Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 20:31 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
nejest problem s wypalanim filtra ? to spalanie by odpowiadalo. Jak sie wypala, idealne jezdzic az do skoncenia, bo potem sie wypala na okroglo

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 20:31 
Świeżak
Od: 10.11.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
zaholowali mnie do ASO Bemo Motors w Warszawie, gdzie wymienili olej i filtr oleju.
Wiem, że to zdecydowanie za dużo. O ile dobrze sięgam pamięcią, przy przy takiej prędkości spalanie miałem na poziomie ok. 6 l, ale teraz to jakaś masakra!

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 20:33 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
120 tempomat to 2.2 by mogla palic kolo 5-5,5l

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 23:00 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Zgłaszaj się do ASO i nawet nie czekaj, szkoda nerwów, coś jest nie tak

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 21:46 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: dolnośląski
niebrzyd napisał(a):
zaholowali mnie do ASO Bemo Motors w Warszawie, gdzie wymienili olej i filtr oleju.
Wiem, że to zdecydowanie za dużo. O ile dobrze sięgam pamięcią, przy przy takiej prędkości spalanie miałem na poziomie ok. 6 l, ale teraz to jakaś masakra!

Ale potwierdziłeś takie spalanie przy dystrybutorze? W Passacie w dieslach zdarzał się nam w firmie problem rozjazdu rzeczywistego spalania i wkazań kompa po wymianie oleju w serwisie - trzeba było resetować coś na twardo.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 15:23 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Zdjecia zajechanego wału rozrządu w mazda 6 GJ

Obrazek

Obrazek

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 15:27 
Może ktoś objaśnić laikowi co się "rozjechało" ? np. pokazać strzałeczką: o tu, tu i tu... :wink:

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 15:32 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Drugie zdjęcie, środek, na krzywce widać "piękne rowy" od popychaczy. :D

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 16:46 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
większe są na krzywkach po prawej :( widziałem to na żywo

Damtom a kto Ci pozwolił zrobić i opublikowac te zdjęcia ? bo rozumiem ze demontaż i naprawa w aso

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 16:50 
Bywalec
Zdjęcia nie z polski , sa na angielskim forum. A jak je dostał koleś w posiadanie to nie powiem :) bo to tajemnica ;) ale dobrze mieć takiego człowieka.

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 17:00 
Prawie fanatyk
No fajnie. :mad:
Jakie jeszcze tajemnice się kryją w tym aucie? :idea:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 17:24 
Wstydliwy
Od: 27.08.2014
Wersja: SkyPassion
Matarez napisał(a):
Może ktoś objaśnić laikowi co się "rozjechało" ? np. pokazać strzałeczką: o tu, tu i tu... :wink:

Obrazek

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 17:29 
Prawie fanatyk
To trochę tego żelaza walało się w oleju w silniku... nie dziwię się, jeśli załatwiło turbinę i pompę, pytanie jakie inne straty? Jakie mogą być inne niebezpieczeństwa tej awarii? Co tak naprawdę dalej z takim silnikiem po przejściach? Panewki, tryski? Ktoś może i ma takie informacje, bo ze strony MMPol są ukrywane jak złote runo ... ile to potrzyma po naprawie <boisie>

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 17:35 
Wstydliwy
Od: 27.08.2014
crow napisał(a):
To trochę tego żelaza walało się w oleju w silniku... nie dziwię się, jeśli załatwiło turbinę i pompę, pytanie jakie inne straty? Jakie mogą być inne niebezpieczeństwa tej awarii?

Na szczęście większość z opilkow od głowica cylindra bierze pompa próżniową i filtr olejowy, ale krótko mówiąc wszystkie łożyska ślizgowe.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 18:52 
Wstydliwy
Od: 03.11.2014
damtom85 napisał(a):
Zdjecia zajechanego wału rozrządu w mazda 6 GJ

Ponieważ jestem z branży lotniczej, gdyby coś takiego było w silniku lotniczym już by prokurator siedział na producencie i wszystkie silniki miałyby zakaz wzbicia się w powietrze. Wystarczy, że jest to wykryte w jednym silniku. Procedura jest taka, że musi wyjść biuletyn serwisowy a wszyscy operatorzy muszą być niezwłocznie powiadomieni i wszystkie silniki idą do sprawdzenia. To się dzieje z automatu, bo proces certyfikacji został źle przeprowadzony i wszystkie STOP chodzi o bezpieczeństwo.
Testy wytrzymałościowe i zmęczeniowe wałka Mazda w ogóle przeprowadziła... ?? Niech się wypowie Mazda w których nr VIN jest bubel a nie wałek bo sprawa sama nie ucichnie nawet po okresie gwarancji przy dużej ilości usterek silników klienci złożą pozew zbiorowy, że w okresie gwarancji nie było żadnych istotnych gwarancji od serwisu a temat już był znany. Najlepiej mieć na papierze jakąś odpowiedź od ASO co do stanu swojego silnika tzn. wałka żeby potem pójść i mieć się czymś podeprzeć. Każdy powinien uderzać teraz do ASO na dłuższą rozmowę w tym temacie. Zresztą pewnie za moment sprawa się sama nagłośni, zdesperowanych jak widać nie brakuje ;)

