Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 12:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:08 
Świeżak
Od: 10.11.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Zgadzam się z Millerkiem.
Nie po to kupujesz nowe auto za grubo ponad 100k złotówek, żeby zastanawiać się jak gdzieś wyjedziesz, czy wrócisz...
Pogadam z dobrym znajomym z TVN Turbo i podpytam czy temat może być dla nich interesujący i czy mogą nam pomóc.
Mam nadzieję, że moderatorzy forum, nie będą mieli nic przeciwko, żeby przedstawić ten temat w TVN Turbo ?

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:10 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
damtom85 napisał(a):
Moj znajomy mechanik powiedział ze jak sie okaże ze mam problem z wałkiem i opiłki były w oleju to żebym sie pozbywał auta , auto bedzie na straconej drodze nawet jesli mazda wszystko ładnie wymieni to bo i tak opiłki zostaną w silniku

Sent using Tapatalk

Wg ASO nie zostają, zostały wypłukane :-P :/
Wystarczy, że będzie ktoś mądry i bogaty i jakiś rzeczoznawca wyda taką opinię, że auto jednak traci wartość z takim silnikiem i i taka naprawa jest mało skuteczna i można z nimi dyskutować, żeby nie udawali, że nic się nie stało i zaproponowali jakąś rekompensatę choćby przedłużoną gwarancję. Silnik cały to część? Czy zestaw części? Bo niech wtedy wymienią na nowy silnik.
Mi kiedyś powiedzieli, że w jakimś silniku sprawdzali i nie ma problemu z gładzią na cylindrach, ale na ile to prawda?

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:17 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Crow nie sądze żeby bez przyczyny sciągali głowicę

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:22 
Świeżak
poza tym pierwsze wady wykrywano u nas w lipcu i sierpniu
k****, kupiłem auto w lipcu :sad:
żebym wiedział wcześniej, że tak to się może zakończyć, w życiu nie zdecydowałbym na diesla :/

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:26 
Prawie fanatyk
Ale dotyczy wcześniejszych egzemplarzy, więc może temat wałek cię ominie... najgorsze te myślenie, że może.... :zawrotglowy:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:34 
Weteran
Od: 05.12.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Ok, a domyśla się ktoś dlaczego ten wałek się sypie?
Chodzi tylko o jego twardość powierzchniową czy sos innego? np może dzwigienki za mocno napieraja bo może luz zaworów za mały i kompresja mocno wali lub czas wtrysku itd etc...
Pisaliscie że nowe walki są poprawione tzn utwardzone, ale to wynika tylko z wady materiału tejże krzywki na wałku, czy może coś innego np pierwszy olej w nowym silniku?
A może jednak wina użytkownika, bo wiadomo że gaz chamulec kierownica i do celu...

Kiedyś w GFce winą był zły olej, dokładnie nie rekomendowany przez producenta (przeważnie) którym zalewali właściciele auta.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:36 
Świeżak
crow napisał(a):
Ale dotyczy wcześniejszych egzemplarzy, więc może temat wałek cię ominie... najgorsze te myślenie, że może.... :zawrotglowy:

moje auto było wyprodukowane w lipcu 2013 i niestety nr VIN wchodzi w skład feralnych modeli 113....

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:40 
Prawie fanatyk
Millerek napisał(a):
Ok, a domyśla się ktoś dlaczego ten wałek się sypie?

A może jednak wina użytkownika, bo wiadomo że gaz chamulec kierownica i do celu...

Kiedyś w GFce winą był zły olej, dokładnie nie rekomendowany przez producenta (przeważnie) którym zalewali właściciele auta.

Tu na gwarancji nikt się w olej poza ASO zapewnie nie bawi <nie>
ASO wie, że wina jest zastosowanych materiałów, a co do buta, nie przesadzajmy, przecież mazda diesel się nie psuje jak się nią ciśnie:-P
poczytaj o bucie: http://www.auto-motor-i-sport.pl/wydarz ... IA,18201,1

-- Dodano: Cz, 13 lis 2014, 23:39 --

niebrzyd napisał(a):
crow napisał(a):

moje auto było wyprodukowane w lipcu 2013 i niestety nr VIN wchodzi w skład feralnych modeli 113....

kurcze, chyba zostaje ci ten kolega z TVN Turbo :idea:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:59 
Weteran
Rozmawiałem właśnie ze znajomym, :) zapytał ile chłopaki (Wy w GJ) robią kilometrów rocznie, wyszło że około 20-30kkm.
Odparł że takie kilometry to śmiech jak na nowego diesla.... No w sumie to ja już starą GH robię średnio 50kkm... na rok ;) rekord był w GY, w 1.5 roku ponad 80kkm,ok nie o tym teraz.
Są pewne teorie że nowe musi się ułożyć, że nowe musi się spasować, mikrometr do mikrometra, ale ważne by to występowało w odpowiednich warunkach.
Nie nie, nie mam zamiaru nikogo tutaj deptać lub osądzać ;)

Biorąc pod uwagę że w dzisiejszych czasach narodzony człowiek staje się "produktem marketingowym" , to wyobraźnia podpowiada że może to mazda lub ktoś Maździe jakieś wałki robi lub testy. Co bedzie na tyle wystarczające że przetrwa za jak najmniejsze koszty produkcji przy jak największym dochodzi przy kupowaniu,....

