Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 09:52 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Masz rację, ale musi być coś więcej, widocznie (kiedyś w żuciu trzeba tego doświadczyć) jestem pechowcem z tych 10%, bo moja sprawa poszła już dalej do MazdaEU, nie cieszę się, że jest tak poważnie, bo widać, że jest, bo gdyby były to koła wzięliby je sobie, zmienili i po problemie, szkoda po prostu wstydu i złej opinii, ale widocznie to nie to i jest coś więcej... :?: mam nadzieję, że jednak to wszystko oznacza, że działają, to już wiem, że coś więcej jednak jest i w EU były już takie "nieliczne przypadki", pytanie, jak to zostało rozwiązane? I co o było? Powiem szczerze, jeśli tak, to szkoda wstydu, wzięliby sobie to auto, sprzedali nowe i zamknęli sprawę. Z drugiej strony, jak nie jestem jedyny, to inni też mogą mieć problem... może znów jakiś wstydliwy problem... :/

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 14:28 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Zrobiłem dzisiaj test na autobahnie i według mnie nie mam żadnych drgań w podawany przez Was zakresie. Ani na tunelu, ani na drzwiach.
Jechałem na fabrycznych kołach 19" 225/45/R19 92W.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Ostatnio edytowano Śr, 12 lis 2014, 15:10 przez szymek1604, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 14:51 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Moja teoria się sprawdza, problem jeżeli występuje to tylko na 17". :idea:
Czy ktoś może mi napisać jakie parametry ma letnia opona 19" chodzi mi o indeksy: nośności i prędkości?

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 14:59 
Adept
Od: 07.10.2013
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
Letnia 19 ma 92 W

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:16 
Prawie fanatyk
Pytanie czy jest ktoś, komu na 19" bije... :idea:
z drugiej strony co ma proste koło do bicia w aucie? Może jest jakaś teoria?
Może to jakiś problem masy nieresorowanej, ale firma na 17" wypuszcza auto, więc musi jeździć chyba normalnie...
czy 17" czy 19" ważą swoje, podmieniając na jakieś lekkie OZ 19" czy inne straci się też masę, obwód koła jest zapewne taki sam, więc???
Niestety mi podmieniali całe koła, pytanie czy 17" czy 19". Bije. Same koła proste na innym aucie nie biją, więc??? Same koła?
Nie wierzę, że fabryka to robi i świadomie wypuszcza auta nie mającego normalnych właściwości jezdnych, coś by chyba wychwycili.
Dużo pytań, dużo znaków zapytania. :mad:
Dostałem info <o0> , takie zjawisko jak ja w aucie jest wyjątkowe i miało "4 obywateli EU", więc.... aż sam jestem ciekaw tej zagadki i rozwiązania. :arrow:

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:22 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
A może coś się stało z zawieszeniem w transporcie?
Miałem kiedyś Nissana Primera i był problem z wyważeniem kół, po czasie okazało się, że obie felgi z jednej strony były przygięte, w podobny sposób. Wulkanizator doszedł do wniosku, że takie uszkodzenia mogą powstać, w czasie transportu morskiego, gdy jest silny sztorm.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 15:30 
Prawie fanatyk
Kurcze, coś musi być, aż dziwne, że taka przypadłość i taka bezradność ASO... jestem ciekaw tych w EU co im znaleźli, zrobili i o co chodziło, mam czekać do końca tygodnia ;(( na odpowiedź jakąś :goraco:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 01:53 
Adept
U mnie na 19 drżał tunel środkowy, ale tylko przy dynamicznym przyspieszaniu. Było to odczuwalne ale nie uciążliwe bo po wyrównania prędkości nic się nie dawało we znaki.

Problem się spotęgował po przejściu na 17 z nokianami.
Ja winie opony ale być może niesłusznie, bo może nastąpiła jakaś koincydencja czasowa z inna usterka.

Poza tym zacząłem odczuwać bicie przy hamowaniu, ale tylko przy określonej, niewielkiej sile nacisku na hamulec.

Z kolejnej strony - drży cała buda jak silnik zminy. Odpalam i zanim jakikolwiek bieg wbije drży jak czołg. Niby benzyna a jakby dawnej generacji diesel na jałowym biegu - telepie człowieka w fotelu.

