Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 10:52 
Amator
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Jestem także po testach. Wczoraj okleiłem klapę maski dookoła i nic to nie dało. Dzisiaj pozatykałem szczelnie szmatami miejsca o których pisał Sławek do tego pooklejałem szpary wokół tego miejsca. Po rozpędzeniu się do 100km/h szum się zaczyna uaktywniać a po 120km/h szum jest słyszalny w takim samym stopniu jak bez uszczelnień. Wniosek. Nie zmieniło się raczej nic, a przynajmniej nic znacząco co mógłbym wychwycić. Niestety nie mam zdjęć, więc musicie wierzyć mi na słowo :wink:
Ciekawe co powiedzą i zrobią ZibiXowi w poniedziałek.? Czekam z niecierpliwością.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 11:32 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: AT
Region: kujawsko-pomorski
Odnośnie wypełnienia piankowego to jest po obu stronach. I po obu nieszczelne.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 11:40 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
ja mysle tez ze halasuju lusterka przes cienka szybe ( skladanie powoduje zmiane halasu). Czyli pomoze tylko wymiana szyb za akusticzne a byl by spokoj. Wymiana przednej szyby zrobi tez duzo na inne ruchy - silnik, moze tez od kol bedze mnej halasu

teskowalem nadkola komorkowym telefonem a przechodzy do samochodu wiecej od przodu. Moze dlatego, ze z tylu jest ciche nadkole. Nejest to plastik. Newiem, ale jak sie chce pozbic halasu od opon, chyba w nadkolach jest potrzebne cosz wykombinovac - mata, pianka / BT sluchawky z muzikom na uszy :-D

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 13:03 
Amator
Potwierdzam ja też mam wypełnienie piankowe po obu stronach.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 13:07 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Muszę sprawdzić te piankę jak jest u mnie w M6, pamiętam,że w moim poprzednim Mitsubishi Lancerze była pianka,znaczy taka gąbka w podszybiu przy przednim słupku.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 15:29 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: II
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
W dniu dzisiejszym dostałem od dealera z Warszawy na weekendowe testy GJ z silnikiem 2.5 w automacie. Mimo beznadziejnej pogody wyjechałem na trasę celem sprawdzenia poziomu hałasu i szumów we wnętrzu.
O dziwo żadnych bardzo uciążliwych odgłosów nie stwierdziłem.
Auto jest nowe (kilkaset km przebiegu) i było zamówione przez nich w tym roku. Przy prędkości 60-80 km/h słychać jedynie lekki szum który zupełnie zagłuszały padające na szybę krople deszczu. Co ciekawe przy większych prędkościach 120-150 km/h ten szum znikł i słychac było tylko odgłos toczenia kół. Może będzie to mało miarodajne i pocieszające dla wszystkich ale mogę śmiało powiedzieć że mój CX5 jest głośniejszy <niewiem>
Potem robiłem testy odsłuchu radia i przy głośności ustawionej na 7-10 żadnych odgłosów wiatru , szumu czy innych nie słychać tylko music.
A przy okazji (wiem że to do innego wątku), w środku CD była płytka testowa oryginalna BOSE ..... odsłuchałem ją i powiem Wam szczerze że zaskoczyło mnie jak ten sprzęt potrafi grać <brawo> Na żadnym nośniku którego używałem przez 2 lata w CX5 nie udało mi się osiągnąć takiej jakości dźwięku. Bardzo jestem ciekawy co jest powodem takiej jakości ...

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 15:32 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Aaa zauważyłeś jakieś wizualne zmiany do uszczelek czy czegoś innego ??

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 15:47 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
To teraz trzeba szybko zebrać komisję z użytkowników GJ z automatem i przeprowadzić testy. ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 16:11 
Prawie fanatyk
Rok produkcji: 2017
jestem za :) moze we wtorek pod narodowym porownamy

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 16:14 
Wtajemniczony
Od: 01.02.2014
Podniosłem dziś maskę i faktycznie za zawiasami od maski pustka w rogach straszna aż Gdzieś tam światełko było widać więc nieszczelności są na pewno

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 16:15 
Stary wyjadacz
slawek napisał(a):
jestem za :) moze we wtorek pod narodowym porownamy

