Teraz jest Cz, 13 gru 2018, 02:39

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Cz, 2 sie 2018, 02:54 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1031
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Napisz do Viakena, zapytaj, kiedyś już też tak było...
Ja mam od nich kilka kabli do różnych aut, nigdy się nie zawiodłem, jak kabel to tylko Viaken :cool:

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 2 sie 2018, 18:02 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.03.2018
Posty: 11
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
To co na początku kosztowało 140 PLN, jeszcze wczoraj ~160, dzisiaj wystawiają za 500 cebulionów https://allegro.pl/interfejs-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-pl-i7212705750.html
Nie wiem co się dzieje, ale ktoś tu jest chciwym skur!@#$%^&*synem.
Viakeny i VSCANy na BT też poznikały.

Czy jest ktoś z Wawy, kto może pożyczyć mi takie urządzenie? Potrzebuję przeprowadzić adaptację (wyczyszczonej) przepustnicy i odczytać wartości AFR oraz z sond lambda, bo mi telepie silnikiem na biegu jałowym i obroty falują.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 2 sie 2018, 18:08 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1346
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Często jest tak, że sprzedawca, żeby nie kończyć aukcji zmienia cenę na zaporową i wtedy nikt nie kupuje, może czekają na dostawę jak dojadą nowe to cena wróci do normy ~150 zł

Tak jak pisał Maciek, najlepiej napisz bezpośrednio na Viakena, kontakt jest na ich stronie www.

Ja mam kabel, ale niestety jestem ze Śląska ;)

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 3 sie 2018, 12:22 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
2 sierpnia 2018, o 19:02 Lobo napisał(a):
Potrzebuję przeprowadzić adaptację (wyczyszczonej) przepustnicy


Witam, kilka razy czyściłem przepustnicę i nigdy nie przeprowadzałem adaptacji. Może zresetuj koma odpinając na dłuższą chwilę akumulator.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 3 sie 2018, 17:49 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1346
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Jakby ktoś szukał ELM na BT to polecam iCar3 BT 3.0 firmy VGate, kupowałem u sprzedawcy elektrosektor_pl. Działa bez problemu.
Wersja na BT działa z Androidem.
Wersja z WiFi działa z iOSem.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka
#xiaomilepsze

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 7 sie 2018, 10:55 
Amator
Offline
Od: 20.09.2016
Posty: 61
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Mam iCar3 BT vGate'a i mi również działa bez problemu, ale już wcześniej w tym wątku ktoś pisał, że kupił taki sam i mu nie działał. Także trzeba mieć to na uwadze przy ewentualnym zakupie. Jak zadziała, to jest ok :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 7 sie 2018, 17:30 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.03.2018
Posty: 11
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Od tego samego sprzedawcy i ten sam model - to powinno zapewnić powtarzalność wyniku.
Przynajmniej taką mam nadzieję, bo właśnie zamówiłem...
Z kompem na windzie 10 i FORscanem, mam nadzieję też bangla?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 7 sie 2018, 18:43 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1346
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Czy będzie działać z kompem to nie wiem, kupiłem Vgate na BT bo to uniwersalny ELM i łączy się z moim telefonem. Do kompa mam Viakena na USB.

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 9 sie 2018, 21:24 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.03.2018
Posty: 11
Rok produkcji: 2007
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Połączenie przez Vgate i FORScan pokazuje mi tylko te procedury serwisowe, które są widoczne na załączonym obrazku.
Nie ma wśród nich adaptacji przepustnicy.
Czy przy połączeniu przez Viaken widocznych jest więcej procedur serwisowych?

Jeśli tak, to będzie trzeba zwrócić Vgate i czekać na Viaken...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 01:37 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 15.07.2017
Posty: 407
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
dejwid - czy nie ma problemów ze zrywaniem połączenia z tym interfejsem przy długim używaniu (np 30 minut zbierania danych podczas jazdy)? Mam iCar 2 WiFi i jest masakra... Rozważam zakup interfejsu na BT. iCar 3 nie ma włącznika / wyłącznika - nie jest to uciążliwe? Włącza się sam po zapłonie? Wyłącza się po jakimś czasie nieużywania i trzeba go wtedy włożyć i wyjąć?

_________________
Mazda CX-5 2.2 AT SkyActiv-D AWD, SkyPassion, 2014r


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 06:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1346
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
W tak długim okresie go nie testowałem, zbierałem maksymalnie minutę, dwie i nie zrywał.
Nie wyciągam go z gniazda, włącza się sam po zapłonie, wyłącza 30 sekund po zgaszeniu auta.

Wysłane z mojego XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka
#xiaomilepsze

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 26 sie 2018, 17:56 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.08.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: pomorski
Witam.

Próbuję skalibrować czujnik układu kierowniczego w module EPS (problem ściągania w prawo) przy wykorzystaniu Forscan'a i interfejsu iCar2 Vgate przez Bluetooth. Po zestawieniu połączenia wszystko działa prawidłowo, ale Forscan nie wykrywa modułu EPS.
Stąd pytanie, czy wynika to z ograniczenia interfejsu iCar2 Vgate, a jeśli tak, to jaki interfejs polecacie ?.

