Teraz jest Śr, 2 gru 2020, 13:24

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Pn, 25 mar 2013, 18:40 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Witam

Moją stację multimedialną z systemem android kupiłem poprzez aukcje internetową aliexpress.com.
Stacja została zamontowana w aucie z systemem Bose i dlatego trzeba zrobić małą korektę, którą zobaczycie pod koniec. W zwykłym audio nie ma problemów.

Tak wygląda od strony kabelków.

Obrazek

Obrazek



A tak od frontu.

Obrazek

Trzeba jeszcze zamontować blaszki/uchwyty z obu stron.

Obrazek

Obrazek

Montaż zaczynamy od zdemontowania uchwytu na kubki. Pokrywa otworzona i łapiemy od strony pokazanej na zdjęciu, energicznie do góry.

Obrazek

Obrazek

Potem mieszek lewarka skrzyni biegów, wcześniej odkręcamy gałkę.

Obrazek

Obrazek

Następnie boczne listwy ozdobne, z lewej i prawej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz wyciągamy ramkę, także do góry.

Obrazek

Obrazek

Wyjmujemy 5 wtyczek (dwie od podgrzewania foteli, jedna od zapalniczki, podświetlenia popielniczki i lampki od wyłączenia poduszki od pasażera).
Ja zmieniłem sobie ramkę ze srebrnej na czarną z polifta, aby pasowała do stacji. Była tam inna wtyczka do gniazda zapalniczki oraz brak podświetlenia popielniczki, więc zamieniłem sobie ten tylny mały panel i wszystko pasuje.

Obrazek

Odkręcamy cztery śrubki panelu klimatyzacji.

Obrazek

Wyjmujemy dwie wtyczki.

Obrazek

Również zmieniłem panel klimatyzacji na ten poliftowy z błyszczącymi obwódkami pokręteł. Ponieważ nie działało mi sterowanie nawiewami z kierownicy zamieniłem płytkę scaloną która jest w środku.

Obrazek

Teraz chyba najtrudniejszy moment, trzeba mocno wyciągnąć do siebie ten wyświetlacz, trochę się z tym siłowałem, więc najlepiej jak złapiecie w dwie osoby.

Obrazek

Odkręcamy dwie śruby na górze.

Obrazek

Oraz jedną na dole plus jedną śrubę 10mm

Obrazek

Wyjmujemy radio w którym mamy dwie wtyczki jak na zdjęciu + kabel z lewej strony (nie ma go tam) od anteny.

Obrazek

Kabelki które podłączamy do nowego radia, od lewej: kabel od gps, kabel do ipoda, dwie kostki i kabel antenowy. Kabele do ipoda i usb, które wychodzą z tyłu wyprowadziłem w schowku po prawej stronie.

Obrazek

Jak już wcześniej pisałem po normalny podłączeniu, nie miałem żadnego głosu. Okazało się, że nie było sygnału napięciowego ACC +12 V po przekręceniu kluczyka.
Aby radio grało normalnie trzeba połączyć dwa biało niebieskie kabelki, pierwotnie zakończone zaślepką z napisem P.CNTR
Jest jeszcze sposób podany przez rosjan:
http://www.androidunits.ru/mazda/10-fot ... -bose.html
i wytłumaczony przez Damiana:
viewtopic.php?f=13&t=62&start=40

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo do tych dwóch przylutowany został niebieski kabelek z napisem P.ANT, ponieważ nie było napięcia na kabel antenowy do wzmacniacza.


Obrazek

Wszystko izolujemy taśmą i składamy w odwrotnej kolejności, wciskając poszczególne elementy.

Tak wygląda efekt końcowy:


Obrazek

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 25 mar 2013, 19:17 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Wszystko pięknie opisane. Dla mnie najtrudniejsze było wyciągnięcie nawiewów ;) efekt końcowy super, teraz pewnie wsiadasz do auta z wrażeniem, jak do nowego ;)

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 25 mar 2013, 19:38 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2771
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
bajerka, od razu inne auto :]


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 25 mar 2013, 20:44 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Kamil napisał(a):
Wszystko pięknie opisane. Dla mnie najtrudniejsze było wyciągnięcie nawiewów ;) efekt końcowy super, teraz pewnie wsiadasz do auta z wrażeniem, jak do nowego ;)



Dzięki, właśnie o to w tym chodzi, aby oddalić myśl o zakupie GJ. Teraz stanie w korkach to przyjemność :-).

