Teraz jest So, 31 sty 2026, 04:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 694 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 08:06 
Wstydliwy
Od: 02.04.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Witam panowie jak miałem ten sam objaw mrugajaca kontrolka w Niemczech pojechałem do serwisu Mazdy jak mruga to znaczy ze wypalanie ale tylko w serwisie przez uruchomienie z komputera plus wymiana oleju i filtra kosztowało mnie to 130 Euro razem z wymianą oleju rok temu i do teraz jest wszystko ok

jeszcze chciałem dodać że w tej cenie zrobili mi aktualizacje oprogramowania bo w starszych wersjach softu często występował problem z wypalanie filtra

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano N, 27 kwi 2014, 09:19 przez TOMASZ, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 17:04 
Wstydliwy
Od: 02.05.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Witam mam pytanie jeśli chodzi o zakup M6 2.0 w dieslu 2008 wcześniej miałem też 6 z 2003 r w dieslu i nie narzekałem ale teraz mam dylemat bo jeżdżę praktycznie po mieście i raz w tygodniu do pracy robiąc 80 km i nie wiem co z tym dpf ?

PostNapisane: Pt, 2 maja 2014, 17:17 
Adept
Od: 02.12.2013
Wersja: Exclusive Plus
Region: lubelski
Ja mam w dieslu i jeżdżę podobnie jak ty i nie mam problemów z dpf-em, auto mam od pięciu miesięcy ma najechane ponad 200 tyś.

PostNapisane: So, 3 maja 2014, 08:36 
Wstydliwy
A ogólnie z autem nic się nie dzieje ? Normalna eksploatacja bo trochę czytałem o tym wypalaniu raz w miesiącu kasowanie błędów na kabelek po każdej wymianie oleju to jestem przerażony tym wszystkim, a czy na wymianę oleju jeździsz do serwisu ?

-- Dodano: So, 3 maja 2014, 09:41 --

Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie i jak ją eksploatować żeby nic się nie działo ?

zasłużony
PostNapisane: So, 3 maja 2014, 08:46 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Bandura1 napisał(a):
trochę czytałem o tym wypalaniu raz w miesiącu

A dokładnie to w którym dniu miesiąca wypala się filtr DPF? Tyle o tym czytałem i nigdzie nie znalazłem tej informacji o co miesięcznym wypalaniu ;(

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 3 maja 2014, 09:01 
Wstydliwy
Ja nie wiem bo zadałem pytanie dla rumpek żeby mi doradził z tym wypalaniem bo zamierzam kupić dopiero M6

PostNapisane: So, 3 maja 2014, 09:07 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Wersja: Sport
Szczypik bo z Mazdą to jak z kobietą jest, dlatego raz w miesiącu... :wink:

Bandura1 poczytaj forum wtedy zobaczysz że z tą Mazdą nie jest aż tak strasznie.

Tapnięte z GT-I9300

administrator
PostNapisane: So, 3 maja 2014, 10:15 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Bandura1 - moja była M6 (2.0 GH diesel) jeździ od 5 miesięcy w mieście i nowy właściel nie pisze, że ma problem z DPFem, ja jeździłem w innych warunkach, w których nie było mowy o problemach, ale u Redix'a jakby było coś nie tak to by już wyszło.

szczypik napisał(a):
Bandura1 napisał(a):
trochę czytałem o tym wypalaniu raz w miesiącu

A teraz to mnie zabiliście, pierwsze słyszę o czymś takim! Jeżeli chodzi o dopalanie to obserwowałem to bardzo dokładnie przez ponad 60 tys, każdy cykl, nie zauważyłem czegoś takiego, jak wypalanie co określony interwał czasu kalendarzowego. U mnie działo się to jedynie w zależoności od stopnia zapełnienia filtra.

zasłużony
PostNapisane: So, 3 maja 2014, 12:28 
Nałogowiec
tombien napisał(a):
A teraz to mnie zabiliście, pierwsze słyszę o czymś takim!

Dobra koniec żartów, bo co niektórzy w czasie długiego weekendu nie są wstanie odróżnić mojej wrodzonej uszczypliwości od faktów związanych z autem.

Filtr DPF wypala się gdy zapchanie filtra osiągnie pewien poziom. A poziom zapchania filtra jest najbardziej zależny jest od ilości przejechanych kilometrów. A nie upływu czasu pomiędzy wypaleniami. Bo jak nie jeździsz autem to i wypalenie będziesz miał co pól roku ;)
W moim przypadku DPF wypala się co około 220-270 mil. A ze względu że robię w granicach 500mil/tydzien to u mnie ten proces odbywa się 2 razy w tygodniu.

