny olej a oni niech wymienia i zalicza przeglad. Mozna ale odnotowywuja ze olej nie ich i potem nie wiadomo jak z gwarancja na silnik. Znajac ASO to powiedza ze wina nie wlasciwego oleju. (BTW. wiecie czego sie dowiedzialem w ASO w Radomiu? Mazdy rdzewialy bo byly serwisowane w nie wlasciwy sposob ) Pytam co leja bo mazda leje i zaleca 0w20, wiec jak juz mam u was serwisowac auto za kilka stowek to prosze o zalewanie oleju takiego jaki zaleca producent. Niestety, zalewaja 5w30 i czesc, chlopaki z forum [inne forum] dzwonili po kilku aso i wszedzie leja 5w30..

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 11:00 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Mnie w ASO :mad: w Bydgoszczy zalali 0W20 tak przynajmniej jest w kwitach :)

administrator
PostNapisane: N, 30 lis 2014, 11:19 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Skrzynia: AT
Region: dolnośląski
Ellipsis napisał(a):
Niestety, zalewaja 5w30 i czesc (...)

My mamy na to inny sposób, kupujemy u naszego Partnera CzarnePaliwo Mazda Original Oil Supra 0w20 i jedziemy ze swoim olejem na przegląd - wymieniają na zalecany, oryginalny, olej tyle, że nie z ASO. Gwarancja zachowana - olej od producenta. :D

Tu oferta naszego Partnera:
viewtopic.php?p=104251#p104251

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 13:56 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
Ja mam na to inny sposób. Najpierw ASO musi wykazać ze zastosowany olej nie spełnia wymagań producenta. A tego nie są w stanie zrobić, chyba że wleją olej po frytkach. Więc straszyć straszą, żeby sprzedać swój 5w30 po 300zl za 4 litry (na allegro po 100 pare zł).

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 18:08 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Region: mazowiecki
koliber1960 napisał(a):
Mnie w ASO w Bydgoszczy zalali 0W20
no i ja mam z ASO zalane 0W20.

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 21:09 
Partner forum
ASO wlewają 5w30 bądź 0w20 według własnego widzi mi się. Na pierwszym miejscu rekomendacji w swoich dokumentach serwisowych mają 0w20 z racji lepszej bazy i większej paliwo-oszczędności. Kwestię ich marży na obu olejach przemilczę ;)

administrator
PostNapisane: N, 30 lis 2014, 21:15 
Weteran
Większość nie ma w ofercie 0W20 z prostego powodu, po co brać na stan coś co nadaje się wyłącznie do nowych silników, a 5W30 można lać do wszystkich. ;)

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 30 lis 2014, 22:22 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Dokładnie tak, ignorancja nieco ;)

PostNapisane: Pt, 26 gru 2014, 17:11 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Ja sie zastanawiam nad dostarczeniem wlasnego oleju, bo u mnie w ASO zalewaja Totala 5w30. Skoro Mazda zaleca 0w20 to ASO powinno taki olej zalewac, nic mnie tak nie denerwuje jak konieczność korzystania z ich usług pod rygorem utraty gwarancji. Skoro place za obsluge okresowa 4x tyle co powinienem to wymagam a tu nie dosc ze zadnych filtrow nie wymieniaja poza olejowym to jeszcze olej zalewaja nie ten co jest zalecany a dopuszczony. Kupie chyba u znajomego bańke Mobila 0w20 i to mi maja wlac. Ja co roku to zawsze wymienialem wszystkie filtry, olej wybieralem sobie taki jak uwazałem a tu plać prawie 1000zl laskawie wymienia CI tylko olej z filtrem..

PostNapisane: Pt, 26 gru 2014, 20:06 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Oczywiscie ze tak jak mowisz.
Masz M3, wiec Olej kup od Tomka, partnera forum - CzarnePaliwo.
Ja kupilem 5l 0w20 za sensowne pieniadze i moga mi w ASO tyle co ile...
Mam swoj, i nie maja prawa odmowic, bo to Ori.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 27 gru 2014, 01:02 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Hmm a skad ten Tomek ma te oleje? Z calym szacunkiem ale obawiam sie zakupów internetowych. Przeciez w normalnym obiegu nie ma tych "Mazdowskich" smarowidel od Totala? Wymiana bedzie dopiero za rok wiec jeszcze mam kupe czasu. Moze jednak w ASO beda mieli 0w20, jak nie to 5w30 nie chce i myslalem o Mobilu lub Motulu.

Btw. wytlumaczcie mi fakt ze po wymianie oleju auta wam mniej pala. Nawet na 5w30, ktory ma wieksza lepkosc i na nim auto powinno palic wiecej a wam pali mniej ? To ten 0w20 oryginalny z fabryki jest taki "ciezki" dla silnika ze wszystko co zalane po nim powoduje spadek spalania?