Jutro może wrzucę wideoprezentację, ale to będzie "mój pierwszy raz", więc nie oczekujcie jakiś fajerwerków.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 mar 2013, 23:06 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 30.01.2013
Posty: 247
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Chciałem kupić podobną ale trochę mnie przeraża ta instalacja, czyli chinole nie do końca wyprodukowali sprawny sprzęt skoro trzeba kable łączyć?:)


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 12:55 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Ta stacja została zamontowana w aucie z systemem Bose i dlatego były małe kłopoty. Ponoć w zwykłym audio tego problemu nie ma. Jak podjedziesz do Gdańska to Ci pomogę w instalacji.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 15:31 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 30.01.2013
Posty: 247
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Oo nie zwróciłem uwagi na lokalizacje:) A tego bosa montowałeś sam czy już fabrycznie dostałeś? Bo sam zastanawiam się też na zmianą audio. Mam te zwykłe masakryczne głośniki


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 15:36 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Na Twoim miejscu bym zmienił głośniki i dodał jakiś subwoofer. Mazdowskie Bose nie jest jakimś super audiofeelskim zestawem, więc jak już inwestować, to konkretnie ;)

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 16:53 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Przed chwilą bawiłem sie ustawieniami i zmieniłem zdanie o Bose. Daje radę, zatrzymalem się na 1/3 głosu bo już uszy bolały, dźwięki czyste w przeciwieństwie do seryjnego radia Bose.
Panowie nie wiem jak połączyć sie z internetem (poza tym wszystko smiga). Mam blueconnecta i wifi w telefonie. Jakieś sugestie?

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 16:57 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
hmm... ciężko tak na odległość coś poradzić. Ogólnie jak tam stacja niby ma się łączyć z internetem? Za pomocą wifi? Ma w sobie wifi?

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 17:34 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Tak ma wlan.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 17:50 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
to mozesz spróbować udostępnić połączenie dla stacji poprzez telefon (o ile masz net w telefonie i aparat z andkiem ;) ).

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 18:09 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2500
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
a jaki masz telefon?

_________________
Na nogach mam gumiaki, ale jestem kozakiem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 20:59 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Kamil napisał(a):
to mozesz spróbować udostępnić połączenie dla stacji poprzez telefon (o ile masz net w telefonie i aparat z andkiem ;) ).


No właśnie, tylko nie wiem jak to udostępnić, aby stacja łapała sygnał . Mam Sony Ericsson arc S.
W instrukcji jest ikona network do połączeń 3 G poprzez usb, ale jej nie widzę.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 21:00 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
a w domu wifi masz? Stacja nie łapie routera z chaty? albo inaczej, stacja łapie jakikolwiek sygnał wifi?

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 21:03 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
No właśnie nie lapie żadnego, ale nie jestem pewien czy dobrze robię. Jak cos to przesle Wam jutro filmik. Jeszcze ruskich się spytam.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 21:13 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1702
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
A na komórce łapiesz sygnał wifi, gdy jesteś w aucie? Jak nie to musisz zaparkować Mazde w salonie.

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 21:17 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2500
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
a tak normalnie Tethering przez wifi włączyłeś i co dalej się działo?

_________________
Na nogach mam gumiaki, ale jestem kozakiem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 21:30 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Na komórce smigam normalnie, tak jak teraz. A co to jest ten tethering?

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 21:37 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2500
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
To jest właśnie udostępnianie internetu. A aktualizowałeś androida do ICS?

_________________
Na nogach mam gumiaki, ale jestem kozakiem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:01 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Znowu nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Co to jest ICS?

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:04 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
:D isc - po prostu system android który obsługuje wielordzeniowe procesory.

Spróbuj podjechać w takie miejsce, gdzie telefon/laptop ściąga wifi (jakieś darmowe, np stacje benzynowe) i wtedy spróbuj się połączyć. Jeżeli to nic nie da, to bardzo prawdopodobne, że aby połączyć się z netem, potrzebował będziesz jakiegoś specjalnego modemu usb lub coś takiego.

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:24 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Spróbuje podjechac w takie miejsce, natomiast taki modem usb mam, ale nie mam ikonki na wyświetlaczu, aby go aktywowac.
Dzięki za rady.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:26 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
aha... a ten modem był na wyposażeniu stacji?

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:27 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1702
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Na pewno musisz mieć wifi modem lub 3g modem na usb jeżeli chcesz aby ci stacja surfowała po necie. A wyglądają one mniej więcej tak.
Kilka przykładowych modemów podłanczanych za pomocą portu usb.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widzę że masz coś takiego wiec podepnij to pod kabel usb wychodzący ze stacji.

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:50 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Kamil ten modem nie był na wyposażeniu.

Szczypik podpinam coś takiego, ale nie wiem jak to aktywować.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 22:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Insynuuję, ale możliwe, że taki modem musi być dedykowany dla danego urządzenia. Przykładowo, wpinając zwykły modem do TV sony, nie połączysz się z netem, musi być specjalny modem od firmy sony.

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 mar 2013, 23:33 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 30.01.2013
Posty: 247
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Ja mam taką kość z multimedii działa w tablecie z androidem bez jakiejkolwiek instalacji. Jak chcesz podłączyć stację internetem po przez telefon to np. ja mam w blackberry taką opcję 'mobilny punkt dostępu'. Po jej włączeniu telefon staje się typowym ruterem wi-fi.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 27 mar 2013, 06:42 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5651
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
O to mi właśnie chodziło, postarm sie dzisiaj poszperac w telefonie.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 27 mar 2013, 07:09 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1748
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
ustawienia/komunikacja/udostępnianie internetu - u mnie jest taka ścieżka. Google mi powiedziało, że Twój telefon:
Cytuj:
Telefon fabrycznie posiada takową funkcję, że możesz bez problemu zrobić z niego router bezprzewodowy.

więc szukaj szukaj ;)

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.