Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 26 lis 2013, 23:43 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Nadejszła zima i musiałem pierwszy raz skrobać szybę.
Nic w tym dziwnego, tylko że nie wyczyściłem dokładnie okolic kamery u szczytu szyby i samochodzik zgłosił mi komunikat na żółto na prawym wyświetlaczu na desce coś jak: windshield foggy / LDWS and HBC malfunction (cytuję z pamięci). Jednocześnie przełączanie świateł na drogowe przeszło w tryb ręczny, czyli po prostu światła długie świeciły bez przerwy pomimo że były w ustawieniu AUTO. Zorientowałem się jak wyjechałem na drogę i zacząłem razić. Po naprawdę dokładnym wyczyszczeniu okolicy kamer wszystko wróciło do normy. Ciekawe czy temat będzie się powtarzał i za każdym razem trzeba będzie super dokładnie czyścić szybę. Pewnie jest to dla wszystkich jasne ale dodam, że HBC to system kontrolujący przełączanie świateł z mijania na drogowe i odwrotnie, a LDWS to system informujący o opuszczeniu pasa ruchu.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 08:35 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
Jest nawet gorzej. W śnieżycy szyba paruje, i to dość intensywnie. Klima nie działa, bo by zamarzła w tak niskich temperaturach. A z tych czujników nawiew nie bardzo daje radę wydmuchać to. I tym sposobem przejechałem 200km z czystą szybą i nie działającymi czujnikami. Ogólnie odnoszę wrażenie, że Japończycy wpakowali tych "ułatwień", żeby konkurować z Niemcami, tylko nikt im nie powiedział, że to gadżet jest, a nie rozwiązanie produkcyjne.

W ogóle to przednia szyba w każdym samochodzie paskudzi się od środka. A skoro czujniki/kamery nie są hermetyczne, to po roku pewnie bez zdejmowania tego tałatajstwa się nie obędzie, bo wszystko przestanie działać.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 10:29 
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ?
Cytuj:
Jest nawet gorzej. W śnieżycy szyba paruje, i to dość intensywnie. Klima nie działa, bo by zamarzła w tak niskich temperaturach. A z tych czujników nawiew nie bardzo daje radę wydmuchać to. I tym sposobem przejechałem 200km z czystą szybą i nie działającymi czujnikami
- przy jakiej temperaturze klima nie działa ? czego nie daje rady nawiew wydmuchać ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 11:14 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
Ciekawe. Ja dzisiaj zaskoczony szronem i zamrożonymi szybami, odpaliłem grzanie i wydmuchy, poczekałem 5 minut i voila, wszystko znikło. Ale musze kupić szczotkę i skrobaczkę bo nie mam :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 11:43 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
Swarozyc napisał(a):
Jest nawet gorzej. W śnieżycy szyba paruje, i to dość intensywnie. Klima nie działa, bo by zamarzła w tak niskich temperaturach. A z tych czujników nawiew nie bardzo daje radę wydmuchać to. I tym sposobem przejechałem 200km z czystą szybą i nie działającymi czujnikami. Ogólnie odnoszę wrażenie, że Japończycy wpakowali tych "ułatwień", żeby konkurować z Niemcami, tylko nikt im nie powiedział, że to gadżet jest, a nie rozwiązanie produkcyjne.

W ogóle to przednia szyba w każdym samochodzie paskudzi się od środka. A skoro czujniki/kamery nie są hermetyczne, to po roku pewnie bez zdejmowania tego tałatajstwa się nie obędzie, bo wszystko przestanie działać.

Nie rozumiem, jak klima by zamarzła? Szyba paruje bo pada śnieg? Wczoraj całe auto było oblodzone. Włączyłem, ustawiłem nawiew na przednią szybę i po kilku minutach było ok. Resztą zajęły się wycieraczki - ładnie zebrały wodę i szyba była czysta. Jedynie w miejscu czujników dłużej się szron utrzymuje.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 12:56 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Skrzynia: MT
mnie taki komunikat pojawil sie nawet przy duzej gęstej mgle - poprostu kamera nic nie widzi i włącza długie swiatła trzeba się przyzwyczaic
a klima w nizszych temperaturach nie chłodzi ale nadal osusza powietrze wewnątrz - tak m się wydaje

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 13:03 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Moim zdaniem jak system nie działa powinny być włączane mijania, a nie drogowe. Ciekawe czym się kierowali japońscy inżynierowie.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2013, 14:32 
Fanatyk
Jeszcze pytanie: jeżeli mam WYłączony LDWS oraz HBC to może mi się pojawić komunikat o zaparowanej szybie?

