Teraz jest So, 21 lip 2018, 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 8 sty 2018, 21:42 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1103
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
A takie buty. To normalne. Masz nowy samochód i na pewno nieraz Cię zaskoczy. Jak coś to pytaj, ale pamiętaj, że nie zawsze ktoś rozwiąże Twój problem.

Powodzenia i radości z użytkowania Mazdy.

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 8 sty 2018, 22:12 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3783
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Z klapą bagażnika jest podobnie ;-)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 sty 2018, 07:28 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 08.01.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
8 stycznia 2018, o 22:12 Millerek napisał(a):
Z klapą bagażnika jest podobnie ;-)


Podobnie?? Tzn...

_________________
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 sty 2018, 07:49 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1670
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Nie otworzysz bez zaciągniętego ręcznego.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 sty 2018, 07:51 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 08.01.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
No to dobrze wiedziec :D dzieki za info.

_________________
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 sty 2018, 21:34 
Nowicjusz
Offline
Od: 30.12.2013
Posty: 48
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
co do klapy to u mnie jest tak ze raz otworzysz a czasem nie <bach> a takie pytanie,jak czujniki sa wlączone (przycisk po lewej) to powinien on na stałe swiecić na pomarańczowo czy migac ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 sty 2018, 00:59 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3783
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Jak świeci to dobrze , jak przerywa to źle.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 sty 2018, 08:24 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1103
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Chyba że jedziesz to się nie świeci.

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 22:05 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Witam wszystkich.
Mam pytanko odnośnie przednich czujników. Mianowicie nie mam dwóch środkowych na zderzaku przednim. Chciałbym je zakupić ale nie wiem jakie. Czy one są takie same jak te po bokach? Instalacja jest fabryczna.
Wystarczy że zakupię czujniki z takim samym numerem seryjnym?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 22:10 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: śląski
slafwek napisz do Rikiego z mazparts.pl po numerze VIN dobierze Ci odpowiednie czujniki :)
viewtopic.php?f=55&t=1169

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2018, 21:15 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Dzieki za podpowiedź już wysłałem zapytanie.

-- Dodano: 22 stycznia 2018, o 21:15 --

Chyba sobie odpuszcze narazie ponieważ za dwa ori wychodzi ponad 500zł :/


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 01:03 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1103
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Poszukaj używki np. na allegro.

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 07:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Właśnie znalazłem kilka ale nie wiem czy będą pasować ponieważ u mnie na końcu numeru oe jest jeszcze symbol 91 a na żadnym z alledrogo teego nie ma


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 maja 2018, 10:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.05.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: dolnośląski
Witam wszystkich, mam problem w swojej Maździe z tylnymi czujnikami parkowania. Od jakiegoś czasu nie wydają w ogóle żadnego dźwięku, jednakże włącznik czujników nie wysyła żadnych dodatkowych sygnałów ani nie miga przy włączaniu. Moje podejrzenie padło na głośnik. Pytanie gdzie mogę go znaleźć? Czujniki są fabryczne.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano Cz, 3 maja 2018, 15:01 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 22 maja 2018, 19:44 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 08.10.2016
Posty: 46
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: dolnośląski
Mam dziwny problem:
Przy wysokich temperaturach, jak auto mocno nagrzeje się na parkingu, przy ruszaniu piszczą mi czujniki przednie (przy ruszaniu).
Przy wrzuceniu biegu wstecznego - cisza. Tylko sygnał potwierdzający załączenie się sytemu + pikanie przy znalezieniu przeszkody.

Coś się dzieje z jednym ze środkowych, ale co to może być?
Są czyste, a co najlepsze jak jest zimno (np. rano jak jadę do pracy) to wszystko jest OK.

Miał ktoś podobny przypadek?
Jakieś rady?

_________________
Pozdrawiam,
Kowal


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 22 maja 2018, 20:48 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 64
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
O to to to...
Mam to samo, tylko u mnie z kolei prawy skrajny piszczy. Czasami potrafi tak prze kilka kilometrów piszczeć :|
Niestety, nie wiem co jest przyczyną, i tutaj koledzy moja prośba:

W tamtym roku po przygodzie z sarną, miałem m. in. wymienione czujniki parkowania (przód+tył). Wszelkie naprawy dokonane w ASO.
Teraz gdy ten problem się pojawił, postanowiłem podjechać do ASO i zgłosić problem - jak na złość wszystko działało ok.
Pan z serwisu powiedział, że nic z tym nie zrobią na chwilę obecną, no bo usterki nie ma (na dobrą sprawę miał rację). A nawet jeśli, to i tak w grę wchodzi wymiana wszystkich czujników.
W związku z tym, że od naprawy nie minął rok, to mogę domagać się od ASO naprawy (wymiany) czujników w ramach jakiejś gwarancji/rękojmi/reklamacji?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 9 cze 2018, 11:56 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.06.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Cześć wszystkim,

Jestem tu nowym użytkownikiem, chociaż forum przeglądałem wielokrotnie i zawsze znajdowałem odpowiedź na moje pytanie, jednak tym razem mi się nie udało.
Być może moje pytanie będzie głupie, ale zadałem je kilku osobom i nikt nie był w stanie udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi.
Mianowicie w aucie bo kolizji został tylko jeden czujnik (reszta się rozpłynęła nie wiem gdzie) z oznaczeniem GS1D-67UC1A 16W. Czy wszystkie 4 czujniki powinny być takie same? Czy jest różnica który jest który?
Ponadto, jeżeli ktos potrafi mi zlokalizować takie czujniki z wiązką, to byłbym ultra wdzięczny.

