Teraz jest Cz, 9 lip 2020, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: So, 15 wrz 2018, 12:16 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 05.08.2016
Posty: 1719
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Przełącznik ms hs can? Nie mam, jest automatyczny wybór

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 15 wrz 2018, 17:58 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 153
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
To tak podobnie jak nowy adapter ELS27. Szkoda tylko że chińskie klony nie działają dobrze, a oryg. to wydatek 300zł.
https://forscan.org/forum/viewtopic.php?t=1904
Na drugiej stronie opisu jest właśnie odnośnik do Viakena. Dziwne.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 15 wrz 2018, 19:24 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 05.08.2016
Posty: 1719
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Ja używam kabel od Viakena już od dobrych 6 lat, wcześniej używałem w Mondeo Mk3, w międzyczasie służył do kalibracji skrzyni CVT w żony Punto 2, teraz używam w mojej M6, jestem z niego mega zadowolony. Ma automatyczny przełącznik CANa.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 22 wrz 2018, 20:44 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 02.09.2018
Posty: 52
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: lubelski
Ids'em w po lifcie bez keyless'a da się wyłączyć sygnał niezapięcia pasów zarówno kierowcy jak i pasażera

1.JPG


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Mazda 6 GH kombi '11r 2.2 163KM + remap 200KM + Teyes CC2 4/64GB - 8 core


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 22 wrz 2018, 23:25 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 05.08.2016
Posty: 1719
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
W polifcie można to zrobić za pomocą Forscana jak podawałem kilka postów wyżej. Dziś przy okazji mini spota testowaliśmy z kolegą Kamratek moim kablem w jego przedlifcie i ta funkcja jest niedostępna.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 wrz 2018, 11:55 
Adept
Offline
Od: 08.05.2018
Posty: 133
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Mi udało się Forscanem w przedlifcie wyłączyć sygnał niezapiętych pasów

@edit i to właśnie maciekelga w tym temacie nakierował mnie jak to zrobić <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 23 wrz 2018, 12:55 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 05.08.2016
Posty: 1719
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Super, cieszę się.
Czyli chyba zależy to od konfiguracji auta...

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 wrz 2018, 14:20 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 751
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Raon podziel się wiedzą jak to zrobiłeś. Wczoraj z Maćkiem próbowaliśmy u mnie w przedlifcie to zrobić i nie mam modułu IC...

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 wrz 2018, 17:18 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 28.03.2015
Posty: 503
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: lubelski
da sie Mazda ids


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 wrz 2018, 15:27 
Adept
Offline
Od: 08.05.2018
Posty: 133
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
@Kamratek. No kurde, robiłem tak jak Maciek mi pokazał i w tejże dacie to zrobiłem, znalazłem jednego screena z telefonu, natomiast poruszyłem już jakiś czas temu w innym temacie że forstan przestał mi czytać właśnie 2 moduły w tym ten IC, ale to już było zrobione i nadpisane i cieszę się od tego czasu ciszą. czekam na inna wersję forscana i postaram się jeszcze raz zobaczyć, bo zdziwił mnie ten fakt że czytało te moduły i teraz nie czyta ;p

tutaj dowód, że mi czytało podczas zmieniania
Obrazek

nie wiem czy widać fotę, jestem teraz w pracy i nie mam jak ogarnąć jakiegoś sensownego uploadu na foty a na imageshack mi sie trail skończył właśnie ;] poprawie to wieczorem.

Tutaj dokładnie dałem screen problemu, 2 mody przestało mi czytać, pytałem się o co może chodzić
POST #412
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=36&t=270&start=390


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 paź 2018, 19:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.08.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
23 września 2018, o 11:55 Raon1989 napisał(a):
Mi udało się Forscanem w przedlifcie wyłączyć sygnał niezapiętych pasów

@edit i to właśnie maciekelga w tym temacie nakierował mnie jak to zrobić <spoko>


Kolego podziel się wiedzą jak to zrobić. Posiadam Viakena i przedlifta.

Co do nieczytania modułu, to może wcześniej miałeś starszą wersję forscana? Ze screena ciężko mi odczytać na której wersji programu ci odczytuje ten moduł...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 1 maja 2019, 16:54 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.04.2019
Posty: 1
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
U mnie ten sam problem z sygnalem zapietych pasow, sprawdzilem przewod w klamrze, rzeczywiscie przerwany, dzisiaj bede dorabiac przedłużkę jak kolega wyżej.

-- Dodano: 1 maja 2019, o 16:54 --

stamber:
Dziwna sprawa, zrobilem dokladnie jak ty laczac przerwany przewod, ale problem pozostal, sprawdzilem pozostale 2 klamry tylnej kanapy i tam te dwa kable sa polaczone z przewodem czujnika a nie zlaczone ze soba. Takze nie wiem jak Ci to dziala skoro nie ma kabel laczenia z przewodem czujnika.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 3 gru 2019, 08:58 
Wtajemniczony
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 226
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
A czy można fizycznie wypiąć kabelek z maty fotela przedniego żeby przestało piszczeć?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 3 gru 2019, 18:10 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 433
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
arkada81 przewody powinny być przylutowane do płytki w klamrach, gdy zapinasz pas taki plastik zjeżdża w dół zamykając obwód


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 20 maja 2020, 13:51 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.07.2018
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Prześledziłem wątek ale nie widzę skutecznego sposobu na wyłączenie alarmu niezapiętych pasów w M6 GH afterlift.
Mam ten sam problem, że nie widać w Forscanie modułu IC. Dostępne jest tylko to co widać:

https://ibb.co/XyWMqGL


korzystam z VGATE ELM327 v1.5 Bluetooth i Forscan z rozszerzoną licencją.

Komuś udało się to zrobić w tej wersji mazdy?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 20 maja 2020, 14:10 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 05.08.2016
Posty: 1719
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
A nie ma tego w sekcji BCM? W polifcie może nie być po prostu modułu IC - dość dużo sygnałów poprzesuwali właśnie do BCMa.
Najwcześniej w przyszłym tygodniu mogę u siebie zobaczyć.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 20 maja 2020, 15:36 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.07.2018
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: podkarpacki
W BCM widzę tylko 3 parametry, reszte też przeglądałem kilka razy i nic na temat pasów...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 20 maja 2020, 16:02 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 05.08.2016
Posty: 1719
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Mogę sprawdzić u siebie ale najwcześniej w poniedziałek.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 cze 2020, 20:03 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.07.2018
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Widzę, że nikt się nie zgłasza z rozwiązaniem na Forscana, może jakiś inny soft umożliwia wyłączenie tego sygnału w moim polifcie 2010 GH?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 cze 2020, 22:21 
Wtajemniczony
Offline
Od: 21.08.2018
Posty: 226
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
3 grudnia 2019, o 19:10 Burman napisał(a):
arkada81 przewody powinny być przylutowane do płytki w klamrach, gdy zapinasz pas taki plastik zjeżdża w dół zamykając obwód
i tam właśnie pogrzebałem, po zamknięciu obwodu na stałe wreszcie mam spokój. :wink:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 cze 2020, 14:12 
Wstydliwy
Offline
Od: 09.07.2018
Posty: 9
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Kolega maciekelga sprawdził u siebie i moduł IC jest dostępny w afterlicie, Forscan.

Mój adapter OBD nie obsługuje MS-CAN więc nie widziałem tej opcji.
Muszę kupić np coś takiego:

STN2120

https://allegro.pl/oferta/stn2120-elm327-v4-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-7551607522

dziękuję za pomoc


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.