Teraz jest Cz, 22 sie 2019, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2573 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 86  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 21:35 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.05.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Witam Wszystkich Forumowiczów,

jest to mój pierwszy post, jeżeli gdzieś był już omawiany proszę o wyrozumiałość.

Mój problem polega tym że po 3 miesiącach użytkowania "padł" akumulator. Samochód jest użytkowany codziennie (około 50 km) w weekendy (po 200-300 km), wiec akumulator ma szansę na doładowanie się podczas jazdy. Pewnego pięknego dnia po prostu odmówił współpracy. Wezwane Mazda Asistance - uruchomiło samochód z zewnętrznej baterii, sprawdziło poziom ładowania alternatora (12-13 V, podobno książkowy).

Po tym fakcie przejechałem z 50 km aby akumulator miał szansę na doładowanie się. Kolejnego dnia odstawiłem samochód do ASO, które dwa dni walczyło z tematem i stwierdziło że akumulator padł. Serwisant poinformował mnie, że muszą zostawić samochód w serwisie do czasu otrzymania nowej baterii z MP w ramach gwarancji. (dodatkowe 3 dni). Chciałem kupić akumulator ale poinformowano mnie że nie posiadają takiego na stanie.???

Czy spotkaliście się z taką sytuacją? Mam obawę, że jest to jakaś większa sprawa ale ASO nie chce mnie informować o wszystkim


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 21:41 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3952
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Tak, niektórzy koledzy mieli z tym problem, np. Zagryziak. Wymienili mu akumulator na nowy i też na niego czekał

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 21:45 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.11.2013
Posty: 772
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
No niestety z racji i-ELOOPa na akumulator trzeba poczekać :/

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 21:53 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
romex - witaj na Forum! :)
Takiego przypadku jak Twój tu jeszcze nie było. :idea:
Nie miałeś żadnych informacji na desce rozdzielczej, błędów, kontrolek itp.?
Masz i-Eloopa?
Może trafiłeś na jakiś felerną szt. Akumulatorów nie ma na stanie w ASO, jeszcze za szybko, żeby zaczęły padać z powodu starości. :)

szymek1604 - Zagryziak miał wymieniany z powodu niedziałająceo i-Stopa jak się nie mylę, który w końcu zaczął działać, ale skoro był już wcześniej zamówiony to wymienił. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:06 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3952
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Miałem na myśli problem z samym akumulatorem (tak to zdiagnozowała ASO)


Sent from my iPad using Tapatalk

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:10 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.05.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Nie mam i-eloop, ale kilka tygodni temu aktualizowali mi w ASO soft w związku z brakiem działania wyświetlacza z numerem biegu.




Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:14 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
To raczej nie ma związku z aktualizacją softu.
Raczej jest tak jak pisałem wcześniej, wadliwa szt.
Zaproponowali Ci zastępczy samochód na czas oczekiwania?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:20 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.05.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
ASO nie podjęło tematu auta zastępczego. Według nich na okres naprawy gwarancyjnej nie przysługuje mi auto zastępcze.

Zastępcze auto podstawilo mi Mazda Assistance - nie obyło się bez niemałej rozmowy, ale to historia na osobny temat na forum. "Jakość obsługi klienta w serwisach Mazdy"


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:24 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Z tego co ja usłyszałem w ASO, to samochód zastępczy przysługuje, gdy naprawa gwarancyjna potrwa dłużej niż 1 dzień.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:31 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3952
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Gdy padł mi akumulator i dzwoniłem do Assistance Mazdy, to miałem obiecane auto zastępcze od razu, jeszcze tego samego dnia. Nie skorzystałem, bo akumulator odpalił.


Sent from my iPad using Tapatalk

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 30.05.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
U mnie naprawa to 5 dni!!??
Sprawdzę jutro w zapisach gwarancji, czy jest tam o tym mowa.

Dzięki za uspokojenie.

Mazdę kupiłem 3 miesiące temu i od razu w tym czasie 2 wizyty w serwisie. Wcześniej jeździłem accoredami przez 7 lat i pojawiłem się w ASO tylko na przeglądy okresowe.




Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 30 maja 2014, 22:39 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Z GH też jeździłem jedynie na przeglądy co roku. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 sie 2014, 07:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.06.2014
Posty: 13
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: warmińsko-mazurski
Rozładował mi się akumulator po tygodniowym postoju na parkingu.
Assisatance dość szybko odpaliło samochód i spokojnie pojechałem do domu.
Samochód z systemem i-eloop, brak dokładnych informacji w instrukcji.
Mam więc pytanie czy mogę ten akumulator sam doładować prostownikiem automatycznym, czy niezbędna jest wizyta w ASO?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 sie 2014, 10:06 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3952
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja tylko pojeździłem trochę więcej po mieście i starczyło. Musisz zwrócić uwagę czy będą jakieś problemy z autem.

wysłane tapatalkiem z gsm

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 sie 2014, 11:58 
Offline
pryzmek napisał(a):
Rozładował mi się akumulator po tygodniowym postoju na parkingu.

