Teraz jest Pt, 29 maja 2020, 15:12

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 29 lis 2016, 10:18 
Świeżak
Offline
Od: 18.03.2016
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Witam,
Po badaniu okresowym wyszło że są luzy na tulei wahacza wzdłużnego tył. Diagnosta powiedział, że powoli trzeba myśleć o wymianie. Dlatego zrobiłem mały rekonesans i się dowiedziałem, że ta część nie występuje oddzielnie. Trzeba zakupić cały wahacz, co wiąże się z większą ceną. Znalazłem ową część jako samą tuleje http://www.iparts.pl/czesc/tuleja-wahacza-metzger-52071009,mazda,6-hatchback-gh-od-2007-08,2-0-mzr-155km,72-6986-3926-100572-0-94-52071009.html.
Czy można wymienić samą tuleje nie wymieniając całego wahacza? Czy lepiej już kupić cały wahacz... może ktoś już miał taki dylemat ?

Dokładnie chodzi o tą część :
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 kwi 2017, 09:00 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 14.11.2016
Posty: 88
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: małopolski
Dziś odebrałem auto z serwisu. Jako iż ściągali całe tylne zawieszenie, popatrzyli co nieco i gość stwierdził, że w przyszłości (dalekiej przyszłości) należałoby wymienić tuleje wahacza, jednak powiedział, że chyba nie ma tej części oddzielnie, tylko cały wahacz trzeba wymienić. Nie był pewien co do tej tezy, ale jeśli słyszy się taką rzecz od dwóch osób, to jest to całkiem prawdopodobne, że trzeba cały wahacz wymienić ;/.

Może to co znalazłeś to jakiś zamiennik? Uporałeś się z tym?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 kwi 2017, 16:08 
Offline
Ta cześć się wymienia bez problemu.


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 kwi 2017, 18:57 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 24.03.2015
Posty: 123
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
Jak najbardziej idzie wymienić tą tulej. 00398399 nr tulei z tedgumu.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 1 maja 2017, 19:25 
Świeżak
Offline
Od: 18.03.2016
Posty: 20
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
U mnie jednak stwierdził inny mechanik, że nie trzeba. Niby nie ma tej tulei jako oddzielna część ale zamiennik można śmiało zamontować a później geometrie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 5 gru 2017, 11:04 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.12.2017
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Witam

Przekopałem forum i nie mogę znaleźć nikogo kto sam wymieniał tą tuleje. Wiele osób twierdzi, zresztą tak jak ASO, że ta tuleja jest nie wymienna. Jednak da się kupić zamienniki. Problem polega na tym jak tą tuleje wybić z wahacza. W internecie znalazłem na Youtubie jeden filmik (wymiana na przykładzie Mazda 5) ale mechanik używa prasy . Niestety nie udało mi się znaleźć na polskim/angielskim rynku dedykowanej prasy do Mazdy 6.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może mi proszę doradzić.





 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 gru 2017, 18:58 
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.04.2016
Posty: 218
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
na pewno się wymienia sam wymieniałem cukierki w swojej m6 miesiac temu. Mechanikowi jakoś nie przyzadziło to wiekszych problemów


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 gru 2017, 19:15 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 197
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
U mnie mechanik również wymieniał same "cukierki", polecam sprawdzenie zbieżności. U mnie przez tuleje trzeba było ustawić bo aż darło opony!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 gru 2017, 21:10 
Bywalec
Offline
Od: 19.04.2016
Posty: 276
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Da się to wymienić, ostatnio wymieniałem u siebie. Zdemontowałem cały wahacz i zawiozłem na wprasowanie cukierka. W warsztacie dodatkowo to złapią spawem w 4 miejscach dla pewności że nie spadnie. Miałem taki przypadek u siebie. Zamontowałem sanki, wszystkie wahacze i podczas jazdy na zbieżność wahacze mi się ześlizgnęły z tych cukierków ponieważ otwory były już tak wyrobione. Zaspawali w 4 punktach i już jest ok. Same wahacze główne ciężko dostać.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 sty 2018, 13:40 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.12.2017
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Dzięki za odpowiedź. Wolałbym nie ściągać całego wahacza.

Mnie bardziej chodziło czy ktoś miał doświadczenie w używaniu prasy ręcznej takiej jak na filmiku. W internecie jest pełno takich urządzeń niestety nie ma dedykowanej do M6. Z tego co się orientowałem to średnica cukierka w M6 to 61mm. Ford Focus, Mazda 5 ma fi 60mm i tak się zastanawiam czy zaryzykować i kupić taką prasę 1mm w sumie nie powinien mieć takiego znaczenie przy tej operacji ale jeżeli się mylę proszę o komentarze. Z góry dzięki.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 8 sty 2018, 20:01 
Amator
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 77
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
W GH tylny wahacz wzdłużny jest dzielony i skręcony 3 śrubami - nie trzeba więc całej zawiechy demontować tylko odkręcić wahacz wraz z "cukierkiem" i można podjechać z tym do kogoś co wymieni tuleje.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 sty 2018, 11:13 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.12.2017
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Rebus napisał(a):
W GH tylny wahacz wzdłużny jest dzielony i skręcony 3 śrubami - nie trzeba więc całej zawiechy demontować tylko odkręcić wahacz wraz z "cukierkiem" i można podjechać z tym do kogoś co wymieni tuleje.


Nie wiem, jaka jest różnica pomiedzy GH a GG sprawdze to.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 19 maja 2020, 10:25 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.06.2016
Posty: 2
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Czy ta tuleja z GH "00398399" będzie również pasowała do GY?


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.