Teraz jest So, 7 lut 2026, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 08:52 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Heh, chyba zbyt górnolotne te wywody. M6- Prekursor zmian na rynku ??? W którym elemencie ? Lekkiej konstrukcji i gołych blach ? Wyposażenie wnętrza jest w stosunku do premium europejskiego mocno w tyle. Jeśli chodzi o auta które są dostępne dla mas to prekursorem trendów stylistycznych są to np.: bmw x6, oświetlenie led w Audi, nowe volvo xc90, czy downsizing - tu chyba akurat pierwszy był Fiat. M6 jest faktycznie ładna, choć o gustach się nie dyskutuje. Nowe linie mercedesów, volvo, audi, masa modeli aut brytyjskich i włoskich są moim zdaniem równie ładne jak nie ciekawsze. M6 jest super jak na auto japońskie, bo wg mnie stylistyka aut japońskich jest słaba. Ostatnie toyoty, subaru, mitsubishi, nissan itd. to jakaś porażka. Trzyma się Mazda, mieszane odczucia mam co do nowych Lexus ów i infiniti.
No chyba że porównujemy M6 do flotowych bryk dla gawiedzi średniego szczebla korpo - siedzących ci na zderzaku i nerwowo przebierających palcami po kierownicy osobników w Mondeo, octaviach czy innych insigniach. Tu faktycznie nie ma co porównywać.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 09:58 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Mikke, jeśli dla Ciebie, miarą dobrego auta jest wygląd wnętrza i to w aucie jest dla Ciebie najważniejsze, to myślę, że nie mamy o czym rozmawiać ;) Ale zatrzymując się przy temacie na sekundę. Jeśli uważasz wnętrze skody, vw, forda, kia, hyundaia, hondy czy opla za atrakcyjniejsze w Mazdzie to nie mam do Ciebie więcej pytań :D

Od razu najchętniej przyrównywałbyś Mazdę do Lamborghini :P

Ja zaś mówię o autach w porównywalnym segmencie. Uważam że fajne ledy Audi mają się nijak do zaprojektowania auta na nowo od samego zera czyli technologii skyactiv.
Pokaż mi samochód spalinowy o takiej muskulaturze i stopniu wygięcia blachy jak mazda. Pokaż mi samochód o tak dopracowanym silniku i stopniu sprężania 14:1 pomijając rajdowe (bo pewnie zaraz je przytoczysz) ;) Duży silnik, małe spalanie, fantastyczna przyczepność, sportowy wygląd, lekkość, która w połączeniu z ultra mocną blachą zwiększają bezpieczeństwo, czyż to nie jest właśnie to o czym każdy kierowca marzy? Mało tego mazda próbuje osiągnąć stopień spreżania 18:1. To jest innowacyjny krok Mazdy, droga którą pewnie zaczną podążać inni producenci. Zamiast ładować turbo, które stosują dzisiaj wszyscy i co jest najłatwiejszym rozwiązaniem żeby zwiększyć moc, Mazda rzuca sobie wyzwanie, któremu zresztą całkowicie sprostała - zachowując bezawaryjność silnika, czym inni nie mogą się pochwalić. Postanawia zwiększyć energię wykorzystywaną podczas spalania, która w innych autach marnuje się w 70%, podnosi moment obrotowy i sprężanie. Daje czystą moc silnika, pozbawiając go osłabienia elektroniką i klimatyzacją. Brawo.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 10:18 
Bywalec
Hola hola gdzie w moim poście widzisz porównanie wnętrza do hyundaia lub lamborghini? Piszę na chłodno bez zbędnej podpałki. Mam teraz drugą
M6 i jeżdżę tym modelem od ponad 6 lat. Może więc coś tam wiem i mogę coś powiedzieć na bazie własnych doświadczeń a nie folderów reklamowych producenta. Jakby GJ mi się nie podobała to bym jej nie kupił bo w swojej klasie i cenie na polskim rynku jest bardzo ciekawą propozycją. Ale nie popadajmy w jakąś mega paranoję. W wielu elementach mogłoby być lepiej. Co do turbo to lepiej nie ogłaszaj takich prawd absolutnych bo jeszcze Mazda doda turbo i będziesz miał kłopot. Propozycja: kup, pojeździj z 1/2 roku i ochłoń.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 10:43 
Świeżak
Od: 28.06.2014
Rok produkcji: 2004
Region: mazowiecki
Kolgo Arzago, przychylam się do opini Mikke. Trzeba bez emocji podejść do oceny auta, wielkim atutem mazdy jest jej wygląd zewnętrzny :), oceniając wnętrze, można więcej wymagać o hałasie w środku nie wspomnę <niewiem> .A tak na marginesie, czekam na lift i prawdopodobnie kupie M6, będąc świadom jej wad <zauroczony> . Jeżeli chodzi o wnętrze Opla Insygni to jestem po lifcie pod wrażeniem, natomiast bryła się już opatrzyła <slabo>

