Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 04:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 3 lis 2014, 19:01 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Czyli co Crow już jest po wymianie? Widocznie przeoczyłem, pardon!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 11:23 
Świeżak
Od: 06.02.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Dorzucę swoje 3 grosze. Uszczelki w przednich drzwiach, wokół szyb, miałem wymieniane 2 m-ce temu. Generalnie zlikwidowały gwizdy do 80km/h, ale szumu powyżej 80km/h nic a nic.
Nie wiem jak u was, ale u mnie przy opuszczaniu szyby dalej woda nie jest zbierana przez owe uszczelki - tak ma być? Jakoś w innych autach, w których jeździłem zbierały wodę.

W piątek byłem w VC i oczywiście powymieniają resztę, łącznie z tylnymi uszczelkami, plastikami i dodatkowymi piankami w drzwiach i lusterkach. Naprawdę jestem ciekawy ostatecznego efektu.

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 12:31 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Skrzynia: MT
yazz007 - może być jeszcze sytuacja gdzie wymienili Ci uszczelki na model niepoprawiony :wink: .

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 14:06 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
zagryziak napisał(a):
crow napisał(a):
Co do głośności auto jest ciche do 120km/h, nawet bardzo

Crow, podając taką informację napisz że dotyczy to Twojego egzemplarza.
W moim szum odczuwalny zaczyna się już od 75-80 km i utrzymuje stałą tendencję wzrostową.

Mówiłem ogólnie, jak wszystko działa (jak w moim zastępczym) bo u mnie wiatr hula jak po starej chacie z dziurawym oknem <slabo>

zagryziak napisał(a):
Czyli co Crow już jest po wymianie? Widocznie przeoczyłem, pardon!

Nie mam niestety 2 dzień auta, bo u mnie naprawa pakietowa, mają się zająć kompleksowo autem (2w1)...
A co do szumów, jak odróżniam szumy od syndromu niezamkniętej szyby, bo mam porównanie z autem zastępczym, gdzie tego efektu nie ma i jest ciszej niż u mnie.
A co do głośności sprawa względna, kwesta przyzwyczajenia, jakości asfaltu, kół i wiatru, wiadomo, że mazda jest z kartonu, to nie audi czy merc, nie jest cicha obiektywnie, ale znam głośniejsze samochody, znam i cichsze, zależy kto się z czego przesiadł :wink:
Liczę, że po wymianie uszczelek będzie lepiej, tym bardziej, że zajęło im to prawdopodobnie prawie cały dzień :arrow: (ale szukają nie tylko huraganu, ale i trzęsienia ziemi w budzie :-P :/ ) <modlisie>

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 14:14 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
yazz007 jak dwa miesiące temu to jeszcze mogłeś mieć wymieniane nie z zestawu naprawczego USA 11 elementów.

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 14:27 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
To tak na przekór :)
ja dzis po zmianie opon na zimowe Blizzaki jestem bardzo bardzo zadowolony - teraz dopiero słychac efekty wykonanych prac no i niestety jak fatalne są letnie opony
jak jeszcze dostanę nowe uszczelki to będzie l(u)xus aaaa.... i nic nie bije w zawieszeniu

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 14:58 
Prawie fanatyk
Sektor napisał(a):
yazz007 jak dwa miesiące temu to jeszcze mogłeś mieć wymieniane nie z zestawu naprawczego USA 11 elementów.

oni w sprawie tych uszczelek ciągle się rozwijają, raz jedna strona, raz druga, raz tylko przód, czasem tył, dzwoniłem testują, jest ponoć poprawa znaczna, ale na razie nie mam jak to sprawdzić ;((

-- Dodano: Wt, 4 lis 2014, 15:58 --

slawek napisał(a):
To tak na przekór :)
ja dzis po zmianie opon na zimowe Blizzaki jestem bardzo bardzo zadowolony - aaaa.... i nic nie bije w zawieszeniu

mazda może jest zbyt czuła na jakość opon, co nie wróży nic dobrego, chyba, że ma tak słabego chińskiego poddostawcę i ktoś na kompie programującym czy jak coś przestawił, ale obawiam się, że jednak nie zawsze to wina opon, że trzęsie (ale jest inny wątek, sorki za OT) :?

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 15:31 
Świeżak
Od: 06.02.2014
Region: wielkopolski
Sektor napisał(a):

No właśnie problem w tym, że części niby są te same, przynajmniej indeks. Dlatego chciałem się was zapytać, czy uszczelka zbiera wodę z okna przy otwieraniu.
Niestety będę musiał poczekać na wymianę pozostałych części, ale słabo to widzę...

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 15:40 
Stały bywalec
yazz007 na pewno po wymianie uszczelka bardziej przylega do okna, bo na to na początku po wymianie zwróciłem uwagę, ale czy zbiera lepiej wodę? No nie wiem :)

Powiedź mi czy po wymianie miałeś bąble na uszczelkach przy lusterkach? Takie od niedopasowania, narazie potwierdza się stan po wymianie tym zestawem że taki efekt występuje u wszystkich i trzeba to poprawiać -> viewtopic.php?p=103320#p103320.

