Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 31 paź 2014, 15:21 
Nowicjusz
Od: 02.09.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
udowodnić będzie ciężko bo rozmowy były prowadzone ustnie najlepiej wszystko nagrywać a sprzedawca zapewniał mnie kilkukrotnie ze jest to 2014 a nie 13 rok . Dzwoniłem teraz do nich w k..... <baseball> powiedziałem jak jest powiedziałem ze wiem ze sa problemy z tymi silnikami ze zawiodłem się i tak dalej powiedzieli ze mam podjechać sprawdzo po nr vin czy obejmuje mnie jakas akcja serwisowa i maja dla mnie kilka gratisow . Rozmawialem bezpośrednio z właścicielem salonu podjade jutro zobaczę co z tego wyjdzie

az mi słabo jak sobie pomyśle ze cos może się stać :zawrotglowy:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 31 paź 2014, 15:41 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
to jak z mleczakami, musisz przeżyć, zaliczysz naprawę, potem będzie chodził jak malina <hahaha>
nie ma co gdybać, mleko się wylało... :/ sprawdź VIN 6 ostatnich cyfr
a na poważnie walcz i wyciśnij od nich jak najwięcej... darmowy przegląd, akcesoria itd

PostNapisane: Pt, 31 paź 2014, 15:55 
Nowicjusz
Od: 02.09.2014
niema innej opcji żeby tak nie było bo im wjadę do środka tą madzia :alcapone:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 1 lis 2014, 19:30 
emyll napisał(a):
w ogóle mnie salon z robił w jajo bo się okazało ze samochód nie stal tam od lipca a od stycznia 2014 a produkcja była koniec 2013 wiedz rocznikowo sam. ma rok

Widzę, że nie tylko w PL "kręcą niezłe wałki" :mad:
Nie wiem tylko czy im udowodnisz, że "polecieli w kulki" z rocznikiem... :/

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 2 lis 2014, 22:48 
Nowicjusz
Od: 10.10.2014
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
ja odebrałem swoją Madzię kilka dni temu po trzytygodniowym remoncie. Wymiana wałka, zespołu turbin, pompy ciśnienia i płukanie silnika.
Problemem jest to co pisał kolega Crow, jedną niewiadomą jest co stało się z innymi elementami silnika jak te opiłki tam "latały" kilka miesięcy i zostały dopiero teraz wypłukane, jeżeli w ogóle zostały. Same ASO zdaje się nie wierzyć, że nic więcej się nie stało.
Ja żądałem od Mazda Motor wymiany silnika, silnika nie chcieli wymienić. Początkowo to nie poczuwali się do niczego, nawet twierdzili, że do wymiany jest tylko turbina, pomimo że ASO diagnozowało szerszy zakres uszkodzenia. W końcu zaproponowali przedłużenie o rok i do 130 tys km gwarancję na cały silnik i pozostałe elementy które wymieniali (zespół turbin, pompa). Jak się ich pociśnie to trochę miękną i nawet przepraszają za niedogodności :wink:

PostNapisane: N, 2 lis 2014, 23:54 
Prawie fanatyk
Jak pomęczę ich o to co nade mną wisi, z czasem spróbuję docisnąć wedle sugestii w prawie silnika :wink: bo może okazać się, że jest więcej problemów do rozmowy i rozwiązania <baseball>

PostNapisane: Wt, 4 lis 2014, 13:00 
Nowicjusz
Ty crow to według mnie możesz żądać wymiany nie silnika ale całego samochodu :wink:

PostNapisane: Cz, 6 lis 2014, 22:44 
Prawie fanatyk
Najpierw niech zrobią to co jeszcze mają zrobić, a więc wyeliminują przyczynę drgań <offtopic> , bo jak nie to i tak przyjdzie mi się kłócić jako konsumentowi, że produkt jest do du** <sex> , a co do silnika wezmę przykład i napiszę w tej sprawie, by okazali dobrą wolę i choćby jak tobie Mar169 przedłużyli gwarancję za defektywność auta i poniesione nerwy :mur: , ale niech najpierw dokończą to co wisi, bo auto znów a ASO na poszukiwaniu drżenia na kierze i sami uważają, że koła to nie są... lepiej, żeby były one niż znów coś innego, bo włączany i wyłączany na ciepło silnik też dziwnie reaguje (dwumasa czy co :mad: ) :idea:
A co do wymiany, zgłoszę się, może mi dadzą nowy polifcie :-P :>

