Teraz jest N, 8 lut 2026, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 988 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 28 kwi 2013, 17:23 
Nałogowiec
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Spalanie Mazdy 6 GJ
Obrazek
ostatnia aktualizacja 17.05.2014

Tabelka będzie co jakiś czas aktualizowana o nowe wartości pojawiające się w tym temacie. Jeżeli podana wartość nie jest sprecyzowana (czy to jest wynik osiągnięty w cyklu mieszanym, miejskim czy trasie), wpisuję tę wartość do cyklu mieszanego. Jeżeli użytkownik nie sprecyzował, jakiego silnika dotyczy dany wynik i nie jest możliwe abym to samodzielnie ustalił, takich informacji nie uwzględniam.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 16:45 
Odnośnie spalania nowej Madzi...jeżdżę już nią powoli trzeci miesiąc i powiem tak - zależy jak ciężką masz nogę ;) zrobiłem już :) ponad 1700 km i kiedy jeżdżę ja średnie spalanie wychodzi 7,5 - 7,8 l/100 km , kiedy jeździ żona średnie zużycie to 6,5 - 6,8 l/100 km. Jest to jazda typowo miejska, raz autostrada. Nie patrzę specjalnie wskaźnik chwilowego zużycia paliwa bo można się przerazić :) uważam że spalanie stoi na przyzwoitym poziomie jak na mój styl jeżdżenia :)

Michał napisał(a):
Ile palą Wasze Mazdy w mieście, na trasie i w cyklu mieszanym.
Możecie też podać średnie prędkości na trasach.

cześć. sorry że tak późno odpisuję - moja Madzia pali średnio 7,5 - 7,8 l/100km. Jazda raczej cały czas w trybie miejskim. Uważam że nie jest źle... ;)

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 17:33 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Moim zdaniem to bardzo dobry wynik jak na 2 litrowy motor i samochód tych gabarytów ;)

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 19:50 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Jest super i wg moich obserwacji z jazdy też tak miałem .
Miałem taką jak ty przez kilka dni do testów i jej nie oszczędzałem i było około 7,5 8 l/100

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 19:56 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Matarez napisał(a):
Michał napisał(a):

cześć. sorry że tak późno odpisuję - moja Madzia pali średnio 7,5 - 7,8 l/100km. Jazda raczej cały czas w trybie miejskim. Uważam że nie jest źle... ;)

Myślę że to jest trochę za mało: mógłbyś rzucić fotą: spalania komputera, prędkości średniej, dystansu.
Najlepiej po zatankowaniu

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:03 
Prawie fanatyk
therion ... naprawdę ... miałem na kilka dni mazdę gj do testów 165 KM Passion sport kombi i też mi wyszło takie spalanie ... uwierz nam .
, a spalanie chwilowe , gdyby ktoś chciał cię nabrać , łatwo zmanipulować kasując komputer - wskazania chwilowe i na początku wystarczy jechać "bardzo lekko" i wynik Ci wyjdzie nawet 3 l/100 .

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:16 
therion napisał(a):
Matarez napisał(a):
Michał napisał(a):

Myślę że to jest trochę za mało: mógłbyś rzucić fotą: spalania komputera, prędkości średniej, dystansu.
Najlepiej po zatankowaniu

Ok postaram się wrzucić foty...uwierz, że tyle pali, jeszcze nie przekroczyłem 8l/100 km a jechałem ostatnio do Katowic A1 lekko ponad 220km/h - mam nadzieje, że nie ma na forum Policji :lol: jeżdżę ponad 100 km do roboty, odcinki w mieście, poza, przez wioski i nie żałuję sobie jak tylko można...TIR-y wyprzedzam bez problemu - redukcja i naprzód...na spalanie chwilowe rzadko patrzę bo można się przerazić...nawet niekiedy ignoruję wskazania komputera żeby już np. wrzucić 6 bieg jak jadę jeszcze na 5...

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:25 
Fanatyk
Jeździłem testówką, które jak wiemy nie mają lekko i spalanie też było poniżej 8 litrów/100km. Te silniki zwyczajnie mało palą ;)

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:38 
therion nie wiem czy chodziło Ci o takie fotki... ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano Śr, 22 maja 2013, 20:42 przez Matarez, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:40 
Stały bywalec
ja mam GH i mnie średnio pali 7,7 do 8 max
220 km/h no co ty, przecież benzyna przy takiej prędkości ma wir w baku:)
Dobra dlaczego ma Ci nie wierzyć, ale może ktoś Ci nie wierzy, więc wrzucasz foty i po problemie
Ja zaraz wrzucę swoje [po zatankowaniu, jeżeli admin mi na to pozwoli w tym wątku:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:41 
Prawie fanatyk
<brawo> <brawo> Matarez ...