Pozdrawiam...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 27 sie 2018, 21:03 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4620
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
...chyba tylko na kablu i Windows...

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 27 sie 2018, 21:08 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 15.07.2017
Posty: 407
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Nie masz pewnie przełącznika HS/MS CAN i nie obsłużysz pewnych modułów...

_________________
Mazda CX-5 2.2 AT SkyActiv-D AWD, SkyPassion, 2014r


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 27 sie 2018, 21:45 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3210
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Mam elma bluetooth + forscan na windows i EPS wykrywa, reset i kalibrację mogę wykonać.

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 27 sie 2018, 21:46 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1346
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
TOMASZ jaki masz ELM (marka, model)?

Wysłane z mojego XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka
#xiaomilepsze

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 sie 2018, 07:28 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4620
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Właśnie chodzi chyba o przełącznika HS/MS CAN lub ogólnie obsługę HS/MS CAN.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 sie 2018, 14:21 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3210
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
dejwid napisał(a):
TOMASZ jaki masz ELM


Taki:

Obrazek

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 sie 2018, 14:32 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4620
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
O cholera :o
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7102227781

serio? :)



Śmieje się, bo ja mam starego klamota za 9zl i też działa :)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 28 sie 2018, 15:35 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1346
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Szok! Muszę sprawdzić w moim icar3 bogate czy też po BT da radę zrobić tą kalibrację EPS.

Wysłane z mojego XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka
#xiaomilepsze

_________________

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 31 sie 2018, 16:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.08.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Podepnę się do tematu. Oczywiście wiem, że jest to dział od poliftów. Jestem na forum nowy, to przede wszystkim witam wszystkich serdecznie.

Od razu do rzeczy. Posiadam Mazdę z 2003 roku z silnikiem 2.0 MZR-CD. Czytam, że elm miał problemy z połączeniem się ze względu na ms can, ale to był elm w wersjach wcześniejszych. Były jakieś przeróbki potrzebne. Mam zamiar zakupić ELM 327 MINI Bluetooth ELM327 BT 2.2 na allegro za 5 złotych (15 zł z wysyłką). Czy już poprawili ten interfejs w wersji 2.2 i się da coś wykonać na nim przy moim aucie rok 2003 2.0 MZR-CD? Nie ukrywam, że interesowało by mnie coś więcej niż sam odczyt parametrów i kasowanie błędów, np. jakieś testy, kasowania, kalibracje wtrysków czy adaptacje przepustnicy... i np. żeby połączył się nie tylko z modułem ecu ale innymi modułami (tak wiem tu pewnie tylko profesjonalne warsztatowe interfejsy). Zakup na aliexpress również rozważam, gdyż jestem z tym "za pan brat". W tutorialu z przeróbki elma na forum forscan wymieniają inne interfejsy na czipie STN11XX i znalazłem je na chińskim portalu. Zatem mogę jeszcze kupić:
- jakiś Vgate iCar3 elm327 Bluetooth z wyborem różnych wersji kolorystycznych z Chin (chyba to ten sam co nasi na allegro sprzedają)
- jakiś ELS27 FORScan, ale tylko wersja usb widzę i ma ftdi czip (z Chin)
- OBDLink SX jakiejs firmy Konnwei z Chin, jest też tam o nazwie OBDLink MX ale bardzo drogi

Zatem proszę o porady czy ten na allegro ELM 327 MINI Bluetooth ELM327 BT 2.2 za śmieszne pieniądze zda się na coś.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 4 wrz 2018, 11:57 
Adept
Offline
Od: 08.05.2018
Posty: 105
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Ja mam pytanie co spaprałem, że wcześniej forscan czytał mi te moduły a teraz nie czyta ;x;x

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 7 wrz 2018, 04:36 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 113
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Witaj
chyba utraciłeś prawa do wersji rozszerzonej. Aby ponownie je uzyskać musisz mieć konto na forum i tam znajdziesz generator klucza.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 19:01 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Panowie problem. Po ściągnięciu forscana i wersji rozszerzonej, chciałem włączyć dźwięk podczas zamykania auta. I zonk - problem z magistrala can, że interfejs słaby. A interfejs od Viakena...

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 20:03 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 15.07.2017
Posty: 407
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
paku88 - czy Twój interfejs ma przełącznik MS/HS CAN?

_________________
Mazda CX-5 2.2 AT SkyActiv-D AWD, SkyPassion, 2014r


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 20:24 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Nie, nie ma.
Mam coś takiego:

https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-f ... -2014.html

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 20:59 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
Do tego nie jest potrzebny przełącznik. Znajduje jakieś moduły? Do tego o czym piszesz potrzebny jest dostęp do modułu RKE.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 21:02 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Moduł znajduje, ustawiam najpierw opcja "pisz" a później ta druga. Daje akceptuj i w 50% przerywa i wali komunikatem.

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 21:08 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
Spróbuj z odpalonym silnikiem. Mi pokazuje za małe napięcie bez odpalonego silnika.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 wrz 2018, 21:11 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Bez zmian, tak sam komunikat

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.