Sent using Tapatalk

Ostatnio edytowano Cz, 13 lis 2014, 18:52 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy zdjęć (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 19:20 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
To by trzeba wrzucić na fb Mazdy ;)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 19:25 
Świeżak
Od: 10.11.2014
Myślał ktoś, żeby temat zgłosić do Rzecznika Praw Konsumenta albo do mediów, np: TVN Turbo?
Może najwyższa pora, aby temat nagłościć.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 19:39 
Prawie fanatyk
Ja już pisałem na "fejsie" przy okazji bicia rekordów FIA, jak się pochwalili, że sprawdzali niezawodność diesla ok 20 X 2014 i pobili 20 rekordów... że mam też rekord na koncie: mój rekord wykończenia nowego silnika w 24 tyś km <disco>
A więc panowie czas na odwagę i pisanie przez zainteresowanych. Promocję mają dobrą, strona, PR, akcje marketingowe, oby nie "przekupili" całego motoryzacyjnego świata, jak kiedyś VW AŚ :-P

Uważam, że ta awaria silnika jest znacznym problemem, ale mazda idzie w zaparte, że wszystko jest zgodnie z procedurami naprawione i niby nie ma już tematu i problemu. "Prywatnie" ci co znają temat napraw mówią, że cudem będzie jak te auta nie wrócą z powrotem do naprawy i dużo km przeżyją bez problemu. Tu musiałby pojawić się ktoś obeznany w podobnych awariach. Co i jak?

A jak poszło jednak w sprawie z uszczelkami, to sprawę tego silnika uważam za jeszcze większy problem i tykającą bombę i najbardziej niepokoi podejście firmy do prawdziwego i trudnego tematu i tego problemu <slabo> więc powinni pomyśleć o czymś więcej niż tylko naprawieniu silnika i wymianie niektórych części. A nie zamiatać pod dywan. Natomiast nas dieslowców jest mało, zwłaszcza uświadomionych i to jest problem. :idea:
Powoli myślę o rzeczniku praw konsumenta... muszę poczekać jak rozwiną się inne sprawy i zostaną załatwione... nie wiem czy TVN Turbo będzie zainteresowane, myślę, że znając działania na dwoje babka wróżyła, bo między prawdą i pomocą a sensacją i niewygodnym tematem wąska jest granica :oops: :wink:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 19:54 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Crow, nie zwlekaj za długo z Rzecznikiem. Tam sprawy też nie toczą się piorunem. Poczekaj tylko co Ci teraz, na dniach powiedzą. Przechodziłem już jedną sprawę z tym urzędem i pomogli mi odzyskać kasę, wraz z odsetkami, ale to w sumie trwało ponad rok (w tym dwie rozprawy sądowe). Oczywiście chodziło o wiele mniejsze pieniądze, na poziomie kilku tysięcy. Tym bardziej Rzecznika zainteresuje Twoja sprawa, tak sądzę. Trzymam kciuki :)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 20:47 
Weteran
Od: 05.12.2013
Region: łódzki
Śledzę Wasz temat od jakiegoś czasu i naprawdę jestem zmieszany tym co czytam. Ale jak zobaczyłem za zdjęciu to już mnie przerosło,
Miałem kiedyś pierwszego diesla 2.0 w 626 GF, tam też potrafił wałek się wysypac ale to było prawie 15 lat temu gdzie te silniki miały czasem grubo 200kkm a nie zaledwie po 20kkm jak opisujecie!

Co to będzie na rynku jak GJ będzie kilkuletnie w granicach 50-60kzł?
... współczuję.... jestem tak samo wściekły ja wy :(

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 20:54 
Prawie fanatyk
przecież to samo się dzieje w vw i to najczęściej po gwarancji po przejechaniu 100 tys km wśród moich znajomych 3 przypadki

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:25 
Fanatyk
Od: 08.04.2013
slawek napisał(a):
po przejechaniu 100 tys km

Millerek napisał(a):
a nie zaledwie po 20kkm

Sławku, widzisz różnicę ? :wink:

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:39 
Prawie fanatyk
widzę oczywiscie :) ale po pierwsze Aso bez ceregieli i problemów wszystko naprawiaja na gwarancjii patrz auto Crow - a
a poza tym te 20 to tu się pojawia na forum - z dobrze poinformowanych zródeł wiem ze rekordzisci mieli 80 000 i 7 000 więc nie ma reguły - ja nan 30100 i jest ok (na razie)