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 08:30 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Region: kujawsko-pomorski
Matarez napisał(a):
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ?

Klima poniżej 4 stopni nie włącza sprężarki, bo inaczej lód się zacznie osadzać na parowniku i może go uszkodzić. No chyba, że w japońskich samochodach grzeją parownik elektrycznie, w co wątpię. Dlatego nie działa osuszanie i na szybę leci powietrze tak wilgotne jak na zewnątrz. Jak wali śnieżyca, to szyba przednia błyskawicznie się wychładza i paruje od środka jak głupia. A jako, że czujniki są bardzo blisko szyby, to nawiew nie daje rady tak szybko usunąć wody z szyby, a co za tym idzie ten głupi czujnik nie działa prawidłowo. To tak w skrócie. A całą drogę z nawiewem na szybę się nie da jechać, bo raz że głośno, dwa że zimno w nogi.

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 08:51 
Fanatyk
Przecież możesz ustawić nawiew na szybę i nogi, jak Ci głośno tez możesz troszkę skręcić z obrotów.

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 10:20 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
No nie bardzo , bo przy nawiewie na szybę reszta jest odłączana ... to ma być takie osuszanie podgrzewanie szybkie awaryjne szyby

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 10:25 
Fanatyk
No niezupełnie. Jest osobny knefel i wtedy faktycznie jest wszystko na szybę i obroty prawie maksymalne, ale można również manualnie przestawić nawiew na szybę i nogi - przynajmniej u mnie w GH (nie sądzę, żeby w GJ tego nie było).

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 11:05 
Fanatyk
Masz racje chmooreck, można tak w GJ ustawić.

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 12:46 
Prawie fanatyk
Wiem wiem Panowie , ja właśnie o tym osobnym kneflu myślałem ;)

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 12:51 
Fanatyk
Ja komentowałem w szczególności wypowiedź:
Swarozyc napisał(a):
A całą drogę z nawiewem na szybę się nie da jechać, bo raz że głośno, dwa że zimno w nogi.

PostNapisane: Cz, 28 lis 2013, 12:57 
Prawie fanatyk
aha :)
OK

PostNapisane: Pt, 29 lis 2013, 00:21 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Głupie pytanie mam, ale jaksię włącza Hbc? Ja mam cały czas pokrętło świateł ustawione na auto i nie dotykam go. Co też sprawia że łapię się na tym, iż nie wiem czy palą się ledy czy światła ksenonowe.

PostNapisane: Pt, 29 lis 2013, 02:22 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
rees napisał(a):
Głupie pytanie mam, ale jaksię włącza Hbc? Ja mam cały czas pokrętło świateł ustawione na auto i nie dotykam go. Co też sprawia że łapię się na tym, iż nie wiem czy palą się ledy czy światła ksenonowe.

Jak masz na auto to pchnij dzwignie do przodu tak jak bys chcial wlaczyc dlugie i tak zostaw na stale. wtedy czujnik zmierzchu plus kamera same sobie przelaczaja pomiedzy ledami jak jest jasno i drogowe/dlugie kiedy trzeba jak jest ciemno. jak swieca sie ksenony to zapala sie zielona kontrolka na predkosciomierzu dodatkowo jak masz pchnieta dzwignie do przodu to w kontrolce z swiatlami drogowymi jest w srodku literka A co oznacza ze w tym trybie drogowe aotomatycznie odpalaja dlugie jak jest ciemno i nic nie jedzie przed nami.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

administrator
PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 09:41 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
ZibiX napisał(a):
Jeszcze pytanie: jeżeli mam WYłączony LDWS oraz HBC to może mi się pojawić komunikat o zaparowanej szybie?

Nie pojawi się, sygnalizacja jest tylko wtedy, gdy te systemy mają zadziałać.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 14:47 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Carcraft u mnie tak jak u ciebie wszystko działa. Pieknie sie samo przełącza. Jka ktoś nie wie jak niech poczyta instrukcje obsługi. Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1