PostNapisane: So, 27 gru 2014, 01:24 
Partner forum
Czuje się wywołany do tablicy ;)

Ellipsis napisał(a):
Hmm a skad ten Tomek ma te oleje?

Powołam się dla dobra swojej działalności na taki termin jak tajemnica przedsiębiorstwa.

Ellipsis napisał(a):
Przeciez w normalnym obiegu nie ma tych "Mazdowskich" smarowidel od Totala?

Mam spory zapas w magazynie, czyli są ;) Jednocześnie rozwiewając jakiekolwiek wątpliwości co do jakości i oryginalności to wielu forumowiczów jeździ z olejami od mnie do ASO Mazdy. Bywają takie, które opakowania wnikliwie sprawdzają, gdyż nie na rękę jest im utrata marży na sprzedaży oleju. Towar od mnie jest zawsze nienaganny a klient może zaoszczędzić na dobry obiad.

Ellipsis napisał(a):
Btw. wytlumaczcie mi fakt ze po wymianie oleju auta wam mniej pala. Nawet na 5w30, ktory ma wieksza lepkosc i na nim auto powinno palic wiecej a wam pali mniej ? To ten 0w20 oryginalny z fabryki jest taki "ciezki" dla silnika ze wszystko co zalane po nim powoduje spadek spalania?

Mazdy fabrycznie zalewane są olejem Idemitsu 0w20. Kwestia spadku spalania to raczej zjawisko związane z ew. dotarciem się poszczególnych elementów. Istotnie na 0w20 spalanie jest niższe niż na 5w30.

Pozdrawiam,
Tomek

PostNapisane: So, 27 gru 2014, 13:28 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Miałem na myśli to, że nie można iść do sklepu i kupić zamiast Mobila olej Mazda Oil 0w20 ;) Czyli pochodzenie oleju jest dla mnie nie wiadome i na zasadzie, "mam a skąd to niech Cie nie interesuje :)"

Jak generalnie ksztaltuje sie cena przeglądu po roku jazdy. Bo mnie powiedzieli, że kolo 700zl ale nie wiem czy sama robocizna czy z ich olejem i filtrem. A powiedzmy, że przynoszę swój olej a oni tylko wymieniają i dają od siebie filtr to jaka cena wtedy będzie?

Btw. czyli coś jest w tej plotce dot. elektronicznego "kagańca" przez pierwsze 2 tys km. Kilka razy już słyszałem ta teorie, jest to prawda czy ktoś to sobie wymyślił i wszyscy powtarzają?

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 27 gru 2014, 15:06 
Fanatyk
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: zagranica
A wiesz jakie jest pochodzenie. mobila w owym sklepie?

PostNapisane: So, 27 gru 2014, 17:14 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: 2014
Region: pomorski
olej w przeglądzie około 350zl.
do 400, w zależności pewnie od serwisu.
cały przegląd pierwszy w Gdyni 700zł.
Jedziesz ze swoim olejem (kupionym 130-170zl taniej), i tyle zaoszczędzasz.
Sklep to sklep - niektórzy nie ufają internetom, ja szczerze mówiąc tez, ale tu jest bardziej człowiek niż sklep.
poza tym olej to nie elektronika, którą musisz złapać w sklepie przed zakupem.
Olej nawet jak złapiesz to nic nie zmieni...
I sam jeździ Mazda.

Co do "kagańca" - ja w mojej nie zauważyłem.

PostNapisane: So, 27 gru 2014, 19:05 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Damianko napisał(a):
A wiesz jakie jest pochodzenie. mobila w owym sklepie?

Wiesz to jest mój kolega, który prowadzi serwis olejowy. Serwisowalem tam wszystkie auta, olej zawsze dostaje swieży z hurtowni, do motocykla też zalewam Motula od niego. Nigdy nie miałem żadnych powodów do podejrzeń, bańki z numerami, choć nigdy nie ma pewności. Bardziej obawiam się oleju z beczek, tu nigdy nie wiadomo czym one sa napełniane po ich opróżnieniu a znam sytuację gdzie były zalewane czym popadnie. Inna kwestia to taka, że kolega który sprzedaje te oleje do Mazdy nie chce powiedzieć skąd je ma, z całym szacunkiem do niego ale ja generalnie nie ufam ludziom i w internecie raczej nie kupuje nic.

SlawekGdynia napisał(a):
Co do "kagańca" - ja w mojej nie zauważyłem.