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 11:23 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
mazda to najpiękniejsze japońskie auto w klasie ludowej dla Niemca, chciałem japońskie i z duszą i też wziąłem mazdę, miała jeździć jak bmw3 więc na teście w mieście i zakrętach trochę z bmw miała, ale po wyglądzie i japońskim wykonaniu i niebiańskiej technologii spodziewałem się mniej niedoróbek wieku dziecięcego... a że obiecywali prawie klasę premium to człek się trochę nastawił na premium i na japońską niezawodność, ale się lekko zawiódł pierdołkami i wykonaniem i tyle.... miało być lepiej.... z sewisem i obsługą też... a autko samo w sobie nie jest takie złe i ma swoją filozofię i tożsamość.
Na opla czy forda czy toyotę na pewno bym się nie podmienił....

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 11:40 
Bywalec
crow - dokładnie takie same mam odczucia. M6 to jeszcze nie premium i to największy ból. Jak dla mnie nawet można by trochę za to dopłacić ( w granicach rozsądku). Kierunek jest ok, ale do zrobienia jeszcze sporo skoro ewidentne M6 próbuje się do tego segmentu zbliżyć. Arzago - tak wnętrze i to w samochodzie jest dla mnie bardzo ważne ( w domu o dziwo także ;)), i w obecnej GJ jest z tym średnio. Zresztą producent chyba tez to widzi skoro z tego co wiemy z przecieków lifting koncentruje się głównie na wnętrzu.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 12:08 
Amator
Od: 22.08.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: kujawsko-pomorski
Mikke napisał(a):
Zresztą producent chyba tez to widzi skoro z tego co wiemy z przecieków lifting koncentruje się głównie na wnętrzu.

Z zewnątrz GJ jest skończonym ideałem, w którym nie da się już nic poprawić :-)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 12:49 
Bywalec
Mikke napisał(a):
Mam teraz drugą
M6 i jeżdżę tym modelem od ponad 6 lat. Może więc coś tam wiem i mogę coś powiedzieć na bazie własnych doświadczeń a nie folderów reklamowych producenta.

Tym bardziej się z Tobą nie zgadzam. Do obiektywnego porównania jakości wnętrza aut jest potrzebne doświadczenie w prowadzeniu innych aut tego segmentu a nie jednego producenta lecz starszych modeli.

I odnośnie tego ciekawa anegdotka. Pojechałem na jazdę testową insignią. Miałem już wcześniej okazję jeździć jakiś czas tym autem, lecz zdecydowałem się wykonać jazdę próbną każdym autem w podobnej klasie. Przybyłem więc na umówioną wizytę do jednego z dielerów opla w Poznaniu. W trakcie rozmowy z przedstawicielem przyznałem się do dokonania zakupu Mazdy 6, na to przedstawiciel opla odpowiedział: Mazde Pan kupił?To to zupełnie inna bajka i klasa, na pewno opla Pan nie wybierze i ja też bym nie wybrał ;) Podczas jazdy pytam o trzeszczącą w nowym aucie deskę rozdzielczą, sprzedawca odpowiada: opel to opel, one już tak mają ;) nie ma co porównywać z mazdą.

Mikke napisał(a):
Propozycja: kup, pojeździj z 1/2 roku i ochłoń

Mikke wsiądź do jakiegokolwiek samochodu i pojeździj nim pół roku. W każdym znajdziesz wady.