Ponadto możemy już stwierdzić że największy efekt jest od wymiany uszczelki i tego błyszczącego plastiku na oknie. To tam właśnie wpada strumień powierza i szeleści. Ten plastik na końcu okna gdzie się kończą drzwi. Post Slawka -> viewtopic.php?p=105318#p105318

Ostatnio edytowano Wt, 4 lis 2014, 15:44 przez Sektor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 15:42 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
crow napisał(a):

mazda może jest zbyt czuła na jakość opon, co nie wróży nic dobrego, chyba, że ma tak słabego chińskiego poddostawcę i ktoś na kompie programującym czy jak coś przestawił, ale obawiam się, że jednak nie zawsze to wina opon, że trzęsie (ale jest inny wątek, sorki za OT) :?

wlasne ja tez tak myszle, ze za halas nie sa odpowiednie tylko opony, ale ze zawieszenie jest takie, ze zaduzo przenosi do samochodu. Bo jak jest glosny-gruby asfalt, to takie delikatnie brzmenie jest czut w "calym" samochodze

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 17:10 
Prawie fanatyk
Sektor w zw z tym jestem zaklejony :) i szyby sie nie opuszczają :)
Mirecsk to chyba bardziej zalezy od profilu opony wiadomo nizsza opona to twardsza opona i mniej amortyzacji a do tego fatalna turanza i wszystko taki przynosi efekt

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 17:24 
Stały bywalec
<hahaha> ale zima jest co tam, jeszcze przez 5 miesięcy nie musisz opuszczać szyby :D

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 19:17 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Region: dolnośląski
Ja też już jestem po wymianie u Bołtowicza.
Niestety nie udało mi się porozmawiać jakie konkretnie elementy były wymieniane. Podobno "te 11 elementów tak jak piszą na forum".
Czy w ich skład wchodziły również pionowe, czarne plastiki piano? Widzę u siebie, że są całe w "palcach" ale nie wiem czy były wymieniane.
Po krótkiej przejażdżce S2 mogę powiedzieć, że słychać różnicę. Na pewno "przy prędkościach autostradowych" wydawało się być zdecydowanie ciszej. Na ile to efekt placebo a na ile prawda okaże się za kilka dni po dłuższych trasach :)

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 19:57 
Stały bywalec
Bezan Jestem pewien że będzie ciszej, u mnie wymienione były te plastiki bo oryginalne porysowałem podczas mycia, po wymianie są jak nowe.

PostNapisane: Cz, 6 lis 2014, 13:11 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Panowie ,czy wy wszyscy macie problem z hałasem,szumem przy drzwiach,ja mam auto z kwietnia 2013 r,i nic takiego nie mam,nasłuchuje i tak tak i nic,dopiero przy 120km/h zaczyna byc słyszalny szum,na początku myślałem że to problem ,początku rocznika(produkcji) ale jak to ma sie do mojego samochodu.Dla tego ciekawi mnie, czy wszyscy macie ten problem ,a ja jestem głuchy. :)

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 07:18 
Prawie fanatyk
Masz dobrze to nie ma co przedobrzać, kontroluj tylko stan uszczelek, nie masz pewności i cię denerwuje niepewność to znajdź kogoś w temacie, z kim możesz się porównać, kto wie, na czym polega problem, bo w kwestii wyciszenia wszystko zostało już opisane.... może dlatego obklejają szyby na teście, bo nie zawsze problem musi wystąpić :idea:
Ostatnio zdziwiłem się, ale słyszę nawet jadące po szybie wycieraczki, a więc potwierdza się jedno: wszystko jest cieniutkie i słabo wyciszone i tego nie zmienimy, bo sky oznacza lekkość i delikatność piórka anielskiego <zgłupiał> kto się przesiadł z czegoś solidnego i wyciszonego będzie słyszał szumy, kto z malucha będzie miał błogą ciszę :lol:

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 19:12 
Bywalec
Od: 14.08.2013
crow napisał(a):
kto się przesiadł z czegoś solidnego i wyciszonego będzie słyszał szumy, kto z malucha będzie miał błogą ciszę

Nie miałem malucha( czy coś z tego segmentu),miałem przed Mazdą Mercedesa c-klase,nie był to nowe auto bo 2008 r,ale jakieś porównanie mam,co do delikatnych blach to się zgodze.

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 07:41 
Adept
Od: 21.03.2014
Region: kujawsko-pomorski
Adamus ja mam niedaleko do Ciebie, auto z 2014 więc możemy się spotkać i porównać.
Przesiadałem się z Audi a4 2007 TD, po trasie do np Warszawy w Audi byłem umęczony, w Maździe o wiele mniej.