-- Dodano: Cz, 6 lis 2014, 23:44 --

Dziś usłyszałem <zajety> o akcji przeprogramowywania silnika diesla, usłyszałem, że taka czynność miała miejsce, bo coś tam usprawniali i jest akcja, nie wiem czy serwisowa, czy tylko przy okazji u mnie, ale mówiono, że dostali odgórnie taką decyzję i coś się znów w temacie dzieje... ktoś lepiej zorientowany mógłby sprawdzić <zadzwon>

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 02:02 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Ciekawe info ... :idea:

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 07:10 
Prawie fanatyk
Ciągle jak widać i słychać coś udoskonalają i poprawiają, co smutne - my testujemy, czyli jednak do tej pory nie do końca wszystko dobrze było, co napawa nadzieją - coś pilnują i poprawiają :idea:
<zadzwon> ale z tym nowym softem mógłby ktoś bardziej wtajemniczony sprawdzić, czy info od mojego ASO się potwierdzi :zawrotglowy:

Panowie dbają na razie o PR diesla, że (a może dlatego) są szybkie i niezawodne <hahaha> : :arrow:
http://www.auto-news.pl/wiadomosci/ciek ... ata_14330/ :champion:
http://www.auto-motor-i-sport.pl/wydarz ... IA,18201,1 :champion:
http://www.v10.pl/Mazda,6,z,dieslem,ust ... 18097.html :champion:

Więc medialna walka o diesla już się rozpoczęła :-P

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 17:50 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Region: podkarpacki
Dobrze że nie musieli hamować <hahaha> ,i czym zatkali uszy <hahaha> <hahaha>
Cholera znowu się zapomniałem i podpadłem. :rozejm:

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 18:01 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Crow . Możesz mi powiedzieć jak twoje auto przyspiesza ? Możesz zrobić test na 6 biegu 1500 obrotów (gaz do dechy) i ile ci zajmuje aż samochód osiągnie 2000 obrotów.

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: So, 8 lis 2014, 19:15 
Prawie fanatyk
Sorki nic już nie piszę, za dużo piszę, źle piszę i znów będzie, że to samo znów poruszam :-P
Odpowiem tylko kolejny raz, że nie pomogę, bo auto od tygodnia stoi w serwisie i go fizycznie nie mam :mur:

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 01:19 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
damtom85 napisał(a):
Crow . Możesz mi powiedzieć jak twoje auto przyspiesza ? Możesz zrobić test na 6 biegu 1500 obrotów (gaz do dechy) i ile ci zajmuje aż samochód osiągnie 2000 obrotów.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Szkoda dwumasy ;)

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 10:31 
Prawie fanatyk
Właśnie, czy to możliwe, że jej nie mamy w dieslu? Chyba się przesłyszałem ostatnio? W aso telefonicznie, w odpowiedzi na moje bolączki z drżeniem napędu, usłyszałem odpowiedź, że auto nie ma dwumasy i nie może tam się nic takiego popsuć, jestem zdziwiony i trochę zszokowany taką odpowiedzią, czy stanem rzeczy, może ktoś zna temat, techniczne zagadnienia, bo trudno mi to pojąć i zrozumieć, może czegoś nie wiem, czy się jednak ktoś w aso myli.

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 12:28 
Świeżak
Od: 10.11.2014
Witam Kolegów,

