Teraz jest So, 7 lut 2026, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 12:10 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
szymek1604 napisał(a):
Apteczki i trójkąta brak.

Brak trójkąta?! Masakra... Rozumiem zatem, że również nie jest przewidziane żadne miejsce na niego? Analogicznie z Apteczką? VW/Audi ma fajny patent na oba elementy - trójkąt w pokrywie klapy bagażnika a apteczka w tylnym podłokietniku.

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 13:44 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Apteczka spokojnie moze spocząć we wnęce, a trójkąt pod podłogą w bagażniku

wysłane tapatalkiem z gsm

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 15:21 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Brak trójkąta???
to się trochę się zbiera tych rzeczy "do dokupienia po zakupie" - w moim przypadku:
- koło zapasowe dojazdowe
- drugi komplet kół
- nowa tapicerka
- konserwacja
- być może klapka do wnęki na narty (?)
- ogrzewanie postojowe
- podobno istniejący w USA, a w Europie już nie moduł zdalnego odpalania (tak, tak nie eko, ale fajny latem sądzę)
- no i trójkąt...
- aha i jeśli to prawda że nie gasną wszystkie światła po dłuższym czasie same po zamknięciu drzwi , no to jeszcze elektryk i jakieś moduły wyłączające je.
- a co niektórzy jeszcze czytam jakieś stacje multimedialne inne, wygłuszenia, przemalowania ;)

no, no. Kompletne auto to to nie jest na pewno. Dla hobbysty do indywidualnego przygotowania :)

Co do instrukcji to chyba w PDF gdzieś są dostępne? ja kiedyś przeglądałem, tyle że z wersji amerykańskiej, ale pewnie dużych różnic nie ma. Spodobało mi się umieszczenie (na schematach nie wiem jak w rzeczywistości ale pewnie tak jest) filtra oleju - łatwo dostępny. Zwróciłem też uwagę na spore różnice w czynnościach serwisowych (tzn interwałach wymian świec, oleju itd.) w zależności od tego na jaki rynek to auto. Nie przestudiowałem procedury wymian żarówek, mam nadzieję że nie wymaga rozbiórki połowy auta :)

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 15:44 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Andrzejsr
przesadzasz :(
trójkąt miałem
koło zapasowe w poprzednich autach nie uzywane przez 10 lat więc to taki niepotrzeby zakup dla swietego spokoju
drugi kpl koł ? wystarczą opony
nowa tapicerka?????
konserwacja????? buty tez czyscisz i nie narzekasz z tego powodu przy ich zakupie

i te inne twoje niby braki ???
można nie kupowac auta wcale
jak byś 150 tys dobrze zainwestował (wliczając utrate wartości) to za odsetki taksówką byś mógł wszedzie jezdzic i jeszcze bys się napił <%>

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 16:27 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Region: wielkopolski
Mazda w tej chwili przy zakupie dołącza dodatkowy komplet alufelg 17'. Prawdopodobnie ma być jeszcze lakier za 1 zł lub opony zimowe, oraz pomniejszenie kwoty zakupu o wartosc navi.
Tak wiec Andrzeju sr, jedna felgę i oponę możesz wykorzystac na zapasówke, pozostałe sprzedać i kupić trójkąt, impregnat, a nawet pokrowce :D

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 16:55 
Prawie fanatyk
Ludzie, KONSERWCJA - rdza, profile zamknięte, podwozie itp. te sprawy - widziałem poprzednie 6tki w wieku moich Alf i to jest konieczny zabieg wg mnie dla mazdy w naszym kraju, z powtarzaniem co 2-3 lata. Konserwacja, to nie DETAILING (mycie odpowiednie, polerowanie, dbanie, woski, sealanty, powłoki, dressingi, wnętrze itp. sprawy ! - to akurat lubię i praktykuję i nie jest to koniecznością lecz przyjemnością od czasu do czasu).

Ja już większość tych spraw mam opracowanych. Ale fajniej by było jakby w wozach >100tys po prostu były.

Do tapicera zapisany na termin jestem (nawiasem, to druga M 6 nowa będzie u niego już, nic dziwnego przy "takim wyborze" konfiguracji wnętrza, nie na pokrowce, tylko na kompletną wymianę tapicerki).
Zapas - dotarłem już co i jak z rozmiarami, gdzie zamawiać i jak styropian poprzycinać, ale to powinno być naturalne wyposażenia wozu, jedynie z opcją wyboru przez klienta : "co Pan woli proszę zakreślić - pianka w spray'u i pompka i więcej bagażnika, czy też zapas dojazdowy i mniej bagażnika. A nie narzucone. Ja akurat w ostatnich kilku latach ze 2 razy z dojazdówki korzystałem mimo pełnego assistance - bo to po prostu szybciej, więc niech sobie tam leży z tyłu.
To nie chodzi o koszt.
Dwa komplety kół, to wygoda po prostu i częsta praktyka dealerów - aby klient wyjechał kompletnym autem.