Slawek, piter72 napisał, że auto ma na weekend

Obrazek

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 16:19 
Prawie fanatyk
a ok :( umkneło mi - ja jutro o 13 wyjezdzam :( wiec jesli to przed południem

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 16:31 
Wtajemniczony
Niestety nie mogę porównać z niczym bo na moją zamówioną dopiero czekam. Z tym wtorkiem to faktycznie będzie problem <czas> bo już autko będzie zdane. Jutro rano wyjeżdżam z Wawy i wracając odstawiam autko wiec będzie ciężko się umówić :(
Wydaje mi sie ze poprzedni egzemplarz którym miałem ochotę sie przejechać był głośniejszy ale moze to być subiektywne ...
Natomiast bardzo sprawnie działa wygaszenie panelu sterowania łącznie z zegarami na które skarżyło sie wielu użytkowników. Generalnie wróciłem z jazdy bardzo zadowolony i utwierdziły w przekonaniu co do dobrego wyboru <spoko>

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 17:15 
Adept
Od: 21.03.2014
Rok produkcji: inny
Region: kujawsko-pomorski
Ach jak ładnie Piter72 piszesz :wink: :wink: :wink:
Miód na duszę, ponieważ ja czekam na odbiór 2,5 :D

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 17:29 
Stary wyjadacz
piter72 napisał(a):
Natomiast bardzo sprawnie działa wygaszenie panelu sterowania łącznie z zegarami na które skarżyło sie wielu użytkowników.

Co masz na myśli?

Obrazek

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 17:53 
Amator
Piter72 mógłbyś sprawdzić czy za zawijasami maski jest jakieś wypełnienie?

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 18:55 
Wtajemniczony
szymek1604 napisał(a):
piter72 napisał(a):
Natomiast bardzo sprawnie działa wygaszenie panelu sterowania łącznie z zegarami na które skarżyło sie wielu użytkowników.

Co masz na myśli?

W 6-ce która jeździłem jakiś czas temu mimo ustawienia stacji na auto i wyregulowaniu tego pokrętła przy zegarach od jasności ich podświetlenie jak czujnik wyłapał ze jest ciemno to zmniejszało sie podświetlenie ekranu stacji i czasami zegarów natomiast wyświetlacz od klimy zegarek etc świecił bez zmian. Podczas dzisiejszej przejażdżki przygasało wszystko razem w jednym momencie. Wjechałem w tunel i zegary razem ze stacja i wskaźnikami na środku ładnie i elegancko się sciemniły-przygasły. Wiem, ze to duperel ale fajnie wygląda i wreszcie sprawnie działa.
Co do analizy tych wnęk i wypełnień oczywiście mogę jutro sprawdzić tylko powiedzcie mi gdzie dokładnie mam patrzeć?

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 19:03 
Amator
Miejsce jest na zdjęciu, które dodał Sławek
viewtopic.php?p=71958#p71958
U nas jest puste miejsce za zawijasami od klapy, może w twoim egzemplarzu jest inaczej?

Ostatnio edytowano So, 26 kwi 2014, 19:44 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 19:06 
Wtajemniczony
meches napisał(a):
Ach jak ładnie Piter72 piszesz :wink: :wink: :wink:
Miód na duszę, ponieważ ja czekam na odbiór 2,5 :D

Cieszę się że wprawiłem Cię w dobry nastrój <spoko>
Napisałem uczciwie jakie mam odczucia. Po pierwszej jeździe próbnej i wielu komentarzach jakie przeczytałem na forum zaczynałem mieć coraz więcej wątpliwości czy nie powinienem jeszcze sie rozejrzeć po rynku za jakąś ewentualną alternatywą. Po dzisiejszym dniu jestem happy. Autko mimo ze jest jeszcze niedotarte i nieułożone zbiera sie bardzo przyjemnie. Czuć ten większy moment w stosunku do 2.0. Jazda zarówno przy prędkościach miejskich jak i trasowych jest bardzo wygodna i przyjemna. Uklad jezdny jest genialny i super wybiera nierówności a w zakrętach to już prawdziwa poezja <zauroczony> .