Mi osobiście wnętrze bardzo się podoba, oczywiście pomijając navi, która sprawia wrażenie wmontowanej na szybko po zakończeniu produkcji ;)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 13:18 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Wersja: Sport
Region: śląski
i ja się krótko wypowiem... stojąc przed wyborem auta, skrupulatnie przyglądam się różnym markom i modelom aut, ponieważ auto traktuje nie tylko jako środek transportu...
dla mnie auto musi mieć duszę i charakter - parametry techniczne są bardzo ważne, ale równie ważny jest wygląd tak z zewnątrz jak i w środku auta....
w mojej ocenie generalnie japońskie auta "popularnych marek" nigdy nie były autami innowacyjnymi wizualnie i nie wyznaczały jakichs nowych standardów w motoryzacji... wnętrza tych aut w ogóle nie miały polotu...
Mazda 6 jak na auto japońskie wygląda naprawdę super z zewnątrz - tym samym nieźle namieszała na rynku
w środku jest ok...ale nie oszukujmy - wygląd wnętrza nie nadąża za dynamiką bryły...wnętrze jest stosunkowo staromodne nie wspominając o ekranie nawigacji...zupełnym przełomem jest tutaj mazda 3... w której urzeka lekkość linii kokpitu i jego jakość...
dlatego ciągle analizuje rynek...
w cenie mazdy 6 mogę zakupić przykładowo maksymalnie wypasioną alfę romeo giuliette z silnikiem diesla 2,0 175 KM i szybką skrzynią TCT (auto ze szklanym dachem a nie ze staromodnym szyberdachem jak w m6 i bardzo nowoczesnym wnętrzem z nawigacją 6,5 cala i rewelacyjnym w tym przypadku BOSE), na którą obecnie są duże rabaty -auto takie kosztuje po rabatach około 120 tys zł czyli oscyluje około ceny M6 skypassion 2,0 benz. - dodatkowo w alfie mogę wykupić nawet do 7dmiu lat gwarancji pełnej (nie ubezpiecznia kosztów napraw) - czyli wiem, że nie poniosę kosztów napraw przez kilka lat...
przy tym w alfie nie muszę obawiać się o silnik diesla, co zaczyna mnie akurat przerażac w przypadku M6, którą biorę pod uwagę tylko w wersji z dieslem...
taka małą refleksja, która obecnie nie daje mi spokoju
...zaczynam zastanawiać się czy kupić olbrzymie auto typu M6 czy mniejsze ale bardzo nowoczesne i stylowe auto z dynamicznym silnikiem...

a niestety i mała awaryjność nie jest już cechą mazdy... a marzyło mi się auto bezproblemowe... :-)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 13:23 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Wersja: SkyEnergy
Jako były Alfista ;), dziwię się, że stawiasz te 2 auta koło siebie. Co by nie mówić o Gulliecie to kompletnie nijak ma się do Mazdy 6 - jest znacznie mniejsza i to bardziej konkurent/alternatywa dla Golfa niż klasy średniej. I jeśli szukasz czegoś szybkiego, to pomimo wielkiej sympatii dla marki Alfa Romeo, zdecydowanie wybrałbym coś innego.

Dla mnie Gullieta choć piękna, zdecydowanie zrobiła duży krok wstecz względem 159ki/156ki/147ki jeżeli chodzi o materiały/wykończenie. Przeglądam czasami jeszcze forum AR i niestety również opinie użytkowników są średnie.

Jeszcze gdyby taka wersja kosztowała 90-100tys. (co i tak jest dużą kwotą mając na uwadze utratę wartości AR), ale 120tys? W tej cenie kupisz moim zdaniem auta dające więcej frajfy z jazdy i niewspółmiernie szybsze.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 13:31 
Adept
hmmm....wydaje mi się, że jako byly alfista czyli jeden z tych dla których brzmienie silnika i jego osiągi oprócz wyglądu auta miały gigantyczne znaczenie również dokonałeś kroku wstecz wybierajac mazdę z silnikiem 2,0 benzynowym -wiem zaraz powiesz, że alfa nie ma odpowiednika w klasie, bo 159 wycofano ze sprzedaży i racja... :-)

a wracając do tematu...akurat miałem możliwość pojeździć w tym samym dniu mazdą 6 2,2 175km w automacie i alfą giuliettą 1,4 170 TCT w maksymalnym wypasie za ponad 100 tyś.
fakt...alfa nie powinna tyle kosztować...auto jest moim za wysoko wycenione nawet przy tych 20 tysięcznych rabatach...
ale jazda tym autem naprawdę daje fun...szczególnie w wersji ze szklanym dachem .... a mój tata którego wziąłęm ze sobą stwierdził że wg niego alfa dynamiczniej przyśpiesza niż m6...