Pozdrawiam :-)


Ostatnio edytowano So, 9 cze 2018, 11:56 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 28 cze 2018, 15:59 
Świeżak
Offline
Od: 08.02.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
Witam może ktoś miał takie coś.
Otóż po długim postoju na słońcu w bardzo słoneczny dzień po ruszeniu autem i podczas wolnej jazdy sensor parkowania wykrywa przeszkodę i piszczy mimo że jej nie ma.
Gdzie i jak szukać usterki?


Ostatnio edytowano Cz, 28 cze 2018, 15:59 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 30 cze 2018, 14:19 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 64
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Widać grono się powiększa ;)
Prawdopodobnie czujnik jest uszkodzony. U siebie odłączyłem piszczący czujnik i jak na razie mam spokój.
(Czekam aż ASO Mazda sprowadzi nowe cholerstwo co mi zainstalowało i wymienią)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 lip 2018, 22:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.07.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Witam Wszystkich

Czujniki parkowania przód z akcesoriów dealerskich Mazdy: 10ca0212a 997883, nie działają 2 z 4. Po zamontowaniu dwóch nowych z ASO, ale z innym numerem tj. 10ca0212a 801741 system daje przerywane pipczenie jakby sygnalizował przeszkodę, ale w okolicy niczego nie ma. Zbliżenie ręki powoduje ciągły sygnał (to akurat prawidłowo). Co to może być? Czy trzeba wymienić wszystkie 4 nawet te stare sprawne bo końcowy numer serii się różni? Oczywiście wkładając 2 stare popsute przerywanego pipczenia nie ma i działają tylko 2 czujniki do czasu wystąpienia usterki opisanej niżej.

Czujniki tył też ta sama wersja teoretycznie sprawne, ale tylko przez 30 sec po uruchomieniu silnika i wrzuceniu wstecznego. Po 30 sec pojawia się ciągły sygnał niezależnie czy przeszkoda jest czy nie i cały system przód i tył staje. Dopiero ponowne uruchomienie wzbudza cały system. Co to może być? Może centrala? Ma ktoś pomysł?

-- Dodano: 12 lipca 2018, o 22:16 --

Usterka przednich czujników dealerskiej wyeliminowania. Okazało się że niezbyt dobrze były zamontowane podczas sprawdzania i z tego powodu widziały przeszkodę której nie było. Po molawaniu i włożeniu w zderzak przód hula jak trzeba. Numer seryjny okazuje się że może być różny ważne żeby pierwszy wers oznaczenia był taki sam.
Co do czujników z tyłu problem pozostał. Pewnie jeden z nich jest albo za grubo pomalowany i wskazuje przeszkodę albo jest uszkodzony, przy czym uszkodzenia wzrokowo nie widać.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lip 2018, 21:31 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 64
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Kilka dni do tyłu ASO Mazda Białystok wymieniło mi uszkodzony czujnik. Jak na razie jest ok.

Wpadł mi teraz taki pomysł do głowy...
Może faktycznie jest taki powód, jak napisał ROBO2904 i trzeba "zeskrobać" kolor z czujnika?


Ostatnio edytowano Śr, 18 lip 2018, 21:31 przez maciekelga, łącznie edytowano 2 razy
Cytowanie zbyt długiego fragmentu wypowiedzi (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 19 lip 2018, 06:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.07.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Czy masz oryginalne czujniki Mazdy czy właśnie dokładne przez Dealera 10ca0212a? Mi na myśl przyszło "zeskrobanie" warstwy lakieru bo czujniki przez ok 20-30sec działają. Potem jednostajny pisk i już nie działa ani przód ani tył. Tez w moim przypadku pewnie skończy się ASO.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 lip 2018, 07:32 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 64
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Mam dokładane, dokładnie taki model: MAXTELL H-8WB 8 sensorów.
Zakładane w ASO, więc dlatego zgłosiłem się do nich z wymianą.
Na szczęście zrobili tak, że wymienili czujnik wraz z całym przewodem dochodzącym do centralki.

Jak na razie mam spokój, ale kilka dni upalnych już było :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 lip 2018, 08:52 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.07.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
To zupełnie inny model, ale jak patrzyłem zdecydowanie korzystniejszy cenowo.
Orientujesz się gdzie znajduje się centralka od czujników parkowania?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 lip 2018, 19:07 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 64
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: podlaski
Niestety nie :(


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.