Teraz jest Pt, 22 mar 2019, 16:21

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 08:40 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1780
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
U mnie wystarczyło przeczyścić styki.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 09:06 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 28.11.2016
Posty: 9
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Jakiś preparat czy powietrze?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano Cz, 1 mar 2018, 11:30 przez dejwid, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 09:23 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1780
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Nie wiem - mechanik robił. Ale czyścił mechanicznie, małą szczotką chyba. Az tak na ręce nie patrzę ;-)

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 maja 2018, 18:39 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: podlaski
Cześć wszystkim!

Od jakichś dwóch miesięcy gaśnie mi lewy reflektor (ksenon). Odpala się normalnie, działa, minie kilka minut i gaśnie. Wyłączam światła, włączam z powrotem i znów się pali przez kilka - kilkanaście minut, po czym gaśnie. Rzecz irytująca szczególnie podczas nocnej jazdy.

Liczę na porady, z góry dzięki.


Ostatnio edytowano Cz, 17 maja 2018, 08:25 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 maja 2018, 08:25 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1780
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Ad 1 zacznij od przeczyszczenia połączeń/gniazda. Jak to nie pomoże zamień żarniki lewy <> prawy - będziesz wiedział, czy to problem z żarnikiem, czy też przetwornicą.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


Ostatnio edytowano Cz, 17 maja 2018, 08:25 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 sty 2019, 20:42 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.01.2019
Posty: 4
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Witam Forumowiczów.
Jestem posiadaczem MAZDY 6 (GH) z 2018r. wersja: 2.0 MZR-CD 140 KM.
Od dłuższego czasu mam następujący problem z prawym Xenonem (po stronie pasażera) :
Po przejechaniu minimum kilku lub kilkunastu kilometrów zatrzymuję się, wyłączam silnik
i robię kilkunastominutową przerwę (np robię zakupy). Po ponownym przekręceniu kluczyka w stacyjce
nie odpala od razu prawy xenon. Wielokrotne przekręcanie kluczyka powoduje, że w końcu xenon zaświeci, ale też nie zawsze. Dopiero po dłuższym postoju, gdy komora silnika wystygnie, problem znika.
Po wymianie żarnika na nowy przez 3-4 tygodnie było OK, ale potem problem powrócił.
Kupiłem zatem używaną oryginalną przetwornicę, została ona wymieniona, żarnik również.
Przez 5 miesięcy było OK, ale po tym okresie problem znów powrócił.
Dodam jeszcze, że przy tej usterce nigdy nie zdarzyło się, żeby xenon zgasł samoczynnie podczas
świecenia.
Czy kto spotkał się z podobnym problemem ?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Pozdrawiam
Darek


Ostatnio edytowano Cz, 31 sty 2019, 20:42 przez dejwid, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 sty 2019, 21:18 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1780
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Przeczyściłeś styki ?

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 sty 2019, 21:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.01.2019
Posty: 4
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Ale które styki ?
Bo przetwornica posiada też gniazdo do podłączenia żarnika i całość była wymieniona


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 2 lut 2019, 13:22 
Wtajemniczony
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 222
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
To faktycznie może być problem zbyt słabego styku tam gdzie jest wysokie napięcie. Przez to elementy mogą się upalać. Posprawdzaj wszystkie połączenia od przed początku do końca. Zobacz czy na którymś styki nie są "podspawane" od braku solidnego połączenia.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 lut 2019, 21:19 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.01.2019
Posty: 4
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Styki żarnika i styki gniazda - czyściutkie.
Mało prawdopodobne, żeby w wymienionej przetwornicy ujawniła się identyczna usterka
jak w starej, ale zamienię miejscami w lewym i prawym reflektorze i wtedy będę wiedział, czy to wina przetwornicy


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 5 lut 2019, 09:25 
Wtajemniczony
Offline
Od: 01.03.2018
Posty: 222
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
Jeżeli założona przetwornica jest używana to jest to prawdopodobne. Poszukaj na allegro gościa który przetwornice naprawia i napisz do niego. Może cos doradzi, albo naprawi uszkodzoną Twoją. Jeżeli to oczywiście kwestia jej uszkodzenia, a nie czegoś innego


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 lut 2019, 20:24 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.01.2019
Posty: 4
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
A jednak przetwornica.
Po zamianie przetwornic usterka teraz pojawia się w lewym reflektorze.
Okazało się, że kupno używanej przetwornicy nie było dobrym pomysłem, albo po prostu miałem pecha.
Pozostaje zakup nowej i po problemie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 lut 2019, 21:05 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.02.2017
Posty: 8
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SL
Region: podkarpacki
Miałem kiedyś podobny problem u mnie gasla prawa żarówka wystarczyło włączyć i wyłączyć i wszystko wracalo do normy na jakiś czas. Również obstawialem przetwornice jednak najpierw wyjolem zarnik i okazało się że jest zalany mlekiem w środku. Zamówiłem dwa nowe zarniki i problem naprawiony oczywiście nie kupiłem chinskiej  jakości tylko normalnie w sklepie stacjonarnym oryginalne Osram wyszło nie mało bo coś około 80£ za parę ale ponad 2 lata śmigam 40kk mil rocznie i problem nie wraca

Sent from my SM-N950F using Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 11 lut 2019, 17:27 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 119
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
W moim przypadku też pomogła wymiana żarników.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lut 2019, 13:29 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 727
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Mi się wydaje właśnie ze tak działa żarnik który się kończy.... wiec zaczął bym od wymiany żarników.

_________________
Mazda 6 GH 2.2 185km 175.000 km ON board, Egr off.
Dodatki: diesel kleen,archoil AR6800


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 mar 2019, 20:00 
Wstydliwy
Offline
Od: 14.03.2019
Posty: 9
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
W maździe jeszcze nie wymieniałem ale w Nissanie to był efekt końca żarników.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Adamoch i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.