wiem że porównuję auta z różnym segmentów, ale za podobną cene
łączy ich jedna wspolna cecha....alfa aspiruje do segmentu premium, ale nim nie jest - identycznie jest z mazdą...

to co napisałem nie przesądza u mnie o zakupie - nadal kiedy widzę m6 obchodzę ją dookola i się zastanawiam, co przyniesie FL i czy warto czekać....... :-)

Ostatnio edytowano N, 28 wrz 2014, 14:07 przez jaceku, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 13:37 
Bywalec
Pewnie. M6 jest super, ale wiele jej elementów użytkowych jak pisze jaceku nie nadąża za jej linią zewnętrzną i po prostu za europejskim rynkiem. Jej stylizacja i osiągi narobiły nam apetytu na nieco więcej. Niech Mazda przez chwilę oprócz wytyczania nowych ścieżek mocno nadgoni w tych elementach w których jest w tyle i będzie pięknie. Jak narazie mamy dość głośne wnętrze, łatwo rysujące się plastiki, zegary bez wyrazu, system audio bardzo przeciętny, system multimedialny przedpotopowy itd. Żeby było ok. nie trzeba innowacyjności - wystarczy dogonić konkurencję. Wtedy Gk a nawet i GZ pewnie też kupię bez konieczności odbywania jazd testowych oplem.
Btw-Nie tylko Mazda dobija się do premium - inni też działają - np Ford w wersji Vignale.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 14:18 
Bywalec
Od: 09.08.2014
jaceku napisał(a):
hmmm....wydaje mi się, że jako byly alfista czyli jeden z tych dla których brzmienie silnika i jego osiągi oprócz wyglądu auta miały gigantyczne znaczenie również dokonałeś kroku wstecz wybierajac mazdę z silnikiem 2,0 benzynowym -wiem zaraz powiesz, że alfa nie ma odpowiednika w klasie, bo 159 wycofano ze sprzedaży i racja... :-)

Tylko czy brzmienie silnika i osiągi przełożą się w jakiś sposób na ilość toreb i rzeczy, które musisz wziąć na przykład na wakacje? Nie do końca - niestety upływ czasu wymaga często podejmowania bardziej pragmatycznych decyzji ;).

Poza tym piszesz o brzmieniu silnika i.... wybierasz diesla?! ;)

A polityka Alfy jest totalnym nieporozumieniem - brak oferty na auto w klasie średniej? Wstyd mając na uwadze 156kę/159kę. Do tego odwieczny dramatyczny poziom serwisów - ja mieszkając we Wrocławiu jeździłem serwisować auto w Lesznie. Będąc naprawdę mało obiektywny względem AR (bo pewnie kiedyś kupię kolejne autko z tego symbolu jeśli będzie CO kupić) muszę przyznać, że konkurencja kompletnie nie daje szans Gulliecie.

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 15:29 
Prawie fanatyk
ostatnio nawet cytryna z linią i już osobną marką DS... wszyscy wzięli się na taki sposób, by mieć wyższą marżę... nawet fiat z linią 500 goni MINI od BMW... peugeot po lifcie to w środku lekki powiew luksusu...
zgadzam się z tym co koledzy wyżej napisali... wykonanie, szumy, nowoczesne wyposażenie, muza.... ale zobacznie wobec środka designu toyoty, czy subaru to i tak klasyka i piękno

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 16:00 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
jaceku napisał(a):
..wiem że porównuję auta z różnym segmentów, ale za podobną cene
łączy ich jedna wspolna cecha....alfa aspiruje do segmentu premium, ale nim nie jest - identycznie jest z mazdą...

to co napisałem nie przesądza u mnie o zakupie - nadal kiedy widzę m6 obchodzę ją dookola i się zastanawiam, co przyniesie FL i czy warto czekać....... :-)