Jestem tu nowy i z przerażeniem czytam Wasze posty, obawiając się o swoje auto.
W zeszłym tygodniu, zapaliła mi się kontrolka o niskim ciśnieniu oleju, chociaż poziom oleju wynosił ok. 1 cm powyżej poziomu normalnego.
Zawieźli mnie na lawecie do ASO w Warszawie i po dwóch dniach auto zwrócili.
Serwis poinformował mnie, iż filtr DPF nie dopalał resztek paliwa, które cofało się do oleju, w związku z czym olej został rozrzedzony, dlatego było go za dużo i komputer wywalił w/w błąd.
Serwis wymienił olej i filtr oleju, skasował błędy, no i niby wszystko działa.
Ale... zauważyłem zwiększone spalanie. Dodam, że auto ma przejechane niecałe 15 tyś. km, z czego 70% to były autostrady i trasy szybkiego ruchu, a reszta miasto. Do momentu awarii ciśnienia oleju, spalanie kształtowało się na poziomie 7-7,5 l/100km (co i tak uważam, za bardzo wysokie w stosunku do europejskiej konkurencji), a teraz nie mogę zejść poniżej 9,5 l/100km, jeżdżąc bardzo spokojnie. Zauważyłem również, że chwilowe spalanie w momencie przyspieszania dochodzi nawet do 70 litrów!!! Czy to normalne?
Czy powyższe oznaki, mogą świadczyć o wadliwym wałku rozrządu, etc. ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Niebrzyd

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 13:55 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Jak się nie mylę osoby które miały wynieniony wałek rozrządu , zaobserwowali mniejsze zuzycie paliwa.
Może to ma cos wsólnego z sobą :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 14:47 
Prawie fanatyk
niebrzyd napisał(a):
Jestem tu nowy i z przerażeniem czytam Wasze posty, obawiając się o swoje auto.

Nie ma się co nastawiać negatywnie od razu, ja akurat mam chyba pecha, zdarza się najlepszym, tak widocznie wyszło, ale uważam, że trzeba stanu silnika pilnować i obserwować zachowanie. Zauważać wszelkie zmiany. Wszystko zależy od tego zapewne, kiedy masz wyprodukowane auto i jaki zakres VIN (przynajmniej na dzień dzisiejszy). Chyba jeszcze nad tym silnikiem pracują wg mnie, bo ciągle coś tam przeprogramowują i poprawiają.

-- Dodano: Pn, 10 lis 2014, 15:28 --

niebrzyd napisał(a):
W zeszłym tygodniu, zapaliła mi się kontrolka o niskim ciśnieniu oleju, chociaż poziom oleju wynosił ok. 1 cm powyżej poziomu normalnego.
Mi też się zapaliła ok 15 tyś przebiegu, choć w założeniu miałem 20tyś na przegląd, silnik (tak mówią) kontroluje jakość oleju, czytając twój post miałem podobne trasy i proporcje i tyle wytrzymał ten pierwszy od nowego olej, a kontrolka niestety pokazuje się taka a nie inna prowadzając początkowo swoiste przerażenia jakby w silniku coś się działo, a to tylko serwis olejowy, aczkolwiek oczekiwałem dłuższego przebiegu. To też mnie zaskoczyło i zdziwiło. Ten typ tak ma? Trudno powiedzieć bez wewnętrznej wiedzy ASO.

-- Dodano: Pn, 10 lis 2014, 15:37 --

niebrzyd napisał(a):
Do momentu awarii ciśnienia oleju, spalanie kształtowało się na poziomie 7-7,5 l/100km (co i tak uważam, za bardzo wysokie w stosunku do europejskiej konkurencji), a teraz nie mogę zejść poniżej 9,5 l/100km, jeżdżąc bardzo spokojnie.

Wg mnie coś wtedy nie tak jest... może z komputerem, jakich algorytm który liczy, czy jak?
9.5 litra przy spokojnej jeździe? w dieslu? Tym dieslu? Da się, ale niespokojnie. Może komputer źle liczy? Wyżej było napisane, że po wymianie wałka obserwuje się mniejsze spalanie. Ja za to zaobserwowałem jakby trochę większe: miałem 7.8 a wyszło jak oddawałem do ASO 8.2, styl jazdy taki sam. Nastawiałem się na mniejsze spalanie, ale przynajmniej w moim stylu jazdy zaobserwowałem trochę większe zużycie albo takie samo, wg mnie 8 litrów to nie jest już mało, ale teraz tłukę benzynę 2.0 165KM i mam aktualnie 10,2 więc może mógłbym i mniej, ale raptem zdążyłem zrobić 700km i znów ASO i lipa.

