Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 09:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 8 lis 2014, 11:22 
Świeżak
Od: 08.01.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Screech ,u mnie rowniez skrzypi i stuka ,szczegolnie przy pelnym skrecie w lewo ,po 20tys. wymienili mi jakies drazki lecz niestety , w tej chwili mam 30tys i stuki wrocily .
ASO potwierdzilo , czekaja na odpowiedz MMPol co z tym zrobic.

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 13:36 
Adept
Od: 07.10.2013
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: warmińsko-mazurski
bespartyjny

Ja w to sprawdzenie dokręcenia uwierzyłem. Nigdy tego nie robiłem, nawet sobie nie zdawałem sprawy z takiego tematu. Aż pewnej wiosny poz mianie kół po przejechaniu 200 kilometrów w trasie i to z dużymi prędkościami zaczęły dochodzić mnie dziwne dźwięki przy odpuszczaniu gazu. Po sprawdzeniu okazało się że niektóre śruby mogłem odkręcić ręką.
Więc może oponiarz zawalił, może nie i same się poluzowały. Ale od tej pory wolę sprawdzać.

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 14:33 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
Bespartyjny dziwi mnie twój wpis i to bardzo :(
nie znajde teraz ale w zeszłym roku na tym forum ktoś skarżył się na wulkanizatora ze po zmianie koło mu prawie odpadło
ja osobiście miałem dwa razy taki przypadek ze sruba była luzna i zawsze dociągam po przejechaniu parunastu km bez wzgl na to czy wymienialem sam czy robił to wulkanizator - nie ufam

i tu mi się przypomniał dowcip

Pierze gosciu sobie spodnie i tak do siebie mowi: Na tym swiecie to juz nikomu nie mozna zaufac, nawet sobie juz nie mozna ufac, przeciesz ja tylko chcialem sobie puscic bąka.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 8 lis 2014, 14:52 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Nie mylcie błędu wulkanizatora z prawidłowym dokręceniem śrub wszelkich z odpowiednią siłą przy pomocy np. klucza dynamometrycznego.
Inaczej po zakupie nowego samochodu od razu jedźcie do zaufanego warsztatu i niech sprawdzi całe auto pod katem braku zaufania do fabryki.
Przypadki się zdarzają i niech nikomu z nas się nie przytrafi , ale popadanie w paranoję też niewskazane .
Moja babcia mając ponad 80 lat przy każdej wizycie u nas przeganiała mnie do swego domu , żebym sprawdził czy wyłączyła żelazko - strasznie mnie to irytowało...
pozdrowienia.

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 15:32 
Prawie fanatyk
Jak sobie chcesz - dla mnie nie jest problemem sprawdzić i dociągnąć 20 srub dla bezpieczeństwa rodziny i własnego spokoju
ale rozpoczelismy dyskusje po informacji kolegi fast79 z innego wątku o drzeniu kierownicy - cytuję:
Ostatnio odwiedzałem ASO w ramach reklamacji przeglądu i panowie ze stoickim spokojem w jednym ze zdań powiedzieli co następuje:

"Skręciliśmy panu zawieszenie i układ kierowniczy"....

Po chwili coś mnie tknęło i spytałem co to znaczy :) W odpowiedzi usłyszałem, że tam tego tego... były duże luzy, najpewniej się poluzowało wszystko na naszych drogach... przeciez auto ma potezny przebieg całe 30kkm :-) efekt taki, że lepiej w koleinach się trzyma i mniej puków na śpiących policjantach.

Więc może takie poluzowanie potęguje efekty opon, tarczy, itp. warto skierować uwagę ASO na ten detal
koniec cytatu

wiec proszę cie skoro w Aso takie czynności wykonują to jest cos na rzeczy i jest to znany (może nie wszystkim)
sposób usuwania problemów w zawieszeniu

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 17:47 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Jeżeli to prawda, że skręcają zawieszenie, bo 30tyś km to za wiele dla auta na polskich drogach i taka to tylko błahostka to niestety wg mnie strzał w stopę i strach się bać, ale... może to też wyjaśniać wiele dziwnych zachowań auta, może wibracji, może stuków, wolę jednak tak nie myśleć bo dla mnie to nie poziom rowerowych przerzutek i totalna dyskwalifikacja <suicide>

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 20:00 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Ojciec jeździ Nissanem Patrol, takie duże z ogromniastymi oponami i felgami że się jednego podnieść samemu podnieść nie da.

