|
Nie wiem co się stało i jak temu zaradzić. Jak klima jest wyłączona, a silnik rozgrzany, Mazda wieje zawsze ciepłym powietrzem z nawiewów (nie gorącym) - bez względu na ustawienie temperatury (z jednym wyjątkiem), kierunku nawiewu, siły nawiewu. Nie wiem czy to jest od teraz, bo wcześniej było albo ciepło i wtedy była grana klima, albo zimno i nie zwracałem na to uwagi (bo chciałem żeby grzało). Teraz jak jest taka optymalna temperatura około 20 stopni wyszedł problem. Daję pokrętło na 15 stopni i wali ciepłym powietrzem do środka (sporo cieplejszym niż temperatura na zewnątrz (na zewnątrz ciut ponad 20), ale podkreślam - nie gorącym). Momentalnie robi się w środku zaduch i muszę otworzyć okno (co nie bardzo mi się podoba jak pada, albo jadę po trasie), albo włączyć klimę. Wyjątek o którym wspomniałem to ustawienie temperatury na max - wtedy robi cyk i grzeje tak, że to normalnie oddech smoka jakiegoś. Generalnie z tego co doczytałem, to przy ustawieniu 15 stopni powinno dać powietrze z zewnątrz (cały czas piszę o klimie wyłączonej) a tak nie jest. Ktoś może wie skąd GH pobiera powietrze? bo może coś jest przypchane, albo coś się rozłączyło i zamiast z zewnątrz, czerpie powietrze z komory silnika (a tamte powietrze raczej do chłodnych nie należy). Może idzie nieizolowany jakiś tunel powietrza obok silnika i tak się nagrzewa, że zimne staje się ciepłe? Przy włączonej klimie nie ma problemu. Ustawienie 15 stopni powoduje, że szczękam zębami (chłodzi ile fabryka dała i nie przestaje nawet na chwilę), ustawienie każdej innej temperatury, powoduje, że trochę chłodzi, potem przestaje i tak do zadanej temperatury. Jasne, mogę używać trybu Auto i wtedy będę miał w kabinie taką temperaturę jak chcę, ale po kiego grzyba mam mieć włączoną klimę jak na zewnątrz panuje odpowiednia temperatura a mnie zależy jedynie na wymianie powietrza w środku. Ps. Jeśli chodzi o obieg zamknięty/otwarty to też działa (a przynajmniej słychać, że zmienia się dźwięk przepływającego powietrza i smród/dym z zewnątrz się nie dostaje do kabiny).
|