-- Dodano: Pn, 10 lis 2014, 15:44 --

niebrzyd napisał(a):
Czy to normalne?
Czy powyższe oznaki, mogą świadczyć o wadliwym wałku rozrządu, etc. ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Odpowiadając po moich przeżyciach w tym temacie, choć to było już wszystko wyżej, powiem: nie wiem, ale ASO może to teoretycznie sprawdzić, wiem, że mogą, ale wolą mieć klienta z objawami, czy będą chcieli?, to inna sprawa, skoro nie ma innych namacalnych objawów; byłem świadkiem, jak odesłali.
Co wiem dla twego spokoju albo będziesz miał zaburzenia pracy wałka na zimno i wtedy wiadomo, że to wałek (metaliczny klekot jak w dieslu bmw i nierówna praca) lub objawy pośrednie wynikające ze źle pracującego turbo (problem z mocą, bo siadają łożyska) bądź pompy hamulca (dziwne dźwięki bądź lekki spadek skuteczności po kilku mocnych hamowaniach). Innych objawów nie znam. Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 21:43 
Świeżak
Crow, dzięki za odpowiedź.
Moja 6 jest z 2013r. z Lipca, VIN 113*****
Było to auto demo dealera, także olej i filtry były wymieniane przed odsprzedażą przy ok. 4,6 tyś km, także tym bardziej mnie to dziwi, że na oleju mogłem przejechać tylko 10 tyś. km.
Tak się teraz zastanawiam, czy ASO mnie nie spławiło wspominając o filtrze DPF (którego defacto miało nie być, przynajmniej tak wynikało z filmików reklamowych Mazdy) i tylko czekają jak wrócę, po kolejnej awarii...
Komputer raczej źle nie liczy, bo wyniki średniego spalania potwierdzają się przy tankowaniu, także silnik naprawdę tyle "żłopie". Obecny poziom spalania, który mam, jest dla mnie nie do zaakceptowania, ale nie wiem, czy to może być argument dla Mazdy, żeby bliżej przyjrzeć się mojej 6 ?
Auto służy mi w 90% do celów prowadzenia działalności gospodarczej, gdzie rocznie pokonuję ok. 55-60 tyś. km. dlatego też potrzebuję auta niezawodnego. Szczerze mówiąc, to skusiłem się na Mazdę, ponieważ (oprócz tego, że 6 jest piękna) liczyłem na japońską jakość, perfekcję wykonania i niezawodność, a tu taki "zonk".
Odnośnie objawów które wymieniłeś, to tylko dziwne dźwięki (metaliczne dźwięki), ale nie wiem czy to wina ze strony układu hamulcowego czy skrzyni AT, przy hamowaniu do zera, przy małych prędkościach, odczuwalne zwłaszcza przy zimnych hamulcach, czy też tak ma być i to standard?
Pzdr
Niebrzyd

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 22:22 
Nowicjusz
u mnie od momentu kiedy zaczęło się coś dziać samochód zaczął palić zauważalnie więcej, po wymianie wałka, zespołu turbin i pompy spalanie na dzień dzisiejszy się obniżyło. Przy spokojnej jeździe, ale nie na zasadzie dziadka w kapeluszu :) samochód w cyklu mieszanym z przewagą miasta pokazuje 5,8 l (średnia z 2 tys km, manual). Choć zaraz po wyjeździe z ASO przez około 30 - 50 km spalanie szalało, średnia około 10 l a chwilowe 50-60 l, ale po tych kilku kilometrach wszystko się ułożyło :)

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 22:37 
Świeżak
Mar169, jak trafiłeś do ASO?
Jakie objawy zaobserwowałeś?

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 22:38 
Prawie fanatyk
niebrzyd napisał(a):
Szczerze mówiąc, to skusiłem się na Mazdę, ponieważ (oprócz tego, że 6 jest piękna) liczyłem na japońską jakość, perfekcję wykonania i niezawodność, a tu taki "zonk".
Pzdr
Niebrzyd
Skąd ja to znam <nuta>

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 22:40 
Świeżak
Crow,
Odnośnie objawów które wymieniłeś, to tylko dziwne dźwięki (metaliczne dźwięki), ale nie wiem czy to wina ze strony układu hamulcowego czy skrzyni AT, przy hamowaniu do zera, przy małych prędkościach, odczuwalne zwłaszcza przy zimnych hamulcach, czy też tak ma być i to standard?
Jakie są Twoje spostrzeżenia?