Ostatnio edytowano Cz, 13 lis 2014, 23:05 przez Millerek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 23:03 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Poprawiony wałek ma trochu inny kształt.

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 23:16 
shr3k- Dziękuję za pokazanie strzałeczkami co się "wysypało" :hi:
A tak w ogóle - to czemu sprawa wałków dotyczy tylko diesli ? przecież są one również w silniku benzynowym... <niewiem>

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 23:18 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Matarez - nie kracz, ok? :)

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 23:21 
Nie mam zamiaru :roll: ok :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 23:26 
Weteran
Pojechaliscie teraz :) w traktorze też są wałki, a na Wiejskiej wałki są przeokrutne hehe ;)

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 23:28 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
slawek napisał(a):
bo jak się sprawa naglosni to będzie to auto niesprzedawalne nawet jak się nic nie stanie z silnikiem :(

Już stoi w salonie i pies z kulawą nogą tego nie kupuje woli 2.5 benzynę, podobno siadła sprzedaż, można fajną cenę teraz wynegocjować

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 00:09 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Region: mazowiecki
w sumie w benzynach też są wałki rozrzadu to fakt :(

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 00:42 
Nowicjusz
Od: 10.10.2014
myślę, że nie ma co siać paniki. Faktycznie nikt teraz nie zagwarantuje trwałości silnika, ale co będzie jak wszyscy zechcą sprzedać swoją Mazdę 6 :arrow: Przyznaję ja też zastanawiałem się nad sprzedażą ale tylko dlatego, że już nie podoba mi się tak bardzo jak kiedyś i to niezależnie od tego silnika :) Ale zostawiam ją bo teraz jeździ jak nowa <disco>
Według mnie problem użytkowników leży gdzie indziej i wiąże się z okresem gwarancji. Wszyscy którzy mają "remont" swojej Mazda tak jak u mnie powinni walczyć o przedłużenie gwarancji na wymienione podzespoły i cały silnik. Ja też rozmawiałem z mechanikiem i powiedział mi, że jeżeli te opiłki doprowadziły do takich uszkodzeń po roku użytkowania samochodu i po przebiegu 24 tys km, to jeżeli one pozostały w innych elementach to powinno to też wyjść w okresie gwarancji ( u mnie jeszcze dwa lata, a po przedłużeniu to nawet trzy). Problemem jest to by sobie tę gwarancję przedłużyć i zwiększyć "szanse", że te opiłki rozwalą to co mają rozwalić w okresie gwarancji. Ja przeszedłem całą batalię z ASO i Mazda Motor i dostałem przedłużenie gwarancji do 4 lat i do 130 tys km na wymienione podzespoły i cały silnik. Mam więc teraz jeszcze trzy lata pełnej gwarancji Mazda, po co więc sprzedawać taki samochód i kupić inny nowy np z dwuletnią gwarancję?
Jeżeli macie problem z silnikiem walczcie o przedłużenie gwarancji. "Walka" jest trudna i nie ograniczajcie się tylko do ASO, ale walczcie na dwa fronty. Każda sprawa jest indywidualna ale schemat jest taki sam. Ja przetarłem szlak, z jednej strony było mi trudniej bo chyba jako jednemu z pierwszych (jak nie pierwszemu) przedłużyli gwarancję ale z drugiej strony łatwiej bo mam czternastoletnie doświadczenie w "walkach" sądowych. A dzielę się z Wami tymi uwagami by zachęcić Was do takiego samego działania.
Piszcie też do dziennikarzy, może jak otrzymają więcej zgłoszeń do zareagują. Ja wysłałem maila do TVN Turbo, ale dziennikarz nie widział zbytnio tematu dla niego, a może uznał, że nie jestem na tyle "ułomny" by mi jeszcze pomagać :wink:
Ja byłem wtedy pierwszy z tym tematem ale teraz jak ruszą inni to może zmieni zdanie.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 07:33 
Prawie fanatyk
Ruszę się ruszę mocniej :wink: tylko czekam jeszcze chwilę na całkowity finał co będzie, ale nerwy mi już puszczają za całokształt, powoli zaczynam się zbierać i buntować... kilka telefonów wykonane, by był wóz albo przewóz, po co walczyć o serce jak piękny pacjent sparaliżowany i nie do życia na OIOMie i nie ma diagnozy ;((

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 08:02 
Bywalec
Mar169 to w takim razie to jest jazda na bombie zegarowej. Nawet jesli ci przedłuża gwarancje do 130 tys i 4 lat. Nie wiesz kiedy i gdzie coś ci walnie, moze na wakacjach we Włoszech albo na Chorwacji. Cały czas to bedzie jazda ze strachem , w głowie bedą ci tylko mysli latały " depnac jej czy nie bo moze sie rozleci "
Auto powinno dawać satysfakcję z jazdy a w tym wypadku jej nie ma.