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:45 
Stały bywalec
No to ci pali tak jak mnie:) Ja mam o wiele większą prędkość średnią, a tylko o 0,2 l wyższe spalanie

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:45 
bespartyjny napisał(a):
<brawo> <brawo> Matarez ...

dzięki :) - nie ma za co...Madzi trzeba podziękować :lol:
sorki, że się tak długo nie odzywałem na forum ale zmieniłem miejsce pracy i miałem " mały szał" ;<
postaram się już "żywiej" uczestniczyć w życiu forum... <tak>

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:47 
Prawie fanatyk
i dobrze :)

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 20:55 
therion napisał(a):
No to ci pali tak jak mnie:) Ja mam o wiele większą prędkość średnią, a tylko o 0,2 l wyższe spalanie

prędkość średnią mam mniejszą bo prawie cały czas jeżdżę przez miasta i wsie...a Ty jak ? miasto czy poza ?
zresztą nie będziemy się spierać o 0,2 l/100km bo nie o to chodzi...jak wcześniej powiedziałem - jak trzeba to pocisnę do podłogi i wyprzedzam maruderów :lol: zobaczę jak będzie dalej...
aha jeszcze jedna rzecz - była już mowa o tym na forum - autko się rozkręciło kiedy przekroczyłem magiczne 2000 km ...jest szybsze, lepiej się zbiera... naprawdę to poczułem <tak> myślałem, że to jakieś wymysły ale tak jest...

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 21:00 
Stały bywalec
Tak jest z Mazdami, zdecydowanie lepiej jeżdża jak się przejedzie te 2 k km
Ja jeżdżę też większość w trybie miejskim miasto/trasa 60/40
Nie chodzi o spieranie, tylko wyniki, poza tym napisałeś w mieście
Ile ci pokazuje po zatankowaniu km do przejechania bo mnie przeważnie 860 km, to u ciebie 900km powinno być ?
Napisz kiedyś ile?
Masz świetne auto. Spalanie w takim aucie nie jest ważne, zawsze spali ile się wleje.
Ważny jest banan na twarzy z każdym przejechanym km

Ostatnio edytowano Śr, 22 maja 2013, 21:06 przez therion, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr, 22 maja 2013, 21:03 
therion napisał(a):
Tak jest z Mazdami, zdecydowanie lepiej jeżdża jak się przejedzie te 2 k km
Ja jeżdżę też większość w trybie miejskim miasto/trasa
Nie chodzi o spieranie, tylko wyniki, poza tym napisałeś w mieście
Ile ci pokazuje po zatankowaniu km do przejechania bo mnie przeważnie 860 km, to u ciebie 900km powinno być ?
Napisz kiedyś ile

OK teraz niedawno tankowałem ale jak tylko znowu pojadę do tych <offtopic> na stację benzynową to cyknę fotę ile mam do przejechania km...

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: N, 9 cze 2013, 20:26 
Cześć Somonides :) Posiadam nową Mazdę 6 od lutego <tak> wprawdzie w silnikiem 2,0 165KM ale jeżdżę dość ostro i nie przekroczyłem jeszcze 8,0 l/100km ;) przejrzyj moje posty - może Cię coś zainteresuje <mysli>

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pn, 10 cze 2013, 11:18 
Wstydliwy
Od: 19.02.2013
Witam
Panowie mam już od miesiąca 2.5 spalanie to szok w trybie miejskim 8.5-8.7l/100km. Na trasie przy prędkości sredniej 100-120 spalanie 6,5-6,8

PostNapisane: Pn, 10 cze 2013, 11:40 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
goral napisał(a):
Witam
Panowie mam już od miesiąca 2.5 spalanie to szok w trybie miejskim 8.5-8.7l/100km. Na trasie przy prędkości sredniej 100-120 spalanie 6,5-6,8

Wow, to jest niesamowicie niskie spalanie jak na silnik 2.5 z automatem... Pewien jesteś, że Ci przypadkiem tam przez pomyłkę nie wstawili diesla? :)
Pytanie, jak mierzysz to spalanie - czy wskazaniami komputera pokładowego, i jak one się mają do metody tradycyjnej, czyli liczba litrów od napełnienia pod korek do pod korek podzielona na liczbę przebytych kilometrów między tymi dwoma tankowaniami. Nigdy tego nie sprawdziłem, bo nigdy nie miałem samochodu z komputerem pokładowym i nie wiem, jak precyzyjny jest przepływomierz wykorzystywany przez taki komputer do obliczeń.
A czas 0-100km/h mierzyłeś...?

PostNapisane: Pn, 10 cze 2013, 11:47 
Prawie fanatyk
Ja mogę na podstawie swojego focusa powiedzieć .
Mierzyłem liczyłem od korka do korka kilka razy na przestrzeni lat i SIĘ ZGADZA .
Zakładam , że i tu się zgadza .