Z racji wagi wymieniał na zimowe w serwisie oponiarskim. Jechał pewnego razu i lewe przednie koło nagle go wyprzedziło i poszło (na szczęście) w pole, a on sam wyhamował auto na 3 kołach. Od tego momentu koła wymienia sam i dokręca jeszcze po przejechaniu kilkudziesięciu km.

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 20:13 
Świeżak
Od: 29.05.2014
U mnie podobnie, przy skręconych kołach w lewo najbardziej i najczęściej słychać, czasami też przy skręconych w prawo.
Najbardziej słychać jak auto sobie postoi, przy zjeżdżaniu z jakby wjazdu na posesje lub parking (jakaś mała górka).
A mój VIN to JMZ GJ******133355 więc jakby się nie łapał do tej akcji.
Nie wiem czy to to samo puka/stuka, ale słychać u mnie również jakby luzy w kładzie hamulcowym, przy jeździe w korku najczęściej przy małych prędkościach, przy pierwszej fazie hamowania kiedy nie wciskam jeszcze mocno pedał hamulca słychać delikatny stuk.
Poza tym jak jest mokro skrzypi mi przedni zawias jak wóz drabiniasty - byłem z tym już 3 razy w serwisie. Pora zmienić serwis - jakiś polecacie w Warszawie?

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 22:58 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
U mnie to samo. Jak auto postoi to potem na pierwszej hopce słuchać stuk z przodu z prawej. ASO nic nie wykryło... zmyślam sobie :)

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 16:36 
Amator
Od: 15.10.2013
fedej napisał(a):
Screech ,u mnie rowniez skrzypi i stuka ,szczegolnie przy pelnym skrecie w lewo ,po 20tys. wymienili mi jakies drazki lecz niestety , w tej chwili mam 30tys i stuki wrocily .
ASO potwierdzilo , czekaja na odpowiedz MMPol co z tym zrobic.

A to nie jestem sam. Podjadę do zaprzyjaźnionego nieautoryzowanego serwisu znanego niemieckiego koncernu dla ludu i zobaczę, co mi powiedzą. Kiedyś mi uratowali tyłek wykryciem cieknącego turbo i zwalonej maglownicy w rocznym passacie :roll: Może z zawiechą od japończyka sobie poradzą.

Gumy na drążku stabilizatora wymienione i przesmarowane. Stuka i skrzypi wciąż.

K

-- Dodano: Pt, 14 lis 2014, 17:36 --

Dziś sprawdzone u Moreli w Łomiankach. Słyszeliśmy stuki i skrzypy. Na podnośniku okazało się, że sprężynę gołymi rękami można ruszać w gnieździe u góry, cała razem z poduszką. Nie jestem pewien, czy tak powinno być, ale lewa strona jak prawa chodzi tak samo. Także może faktycznie trzeba przesmarować ten konglomerat porządnie, bo trzeszczy nawet, jak się ręką obraca na podnośniku.

Stukanie pochodzi z tej samej okolicy, a konkretnie z górnego mocowania amortyzatora, gdzie najwyraźniej jest jakiś luz, ale nie byliśmy w stanie tego stwierdzić bez odkręcania ani nic dokręcić mocniej - jest jakaś sprytna japońska metoda mocowania amortyzatora do talerza u góry i spec od VW nie chciał gmerać bez potrzeby. Możliwe, że to wyrobione mocowanie górne amortyzatora, bo stuka tylko przy podnoszeniu przodu pojazdu. Czyli nie przy najechaniu na milicjanta, ale po wjechaniu na samą górę i chwilkę po zjechaniu z niego.

W każdym razie już wiem, gdzie pokazać palcem, jak pojadę do serwisu.

