Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 19 wrz 2014, 16:17 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
:rozejm: nie strasz :zawrotglowy: <%> można coś więcej jak do tego doszli?

PostNapisane: So, 20 wrz 2014, 10:46 
Świeżak
Od: 18.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Auto nie dawało żadnych oznak awarii. Jedynie hamulce przy parkowania auta szwankowaly. Następnie zapaliło się kilka kontrolek ostrzegawczych.I auto zaczęło jeździć w trybie awaryjnym .Jak doszli? Podłączone zostalo do komputera, wyszły błędy. po zdjęciu górnej pokrywy walka rozrządu stwierdzili ze jest wytarty. co za tym idzie opilki walka dostały się do silnika i do turbiny.I dlatego turbina tez do wymiany.

PostNapisane: So, 20 wrz 2014, 16:10 
Prawie fanatyk
masakra... :goraco: jestem ciekaw czy to tylko przypadki poszczególne czy rzeczywista wada silnika :rozejm: :mur: a miało być tak dobrze <pucu> diesel z nieba :piatka:
mój silniczek często jest na siłowni... czyli dostaje wycisk, więc jak coś ma wyjść to wyjdzie mi chyba z czasem, bo nie ma innego wyjścia, ale przyznaję, że jakby wyszło jeszcze to chyba z czasem rozwód by nastąpił z miłością z rozsądku, bo wobec pierdół i szumów ten silnik to jedna z wielu rzeczy <3 , które cieszą a jak on mnie zawiedzie to koniec :-P

PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 04:22 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Crow to i ja zapisuję sie na tę siłownię :) ja ma coś nastąpić to niech się dzieje w czasie gwarancji

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 07:17 
Prawie fanatyk
cisnąłem, żeby wypalać DPF, teraz cisnę, by załapać się na gwarancję, <hahaha> może to jest metoda na silnik :wink:
szczerze, wkurzam się na tę mazdę, bo spodziewałem się po jeździe próbnej i japońskim tzw. pochodzeniu czegoś innego... chciałem z racji tzw. japońskiego pochodzenia i technologii mieć spokój na lata, a to widmo, że może się to gdzieś stać i nawet szybko, bo już nie przypadek wg sugerowanych wypowiedzi, ale może wadliwa seria trwa i może coś wisi w powietrzu i błąd w konstrukcji powoduje, że przy tych kosztach i obsłudze mnie trochę to irytuje a obsługa mazdy PL i upór odpowiedzialnych za produkt też mnie coraz częściej denerwuje i załamuje; nawet gdyby to nie była prawda, ale wyjątki, zachowanie mazdy PL i brak info w ASO niepokoi

PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 08:09 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: dolnośląski
Niestety mając na uwadze 'polskie' warunki postępowanie Mazdy wcale mnie nie dziwi. Wszyscy producenci masowo wypierają się problemów ze swoimi silnikami/etc i zamiast robić ogólną akcję naprawczą robią na gwarancji tylko te auta, w którym wystąpiła wada.

Siteczko w dieslach Mazdy, silniki 1.9 TDCI Forda, 2.0 TDI 140KM VW, 1.4 TSI, diesel Subaru, etc etc - wszyscy wiedzą, że te silniki mają wadę ale czy była jakaś akcja naprawcza? Nie i niestety jest to jawne robienie klienta w przysłowiowego 'wała'. I Mazda świetnie wpisuje się w te 'standardy'.