Tak piszą nawet w tym watku, że po 2-3 tys auto lepiej się zbiera. Dotyczy to wszystkich modeli z silnikami skyactiv.

administrator
PostNapisane: So, 27 gru 2014, 19:31 
Weteran
Ja ostatnio kupiłem Mazda Original Oil Supra 0w20 5 litrów od CzarnePaliwo (Tomka). Opakowania mają numery oraz markę Total na etykiecie. Na 100% pochodzą z pewnego i legalnego źródła, no i są bez ogromnej marży ASO. :)

PostNapisane: So, 27 gru 2014, 20:23 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
A dodatkowo są od naszego, dobrego Kolegi z forum, do którego mamy pełne zaufanie. Zasłużył sobie na nie swoim stażem i profesjonalnymi poradami na forum, a także udanymi, wieloma już transakcjami.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Ostatnio edytowano So, 27 gru 2014, 22:39 przez szymek1604, łącznie edytowano 1 raz

zasłużony
PostNapisane: So, 27 gru 2014, 22:37 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
A po kolejne to nikt nie każe tobie kupować u Tomka. Jest tu kilku chłopaków, którzy od niego kupują i sobie chwalą. A jak ty nie wierzysz w pochodzenie towaru jaki Tomek oferuje to trudno. Kup u kolegi, czy w ASO za grubszą kasę i wierz w oryginalne pochodzenia towaru za jaki zapłaciłeś.

Sent from my GT-I9505

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: N, 28 gru 2014, 00:41 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Hmm nie rozumiem Twojej irytacji, spokojnie. Ja nie mówie ze Tomek coś kręci, skoro jesteście zadowoleni z jego towaru to dobrze i oby tak dalej. Dlaczego sugerujesz ze mój kolega sprzedaje mi podrobiony olej? ASO dla mnie to jest zło konieczne w okresie gwarancji, w przeciwnym wypadku nigdy nie korzystałbym z ich usług czy części. Dlatego jak przyjdzie czas na wymiane to sie zastanowie czy kupie olej od Tomka czy innej firmy.

PostNapisane: N, 28 gru 2014, 09:56 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
I tą wypowiedzią skończmy tą dyskusję bo chyba odbiega od tematu. Jak kolega będzie chciał to kupi a jak nie będzie chciał to nie kupi. Jestem pewien, że widzi ile osób jest zadowolonych z zakupów u naszego administratora Tomka :)

PostNapisane: Cz, 5 mar 2015, 23:18 
Bywalec
Od: 05.03.2015
Rok produkcji: 2015
ZBANOWANY!
na początek może przywitam się ze wszystkimi na forum - cześć! Zdałem sobie sprawę, zacząłem je czytać od tematu olejowego ;)) to dziwny fetysz... nieważne ;)
Jestem na razie takim teoretykiem, bo Mazda dopiero do mnie jedzie (GJ2015), ale kilka kwestii (np dobór ubezpieczenia) dzięki forum już zaoszczędziło mi nerwów i pieniędzy.

W temacie oleju mam takie pytanie - kiedy zabieracie ten olej kupiony od Tomka w 5 litrowej bańce do ASO, to skąd u licha wiecie, że oni Wam go wlewają a nie 5w30 z beczki? Macie możliwość im patrzeć na ręce czy sadzają Was przy kubku kawy podanej przez ładną panią byście się nazbyt nie interesowali? Nie ufacie ASO w kwestii doboru oleju, a ufacie, że wlewają olej z Waszej butli? a może Wam robią na złość że podważacie ich olej i leją specjalnie z beczki?

Może jestem przewrażliwiony, ale jakoś nie wierzę w dobrą wolę mechaników zazwyczaj....

Drugie pytanie - można jakoś sprawdzić, po lepkości w palcach czy wlano 0w20 czy inny olej?

I trzecie pytanie - da się jakoś opisać np w FAQ jak sprawdzić poprawność wykonania przeglądu w ASO po mechanikach? np jak upewnić się, że zmienili filtr? że zmienili olej? że filtr kabinowy jest nowy? etc

Znam sytuacje, kiedy mechanik udaje że wymienia olej a tak naprawde odpoczywa sobie przy otwartej masce i nic nie wymienia - gdzie się myle? :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 5 mar 2015, 23:34 
Fanatyk
makaronek napisał(a):
Drugie pytanie - można jakoś sprawdzić, po lepkości w palcach czy wlano 0w20 czy inny olej?

Nie da się zrobić tego organoleptycznie.

makaronek napisał(a):
np jak upewnić się, że zmienili filtr?

Oznaczyć go wcześniej markerem. Kropką, kreską czy czymś takim.