Jeśli wystarczająca dl Ciebie pod wzgl rozmiarów jest Giulietta (bo to odpowiednik wymiarowo mazdy ale 3 a nie 6 przecież) , to w ogóle nie ma co się zastanawiać - Giulietta wygrywa zdecydowanie. Do tego jest znacznie bliżej tego premium niż mazda w zakresie choćby możliwości konfiguracji wnętrza, materiałów i stylistyki. Niestety. ale mazda jest po prostu poprawna (co dla Japończyka i tak jest ogromnym krokiem naprzód bo dotąd były wręcz zniechęcające) .
Skrzynia TCT ma fajne opinie, silniki diesla to czołgi pancerne. ,
Ale i benzynki multiair są bardzo fajne (kumpel od >60tys km taką śmiga bezproblemowo poza kuną, która mu pogryzła jakieś przewody), pali to całkiem mało, dynamika bardzo przyzwoita (170KM coś 7sek z haczykiem do setki, ale i w razie czego jest 240KM coś koło 6-7sek). Prowadzenie bardzo fajne (w trybie dynamic).

Co do serwisu - nie znam serwisu mazdy, natomiast serwis Alfy to jeden z elementów który pogrążył tą markę. W dodatku u nas w kraju, gdzie większość salonów i serwisów Alfy, to byłe Polmozbyty z wszelkimi ich naleciałościami, niewiedzą, gdzie klient służy do dojenia i oszukiwania na każdym kroku, zbywania i w zasadzie tylko przeszkadza.
Ja sobie czekam na mazdę, bo potrzebuję czegoś więcej niż kompakt jako wóz codzienno-wakacyjny dla 2+2 + czasem b dużo bagażu. I Mazda 6 GJ uważam, że świetnie się w tej roli sprawdzi . W dodatku przyjemnie na nią spojrzeć .
Dotąd prawie od prawie 10lat jest takim wozem AR 156SW na 120konną benzynkę - swoją drogą auto 10 lat starsze, a bije stylistyką, materiałami wnętrza GJ-kę, co nawet dzieciaki zauważają) . Ale i GJ nie będzie odrzucać stylistycznie, pod warunkiem wymiany tapicerki.
A dla frajdy z przebywania w niej, z jazdy i przepalania etyliny - Alfa 156 V6 :twisted:

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 17:29 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Arzago ,jak się łapiesz na slogany reklamowe to życze powodzenia <hahaha> .Mazda zrobila samochod który został mocno odchudzony a co za tym idzie tańszy w produkcji,a po tym nazwala to Skyactive.Pod względem marketingowym świetny krok-więcej zarabiają ,a ludzie się podniecają.Ja do tego Skyactive musiałem dołożyć 60 kg żeby dało się jeździć i przyniosło zamierzony efekt,ale to powinno być zrobione w fabryce.I na końcu pomnóż koszt wyciszenia przez ilość sprzedanych samochodów, to robi się niezła kwota .Oczywiście po wyciszeniu auto daje przyjemność z jazdy,żeby tylko pierdoły się nie psuły.Mam nadzieje że to złe dobrego początki. :wink:

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 17:36 
Bywalec
Myślę że po prostu miałeś pecha, bo pierwsze egzemplarze nie wyszły najlepiej i wymagały poprawy, której niby dokonano ;) nie wiem jaka jest twoja wiedza z zakresu technologi skyactiv skoro piszesz to skyactive ;) oraz że to odchudzenie, w każdym razie wielu jest z niej zadowolona ;)

O mazdzie nie widziałem żadnej reklamy. Żadnej. Ople, fiaty i inne widzę na każdym kroku, mazdy nie ;) Do salonu mazdy wszedłem obejrzeć cx5, a zatrzymałem się przy 6. Nie sądziłem że jest tak tania, zawsze to był tylko obiekt westchnień Nowa 6. Potem dopiero zaczęła się edukacja między innymi o skyactiv i czytanie milionów artykolow i postów na jej temat ;)