PostNapisane: Pn, 22 wrz 2014, 09:20 
Prawie fanatyk
niestety :/ ale kupując madzie łudziłem się, że będzie jednak inaczej a tu <sex>

administrator
PostNapisane: Pt, 26 wrz 2014, 20:08 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Byłem dzisiaj w ASO na przeglądzie ze swoją i zapytałem o ten nieszczęsny wałek w 2.2. Usterka dotyczy wszystkich silników, oczywiście określonej ich partii. Co ciekawe nie ma na to akcji serwisowej, może po prostu nawalić ale nie musi. Podczas wymiany wałka wymieniają również osprzęt na wszelki wypadek i tu druga ciekawostka spalanie, już na nowych częściach, spada. :)

PostNapisane: Pt, 26 wrz 2014, 20:32 
Prawie fanatyk
a cos więcej o tej partii silników? kiedy produkowane? itp?

administrator
PostNapisane: Pt, 26 wrz 2014, 20:50 
Weteran
Niestety nie wiem jakiego zakresu VINów to dotyczy. :(

PostNapisane: So, 27 wrz 2014, 07:45 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Mam nadzieję że w nowszych porawili wałki.Ja mam ponad 40tyś ,na przeglądzie poprosiłem żeby zwrócili na to uwagę i na razie wszystko ok.
Zapytalem ich czy naprawiali już ten silnik ,i przyznali się że tak.

PostNapisane: So, 27 wrz 2014, 20:27 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):
Niestety nie wiem jakiego zakresu VINów to dotyczy. :(

szkoda, że nie wiadomo, jestem ciekaw czy w ogóle mają taką informację, czy po prostu zakładają na nosa jakiś przedział czasowy czy poddostawcę... ciekawe, spalanie spada po wymianie... może coś nie hallo z tymi silnikami i wada jest znacząca... kurcze, kocham ten samochód, ale takie sytuacje, że wiemy a nie powiemy, aż się wysr* mnie rozwalają... :parowka:
może ktoś może się jakoś dowiedzieć?

-- Dodano: So, 27 wrz 2014, 21:27 --

tombien napisał(a):
Byłem dzisiaj w ASO na przeglądzie ze swoją i zapytałem o ten nieszczęsny wałek w 2.2. Usterka dotyczy wszystkich silników, oczywiście określonej ich partii.... druga ciekawostka spalanie, już na nowych częściach, spada. :)

plisss ktokolwiek widział ktokolwiek wie, niech pomoże, o jakie silniki chodzi, bo <suicide> :mad:

administrator
PostNapisane: So, 27 wrz 2014, 20:39 
Weteran
Spróbuję się w poniedziałek dowiedzieć. :)

PostNapisane: Wt, 30 wrz 2014, 14:58 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):
Spróbuję się w poniedziałek dowiedzieć. :)

już wiem <suicide>
zresztą jak na zawołanie od poniedziałku zaczęło się coś dziać... ;(( ;(( :rozpacz:
będzie serwis :rozejm: :rozpacz: :rozpacz:

przy okazji można zmienić temat tego działu: problemy z dieslem 2.2.
szkoda zaczynać nowy, a rzecz dotyczy wady jednak w silniku, w nim jest coś wadliwego i przewidziana akcja dla aut z danego zakresu VIN j.w. <suicide> mam dość powoli :zawrotglowy:

Ostatnio edytowano Wt, 30 wrz 2014, 17:45 przez crow, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 30 wrz 2014, 15:44 
Prawie fanatyk
a jest juz wiadomy zakres vin ?

PostNapisane: Wt, 30 wrz 2014, 18:04 
Prawie fanatyk
wg mojego przeczucia ASO mają te numery VIN, których to dotyczy, ja podałem swój i mnie dotyczy, tym bardziej, że z silnik ma dziwne objawy, które wynikają z zużytego wałka czy czegoś tam w silniku, pomijam, że żadne kontrolki się nie świecą... auto przewidziane do naprawy takiej jak wyżej wspomniano... dobrze, że przynajmniej jest nadzieja, ale takich wpadek u japońca przy 23 tyś km się nie spodziewałem <slabo>

PostNapisane: So, 4 paź 2014, 19:59 
Amator
Od: 16.10.2013
U mnie dzisiaj rownież komunikat Low oil pressure.
Auto ma przebieg 17.000km. Olej wymieniony przy przebiegu 5.000km czyli na aktualnym przejechane 12.000km.
Stan oleju to ok. 50% miedzy Max a X czyli sporo przybyło.
80% przebiegu to szybka trasa wiec nie ma możliwości aby DPF sie nie wypalał prawidłowo.
Ciśnienie oleju spada za to mi rośnie...