Co do promocji mazdy - wiem że się zmieniają co jakiś czas. Był lakier i nawigacja kiedyś, później kredyt 50/50 i wydłużona gwarancja. Co będzie po FL-u zobaczymy. Może jeśli koła, czy do wyboru opcje - to w dobrym kierunku idzie.

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 20:12 
Co Wy z tym trójkątem ?? :roll: miałem go w bagażniku tak samo jak gaśnicę...przy zakupie wiedziałem, że nie ma "zapasu" ale zaakceptowałem to...kupiłem "dojazdówkę" wraz z podnośnikiem i kluczem do kół za 450 zł bo wolę na nikogo nie liczyć w razie czego...w styro wyciąłem sobie gustowny otworek na "zapas" i tam sobie leży...
Andrzejsr napisał(a):
pianka w spray'u i pompka i więcej bagażnika, czy też zapas dojazdowy i mniej bagażnika
- czy z jednym czy z drugim bagażnik jest "nieruszony" - wszystko leży pod pokrywą i nie zajmuje miejsca...
Andrzejsr napisał(a):
dwa komplety kół, to wygoda po prostu i częsta praktyka dealerów - aby klient wyjechał kompletnym autem.
- nieliczni już tak "szastają" drugim kompletem kół.... :| ja kupiłem drugi komplet wraz z oponami - dostałem tyle upustu, że wystarczyło m.in. na zimowe koła :wink:
aha...jeszcze konserwacja - wg. dealera auto jest zabezpieczone fabrycznie, ale "strzeżonego..." więc wiosną tego roku zainwestowałem niecałe 500 zł w konserwację podwozia by mieć spokój na jakiś czas...
Wszystko kupowałem i robiłem świadomie, z własnej nieprzymuszonej woli, nikt mi niczego na siłę nie wciskał...chciałem to zrobiłem - mogłem to olać...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 21:30 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Kurczę, ale co tapicer będzie robił przy nowej tapicerce ? Wymieniał na lepszą skórę czy ładniejszy kolor ?

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 21:34 
Bywalec
Dla mnie off White to rewelacja :D wcześniej oglądałem między innymi ix 35 jakość skóry była beznadziejna, poprute nitki a do tego w każdym aucie totalny smród chinszczyzny, w mazdzie tego nie ma :)

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 22:25 
Prawie fanatyk
Off white wizualnie jest ok.
Ale nie chcę litej skóry (eko-skóry raczej, bo to nie jest o ile wiem prawdziwa) gdyż latem efekt wsiadania na parzącą doprowadza do szału. Tak, mam jasną i to prawdziwą od lat i wiem co mówię. Po drugie nie chcę ślizgania się w zakrętach. Mam porównanie dwóch identycznych wozów przez lata równolegle użytkowanych - jeden z prawdziwą jasną skóra, drugi z jasnym alfatexem (rodzaj alcantary w uproszczeniu) - skóra się nie umywa.
A mazda nie oferuje alcantary, czy czegoś innego przytulnego, izolującego termicznie i wyglądającego i trzymającego w fotelu.

Po drugie, nie będzie nie będzie off white, ponieważ zgodnie z nie-możliwościami konfiguracji mazdy, nie można mieć 2.0benz z AT i skypassion. A off white nie można mieć bez skypassion. W ogóle nie można sobie wybrać tapicerki jako opcji !
Trzeba 2.5 jeśli się chce AT i skypassion, a to nieuzasadnione dla mnie, bo do dynamiki mam inne auta, a pozostałe punkty różniące skypassion nie są mi potrzebne (są fajne, kuszące, ale do zastosowań tego auta jako A--->B niepotrzebne po prostu) .

Wiec pozostaje jedynie nieprzyjemny czarny sztucznie syntetyczny materiał brrr.

Tak, tapicer wyrzuca materiał i obszywa na nowo fotele, kanapę i wstawia w boczkach skórę _prawdziwą_ , z prawdziwą alcantarą na siedziskach i oparciach foteli i kanapy. Zresztą projekt może być dowolny. Kosztuje to swoje, ale znacznie mniej niż dopłata do skypassion z opcjami których nie potrzebuję i płacimy za to, czego potrzebujemy, co podnosi komfort i spełnia indywidualne oczekiwania, a nie narzucone odgórnie pakietem.