-- Dodano: So, 26 kwi 2014, 19:08 --

Ok, już wiem. Zerknie jutro i dam znać.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 19:09 
Prawie fanatyk
zrob fotke taka jak ja post 747 w tym wątku

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 19:09 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
Najlepiej będzie jak zrobisz dokładne zdjęcia w dużej ilości.

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 19:37 
Wtajemniczony
Ok, zrobi się :wink:

PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 20:12 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Region: dolnośląski
piter72 napisał(a):
W 6-ce która jeździłem jakiś czas temu mimo ustawienia stacji na auto i wyregulowaniu tego pokrętła przy zegarach od jasności ich podświetlenie jak czujnik wyłapał ze jest ciemno to zmniejszało sie podświetlenie ekranu stacji i czasami zegarów natomiast wyświetlacz od klimy zegarek etc świecił bez zmian. Podczas dzisiejszej przejażdżki przygasało wszystko razem w jednym momencie. Wjechałem w tunel i zegary razem ze stacja i wskaźnikami na środku ładnie i elegancko się sciemniły-przygasły. Wiem, ze to duperel ale fajnie wygląda i wreszcie sprawnie działa.

Sprawdzałeś czy pokrętło jest ustawione manualnie na max?
U mnie po ustawieniu jasności na max nawigacja przełącza się na tryb dzienny i maksymalnie podświetla. Po przekręceniu o stopień ciemniej działa już wszystko automatycznie.
Domyślam się, że to jest normalnie zachowanie ... ?

administrator
PostNapisane: So, 26 kwi 2014, 20:15 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Bezan napisał(a):
Domyślam się, że to jest normalnie zachowanie ... ?

Jak najbardziej.

piter72 napisał(a):
O dziwo żadnych bardzo uciążliwych odgłosów nie stwierdziłem.(...) Przy prędkości 60-80 km/h słychać jedynie lekki szum który zupełnie zagłuszały padające na szybę krople deszczu. Co ciekawe przy większych prędkościach 120-150 km/h ten szum znikł i słychac było tylko odgłos toczenia kół. Może będzie to mało miarodajne i pocieszające dla wszystkich ale mogę śmiało powiedzieć że mój CX5 jest głośniejszy

No tak. Podjarka jazdą nową M6, padający deszcz, jazda na 19, asfalt szorstki, głośniejszy samochód, do którego porównujesz. Wszystko jasne. :lol:

Być może, że masz lepiej wyciszony egzemplarz, ale aż nie mogę uwierzyć, że po przekroczeniu 100 km/h nie słyszysz szumów?! Chciałbym się przejechać tym wozem. <brawo> :)

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 05:15 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Wczoraj dzwoniłem do Mazda Voyager Pożnań,i powiedzieli mi że znaleźli zródło hałasu, podpowiedzieli mi co zrobić "dorażnie" żeby było ciszej ,no i włożyłem kilka szmat po maskę i pojechałem na autostradę bo mam pod nosem .Wydaje mi się że jest ciszej hałas narasta stopniowo wraz ze wzrostem prędkości a ten dziwny "wiatr 'jakby nie hula na zewnątrz.Oczywiście na pewno nie można powiedzieć że auto jest ciche ale jakby normalniej. Mam nadzieję że to nie akt desperacjii i proba wmówienia sobie że jest ok. W poniedziałek smigam W-wa i z powrotem a to dla mnie ok.650 km to będę mógł rzetelnie ocenić czy będę wysiadal w lepszym stanie. :)

-- Dodano: N, 27 kwi 2014, 06:28 --

Aha i jeszcze jedna sprawa. Czy nie macie wrażenia że Bose wraz ze wzrostem prędkości nie tylko podgłaśnia ale zmienia też charakterystykę brzmienia,bo mam wrazenie że jak jade szybciej to basy dudnią i musze regulować ,a jak zwolnie to znowu podkręcam basy.