Ostatnio edytowano N, 28 wrz 2014, 17:44 przez Arzago, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 17:44 
Bywalec
Arzago ,a ile km przejechałeś GJ. :)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 17:46 
Bywalec
Osobiście pewnie 20 ale znam opinie ludzi którzy pokonali ich tysiące i twierdzą że każdy następny km jest coraz lepszy ;)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 17:54 
Bywalec
Ok. Dobrze ze jesteś zadowolony :) .Ja od maja ponad 40 tyś ,czyli prawie codziennie 400-500 km, dla mnie hałas który był w tym samochodzie był przerażający i musiałem wyciszyć.Ale teraz jest ok. :wink:

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 17:58 
Bywalec
To sporo podrozujesz ;) ale auto kupiles świadomie znając jego zalety i wady zapoznawszy się wcześniej z technologią skyatciv czy dlatrgo, że ci się podobał :) po pokonaniu takiego dystansu wypisz może swoje wady i zalety :)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 18:27 
Bywalec
Spodobał mi się ,zrobiłem jazdę próbną i wszystko było ok .do pierwszej trasy .Wtedy załamanie bo hałas wszystko popsuł.Ale wyciszyłem i szystko wróciło do normy.
Co do Skyactive-sam pracuję w firmie handlowej ,ze sztuczkami marketingowymi ma do czynienia codziennie ,znam to od podszewki i dzięki temu takie slogany mnie nie ruszają.To tylko marketing .
Wg mnie zalety:
-zawieszenie ,moim zdaniem jest wręcz genialne tzn .świetnie się prowadzi nie pozbawiając komfortu.
-silnik diesel 175km ,świetnie się wkręca a na wysokich obrotach nie rzęzi jak diesel.Przy dużych prędkościach nawet 220km/h prawie go nie słychać.Wiem że zdarzają się awarie ale ja mam z 2014 roku i na razie nie mam problemu.Oleju przez 40 tyś nie dolałem ani kropli.
-bardzo dobra sztywność całej konstrukcji
-systemy bezpieczeństwa ,aktywny tempomat ,bardzo dobre światla.
-bardzo dobre rozwiązania rolety bagażnika kombi.
-o wyglądzie nie pisze bo to odczucia subiektywne.

Wady:
-fabryczne wyciszenia -dla mnie to skandal!
-niedopracowane uszczelki
-o wyglądzie navi i jakości Bose tez nie piszę bo widzialy gały co brały,a poza tym dla mnie jest ok
-trochę problemów mniej lub bardziej poważnych

To moje przemyślenia.Wrażenia jest takie że część konstruktorów odpowiadających za poszczególne elementy zrobila robotę na 5 ,a inni na 2. :)

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 19:47 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
misiek! siedziałeś chociaż,o jeździe nie mówię w M6?

PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 19:55 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Region: mazowiecki
Dajcie już spokój. Arzago już i tak kupił auto, więc nie ma się co gorączkować. W mojej skromnej opinii wybrał dobrze.

Mimo wszystko poczekałbym chwilkę aż będzie wiadomo co lift ze sobą przyniesie. Sądzę, że lepiej będzie wziąć FL z kilku powodów:
- łatwiej później odsprzedać auto, choć to nie reguła.
- zawsze będzie to już auto z 2015 roku.
- dobre jest wrogiem lepszego. Zwykle lifty idą we właściwym kierunku, zwłaszcza jak piszą zorientowani, zmiany będą kosmetyczne choć poprawiające funkcjonalność.

Wszystko to ma sens, jeżeli nie okaże się że FL kosztuje cię 20% wartości auta. Sam, z ciekawości bym poczekał.

A propos. Odbierać będziesz benzynę czy diesla?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 28 wrz 2014, 22:58 
Adept
BigCactus napisał(a):

Poza tym piszesz o brzmieniu silnika i.... wybierasz diesla?! ;)
.

nie powiedziałem, że jestem alfistą chociaż alfy zawsze mi się podobały ;-)

dodam, że gdyby Alfa Romeo Giulia, która ma się pojawić w 2015r. wyglądała jak niżej (zdjęcie czarnej wersji), to M6 wyglądałaby przy niej jak przeżytek...
http://www.youtube.com/watch?v=haiRK4AOuTo

BigCactus napisał(a):

Będąc naprawdę mało obiektywny względem AR (bo pewnie kiedyś kupię kolejne autko z tego symbolu jeśli będzie CO kupić) muszę przyznać, że konkurencja kompletnie nie daje szans Gulliecie.