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 15:28 
Amator
Od: 17.10.2014
Rok produkcji: 2014
Ja bylem wczoraj we Wrocławskim ASO "Jaremko" na odsłuchu w sprawie wyciszenia i w sprawie wymiany modułu BT.
Panowie po jeździe próbnej moim autem (beze mnie) i porównaniu z autem testowym stwierdzili, że nic nie słychać albo że przynajmniej nie ma różnicy. Jako że mnie te szumy w ogóle nie przeszkadzają albo w moim przypadku nie są tak uciążliwe, to stwierdziłem że nie będę dalej męczył panów (w tym przypadku bardzo miłych i pomocnych) i odpuściłem temat.
W przypadku modułu BT Panowie od razu zaakceptowali wadę i poszło zamówienie na nową część (podobno 5 dni oczekiwania).

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 16:43 
Dla mnie fenomenalne są te umawiania na oględziny i zamawianie części. Żenada. Jeździłem kiedyś nowym Focusem. Nie do pomyślenia jakiekolwiek oczekiwanie. Dla mnie żenada.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 20:12 
Prawie fanatyk
zobacz ile w Europie jest fordów i jak blisko mają fabryki i magazyny części zamiennych
a ile jest mazd i gdzie to jest produkowane

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 21:50 
Proszę cię co to za wytłumaczenie? To po co jest ASO? Mogłyby być tylko punkty dealerskie, czysto handlowe. Niech statkiem przypłynie japońska ekipa serwisowa na zlecenia gwarancyjne. Niech ich zafoliowanych wypakują w Antwerpii i kutrem rybackim dostarczą pod wskazany adres. Jaki to jest problem, żeby rozesłać do każdego z ASO kilka zestawów do naprawy podstawowych usterek - wyciszenie, hamulce, moduł BT itp. To koszt śmieciowy. Ale jaki power markentingowy, że robią od ręki i nie tracisz czasu na kolejny przyjazd. Dlatego jest to dla mnie bardzo dziwne. Muszą mocno wierzyć w swój produkt. Jakbym ja pojechał do klienta bez elementów automatyki i powiedział mu, że wrócę za 2-3 tygodnie, bo tyle trwa spedycja z magazynu w Niemczech to by mnie wyrył, a następnie poszczuł psami. Zwyczajnie nie rozumiem czemu wszyscy się na to tak łatwo zgadzają. Poza tym w samej Warszawie i okolicach Mazd jest 9, a Fordów 11. Wtedy kiedy ja miałem Focusa, to nowych za wiele nie widziałem, było podobnie jak z M6.

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 21:55 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Po prostu Japonia jest daleko. Wystarczy kupić VW, Mercedesa czy cokolwiek "miejscowego" i miałbyś fanty w gora 3-4 dni.

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 08:53 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
A ja się po części zgadzam z rkaczem i dla mnie tez to żenada. Kombinowanie, za którym raczej stoi MPol. Skoro jest akcja na wymianę BT to ASO poza jakimiś losowymi przypadkami powinno to mieć ( przynajmniej przez pierwsze 0,5 roku) na stanie a nie wypisywać jakiś bzdurny formularz co z modułem jest nie tak skoro wiadomo, że wszystkie z danej partii Vin ( pewnie w ponad 90% GJ ek) jest wadliwych. Przeważnie wymagane w tej jednej sprawie są dwie wizyty w serwisie a to tez koszty i to klienta a nie Mazdy pol. Zresztą co tu pisać o dostępności modułu BT, spróbujcie sobie od ręki kupić w. ASO np. wycieraczkę szyby tylnej .

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 09:14 
Prawie fanatyk
Wszystko w maździe jest drogie więc zapewne dealerzy nie kupują za nadto części na zapas, nie obciążając kasy firmy, bo pierdółkę za 300 zł kto im kupi? Więc i listwy są problemem, może się nie spodziewali takiego odzewu ze strony użytkowników :wink:

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 09:21 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
To co? Piszemy kolejne pismo do najwyższej Mazdy, o skandalicznym traktowaniu klientów w Polsce?

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 09:54 
Prawie fanatyk
A kto umie coś po japońsku napisać coś do najwyższej Matsuoki <bach>

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 09:55 
Był taki jeden, którego posty mnie np. tu ściągneły. Ale chyba nadmierna niechęć moderatorów do wg nich OT treści spowodowała opuszczenie tego forum na rzecz jakiegoś "amerykanckiego". :-)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 09:58 
Prawie fanatyk
;(( popatrz co zrobić, wiem, pamiętam niestety,
no to wtedy czas na naukę japońskiego :goraco:

PostNapisane: Śr, 12 lis 2014, 18:54 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
jedno pytanie, polecacie do zakupu GMS 05xl mata, 01 butyl piana 6mm i 022 bytyl piana 10mm?
mialo by to isc na podloge 05xl+022 na srodek pod nogi i na kraje 02
+ 01 jesce do drzwi i bagaznika

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1