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 05:38 
Wtajemniczony
Słuchajcie , tak jak pisałem moje odczucia są subiektywne. Kwestia podjarania nowym autem raczej nie wchodzi tym razem w rachubę bo zanim do niego wsiadłem byłem nastawiony bardziej krytycznie niż entuzjastycznie. Tak na prawdę byłem przygotowany na to ze po jeździe zmienię zdanie i odwołam zamowienie. Moze gdybym wsiadł do nowej 740-ki albo czegoś od A6 w górę to byłbym nakręcony <nuta> Niestety nie mam do czego porównać poza moim cx5 ( o qashqaiu żony nawet nie myślę) natomiast uważam, że jest ciszej niż w poprzednim aucie testowym którym jeździłem. Próbowałem w dniu wczorajszym odtworzyć warunki o jakich wspominaliście pisząc o strasznym hałasie : różne rodzaje nawierzchni, różne szybkości etc. Deszcz padał to fakt ale uznałem, że jeśli trochę kropli zaglusza pozostałe dźwięki to znaczy że nie jest źle. Niedługo wyruszam w drogę to jeszcze dokładnie wsłucham sie w autko.

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 07:44 
Świeżak
Od: 17.09.2013
Region: lubelski
Co do szumów powietrza, to zauważyłem, że w czasie deszczu prawie w ogóle nie występują. Można jechać i 150km/h i nic. Nie wiem od czego to zależy. Czyżby woda wypełniała jakieś uszczelki ?

administrator
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 08:52 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Blasia - opisz, proszę, gdzie dokładnie uszczelniłeś albo, najlepiej, zapodaj zdjęcia. Pewnie wszyscy są ciekawi. :)

piter72 - ok, czekamy na kolejną opinię, po następnej jeździe. <spoko>

paolo1973 - też jestem ciekawy o co w tym chodzi, ale faktycznie tak się dzieje. :idea:

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 11:05 
Wstydliwy
Od: 25.04.2014
Przed decyzja o zakupie swojej GJ odbyłem dwie jazdy próbne . Wersja 2.5 kombi. Musze powiedzieć że specjalnie wyciszałem radio żeby słuchać tych szumów o których tu koledzy piszą. Jedynie co stwierdziłem to po uruchomieniu zimnego silnika słychać było takie "lekkie buczenie" które po 3 km ustało. Ale to było z rana trochę chłodno (jazdy odbyłem w lutym i marcu). Na trasie nic nie zauważyłem. Auto miało 17 calowe felgi . Rozpędzałem je tak do 120 może 130 . Nic istotnego nie słyszałem. Porównuje to Hondy Accord VII 2.0, która jeżdżę obecnie i którą przyjechałem na jazdy próbne. W M6 było dużo ciszej. Liczę, że jak odbiorę swoja to nie będzie gorzej. :?: niż w tej testowej.

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 13:21 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Jako nieformalny członek niepowołanej przez szymka1604 Komisji d/s szumów w GJ-tce przedstawiam wyniki przeprowadzonego dzisiaj testu na okoliczność świstów od strony komory silnikowej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatkałem szczelnie otwory po obu stronach w pustych miejscach obok zawiasów pokrywy silnika. Materiałem, który mi posłużył był pampers przecięty na pół, i z każdej połówki po jej zrolowaniu uzyskałem odpowiedni materiał uszczelniający.
Miejscem testu był kilkunastokilometrowy odcinek obwodnicy Warszawy imitującej autostradę.
Nie wdająć się w szczególy chcę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że przyczyną szumu przy szybach (przód i tył) oraz lusterka od strony kierowcy z całą pewnością nie jest zakryta przeze mnie nieszczelność komory silnikowej.
Prawie na 100% winę ponoszą szyby (zbyt cienkie?) i (lub) uszczelki szyb (drzwi) i być może również trójkąt "tombiena". Skłądanie lusterek w trakcie jazdy z wyciszonymi nieszczelnościami w komorze nie wniosło lepszego efektu.
W mojej MADZI jadąc już z szybkością 50-60 km/h słyszę wyraźnie przy zamkniętych szybach przejeżdżające obok mnie samochody, a także szumy wiatru docierające do moich uszu z zewnątrz pojazdu. Nie przekłada się to jednak w żaden sposób na jakiekolwiek powiewy w kabinie, oczywiście oprócz tych z otworów wentylacyjno-klimatyzacyjnych.
Istnieje jeszcze teoretyczna i nikła możliwość, że wiatr przedostaje się poprzez dwa okrągłe otwory technologiczne służące moim zdanie do odprowadzania wody (widoczne na przeostatnim zdjęciu obok zamocowania zawiasu).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1