Qwa głupi już jestem...
Drży jak stoi i jest zimny. Drży jak jedzie. Mocno drży jak jedzie ok 140. Drży jak hamuje.

Pora na ASO, nie ma co :mad:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 07:23 
Prawie fanatyk
Jedź zgłoś się, szkoda się męczyć aucie w takiej sytuacji, niech działają, coś poprawiają i naprawiają, o ile wiedzą co to jest, bo ja w ASO mam auto od 2 tygodni i szukają, a MMPol ma gotowy oficjalny tekst, że to tylko jeden taki przypadek w PL i wyjątek od reguły, a w EU też kilka tylko przypadków, spoko nie ma paniki <offtopic> , a jak czytam post o twoich odczuciach, to mi jakoś bliska i znana sytuacja się robi, nawet mam czy miałem gorzej, bo bicie i drżenie już szło w zakresie 100-160 a przy 130-140 kiera i drania jak w traktorze, więc może będzie łatwiej znaleźć im pomysł i motywację, jak zacznie interweniować więcej osób, że coś nie tak jednak. :mad: bo może znów bolączka techniczna jakiejś partii aut <slabo>
Załamka wtedy, myślałem, że to przez połączenie z silnikiem diesla i już marzyłem o 2.5b, ale teraz nie wiem co myśleć sam, co to do chol*** jest ;(( ale coś jest, bo zastępcza mazda6 przekonuje mnie, że jak może być super i mając porównanie od 2 tygodni 2 aut to 2 różne światy, więc zaczynam się mocno wkurzać na przedłużającą się "naprawę" i stan mojego egzeplarza.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 12:27 
Panowie wróciłem przed chwilą z Opola. Tam jechałem autostradą A1 i A4 oraz jakieś 20 km drogą krajową. Dzisiaj wracałem tylko "krajówką". Robiłem różne próby - na 3,4,5 i 6 biegu jechałem 80-100 km/h, 100- 120 km/h, 120-140km/h, 140-160km/h. Obecnie założone zimowe opony Nokian na felgach (nie ori) 17". I nic nie drga, nic nie telepie, tunel środkowy się nie trzęsie, zębów mi nie powybijało :) Jeżdżąć na oponach letnich Bridgestone, założonych na ori fele Mazdy 17" też nie telepało. Piszę jak jest bez żadnej ściemy - u mnie się nic nie dzieje.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 15:10 
Prawie fanatyk
Mam zastępczą mazdę 6 sedan z 2014 2.0 benzyna na 17" Toyo i też nić się nie dzieje, inne auto to jest, niebo i ziemia jak mówią, co już pisałem, to może nie seria a wyjątek, pytanie, co U MNIE w MOIM się dzieje, że jest inaczej, by było wreszcie normalnie

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 15:25 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Matarez, ja dzisiaj także przegoniłem meteorytkę po obwodnicy Warszawy, wsłuchując się bacznie i dotykając różnych elementów (drgających u innych). Nic nie drży, autko jedzie jak po masełku. S U P E R.
Nie jestem więc w stanie pomóc innym w odgadnięciu przyczyny drżenia.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 20:22 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Z tego co zaobserwowałem to problem dotyczy tylko 17". Mam pytanie: problem dotyczy fabrycznych felg Mazdy i fabrycznych opon?

Mi na 19" nic nie drży. Jak zmieniłem na 17" to by problem. Zmieniłem na 19" i wszystko OK. To nie jest jakiś element, który się wyrabia albo psuje.

Mam jeszcze jedno pytanie: kwestia mocowania koła do auta - może jest problem ze śrubami? Może jest problem z pierścieniem centrującym?

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 20:34 
Z tego co ja zaobserwowałem (mój wpis powyżej) mimo iż jeżdżę na 17" - latem ori fele Mazdy+opony Bridgestone Turanza, zimą fele nie ori Anzio Wheels + opony Nokian WR D3 - nic się nie dzieje.

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 20:56 
Weteran
A może jest tak jak z szumami, nie wszyscy to odczuwają?
Dopóki koliber1960 nie zaczął tego wałkować, też nie czułem drgań, bo skupiałem się na kierownicy, która w ogóle nie drży. Całe życie tylko na nią zwracałem uwagę. :idea:

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 21:08 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Skrzynia: MT
dzięki :)

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 01:04 
Adept
ZibiX Mój problem dotyczy 17" felgi oryginalne + opony wr a3
Na 19 było w porządku.