PostNapisane: So, 3 maja 2014, 13:52 
Adept
Od: 02.12.2013
Region: lubelski
Tak jak pisałem problemów z dpf-em nie mam,a kiedy się wypala to nie wiem poprostu siadam i jadę. Jedynie co robię to trzymam wyższe obroty jedynie co mnie niepokoi to spalanie mam 7,5 l

moderator
PostNapisane: N, 4 maja 2014, 08:02 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: pomorski
Jemu pewnie chodziło wypalanie raz w miesiącu, czyli jak ježdzi cały czas po mieście to raz w miesiacu jedzie np. Na obwodnicę z wyzsza prędkością wypalić dpf.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: N, 4 maja 2014, 11:36 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Region: łódzki
Michał napisał(a):
... pewnie chodziło o wypalanie raz w miesiącu, czyli jak ježdzi cały czas po mieście to raz w miesiacu jedzie ma obwodnicę z wyzsza prędkością wypalić dpf.

... i jest wytłumaczenie

PostNapisane: N, 4 maja 2014, 17:13 
Wstydliwy
Od: 04.05.2014
No w serwisie mazdy mówili to samo, na 6 to dopiero od 150, na 5 od 100. Najlepiej ja trzymać powyżej 2000 obrotów w rożnych kombinacjach biegów a wtedy DPF sam sie dopala. Ja miałem to samo. Identycznie

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: N, 4 maja 2014, 18:33 
Weteran
mnie się wypalił właśnie trzeci raz.... w weekend majowy

PostNapisane: Pn, 5 maja 2014, 20:44 
Wstydliwy
Od: 02.04.2014
Rok produkcji: 2015
Witajcie
Mi sie udało uzyskać informacje że wypalanie jest zaprogramowane mnie więcej co 800-1000 km

zasłużony
PostNapisane: Pn, 5 maja 2014, 20:57 
Nałogowiec
Takie trochę dziwne te informacje. Ja najdalej między wypaleniami przejechałem 270 mil. Czyli jakieś 430 km. A jeżdżę prawie w 80% po autostradzie. Gdy jeżdżę więcej po mieście to wypalanie odbywa się częściej.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 6 maja 2014, 11:15 
Fanatyk
Region: kujawsko-pomorski
tomeknems tak jak koledzy pisali, zalezy gdzie jezdzisz, w jakich warunkach jak i od samego stylu jazdy (obr/min)
Jezdzac typowo po miescie wypalanie wlacza sie raz w tygodniu.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 18:58 
Wstydliwy
Od: 09.05.2014
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Witam . Dzis właściwie przed chwila zaczęła mrugać mi kontrolka DPF mruga cały czas ani na chwile nie świeciła ciągle . Auto mam od sierpnia zeszłego roku kupiłem przy przebiegu 203tys. obecnie ma przejechane 216tys z hakiem . Olej i filtry wymieniłem ok 210tys km . A naklejka z serwisu informuje mnie ze nastepny przeglad/serwis(wymiana oleju itd) miał byc przy 217 tys . Auto nie straciło na mocy dziś go troche przegoniłem ok 3 tys obrotow ale dalej mruga .. Czy moze byc tak ze jak ktoś pisał jest to przypomnioenie o zblizajacym sie terminie serwisu ustalonym przez mazde czy grubsza sprawa ? :idea:

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 21:23 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Jak wymieniłeś olej, to skasowałeś inspekcje olejową? Możliwe że upomina się o wymianę, użyj kabelka zobaczysz co się stanie.

Tapnięte z GT-I9300

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 11:35 
Stały bywalec
Od: 13.05.2013
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
tomeknems napisał(a):
Witajcie
Mi sie udało uzyskać informacje że wypalanie jest zaprogramowane mnie więcej co 800-1000 km

Bzdura, mi wypala DPF co ok. 220 - 250 km. jazda po mieście, owszem staram się trzymać ok. 2000 - 2500 RPM, ale bez przesady, samochód jest dla mnie a nie ja dla samochodu.

Nie bójcie się tego DPF-u, jak się uważa z olejem (ja wymieniam co ok. 10 - 12 kkm) to wcale nie trzeba specjalnie jeździć na trasy, na przepalenia itd.
Ja mam 6 od półtora roku, jeżdżę tylko po mieście i wszystko działa jak należy, nic nie świeci, nic nie mruga, tylko lać paliwo i jeździć :wink:

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 16:52 
Wstydliwy
Od: 09.05.2014
Rok produkcji: 2006
Zrobiłem tak jak pisaliście insepcje olejowa :) zaczaly migac spiralki od swiec po czym dpf zgalso :) auto odpalilem i spokoj nic nie mruga :) jeszcze jestem umówiony na pon na komputer i bede juz pewny :) widocznie moj mechanik po wymianie oleju nie zrobil tego ;] dzieki ! :)

PostNapisane: Cz, 24 lip 2014, 15:29 
Wstydliwy
Od: 24.07.2014
Rok produkcji: 2007
Wersja: Active+
Dzień dobry,

Mazda6 2.0 - 2007r.

Także miałem problem z kontrolką DPF, miałem, bo dzisiaj na podstawie tego wątku okazało się, że to problem inspekcji olejowej.