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:46 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Panowie spokojnie , w każdej marce znajdzie się podobne problemy, takie są współczesne czasy motoryzacji.
Mazda ma problemy takie , ja mam jako drugi samochód subaru boxer D, ten nieudany silnik, faktycznie sporo się na forum SIP pisze na temat jego awarii, ale ja już ma przejechane ponad 90k i na razie nic się nie dzieje, olej wymieniam trochę wcześniej niż zalecenia producenta.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:47 
Weteran
Lepsze jest by silnik zozsypał się po gwarancji czy po 200kkm a nie na gwarancji takie babole, nie wiem czy konstrukcyjne czy coś innego.
Nie po to człowiek kupuje nowe auto z gwarancją by mieć zagwozdke czy jadąc na urlop wróci swoim autem czy pociągiem! :(

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:49 
Bywalec
Moj znajomy mechanik powiedział ze jak sie okaże ze mam problem z wałkiem i opiłki były w oleju to żebym sie pozbywał auta , auto bedzie na straconej drodze nawet jesli mazda wszystko ładnie wymieni to bo i tak opiłki zostaną w silniku

Sent using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:51 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Millerek napisał(a):
Nie po to człowiek kupuje nowe auto z gwarancją by mieć zagwozdke czy jadąc na urlop wróci swoim autem czy pociągiem! :(

Prawda , ale tego nie wie nikt jak będzie i które auta na pewno mają wadę
Tak jest w subaru np , ostatnio klijentowi z forum po gwarancji padł silnik , 30k w plecy, podobno coś tam SIP pomógł
Ciekawy co zrobi mazdę w tej kwestii.

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:58 
Prawie fanatyk
Damtom to powinnismy od razu sprzedać wszystkie 2,2 bo jak się sprawa naglosni to będzie to auto niesprzedawalne nawet jak się nic nie stanie z silnikiem :(

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 21:59 
Weteran
Każde auto ma choroby wieku dziecięcego, ale co mi po tym jak będę szukać za parę lat GJ i co... weryfikować po VIN-e czy czasem nie miał połowy garści opiłków bo krzywka się sypła?
Co z tego że wałek wymieniony na nowy + turbo czy nawet obie.
THERIOR dobrze mówi o tym mechaniku, ja bym tak zrobił bo lepiej chronić swój porfel aby nie pękł niż żeby miał bulimie, bo co wsadzisz zaraz wydasz na auto.
Panowie to auto jest NOWE :(
po co mi auto na gwarancji jak lista pozycji serwisowych napraw po awarii, będzie dluzsza niżeli obowiązkowe przeglądy serwisowe. :(

Co innego jakby stary silnik oddali na złom, może za bardzo się pienie i przesadzam, nie wiem :(
Może dlatego że nigdy nie miałem auta nowego z salonu.... ale zrozumcie mnie bo ja jestem tym następnym po was jak sprzedacie swoje GJ :(

Ostatnio edytowano Cz, 13 lis 2014, 22:09 przez Millerek, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: Cz, 13 lis 2014, 22:02 
Prawie fanatyk
Z dobrze poinformowanych :wink: źródeł też wiem, że czytają forum i znają nasze zdanie, bo niektórzy "życzliwi" im pomogli nas znaleźć i może już wiedzieli, że powoli nadciąga problem czując, że sprawa się wymyka z pod kontroli i lepiej nie zwlekać, poza tym pierwsze wady wykrywano u nas w lipcu i sierpniu, najpierw wcześniej ktoś w Anglii, potem u nas z czasem a broszura serwisowa była gotowa już w marcu, więc wiedziano, że coś będzie, kogo z zakresu VIN może to spotkać i tylko czekali na to, komu silnik się wysypie i jaki pierwszy będzie objaw. Oby przed 100tyś a nie po, bo płacić z 20+tyś zł to słabo. Tak myślę. <oczy>

Z punktu logiki zastanawia mnie techniczna zagwostka, że jak siada przy tym opiłkowym oleju pompa hamulcowa czy coś związanego z hamulcami i ją wymieniają, czyli co mam rozumieć z czasem gdyby nie turbo to może ona przestałoby pracować prawidłowo? ma to wpływ na hamowanie czy nie? ryzykuje się bezpieczeństwem klienta czy nie? Jeśli czeka się, jak wyjdzie wada datując sposób naprawy na kilka miesięcy wcześniej :idea:
Stało się, nie ważne czy 80tyś czy 7 tyś czy 20 tyś przebiegu, ingerencja jest poważna, dzieje się to na gwarancji, powtarzalność awarii jest duża a skutki tej usterki i trwałość jednostki po tej naprawie nieznane, chyba że ktoś da mi to na piśmie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1