Ja skłaniałbym się ku teorii, że problem jest z 17"

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 09:00 
Nowicjusz
Od: 03.05.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ja przejechałem od maja 30 tys. na 19" i nie zauważyłem nic a jestem wyczulony na takie sprawy techniczne.

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 09:52 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Tylko dlaczego miałby być to problem? Nie widzę powodu. Sam jeżdżę latem oraz w zimie na 19 i nie mam problemu.

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 10:53 
Prawie fanatyk
alezuch nie bardzo rozumiem dlaczego problem? Jeżdżę na zimowych oryginalnych 17" + NOKIAN WRA3 i komplet sprawuje się znakomicie, zresztą pisałem już o tym. Przyczyna leży więc gdzie indziej.

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 11:23 
Adept
Problem w tym sensie, ze ci którzy się skarżą jeżdżą głownie na 17.
I wychodzi na to, ze najbardziej odczuwalny po przejściu z 19 na 17.
u Zibixa , u mnie

A gdzie prawdziwa przyczyna tego nie wiemy...

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 17:22 
Fanatyk
Niech drżą ci którzy olewają problem drżeń <hahaha>

-- Dodano: So, 15 lis 2014, 18:22 --

Fakt ja mam17 jak zmieniałem na 19 kolegi też Turanza to nie drżało ale klepanie o asfalt i komfort mniejszy. Takie jest moje zdanie. Nie jeździlem na 19 po autostradach tylko zwykłych krajówkach więc może stąd.

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 17:45 
Prawie fanatyk
alezuch napisał(a):

A gdzie prawdziwa przyczyna tego nie wiemy...

No właśnie pytanie czy nikt nie wie, czy ktoś coś wyżej postawiony wie, a nie chce powiedzieć, bo nie warto, czy szukają po omacku... sam jestem ciekaw już, o co tu chodzi, ja na dziś dzień nic nie wiem, nie znam terminu końca naprawy, nie znam zakresu, przyczyny awarii, wpływu tego na bezpieczeństwo, boi u mnie to była już masakra itd. co jest jakimś problemem, wiem, ze szukają, teraz chyba na cos czekają, diagnozują i stoi auto w serwisie nadal... trochę to jest już śmieszne i niepoważne, ta swoista bezradność.
Wg mnie koła mogą mieć jakiś pośredni wpływ, ale wg mnie za dużo jest czekania i zachodu, by były winne koła, że nabrano wody w usta, że tyle szukają, musi coś być grubiej... poza tym są takie auta, że nie trzęsie, te same koła na jednym trzęsą a na drugim nie, czyli... to jest zagwostka. :idea: czy tylko koła, wg mnie nie. :mur: Tylko co?

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 22:32 
Prawie fanatyk
crow napisał(a):
wiem, ze szukają, teraz chyba na cos czekają, diagnozują i stoi auto w serwisie nadal...

Crow, czy naprawdę wierzysz, że tak się przemęczają? Przecież nie ważne czy znajdą coś, czy nie znajdą - swoje pieniądze za roboczogodziny dostaną. Im dłużej szukają tym więcej dostaną. :idea: :?:

administrator
PostNapisane: So, 15 lis 2014, 22:43 
Weteran
zagryziak - niestety, ale to nie jest tak jak piszesz. Mazda płaci tylko za wymianę części, za diagnostykę ASO dostaje 0 zł.

PostNapisane: So, 15 lis 2014, 23:19 
Prawie fanatyk
tombien, ja się tylko domyślamm że płatnikiem jest MMPol. Bo przecież za kilka roboczogodzin dziennie specjalistów z ASO szukających przyczyn awarii przez tydzień, dwa tygodnie lub dłużej ktoś musi w końcu zapłacić.
Przyczyna awarii leży po stronie producenta i nie widzę powodu aby jej kosztami lub nawet ich częścią obciążać dealera. A takie prace diagnostyczne generują znaczne koszty.
Choć tak naprawdę w ostatecznym rozrachunku płacą za to w sposób pośredni użytkownicy aut , koszty te są bowiem ukryte w cenie nowych aut i cenach części zamiennych i akcesoriów.