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 22:57 
Prawie fanatyk
Trudno mi powiedzieć, nie chce się wymądrzać, bo to wróżenie z fusów bez zobaczenia co i jak u Ciebie niebrzyd.
Metaliczne dźwięki, o których wspomniałem i u mnie były to dźwięk silnika ala diesla bmw, ująłbym to jakoś tak, bo w rodzinie jest bmw x3 2.0d i tam jest twardy dźwięk silnika, mazda przy nim to wirtuoz i aksamit a przed naprawą na zimno silnik zachowywał się niestabilnie i inaczej pracował na słuch, tak ostrzej właśnie, ochryple. Więc nie umiem powiedzieć, nic więcej, bo w czasie jazdy to nie miało zauważalnie miejsca.
Natomiast, choć mogę się mylić, byłem świadkiem zgłoszenia klienta z tym samym problemem i został zakwalifikowany do naprawy po dziwnych dźwiękach przy hamowaniu, stwierdzono, że kończy się pompa hamulcowa, która też obrywa przy tej wadzie i wydawać może dziwne dźwięki przy hamowaniu, ale robią jakieś pomiary i im wychodzi to w badaniu. Uważam, że jak masz VIN z tego zakresu i coś ci nie gra to powinieneś jechać i się popytać, ale nie ma co na siłę wpadać w panikę.
Innym pada nie pompa hamulcowa, ale potrafi siąść turbina i wtedy wali olejem, kiedy jest stan jest agonalny, wcześniej możesz odczuwać spadek mocy, co można sprawdzić jaki masz Vmax, ale przeczytaj cały wątek, bo wszystko wyżej jest opisane.

PostNapisane: Pn, 10 lis 2014, 23:03 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
niebrzyd napisał(a):
Szczerze mówiąc, to skusiłem się na Mazdę, ponieważ (oprócz tego, że 6 jest piękna) liczyłem na japońską jakość, perfekcję wykonania i niezawodność, a tu taki "zonk".

Jaki zonk, od dawna wiadomo że japończyki bezawaryjne to benzyny , więc kupowanie D jest ryzykowne

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 10:11 
Wstydliwy
Od: 03.11.2014
VIN 184xxx (2.2 ON 150) - czy ten VIN też podlega zabiegom serwisowym - samochód z NIEMIECKIEJ MAZDY. Które VIN mają największe problemy z dieslem i innymi podzespołami?

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 11:52 
Prawie fanatyk
Dane auto podlega działaniom serwisu, jak coś się dzieje, bo jak nie ma objawów odsyłają z kwitkiem, a co do nr VIN chyba ktoś wcześniej pisał w wątku jakich numerów to dotyczy :)

damtom85 napisał(a):
A teraz info z dokladnymi numerami Vin które sa uszkodzone.

I have information that the problem can affect all SKYACTIV-D engines produced up to 17. September 2013

M6's up to 148781,
CX-5's up to 248119
and M3's up to 112007

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 14:16 
Nowicjusz
niebrzyd napisał(a):
Mar169, jak trafiłeś do ASO?
Jakie objawy zaobserwowałeś?

pisałem o tym szerzej kilkanaście wątków wstecz ale powtórzę Ci w wielkim skrócie: najpierw komunikat niskie ciśnienie oleju i laweta do ASO w Gdyni podczas powrotu z urlopu, potem delikatny wyciek oleju ze skrzyni, a po raz trzeci duże dymienie plus duży wyciek oleju i od pierwszych objawów zauważalnie zwiększone zużycie paliwa. Jak samochód odebrałem z ASO w Gdyni i wracałem do W-wy to samochód brał około 8 litrów na 100 km, teraz wszystko się unormowało.

PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 20:11 
Świeżak
Nowy wynik spalania: 10,2 :sad:
Przy rozgrzanym silniku, na dystansie ok. 10km przy stałej prędkości 120km/h (6 bieg), spalanie na poziomie 10,8 !!!
Możecie podpowiedzieć z kim najlepiej się kontaktować? ASO, Dealer, Mazda Assistance, Mazda Polska, czy ktoś inny?
Z góry dzięki za pomoc.

administrator
PostNapisane: Wt, 11 lis 2014, 20:21 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Bez przesady, to ze 4 litry za dużo!
Które ASO Ci robiło ostatnio?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1