Teraz jest Wt, 18 gru 2018, 16:28

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 23 kwi 2018, 18:28 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.04.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Czesc ,jestem nowy na tym forum i mam pytanko.
Jestem posiadaczem madzi 2.2 185 km i ostatnio przy odpalaniu Tylko kiedy silnik jest rozgrzany (odpalony po kilku minutach po zgaszeniu)
zaczyna dlugo krecic i szarpie zanim odpali.
Czy spotkaliscie sie z takim problemem i gdzie szukac przyczyny
Dzieki z gOry i pozdrwaim Robert :X


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 16 cze 2018, 18:35 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.06.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: małopolski
Mam ten sam problem, tyle że z silnikiem 2.2 163km.
Może ktoś wie gdzie tkwi problem?


Ostatnio edytowano So, 16 cze 2018, 18:35 przez Michał, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 16 cze 2018, 18:45 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5535
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Miałem podobnie. Po krótkim postoju np. na autostradzie gdy chciałem ponownie uruchomić silnik to strasznie nim telepało i rozruch trwał nienaturalnie długo. Wymieniłem tulejki na rozruszniku i być może to pomogło. Piszę być może ponieważ ostatnio znowu jakby coś zaterkotało, ale zdecydowanie mniej.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 1 sie 2018, 10:37 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.02.2018
Posty: 6
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: wielkopolski
Witam forumowiczów.
Mam kłopot z moją mazdunią. Od jakiegoś czasu zauważyłem następujący objaw : po odpaleniu i dłuższej jeździe , nie ma znaczenia czy trasa czy miasto po zgaszeniu auta i po krótkiej przerwie 2-5 min i ponownym odpaleniu strasznie zatrzęsie silnikiem , jakby silnik miał zerwać poduszki. Po podłaczeniu do Forscana nie ma błędów , ciśnienie paliwa ok , korekty dawek na 3 wtryskach podobne w całym zakresie ciśnienia lecz 4 ma 2x większą korektę. Poza tym brak jakichkolwiek błędów. Dodam że nie zawsze występuje ten objaw , czasami wogóle nie zadudtni , czasami troszkę a wczora zdażyło się dwa razy i to dość mocno. Przepustnica czyszczona 2 miesiące temu , wszystkie filtry wymienione łącznie z paliwa , do paliwa dolewam Archoil ar6900-d max , wcześniej do pełnego baku Archoil AR6400-P MAX. Auto ma "ducha" na wolnych chodzi równo , po rozgrzaniu nic nie stuka ( wtryski ) czy byczy. Ostatnio wymieniłem również czujnik położenia wałka bo ponoć to może też mieć wpływ ale jest tak samo. Czy słaby akumulator może dawać taki objaw ? czy kończy się pompa , czy możę wtrysk nr 4 do regeneracji bo "leje" - największa korekta na 4 wtrysku to 56 a pozostałe około 35. Poduszki też wymienione na inne. Czy ktoś miał taki objaw i rozwiązał problem. Co dalej można sprawdzić ?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 1 sie 2018, 17:55 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5535
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
To musi mieć coś wspólnego z nagrzewaniem jakiegoś elementu, skoro to się dzieje po dłuższej jeździe. Obstawiam, że może turbina , ale to tylko moje domysły.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 2 sie 2018, 18:09 
Bywalec
Offline
Od: 17.12.2014
Posty: 369
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Koło 2M ?

_________________
Nieautoryzowany, niezależny, niezbyt drogi Serwis Samochodów Mazda w Katowicach –> tel. 601-436-706
Po wybraniu tego numeru łączysz się z Tadziolem :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 5 sie 2018, 18:52 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.02.2018
Posty: 6
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: wielkopolski
2 sierpnia 2018, o 19:09 tadziol napisał(a):
Koło 2M ?

Koło 2m raczej nie bo przy gaszeniu nie telepie a to ponoć objaw zurzytej 2masy.

-- Dodano: 5 sierpnia 2018, o 19:52 --

Witam ponownie
Co do przypadłości mojej mazdy, kilka słów i może komuś się przyda. Czytając wiele postów na temat problemów z odpalaniem na gorącym silniku , nie tylko na forach dotyczących Mazdy ale również VW , Suzuki , Volvo , Opla i wielu innych doszedłem do wniosku , że podstawą przy tego typu przypadkach jest sprawdzenie : 1. AKUMULATOR , 2. ROZRUSZNIK . Biłem się w myślach czy ładowanie się z kosztami ( bo aku do mazdy z moim silnikiem to 500 zł jak nic ) , tym bardziej że na zimnym odpala od strzału bez problemu , będzie niepotrzebnym wydatkiem. I .... w piątek pojechałem do sklepu , Panowie doradzili i kupiłem Tuborga 100 Ah pojemności i 800 A mocy .... OD PIĄTKU BRAK JAKIEGOKOLWIEK DRGNIĘCIA CZY NA ZIMNYM CZY NA CIEPŁYM. Auto odpala tak samo na zimnym jak i na ciepły na dotyk , dodatkowo silnik nie szarpie przy zmianie biegów i dodawaniu gazu i płynniej wchodzi na obroty ( to akurat prawdopodobnie spowodowane jest samokalibracją wtrysków po odłączeniu aku ) . Myślę że w najbliższej przyszłości zrobię przegląd rozrusznika czy aby Bendix i tulejki są ok. To tyle. Jakby coś się zmieniło dam znać.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 17 sie 2018, 09:53 
Nowicjusz
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 41
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Kurde pokusiłem się również na nowy aku (Yuasa 95ah) i niestety problem pozostał. Czuć różnice w porównaniu do starej baterii bo kręci lepiej ale na ciepłym zdarzy się, że przy odpalaniu jest to dziwne przeciągnięcie momentu odpalenia przez rozrusznik i zabujanie silnika...
Już nie wiem gdzie i co dalej diagnozować...

-- Dodano: 17 sierpnia 2018, o 10:52 --

Kolego tadziol - może Ty domyślasz się o co chodzi z tym dziwnym odpalaniem na ciepłym w R2AA.
Jak widać po postach i tematach temat dość powszechny w Mazdach z tym silnikiem, lecz niestety ciężki do diagnozy. Jednym pomogła wymiana akumulatora, innym wymiana czujnika wału/wałka rozrządu a jeszcze inni regenerowali rozruszniki.
Błędów brak, aku nowy - jest poprawa ale mimo to odpala z takim przeciągnięciem rozrusznika i zakolebie motorem.
Czy jest to może sprawa z układem paliwowym? Ewidentnie wpływ ma temperatura - czujnik temp cieczy ?
Może jakiś trop podsuniesz :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 17 sie 2018, 22:40 
Wtajemniczony
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 152
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
Warto zwrócić uwagę na koło 2-masowe. Objawy jakby podobne..


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 14 paź 2018, 11:28 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5535
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
tomkoziolek

A jaki miałeś wcześniej akumulator?

lapa678 jakby to była dwumasa to telepało przy uruchamianiu zimnego silnika i każdym gaszeniu.

Na myśl przychodzą mi jeszcze lejące wtryski :idea:

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 1 gru 2018, 18:07 
Nowicjusz
Offline
Od: 23.11.2017
Posty: 55
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: lubuski
Witam
Również mam problem z odpalaniem silnika na ciepłym. Na zimnym pali od strzała.
Czy rozwiązał ktoś z Was problem z tym telepaniem silnika podczas odpalania na rozgrzanym silniku ?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.