PostNapisane: N, 16 lis 2014, 00:33 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Rok produkcji: 2017
Dodam swoje 3 grosze na temat drgań.
Jeśli na prawdę mam się czepiać to na oryginalnych 19" dało się coś czasem wyczuć (140-150).
Po zmianie na 17" (Proline PXF + SottoZero 3) i wyważaniu na Hunter dla mnie jest idealnie w całym zakresie prędkości.

PostNapisane: N, 16 lis 2014, 08:57 
Fanatyk
Tylko czy trzeba zawsze na super wyważarkach? Do tej pory we wszystkich moich autach a było tego ok.20 wystarczyła zwykła wyważarka a tu cudowanie.
Jeżeli twoje auto drży........to wiedz......,że coś się dzieje
Jeżeli twoje auto kopci,pluje olejem i nie ma mocy.......to wiedz.......,że coś się dzieje
<hahaha>
Tylko to nam pozostaje <hahaha>
Crow ciśnij ich a na razie śmigaj zastępczym :lol:

PostNapisane: N, 16 lis 2014, 12:40 
Prawie fanatyk
Powoli się przygotowuję <baseball>
Myślę, że z tym drżeniem jest jak z uszczelkami i wałkami... :idea:
Jedni mają to coś a innym się wydaje, że mają to samo, ale o zupełnie coś innego chodzi. Niewyważalność kół czy hamulców walących też przeżyłem i wiem o co biega :mad:

Myślę, że gdyby koła były problemem, dawno by je wymieniono i po problemie, wstydu by sobie oszczędzili, ale próby takie mieli i niestety, ale to nie jest tylko drżenie samych kół... nie ma sobie co wmawiać i się pocieszać, czy mnie pocieszać, to zupełnie inne objawy, szersze i poważniejsze... mam wątpliwość, czy są w stanie to naprawić trwale... ;((

Myślę, że mogliby sobie już nie psuć opinii i honorowo podejść do sprawy, a nie kleić głupa. Dla mnie to dowód, na razie, może się mylę, że mazda jest dobra w działaniu we własnych oczach, krew mnie zalewa jak czytam teksty z mazda.pl, póki się nie popsuje coś poważnego, jeśli się da naprawić półśrodkami to dobrze, nieważne co dalej będzie się działo z autem, a jak pójdzie coś poważnego to bezradność totalna i szok, takie mam odczucia. Denerwuje mnie w ASO to rozkładanie rąk. Chciałbym stanąć pod salonem i im to wykrzyczeć. Tylko nie wiem, kto jest winny za tę bezradność. Zapewne każdy trzęsie się po swojemu: góra i dół.
Bezradnością dla mnie jest to, że nowe, roczne auto prawie nowe już 2 tygodnie i po raz 10 stoi w serwisie i ja nic nadal nie wiem, co mu jest, nie znam zakresu prac i terminu zakończenia naprawy, do której mam prawo, nikt nic nie wie, co jak, gdzie, kiedy, do kiedy????

Ja chce jeździć mazdą tylko zdrową i sprawną, bo jak wszystko gra, to naprawdę dobry samochód, co widzę po zastępczym. Im dłużej nim jeżdżę przekonuję się, że to nie mazda6 jest do dup* :oops: , ale MOJA mazda6 jest do dup* <slabo> i mam słaby egzemplarz. Z którym ktoś odpowiedzialny powinien coś wreszcie zrobić i postanowić. Bo źle świadczy o sprzedawcy i producencie. Wiem czas ruszyć pewne sprawy, ale zawsze stawiałem w życiu na inteligencję i dawałem szansę na poprawę, tym bardziej, ze mają takie słodkie teksty i walczą o jakość... ble ble ble, ale przyznaję powoli wymiękam.

PostNapisane: Pn, 17 lis 2014, 20:28 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
crow - mam pytanie do ciebie?
Czy masz nakrętki zabezpieczające koła? Bo tak sobie myślę te nakrętki zabezpieczające są dużo większe niż oryginalne nakrętki. A tym samym maja inna masę. Wiec kolo może być dobrze wyważone a nakrętka niszczy efekt.
Ja mam felgi na lato 19 oryginalne i na zimę 17 oryginalne u mnie nic drży.
Mam też pytanie do innych użytkowników co maja nakrętki zabezpieczające , czy zaobserwowali jakieś zmiany?
Trzeba szukać każdego tropu?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1