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 12:06 
Prawie fanatyk
nie jest jak w niebie :mad: , po rozmowie dzisiejszej z ASO w sprawie kiedy naprawa silnika (diesel), co i jak dalej ;(( ;(( , na razie czyściec przeżywają ASO i same czują tę jakość skyactive kodo zoom zoom i przestają wierzyć w niebiańską technologię mazdy... czując oddech ustawiających się w kolejce klientów mazdy (niezadowolenie nie dotyczy posiadaczy benzyny na razie :* )

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 12:46 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Niebiańska technologia mazdy to właśnie Pb , japoński D , ale i także niemiecki to pozorna oszczędność:)
Dzisiaj byłe w ASO na przeglądzie i tam wyraźnie spadła sprzedaż wersji D Mazdy, zanotowali jeden problem z tym twoim silnikiem ale nie był to ten problem , chodziło o jakiś czujnik

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 12:49 
Amator
Od: 16.10.2013
Ja dzisiaj zgodnie z zaleceniem pana z ASO przyjechałem do serwisu o własnych siłach.
Zostało stwierdzone nadmierne rozrzedzenie oleju (stan to 50-60% między max a X) wskutek
czego spadło ciśnienie oleju. Olej wymieniono na nowy i polecono niczym się nie przejmować i
jeździć.
Mi ogólnie silnik nie dawał żadnych niepokojących objawów żeby faktycznie działo się coś złego.
Jedynym ale jest/był fakt że czasem po zapaleniu silnika ten wpadał w wibracje.
Objaw był taki że najpierw silnik wchodził na kilka sekund na ok 1500rpm i potem gdy obroty spadały
na jałowe 750rpm zaczynały się wibracje które trwały kilka sekund. Aktualnie już od ładnych kilku tygodni
tego objawu nie obserwuje. Pytanie czy jedno z drugim wogóle ma jakikolwiek związek.

Zapytałem też z ciekawości o wałek i pan stwierdził że faktycznie robili już jedną wymianę ale objawy
były inne (trudności z zapaleniem silnika) i potwierdził znaczący spadek spalania o ok. 1,5l/100km.
Jednak klientowi auto paliło ponoć przed wymianą średnio ok. 8,5l/100km.

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 13:53 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
crow napisał(a):
wg mojego przeczucia ASO mają te numery VIN, których to dotyczy, ja podałem swój i mnie dotyczy, tym bardziej, że z silnik ma dziwne objawy, które wynikają z zużytego wałka czy czegoś tam w silniku, pomijam, że żadne kontrolki się nie świecą... auto przewidziane do naprawy takiej jak wyżej wspomniano... dobrze, że przynajmniej jest nadzieja, ale takich wpadek u japońca przy 23 tyś km się nie spodziewałem <slabo>

Mozesz opisac te "dziwne" objawy?