Nie do końca rozumiem w jakim kontekście konkurencja kompletnie nie daje szans Gulliecie...

Generalnie, po przeanalizowaniu cen porównywalnych wypasionych wersji innych marek, w tym VW GTI, GTD, Skoda RS, Mazda 3, Audi A3, stwierdzam że alfa po uwzględnieniu rabatów jest nowoczesnym i dość unikalnym autem, które oferuje dużo za porównywalną lub niższą cenę niż w/w marki...co i tak nie tłumaczy jej zbyt wysokiej ceny w ogóle...

cały czas się zastanawiam co dla mnie lepsze.... szkoda, że M6 nie ma szklanego dachu...i zapewne nawet po FL kokpit pozostanie niezmieniony...

a tak w ogóle...to skoro praktycznie wszyscy już słyszeli o planowany FL to czemu w internecie żadnej informacji w tym temacie nie idzie znaleźć...

PostNapisane: Pn, 29 wrz 2014, 07:35 
Bywalec
Tajne przez poufne. Też tego nie kumam. Może nie ma czym się chwalić ...

PostNapisane: Pn, 29 wrz 2014, 07:54 
Prawie fanatyk
Wg mnie mazda próbuje iść pod klasę premium, jak dziś prawie wszyscy, tak nam się wkłada w łeb zwłaszcza w PL, byłem na targach moto w 3city i pooglądałem jednocześnie tzw. jakość... zobaczcie nowego po lifice peugeota 508... pomijam ideologię, ale tak już teraz więcej powiewu luksusu.
W gazecie niemieckiej, mam porównanie kombi diesla, to mazda6 jest na poziomie cenowym niższym niż ford mondeo czy opel insignia czy hyundai i40, czyli to premium dla ubogich, czyli na poziomie skody superb: więcej za mniej;
Autko zwróciło uwagę świata na siebie, ale mają chyba świadomość, że konkurencja poszła trochę dalej... że nie wystarczy sam wygląd, bo siłą rzeczy się opatrzy i tak, nam się wydaje, że boją się nowego passata, mondeo, peugeota (kwestia rynku)... wiedzą, że coś muszą poprawiać, by stale uatrakcyjnić model, by nie odstawał.
Myślę, że my patrzymy tylko na EU sytuację, ale mazda6 konkuruje mocno w USA i tam jest jej główny rynek zbytu, a tam honda i acura, toyota i nissan z infiniti i inne USA marki prą z modelami porównywalnymi z mazdą o wiele bardziej... i zapewne mazda jest tam na to czuła i walczy, bo przy ich cenach bezpodatkowych różnice są małe.
Paradoks polega na tym, że aktualnie w kwestii japończyków na rynku EU nie ma za dużo konkurencji i motywacji, a sama klasa premium też wg mnie odjechała :wink: znowu technologiami i niestety ceną też

a co do dyskusji, to czytając wszystkie wątki, mam wrażenie, że decydując się na mazdę6 zawsze rozważana jest taka zależność u nas: może wypasiony kompakt włącznie z klasą premium czy golas klasy średniej premium a mazda idealnie wkomponowuje się w sam środek wyboru i zwycięża ostatecznie <3

Ostatnio edytowano Pn, 29 wrz 2014, 08:32 przez crow, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 29 wrz 2014, 08:22 
Adept
Od: 19.03.2014
Region: pomorski
O tym czy auto jest w klasie premium, decydują klienci. Ale fakt faktem, jak na klasę premium to jeszcze trochę za mało. Muszą się bardziej postarać :)

PostNapisane: Pn, 29 wrz 2014, 08:26 
To zadecydujmy gremialnie, że jest. I będzie?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 29 wrz 2014, 08:49 
Nowicjusz
Od: 01.09.2014
ja myślę, że klasę premium w dużej mierze tworzy też obsługa klienta. jak człowiek kupuje coś, co powinno być premium, albo chociaż aspiruje do tego miana, to chce czuć się "dopieszczony" :) a z tego co piszczenie, serwisowi Mazdy równie daleko do klasy premium co naszym piłkarzom do mistrzostwa świata ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1