Mazdę kupiłem w listopadzie 2012 roku i wszytko było ok, do pierwszej wymiany oleju, którą wykonał mechanik w maju 2013 r. Po kilku dniach od wymiany załączyła się kontrolka DPF. Pojechałem z tym problemem do serwisu Norauto i tam zaproponowano mi czyszczenie filtra, na co zgodziłem się. Nie znam szczegółów tego czyszczenia, ale użyto jakiegoś środka, kosztowało mnie to 300 PLN, a kontrolka dalej informowała o swoim istnieniu. Zapewniano mnie, ze błędów w komputerze nie ma, a po dłuższej przejażdżce na wysokich obrotach powinna zgasnąć. Nie zgasła. Jeżdżę około 3000 km miesięcznie, a nogi lekkiej nie mam. Przyzwyczaiłem się do tej kontrolki i tak ponad rok sobie świeciła, w tym czasie olej został wymieniony dwukrotnie. Od jakiegoś czasu zauważyłem pewne drobne niedomagania w pracy silnika, dzisiaj chciałem jechać do serwisu Mazdy, aby sprawdzić ten DPF i w razie potrzeby zostawić samochód na wymianę filtra.

Tymczasem po wpisaniu kilku fraz, okazuję się, że w sieci jest taka oto skarbnica wiedzy na temat Mazdy. Trudno mi było uwierzyć, że to może być problem inspekcji olejowej, bo w międzyczasie tę kontrolkę próbowało usuwać już kilku mechaników w różnych serwisach, twierdząc, że to tylko błąd w komputerku. I tak oto na podstawie poradnika "z kabelkiem" z tego wątku pozbyłem się samodzielnie problemu migającej kontrolki :). Nie omieszkałem przejechać się od razu, i być może to efekt placebo, ale miałem wrażenie, że Mazda odżyła.

Teraz pozostaje mi przejrzeć inne wątki tego forum, bo to się po prostu opłaca :)

--
Dziękuję i pozdrawiam

PostNapisane: Pt, 1 sie 2014, 19:36 
Wstydliwy
Od: 01.08.2014
Jadę wczoraj do pracy rano i po 5 km na światłach widzę chmurę dymu. Myślę sobie że to nie mój ale zaraz za tym zaczęła migać kontrolka DPF. Wróciłem po robocie uruchomiłem dopalanie (kabelek do masy + 2 razy pedał do podłogi obroty ok 1900) idzie ale nie dymi nic. DPF miga dalej. Dzisiaj kolejne 10 km. auto przełączyło się w tryb awaryjny. Patrze na chwilowe użycie paliwa. i na 2 biegu jest to max 28l/100km a na 3 max 18l/100km auto zupełnie nie ma mocy. Dzisiaj kolejny raz uruchomiłem dopalanie, startuje trwa max 20 sek i obroty spadają. kasuje inspekcję olejową (miga 5 razy świeca żarowa ). Nie wiem czy udaje mi się skasować inspekcję po dopaleniu DPF.

Właśnie żona pojechała do sklepu i zapaliły się kolejne kontrolki (check engine i kontrola trakcji)

Da rade wrócić ze sklepu ?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 1 sie 2014, 19:51 
Prawie fanatyk
Rok produkcji: 2016
wrocic powinna ale samochod jest w trybie awaryjnym.
Tutaj metoda na kabelek raczej nie pomoze. Tutaj trzeba IDS-a, Forscana czy inny scaner diagnostyczny i na poczatek sprawdzic jakie sa bledy.

PostNapisane: Pt, 1 sie 2014, 21:59 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Te same kontrolki pojawiły się u mnie....spójrz na moje błędy i jeżeli bedą takie same to czeka cie tylko jedno.....nowy lub usunięcie :-/

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 08:45 
Wstydliwy
Od: 01.08.2014
smok86 napisał(a):
Te same kontrolki pojawiły się u mnie....spójrz na moje błędy i jeżeli bedą takie same to czeka cie tylko jedno.....nowy lub usunięcie :-/

Przypomniał mi się jeszcze szczegół. dzień przed zapaleniem DPF dolałem litr oleju bo widziałem że jest mało. Teraz na bagnecie jest 3/4 pomiędzy L a F. Może to za dużo żeby rozpocząć procedurę dopalania.

Pytanie po jakim czasie od odpalenia gaśnie wam kontrolka smarowania? U mnie jest to ok 2-3 sek według mnie strasznie długo.

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 08:56 
Weteran
Odnośnie kontrolki zaniku smarowania jest już temat. Ale to mimo wszystko jakoś długo u ciebie.

Ponadto, Twoja dolewka raczej nie będzie mieć wpływu na kontrolki DPFu no chyba ze na kontrolke zaniku cisnienia.
Sprawdź błędy i dopiero zaczniemy sprawę...

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 2 sie 2014, 09:05 
Prawie fanatyk
Rok produkcji: 2016
Dokladnie. Dolewka oleju nic nie zmieni. Tak jak pisalem wczesniej I napisal to takze Millerek sprawdz bledy I wtedy bedziemy wiedziec cos wiecej (mam nadzieje).

Sent from my GT-I8190N using Tapatalk

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 14:24 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Że tak zapytam: jaki olej dolałeś ?

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 14:25 
Weteran
Nie no.... zapewne odpowiedni ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 694 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1