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 22:39 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
super ze masz takie wizje i pomysły na zmiany ale nie możesz tego argumentu używac ze auto jest niekompletne :) jak byś dostał fotele bez jakiegokolwiek obicia to wtedy tak

ja zrobilem wyciszenie po swojemu bo mi sie tak bardziej podoba tak jak tobie inna tapicerka

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 22:47 
Prawie fanatyk
A widzisz, zindywidualizowałeś ją wyciszeniem :)

A poważnie, to takie rzeczy jak mnogość (lub choć trzy - ciemne, neutralne i jasne w odmianach materiałowej i skórzanej) możliwości konfiguracji wnętrza nowego samochodu powinny chyba być, w marce która pragnie wkraczać w obszar premium?
Nie wspominając, o różnych wykończeniach deski itp.
Nie za darmo. Jako opcje, płatne. A ich brak.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 08:45 
Stary wyjadacz
Tak jest w japońskich samochodach od lat, że nie wybiera się każdego dodatku osobno, tylko trzeba wziąć cały pakiet, lub nic. Wkurza to i owszem, więc pozostaje zaakceptować lub szukać innej marki (europejskiej).

Obrazek

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 08:50 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Dokładnie - bardzo ograniczona ilość opcji, za to zwyczajowo bardzo dużo w standardzie.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 09:23 
Bywalec
słowo komentarza:
Według mnie, niektórzy z Was są na swój sposób ewenementem. Po choinkę kupujecie auto w którym widzicie same wady i nieustannie coś krytykujecie? Ani jednego zdania w informacjach mazdy nie widzialem, iż byłby to samochód klasy Premium więc dlaczego porownujecie ja z tym segmentem? Cały czas podwazacie ja jako klasę Premium mimo iż my to wiemy i mazda to wie, że auto nią nie jest. Jak każde inne ma swoje wady i zalety. Jeśli nie odpowiada pakiet wyposazenia oferowany przez mazde idź do opla i stwórz swój wlsny. Jeśli nie podoba się skóra, idź do vw i kup ją za 13 tys ;) Każdy ma swoją politykę marketingową i dzięki temu na swój sposób jest rynkowa indywidualnoscia. Gdyby w tej branży wszyscy mieli do zaoferowania to samo zniszczyli by się w jednej chwili. Oczywiście my odnieslibysmy z tego korzyść bo ceny aut byłyby niższe ;)

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 09:28 
Adept
Od: 19.03.2014
Region: pomorski
Ale to nie wynika z oczekiwań forumowiczów, ale raczej z tego, iż w wypowiedziach prasowych przedstawiciel firmy, można przeczytać iż Mazda do tej klasy aspiruje. Klasa premium zobowiązuje nie tylko kupującego, to też i oczekiwania rosną ;)

Ostatnio edytowano Wt, 7 paź 2014, 09:34 przez Cobretti, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 09:30 
Prawie fanatyk
Słowa sprzedawcy : " mazda aspiruje do segmentu premium". Więc chyba ich tak szkolą.
Mazda 6 ma największą zaletę taką, że JEST - w takiej formie w klasie przeważnie nudnych, kwadratowych i nijakich kombi.
Po prostu szkoda, że kilkoma pierdółkami czy brakiem paru detali/opcji nie rozpieszcza jeszcze bardziej.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 11:42 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Parafrazując znanego skądinąd Ferdynanda Kiepskiego, można by powiedzieć że
„dla ludzi z naszą wrażliwością na piękno samochodów oraz oczekiwaniami co do ich bezawaryjności i wyposażenia, w TYM KRAJU takich samochodów nie uświadczysz”.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 12:00 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Cobretti napisał(a):
Ale to nie wynika z oczekiwań forumowiczów, ale raczej z tego, iż w wypowiedziach prasowych przedstawiciel firmy, można przeczytać iż Mazda do tej klasy aspiruje. Klasa premium zobowiązuje nie tylko kupującego, to też i oczekiwania rosną ;)

może coś tam w świat puszczają jakąś pieśń o przyszłości mazdy, skoro takie dziennikarskie wypociny są i nie są negowane:
w artykule: "(...)Doszliśmy do wniosku, że gdybyśmy dalej produkowali auta na rynek masowy, stracilibyśmy powód do istnienia – powiedział równo rok temu Takashi Yama­nouchi, do czerwca 2013 r. prezes Mazdy, dziś szef jej rady nadzorczej. Wybrał ucieczkę w górę, czyli w stronę półki, na której królują BMW, Audi i Mercedes(...)" nie mylić z awaryjnością tych modeli też :-P

http://www.forbes.pl/mazda-celuje-w-ryn ... 7,1,1.html

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 12:48 
Bywalec
Czy ktoś się pochwalić z kim będę wspoldzielil miejsce lawetowe? Jednym słowem, czy ktoś ma odbiór Madzi koniec listopada, początek grudnia?:)