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 08:55 
Adept
Od: 19.03.2014
Rok produkcji: 2014
Region: pomorski
Matarez napisał(a):
A tak w ogóle - to czemu sprawa wałków dotyczy tylko diesli ? przecież są one również w silniku benzynowym... <niewiem>

Bo to trochę bardziej wysilony silnik. Być może w silniku benzynowym zastosowany materiał wytrzyma dłużej gdyż nie jest poddany takim obciążeniom a tym samym problem wystąpi znacznie później lub nie wystąpi nigdy (oby). Być może wałki w silnikach benzynowych to zupełnie inna bajka i zupełnie nie ma się czym przejmować (nie słyszałem póki co o takim problemie). Pytanie jest zasadnicze: czy jest to kwestia wad materiałowych jakiejś tam partii wałków, czy tez już na etapie projektowania silnika popełniono błąd i z oszczędności zastosowano tańsze, mniej wytrzymałe materiały. W innych markach też zdarzają się wtopy, to prawda. Volkswagen po początkowych oporach wymieniał w ramach gwarancji całe silniki (choć problem z 1.4 TSI dotyczył w głównej mierze wersji 160KM twincharger, silnik faktycznie średnio udany, zresztą od kilku lat już nieprodukowany a obecne 1.4 VAG to już zupełnie nowe konstrukcje) a po upływie gwarancji pokrywano nawet do 3/4 kosztów naprawy. Osobiście uważam, iż uszkodzone silniki 2.2 powinny zostać wymienione na nowe i tyle,choć jeśli skala problemu jest duża - to koszty także. Mazda zapewne nie ma takiego zaplecza finansowego jak VAG i zarazem taka akcja mogłaby ją dobić finansowo; ale w sumie co to obchodzi klienta ?

BTW: ten wałek wygląda naprawdę fatalnie,nie myślałem że stopień zużycia jest aż taki; co to jest za stal ? :idea:

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 09:29 
Adept
Od: 10.07.2013
Region: małopolski
Piszecie ze problem dotyczy jakiejś serii silników 2,2 on, z czego czerpiecie taką wiedze. Czy ktoś ma dostęp do numerów częśći wadliwych i tych poprawionych.Pytam o te numery bo powinny być inne, chyba że coś przegapiłem w wątku.

Ostatnio edytowano Pt, 14 lis 2014, 09:59 przez wojcian, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 09:33 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Region: warmińsko-mazurski
damtom85 napisał(a):
co to jest za stal ?

Amelinium :)

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 09:46 
Cobretti - dziękuję za wytłumaczenie "jak chłopu na miedzy" :lol: :hi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:10 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Matarez napisał(a):

Silniki diesla są dużo bardziej obciążone cieplnie podczas pracy niż silniki benzynowe - być może to być przyczyną, bo stopień sprężania jest taki sam.

Silniki benzynowe Mazdy to sprawdzone konstrukcje mające wieeeeele lat - podejrzewam, że bardziej skupiają się na podniesieniu mocy o parę KM co generację, poprawieniu przebiegu momentu i obniżeniu spalania, niż radykalnym zmianom. Silniki diesla to stosunkowo nowe konstrukcje a po problemach z tym silnikiem w GH na pewno musieli wprowadzić wiele zmian - i być może to ich efekt... Trzeba też pamiętać, że diesle są cięższe - być może bardziej chcieli walczyć tu z wagą aby zachować prowadzenie auta.

Problem wycierających się wałków dotyczył też swego czasu Audi i silników 2.5 TDI. Wycierał się w wersjach 150KM, zmodernizowano silnik, ale również i wersja 155KM był wadliwa - dopiero wprowadzenie ostatniego wypustu 163KM usunęło problem. A zrobiono to poprzez zmniejszenie tarcia w silniku.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:37 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Wypada zaznaczyć że chodzi o silniki 2.5 V6, R5 nie miały problemu z wałkami.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:43 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Oczywiście 2.5 V6 - R5 to inna liga.

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:50 
Adept
Od: 19.03.2014
Region: pomorski
wojcian napisał(a):
Piszecie ze problem dotyczy jakiejś serii silników 2,2 on, z czego czerpiecie taką wiedze.

Ja tego nie wiem, ale też mnie ciekawi gdzie popełniono błąd. Czy "zaoszczędzono" na etapie projektowym, wykonawczym, czy po prostu trafiła się felerna partia. Masowość występowania tej usterki przemawia jednak za pierwszymi dwoma przyczynami.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:56 
Fanatyk
BigCactus napisał(a):

I inne problemy ;)

PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:56 
Bywalec
wojcian napisał(a):
Piszecie ze problem dotyczy jakiejś serii silników 2,2 on, z czego czerpiecie taką wiedze. Czy ktoś ma dostęp do numerów częśći wadliwych i tych poprawionych.Pytam o te numery bo powinny być inne, chyba że coś przegapiłem w wątku.

Panowie kilka postów wcześniej podałem vin-y które maja wadliwe walki

Sent using Tapatalk

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 14 lis 2014, 10:57 
Fanatyk
BigCactus napisał(a):

I inne problemy ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1