Przetestowałem już Bemo i Bołtowicza - jakieś typy na kolejną wizytę gwarancyjną?

K

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 16:45 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Może spróbuj AZ-Auto, przy Puławskiej, róg Karczunkowskiej

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 16:59 
Amator
szymek1604 napisał(a):
Może spróbuj AZ-Auto, przy Puławskiej, róg Karczunkowskiej

To jest pomysł, tylko od nas to tam się jedzie jeszcze dłużej niż do Bołtowicza :-)

K

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 17:06 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
"Cierp ciało, jeśliś chciało" :)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 21:39 
Prawie fanatyk
" ... Na podnośniku okazało się, że sprężynę gołymi rękami można ruszać w gnieździe u góry, cała razem z poduszką. Nie jestem pewien, czy tak powinno być, ale lewa strona jak prawa chodzi tak samo. ... "

Rany ... mogę nie wiedzieć wszystkiego , ale tak nie ma prawa być. Sprężyny nie powinno się mieć siły obrócić nawet na zwisającym zawieszeniu. Ona tak rozpiera ,ze nawet jak miałem pęknięte obie sprężyny w kilku miejscach i kilka zwojów się zapadło na siebie , to i tak trudno ją było wyjąć ( piszę o moich tylnych). Smarowanie ... nieuzasadnione , bo tam nie ma być nic poślizgowego - od tego jest łożysko skrętne u góry w MacPersonie. Jak łożysko skrętne jest walnięte , to może skrzypieć przy skręcaniu, stukać przy skręcaniu i stukać przy ruchach pionowych ... np. na "leżącym policjancie". Tyle wiem.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 21:54 
Prawie fanatyk
tez uważam ze sprężyny nie można obrócić w zmontowanej kolumnie :(

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 22:02 
Amator
A spróbujcie przy wymianie kół to zrobić. Nie tyle kręcić w osi amorka i sprezyny, ile wypchnąć na boki i przód/tył. Bo ciekaw jestem, jak to wyglada w innych egzemplarzach. W moim sie ruszają obie strony.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 22:16 
Prawie fanatyk
Nie bawcie się tak ze sprężynami ... mnie ugryzła i złamała paluszek :(
Na boki uginać się ma prawo, bo jest spręzysta , ale bez ruszania się w gniazdach.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 22:35 
Amator
W mojej sprawie jeszcze szperanie wykazało międzykontynentalne zbiegi okoliczności: koledzy z USA maja na ten temat biuletynik serwisowy:

http://forum.mazda6club.com/suspension- ... ise-3.html

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 22:56 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
A czego on dotyczy? Masz jakiś do tego działający link?

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 22:56 
Amator
Pewnie wymiany łożysk. Wiem tylko, ze jest.

PostNapisane: Pn, 17 lis 2014, 17:59 
Wstydliwy
Od: 17.11.2014
rommi napisał(a):
U mnie podobnie, przy skręconych kołach w lewo najbardziej i najczęściej słychać, czasami też przy skręconych w prawo.
Najbardziej słychać jak auto sobie postoi, przy zjeżdżaniu z jakby wjazdu na posesje lub parking (jakaś mała górka).
A mój VIN to JMZ GJ******133355 więc jakby się nie łapał do tej akcji.
Nie wiem czy to to samo puka/stuka, ale słychać u mnie również jakby luzy w kładzie hamulcowym, przy jeździe w korku najczęściej przy małych prędkościach, przy pierwszej fazie hamowania kiedy nie wciskam jeszcze mocno pedał hamulca słychać delikatny stuk.
Poza tym jak jest mokro skrzypi mi przedni zawias jak wóz drabiniasty - byłem z tym już 3 razy w serwisie. Pora zmienić serwis - jakiś polecacie w Warszawie?

Cześć,
Na wstępie pozdrawiam wszystkim forumowiczów, mój pierwszy post :)
a ponieważ jest od tygodnia szcześliwym posiadaczem nowej m6, chcę dopytac o to czy faktycznie ASO jest w stanie rozwiązać problem pukania/stukania?
U mnie objaw jest z lewej strony/przód. Policjant leżący a nawet mała nierówność i jest dziwny chrobot.
Czy smarowanie j.w. przekładni załatwia sprawę? Jadę w środę do ASO to może coś do tego czasu podpowiecie.