PostNapisane: Cz, 5 mar 2015, 23:36 
Witaj :) Ludzie mają różne fetysze - Ty masz olej :lol:
A tak na powaznie:
1. Tomek sprzedaje w litrowych bańkach więc jeżeli ktoś będzie chciał Ci sprzedać w 5 litrowym baniaku to będzie jakaś "lewizna" :wink:
2. Mało komu można dziś zaufać a już na pewno nie ASO <baseball> Z tego co wiem chyba żadne ASO nie pozwoli Ci żebyś im się "szwendał" po hali podczas ich pracy, więc jak mówią, że zmienili tzn. że zmienili. A sprawdzić nigdy nie zaszkodzi - np. obejrzeć czy zmienili filtr kabinowy. Jak to mówią - "do auta nie wleziesz", nigdy nie masz pewności czy wymienili, sprawdzili, przykręcili...Taki mamy klimat :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 6 mar 2015, 00:12 
Bywalec
Od: 05.03.2015
Rok produkcji: 2015
ZBANOWANY!
no nic, pozostaje żywić nadzieję :) dzięki
Dobrej nocy Wam życzę, ja pobiegam sobie jeszcze po forum żeby nie zadawać zbyt wielu durnowatych pytań ;) muszę się rozejrzeć za jakimś ASO - Odyssey w Warszawie jako Dealer póki co mi pasuje, ale nieraz między handlowcami a ASO jest przepaść, co więcej Warszawa tania nie jest niestety w tej kwestii :/

PostNapisane: Pt, 6 mar 2015, 01:53 
Wtajemniczony
ZBANOWANY!
Ja byłem ostatnio w ASO i pogadałem z serwisantem ws. przeglądu. Dajcie spokoj, najpierw naskoczył na mnie dlaczego wymagam oleju 0w20 jak wszyscy zalewaja 5w30 i nikt nie widzi różnic, pozatym ksiażka serwisowa dopuszcza taki olej. Zadał mi pytanie skąd Pan wie ze Mazda jest zalana w fabryce 0w20? Bo to jest olej, który producent przyjmuje za najlepszy i skoro już muszę serwisowac u was auto to wymagam od ASO stosowania najlepszych części i płynów a nie tych które sa w beczkach za grosze bo leją to do każdego auta.
Cena za 4 litry 0w20 - 420zl, przy własnym oleju jest adnotacja, że olej klienta i w razie czego olej do badania i sugestia ,że Mazda wypnie na nas tylną część ciała. Wszystkiego sie można spodziewać po MMpol, wg jednego ASO korozja następowała w konsekwencji złego serwisowania aut..

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 6 mar 2015, 09:29 
Fanatyk
Ellipsis napisał(a):
Cena za 4 litry 0w20 - 420zl, przy własnym oleju jest adnotacja, że olej klienta i w razie czego olej do badania

:lol: :lol: :lol:

Adnotację o oleju klienta robi się w formularzu przyjęcia samochodu na przegląd dla formalności. W Skodzie na przykład też tak się robi. I w innych markach jak sądzę też. Ma to na celu utrzymanie porządku a nie robienie potem klientowi pod górkę w razie awarii. Olej ma spełniać wytyczne z instrukcji i to jest zadaniem mechanika - sprawdzić. Czy ja sobie przywiozę Amsoil, Petro Canadę czy cokolwiek innego to nic im do tego. Norma branżowa i lepkość są wyznacznikami.

Straszenie badaniami jest co najmniej śmieszne. Szkoda, że ja nigdy na takiego mądralę nie trafiłem. Sprowadziłbym go do parteru merytoryką.

Aha i jeszcze to:

Ellipsis napisał(a):
Zadał mi pytanie skąd Pan wie ze Mazda jest zalana w fabryce 0w20?

Jest zalewana olejem 0w20 produkcji Idemitsu. Tutaj proszę analiza oleju fabrycznego http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... er=2781625

http://www.ilacorp.biz/engine_oil.htm

Ta sama butelka nawet

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pt, 6 mar 2015, 11:10 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Matarez napisał(a):
2. Mało komu można dziś zaufać a już na pewno nie ASO <baseball> Z tego co wiem chyba żadne ASO nie pozwoli Ci żebyś im się "szwendał" po hali podczas ich pracy, więc jak mówią, że zmienili tzn. że zmienili. A sprawdzić nigdy nie zaszkodzi - np. obejrzeć czy zmienili filtr kabinowy. Jak to mówią - "do auta nie wleziesz", nigdy nie masz pewności czy wymienili, sprawdzili, przykręcili...Taki mamy klimat :lol:

W JKK w Katowicach mieli kamerki na warsztacie a w poczekalni monitor. Szkoda że PROMOTO przeniosło się w inne miejsce bo tam już nie ma "wizji"
W Autokopexie była całą ściana szklana i również można sobie było popatrzeć jak mechanicy pracują - ale to też Honda (jak JKK)

Jedynym rozwiązaniem zostają metody z "Będzie pan zadowolony" czyli ukryta kamerka pod maską.....

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1