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 14:11 
Prawie fanatyk
mi średnio przy tzw. ciężkiej nodze pali 7.5, na wyczucie i tak trochę jednak za dużo jak na tę technologię i generację silnika i moc (mimo automatu i kombi); może po naprawie faktycznie będzie lepiej i oszczędniej;
ten (sorki) spieprzony wałek rozrządu dotyczy jakieś partii z początku produkcji czy jakoś tak do wyznaczonego numeru: pytają się o ostanie 6 cyfr z VINu i wtedy wiadomo, czy dotyczy czy nie (ewentualnie wiadomo, że problem na starcie z wałkiem); właściwie wszyscy czekają, jak się dopiero coś zacznie dziać, kierowca jedzie do ASO a ASO zaczyna wtedy działać, bo coś nie tak...
do wymiany: wałek, turbina i pompa jakaś...
mam mieszane uczucia, sami mechanicy przyznają, że te ropniaki przez tę wadę tracą dobrą opinię, pocieszające, że starają się im "jakoś" po fakcie zaradzić i pilotować wady, ze zdziwieniem z cyklu a miało być lepiej, ale opinii i strachu nic nie odbuduje;
Te wibracje na zimno nie są wg mnie normalne (chyba że co mechanik to inne zdanie), poza tym na początku ich nie było, jest inny trochę dźwięk silnika, ale wada wałka polega na tym, że się coś tam na wałku się wyciera i zwłaszcza na zimno go wtedy telepie i wpada w wibracje w tzw. rozruchowym trybie pracy i chodzi nie tak jak trzeba, poza tym jakoś tak go muli czasem i brak jakby mocy (nie mylić z wypalanym DPFem) nie zaglądałem już do oleju i mam to gdzieś, auto "czeka" na swoją kolejkę do ASO <suicide>

-- Dodano: Pn, 6 paź 2014, 15:10 --

niebezpieczny napisał(a):
crow napisał(a):
wg mojego przeczucia ASO mają te numery VIN, których to dotyczy, ja podałem swój i mnie dotyczy, tym bardziej, że z silnik ma dziwne objawy
takich wpadek u japońca przy 23 tyś km się nie spodziewałem <slabo>

Mozesz opisac te "dziwne" objawy?

mi auto na zimno (po nocy zimniej) jak zapala wyraźnie (jak to ująć) telepie, trzęsie się, jakieś wibracje i dziwna praca... tak nie było, ale po przedstawieniu i opisaniu problemu stwierdzono, że są to już objawy tego walniętego wałka... mój nr VIN zawiera się w autach z tym złym wałkiem, poza tym mam wrażenie, że silnik stracił pierwotną aksamitność dźwięku na zimno, bo na ciepło nic nie słychać, ale jakby czasem nie miał tej pierwotnej żwawości

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 14:46 
Stały bywalec
U mnie jest podobnie. Tez mam wrazenie ze silnik nie chodzi tak aksamitnie jak na poczatku. Wczesniej cichutko cykal ze wszyscy sie dziwili ze tak cicho i rowno. A teraz jest bardziej twardo i glosniej. Spalanie u mnie jak widac to 6,3l/100km raczej z lekka noga ale jak trzeba to przycisne i na pewno zawalidroga nie jestem.

EDIT: Znalazlem gdzies informacje ze dotyczy to modeli wyprodukowanych przed 17 wrzesnia 2013. Nie wiem na ile jest to wiarygodna informacja.

Ostatnio edytowano Pn, 6 paź 2014, 14:47 przez niebezpieczny, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 14:48 
Prawie fanatyk
właśnie, mam to samo wrażenie ;(( ale wiadomo, że coś jest z silnikiem nie tak, skoro ASO mają już wyraźne dyspozycje, najwyżej niektórzy bronią się przed problemem, kto ma to zrobić i po co kłopoty... nie wiem na ile im się to opłaca znając życie, bo stanowisko zablokowane <urodziny>
zadzwoń i zapytaj się, czy się załapujesz i rób ten silnik... mi powiedzieli, że to jeden z objawów (są też inne)
ta końcówka VIN to do (o ile dobrze pamiętam rozmowę) G*****.....141*** (ale lepiej to sprawdzić)
jeśli coś wisi, to ciężko z tym jeździć i mieć radochę raczej chce się <%> by zapomnieć

Ostatnio edytowano Pn, 6 paź 2014, 14:54 przez crow, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 14:50 
Stały bywalec
Ja mam 119*** wiec sie zaliczam. Masz racje ze taka jazda to nie przyjemnosc. Nie chce wyladowac na poboczu drogi 500km od domu z malym dzieckiem czekajac na lawete :zawrotglowy: mysle jednak ze ASO sie wypnie dopoki sie cos porzadnie nie zje ... <slabo>