PostNapisane: Pn, 10 cze 2013, 13:32 
Wstydliwy
Od: 19.02.2013
Gajdzin tak jestem pewny, że to benzyna sam jestem w szoku. dane te są z komputera pokładowego myślę, że błąd jest tu nieduży. Accord którym jeździłem dotychczas spalał mi na mieście 12.5 też automat, więc sobie wyobraź banana na ryjku jak tankujesz raz na 2 tygodnie a nie na tydzień. Ten silnik pnie się już od 1,5tysiąca a skrzynia tak nad tym panuje, że aż miło. Przekłamanie prędkości pomiędzy nawigacją a budzikiem 2km/100km.

PostNapisane: Pn, 29 lip 2013, 17:14 
Adept
Od: 10.07.2013
Region: małopolski
A jak automat ,jestes zadowolony.

skypassion pochwal sie jak tam u Ciebie ze spalaniem i jakie masz odczucia co do tego motoru

PostNapisane: Pn, 29 lip 2013, 20:16 
Amator
Od: 12.02.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: łódzki
wojcian napisał(a):
skypassion pochwal sie jak tam u Ciebie ze spalaniem i jakie masz odczucia co do tego motoru

zawsze jeździłem dieslami( turbina itp.) i bardzo się obawiałem tej benzyny. Odkąd jestem szczęśliwym posiadaczem uważam że osiągi przyspieszenie są rewelacyjne. Co do spalania u mnie na komputerze 8,7 cały czas, a z tankowania 8,4l. Ja jak do tej pory 1200 km i wszystko po mieście. Kusząca sprawa to manetki przy kierownicy nie sposób im się oprzeć. :D

PostNapisane: Cz, 8 sie 2013, 16:08 
Adept
Od: 18.07.2013
Rok produkcji: 2012
Pierwszy bak 7,6
Drugi bak 7,0 kalkulator potwierdzil wynik
Z 730km 250 w trasie, reszta to dojazd do miasta 10km pokrecenie po miescie i do domu wiec generalnie 30-40% miasto reszta poza no i trasa

PostNapisane: Pt, 9 sie 2013, 21:39 
Amator
Od: 26.07.2013
Wersja: SkyEnergy
U mnie według komputera (2.0 SkyActiv-G 165KM 6AT): po 2500km 6.9, przy jeździe 50% trasa, 50% niewielkie miasto, gdzie całkiem sporo pokonuje krótkich odcinków. Biorąc pod uwagę błędy komputera to spalanie oscyluje wokół 7l. Jestem zadowolony z tego wyniku.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 9 sie 2013, 22:17 
Fanatyk
gripens napisał(a):
U mnie według komputera (2.0 SkyActiv-G 165KM 6AT): po 2500km 6.9, przy jeździe 50% trasa, 50% niewielkie miasto, gdzie całkiem sporo pokonuje krótkich odcinków. Biorąc pod uwagę błędy komputera to spalanie oscyluje wokół 7l. Jestem zadowolony z tego wyniku.

Jest z czego - moim zdaniem to bdb wynik <spoko>

PostNapisane: Wt, 20 sie 2013, 21:34 
Adept
Od: 18.07.2013
Wczoraj zalalem czwarty bak, po tym jak jeden z kolegow pisal ze ostatnio wyszla mu srednia 5,4 pomyslalem ze i ja zastosuje ekodriving. Wytrzymalem az 24h ;-) fakt, jak muska sie gaz i jesli delikatnie, 6,3-6,5 w mieszanym jest do osiagniecia, ale tak jak posalem, wytrzymalem 24h z takim stylem jazdy. To nie dla mnie i nie po to M6 kupowalem. Generalnie widac ze silniki sa bardzo oszczedne i jak ktos chce to spokojnie moze zadko tankowac. Mi jednak wystarczy srednie spalanie w cyklu miejskim na poziomie 7-7,2. Wczesniej przy takiej jezdzie skoda octavia 1,4TSI mialem 7,2-7,3. Poprostu jak slusze pomruk silnika to az grzech nie nacisnac ;-) pamietam ze przed zakupem balem sie dwu litrowej benzyny bo od razu kojarzyla mi sie ze spalaniem w okolicy 10litrow, wiec jak ktos ma obawy to przed kupnem nowej M6 to sa one niepotrzebne, bo to bardzo oszczedne auto. Generalnie ja z tych co wyprzedzaja, a nie z tych wyprzedzanych ;-)

PostNapisane: Śr, 21 sie 2013, 12:26 
Wtajemniczony
Od: 22.10.2012
Region: zagranica
moze dieslowcy sie tez odezwa, bo jestem ciekaw jak u nich spalanie wyglada.
gosciu w robocie ma diesla (150km reczna), spokojna jazda miasto trasa 70/30 i komputer dobil mnie jak pokazal 64.3 mpg :o
ponizej 5 litrow na 100km <brawo>

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 08:54 
Wstydliwy
Od: 17.07.2013
Region: podkarpacki
Fakt Mazda ma teraz bardzo oszczędne silniki. U mnie 7,5 uważam za bardzo dobry wynik, nie po to kupilem mazde 6 żeby oszczędzać na paliwie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 988 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1