Zostawiłeś włączoną kamerkę ? To niemożliwe, żeby się aku rozładował po tak krótkim czasie :arrow:


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 sie 2014, 13:16 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.06.2014
Posty: 13
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: warmińsko-mazurski
Ja przejechałem około 250 km, ale się boję, że to wystarczy na chwilę - wolę doładować.
Matarez - nie zostawiłem żadnego zewnętrznego odbiornika i wiem że to nie możliwe, ale jednak się stało. Czyli jednak możliwe. Nie wiem tylko co jest przyczyną? Czy może alarm?
Jednak dalej moje pytanie brzmi czy akumulator tego typu ładuje się zwykłym prostownikiem czy są jakieś inne metody które ma ASO?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 sie 2014, 22:38 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 10.08.2013
Posty: 514
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Dziwne. W niedzielę 3 sierpnia zaparkowałem w Mikołajkach - po trasie z Wawy (225 km circa bout) - i odpaliłem samochód z pełnym wskaźnikiem naładowania Eloopa (więc zakładam że i akumulatora) w sobotę 9 sierpnia. Tak być nie powinno jak piszesz - leć do ASO!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 16 sie 2014, 18:01 
Adept
Offline
Od: 21.03.2014
Posty: 119
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
Dzisiaj taki przypadek mi się przydarzył, że nadzwyczajne długo pracowały wentylatory po wyłączeniu auta.
Na tyle długo, że uruchomiłem i wyłączyłem ponownie, po wyłączeniu już nie pracowały :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 16 sie 2014, 18:24 
Offline
szymek1604 już o tym pisał... :idea:


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: So, 16 sie 2014, 18:29 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 28.09.2013
Posty: 1143
Rok produkcji: 2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
pryzmek napisał(a):
(...)czy mogę ten akumulator sam doładować prostownikiem automatycznym, czy niezbędna jest wizyta w ASO?


Możesz ładować normalnym prostownikiem , ja ładowałem w serwisie mi powiedzieli ze mogę ładować zwykłym prostownikiem :)

_________________
Audi A5 1,8TFSI ,244 PS , 396 Nm :twisted:


Ostatnio edytowano N, 17 sie 2014, 21:22 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Cytowanie zbyt długiego fragmentu wypowiedzi (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 17 sie 2014, 18:43 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.06.2014
Posty: 13
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: warmińsko-mazurski
Tak zrobiłem,
Widać akumulator jak akumulator i potrzebny do niego zwykły prąd...
...a myślałem, że niezbędne są jakieś kosmiczne technologie.
Sprawa zakończona powodzeniem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 26 gru 2014, 19:50 
Świeżak
Offline
Od: 16.02.2014
Posty: 23
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Ja też zmienialem akumulator mialem już słaby postał 2 godziny i już nie odpalał a ładowałem go normalnie prostownikiem jak zawsze tak że bez obaw

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 gru 2014, 13:55 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.07.2013
Posty: 2937
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
daromrozo, w tym temacie chodzi o akumulator do GJ z systemem i-ELOOP. Z tego co widzę Ty masz GH.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 28 gru 2014, 12:00 
Świeżak
Offline
Od: 16.02.2014
Posty: 23
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Ach te nowe technologie he sorki niedoczytałem :/

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 17 lut 2015, 14:08 
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.11.2013
Posty: 2134
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Ponownie system sygnalizuje problem ze sprawnością akumulatora (migający na żółto i-stop oraz trójkątna czerwona lampka ostrzegawcza i jakieś napisy na displayu). Jutro jestem umówiony w ASO do ładowania. ASO Bołtowicz nie robi z doładowywaniem problemu.

_________________
Nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić pojutrze!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 17 lut 2015, 15:19 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3952
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Chyba, że właśnie minęło 365 dni

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 19 lut 2015, 08:11 
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.11.2013
Posty: 2134
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Właśnie tego nie wiem. Akumulator miałem wymieniany na nowy ale adnotacji dostępnej dla mnie na MY MAZDA nt. wymiany i daty jej przeprowadzenia nie ma w DSR.

-- Dodano: Cz, 19 lut 2015, 08:11 --

Akumulator został doładowany do 100% sprawności.
Okazuje się, że w systemie mazdy został odnotowany fakt (data) wymiany aku. Szkoda, że takich informacji nie ma po zalogowaniu się do MY MAZDA.
Potwierdzam spostrzeżenie szymka1604 - gwarancja tylko 1 rok.

_________________
Nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić pojutrze!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 30 kwi 2015, 20:36 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 01.02.2014
Posty: 127
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Dzisiaj zrobiłem przegląd po 50 000 km .
Miedzy innymi miałem sprawdzany akumulator i wyszło że mam State of health 100% i State of charge 91% :)
Co ciekawe - przy pierwszym przeglądzie po ok 15 000 km miałem State of health 85% i State of charge 100% :)
Biorąc pod uwagę że samochód jest z 2012 r i że i-Stop pracował ponad 41 godzin to chyba nieźle :)

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 5 lip 2015, 10:07 
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.11.2013
Posty: 2134
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Często pokazuje mi sie taki oto komunikat a wraz z nim migająca na pomarańczowo ikonka i-stopa. Oczywiście i-stop wówczas nie funkcjonuje.
Po naładowaniu akumulatora jest spokój przez kilka, kilkanaście dni i abarot to samo. Wizyty w ASO kończą się doładowywaniem akumulatora.

Obrazek

Akumulator już raz miałem wymieniany.

_________________
Nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić pojutrze!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: N, 5 lip 2015, 10:19 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7922
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Zagryziak, mam pytanie, czy przez te kilka, kilkanaście dni do momentu wyświetlenia tego komunikatu jeździsz samochodem?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2573 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 86  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.