Ostatnio edytowano Pn, 6 paź 2014, 14:58 przez niebezpieczny, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 14:56 
Prawie fanatyk
zapewne tak, bo ja mam 131***, nie ma co się szczypać, spieprzyli sprawę niech naprawiają <slabo> , czasu za długo się nie kupi w takim przypadku, szkoda innych podzespołów, nie wiadomo, jak to szkodzi innym elementom silnika :zawrotglowy:

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 15:02 
Stały bywalec
Masz w 100% racje. Nie wiadomo jak inne podzespoly silnika zniosa taka awarie. Gdzies jeszcze czytalem ze Mazda po takiej naprawie na swoj koszt przeprowadza kilkakrotnie wymiane oleju w celu przeplukania silnika z pozostalosci ktore mogly zostac jeszcze w silniku. Moze ktos to potwierdzic?Jeszcze raz sie wslucham w prace silnika na zimno i zobacze co dalej z tym fantem.

PostNapisane: Pn, 6 paź 2014, 15:31 
Prawie fanatyk
ciekawe? może już ktoś ma to za sobą i będzie coś wiedział... :idea:
takie info wydaje się logiczne dla silnika i klienta, ale koszty dla Mazdy są spore, zobaczymy troskę o klienta, więc muszą przełknąć tę gorzką pigułkę; :drunk:
nie czekaj tylko jedź i powiedź, by z tym autem coś zrobili... jest coś nie tak i niech działają, a samo wzdychanie i słuchanie nic nie zmieni.... wg mnie stwierdzony wadliwy wałek to wadliwy wałek, prędzej czy później się i tak coś wys** <suicide>, jedni mają na licznku 40 tyś, inni 25 tyś... w zależności od stylu jazdy, ale wiadomo, że wada wyjdzie, więc po co się męczyć samym myśleniem, a objawy, że coś nie tak z silnikiem (dźwięk, wibracje na zimno) już masz <offtopic>
nawet nie chcę myśleć, ile normalnie wyniósłby remont tego nowoczesnego silnika (masakra jak usłyszałem cenę wstępną), to wymiana oleju to przy tym cena jak za łyk wody :zawrotglowy: ..... :rozejm: ..... <suicide>

PostNapisane: Pt, 10 paź 2014, 17:43 
Nowicjusz
Od: 10.10.2014
ja mam mazdę 6 z 2013 r. W czerwcu tego roku przy przebiegu 19 tys wyświetlił mi się identyczny komunikat jak piszecie. Podczas powrotu znad morza holowali mnie do serwisu w Gdyni. Tak stwierdzili, że to kwestia zużytego oleju, który trzeba wymienić. Po dwóch tygodniach zauważyłem wycieki oleju, serwis w Warszawie stwierdził konieczność "uszczelnienia podbieraka". W ostatnim czasie auto zaczęło mi potwornie dymić na większych obrotach, a wczoraj zaczął się spory wyciek oleju po prawej stronie silnika. Dziś serwis w Warszawie zdiagnozował wymianę turbiny, a na moje wątpliwości co do bezawaryjności mazdy panowie zaklinali się, że to pierwszy taki przypadek w maździe. A widzę, że to powszechny problem i chyba zaczyna być przez mazdę ukrywany.
Piszcie co z waszymi naprawami, ja jestem na początku swojej drogi bo dopiero wczoraj zostawiłem auto w serwisie. Serwis zgłosił swoją diagnozę do mazdy i czeka na ich odpowiedź. Według mnie trzeba zebrać siły bo problem dotyczy większej ilości osób a mazda to ukrywa.

PostNapisane: Pt, 10 paź 2014, 17:47 
Stały bywalec
No to niezla lipa. Moze odrazu zasugeruj im ze to problem z walkiem rozrzadu. Ktory masz silnik? 175 czy 150 ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6377 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1