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 12:54 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Wersja: Sport
Region: śląski
z innej beczki, czy ktoś coś widział nt liftingu CX-5 (mam na myśli zdjęcia z salonu lub inne niż zamaskowane auto) - auto miało być zaprezentowane na salonie w Paryżu...a jakoś nigdzie nic nie znalazłem w tym temacie... można przypuszczać , że niektóre zmiany znajdą również zastosowanie w M6... szczególnie nawigacja :-)

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 13:02 
Bywalec
Kolego Kofty tych aut nie będą miały wiele ze sobą wspólnego ;) w cx 5 zmieniony jest przedni grill, nowe lampy Led ze światłami dziennymi Led, kierunkowskazy Led w lusterkach, silnik 2.5 - to rzeczy pewne. Nie wiele mamy informacji na temat zmian wnętrza. Z kolei lifting mazdy 6 bazuje tylko na zmianie wnętrza. Nowa navi, Nowa deska kokpitu. W wyglądzie zewnetrzym dodano chrom jako obrysowke halogenow. Oficjalnych zdjęć jeszcze nie ma ;) z tego co wiem, auta będzie można oglądać na żywo dopiero od lutego w salonach a pierwsze dostawy kwiecień. Za dużo nie będą już kombinować bo snow nieoficjalnie 2017 Nowy model 6;)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 13:04 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2016
Region: zagranica
jaceku napisał(a):
auto miało być zaprezentowane na salonie w Paryżu

ostatnie info glosi, ze ma zostac przedstawione na salonie w La w przyszlym miesiacu.
W UK ma sie pojawic w sprzedazy w pierwszym kwatrale 2015

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 16:04 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
A ja bym się tym liftem tak nie podniecał. Paryż za chwilę się kończy. Jeśli byłoby to coś znaczącego, byłoby coś w prasie, choć na stronie Mazdy Polska. Nie wierzę, że główne bolączki M6, które z pewnością są znane i kierownictwu Mazda Polska a w konsekwencji i wyżej, zostaną usunięte przy lifcie, o którym nic nie wiadomo.

Arzago, ja wyjdę Ci na przeciw. Jestem zadowolonym i dumnym użytkownikiem własnego samochodu. Ma słabe punkty ale za każdym razem jak się do niej zbliżam to gęba mi się cieszy. Mam radochę z jazdy jakiej długo już nie miałem. Życzę, że i Ty tego doświadczysz jak zasiądziesz za kółkiem własnej.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 16:16 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Matys napisał(a):
Jestem zadowolonym i dumnym użytkownikiem własnego samochodu. Ma słabe punkty ale za każdym razem jak się do niej zbliżam to gęba mi się cieszy. Mam radochę z jazdy jakiej długo już nie miałem.

Matys, to jest nas co najmniej dwóch, chociaż myślę że jest nas zdecydowanie więcej. To grono można powiększyć przynajmniej o wszystkich uczestników spotów w Polsce. Oni mogą powiedzieć to samo.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 16:19 
Stary wyjadacz
I ja, i ja, i ja

Obrazek

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 17:43 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
kocham ją <3 :oops:

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 19:34 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Ja też jestem zadowolony ale muszę wspomnieć, że zaważam szumy z opon i lichą stację multimedialną.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 19:42 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
O już marudzenie. W Syrenach nie było stacji multimedialnych a opony były chłopom z podwórek zabierane, z których kaczki piły.

Sposób jak znalazłem na odczyt muzy z USB to zgrać katalogi na CD/MP3. Idzie po kolei jak powinno.

PostNapisane: Wt, 7 paź 2014, 22:08 
Amator
Od: 26.06.2014
Region: śląski
Ja też obiema rencami się podpisuję pod wypowiedziami kolegów, że Mazda daje frajdę i jak tylko się do niej zbliżam to czuję ...... - poprostu nie chce mi się z niej wysiadać.
A wzrok przechodniów na mój lśniący Soul Red jest bezcenny.

PS.
Z Mazdą jest jak z kobietami - u każdej znajdzie się jakaś wada, a jakoś z nimi żyjemy :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1