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 27 lis 2014, 02:41 
Wstydliwy
Od: 15.04.2013
Ok miesiąc temu wymienili mi na gwarancji końcówkę drążka. Stukanie jakby (mało jeździłem) ustało a od kilku dni znowu :mad: Jutro dzwonie do ASO i zobaczymy...

PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 15:51 
Wstydliwy
Ja jestem już po 1-ej wizycie w ASO. Stwierdzili że prawdopodobnie do wymiany jest amortyzator(Lewy przód), nic innego nie przyszło im do głowy, inaczej nie stwierdzili innych przyczyn. Teraz jestem na wymianie 4 grudnia.
Dam znac jakie efekty. Dodam iż po wymianie kół na zimowe, hałas się powiększył, jest wyraźniej słyszalny.
Jakby Wam przyszło coś innego do głowy piszcie.

PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 16:43 
Kupiłeś 11. XI M6 i już amortyzator do wymiany ?? Nic innego nie wymyślili na poczekaniu ? :/ Jak już chcą wymieniać amor to powinni wymienić obydwa - tak się to prawidłowo robi... :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 19:36 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Tez mi stuka układ kierowniczy w skrajnych położenia ch. . będę to musiał zgłosić niech coś z tym zrobią?
może smarowanie pomoże?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 15:06 
Amator
Od: 20.10.2013
Zaczely sie i u mnie stuki. Gluchy dzwiek gdzies z okolic lewego przedniego amorka / kola. Najczesciej gdy wjezdzam na male podbicie terenu na kolach skreconych w prawo. Ostatnio rowniez gdy lewe kolo wjedzie na kamien przy jezdzie na wprost. Na akcje sie nie lapie, nalatane 28kkm, 80 % autostradowo.

PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 11:24 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
U mnie zawsze było w lewo przy maksymalnym skręcie. Byłem w ASO w Poznaniu VC coś przesmarowali i jest OK :)

PostNapisane: Wt, 16 gru 2014, 16:25 
Wstydliwy
Matarez napisał(a):
Kupiłeś 11. XI M6 i już amortyzator do wymiany ?? Nic innego nie wymyślili na poczekaniu ? :/ Jak już chcą wymieniać amor to powinni wymienić obydwa - tak się to prawidłowo robi... :>

Cześć,
dopiero mogę odpisać. Fakt wg mnie powinni również wymienić parami..no cóż. Stuki puki zwłaszcza z lewej strony po wymianie, jak były tak są. Dziwna sprawa nie są one słyszalne za każdym razem. Praktycznie zawsze kiedy jest garb, "leżący policjant", nawet drobna nierówność na drodze. Najbardziej w dalszym ciągu jadąc na wprost, ale przy skręcie też występuje.
Przejeździłem >tydzień po wymianie, więc jutro zgłaszam ponownie. Jeśli macie jakieś sugestie to czekam.
@koliber1960 - co dokładnie ci "przesmarowali" ;)

PostNapisane: Wt, 16 gru 2014, 21:42 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Ponoć przy maglownicy są jakieś ograniczniki,końcówki maglownicy nie miały smaru i pracowało to wszystko na sucho i stukało. Od momentu przesmarowaniania nic nie stuka a przejechałem już z 15 tys.km.
ASO w Poznaniu Voyager Club

PostNapisane: Cz, 25 gru 2014, 22:40 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wg mnie sprawa jest bardzo prost. Trzeba dokrecic amortyzator do kolumny mcpersona. Stuk spowodowany jest luzem a pisk prawdopodobnie rozkreczajacym sie lozyskien. Takie moje zdanie. Bo raczej nie sadze zeby piszczaly drazki kierownicze, czy ich koncowki (nie wiem czy tutaj to jest jeden elemwnt czy drazek osobno i koncowka osobno)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1