Teraz jest Śr, 17 paź 2018, 09:15

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 08:59 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 23.10.2012
Posty: 1915
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Dokładnie, ale raz na pół roku zmienić to nie aż taki duży koszt. Ja jak już ogarnę wszystkie sprawy, to na pewno spróbuje jeszcze z mocniejszymi sprężynkami

_________________
xX KOVAL Xx
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 18:26 
Świeżak
Offline
Od: 03.12.2013
Posty: 16
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Też jestem bardzo zainteresowany tym tematem. Wyczytałem na innych forach, że ludzie zmieniają siłowniki na krótsze ( po prostu dobierają od innych modeli aut) i dopiero wtedy dają sprężyny. Tak aby w stanie zamkniętej klapy nie były za bardzo zaciśnięte. Ja jeszcze nic nie próbowałem na swoje Madzi, ale może kogoś to natchnie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 20 cze 2016, 20:16 
Nowicjusz
Offline
Od: 24.05.2016
Posty: 45
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Minęło półtorej roku od ostatniego wpisu, może ktoś chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami w tym temacie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 00:32 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Panowie,
Proszę o napisanie mi jak działa to elektryczne domykanie klapy? Czy to działa w wersji kombi którą posiadam? I w wersji sport dodatkowo? Jak sprawdzić czy prawidłowo wszystko działa?

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 09:44 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.02.2016
Posty: 258
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Nie wiem, czy to było w kombi, na pewno w moim poprzednim hatchback'u GH 90th Anniversary (coś pomiędzy Exclusive Plus a Sportem) polegało to na tym, że po delikatnym opuszczeniu klapy (oczywiście w aucie a nie gdzie indziej :wink: ) na tyle słabym, że nie następowało zatrzaśniecie zamka od impetu trzaśnięcia, była ona wtedy dociągana do pozycji zamkniętej przez siłownik elektryczny. Przy czym domykanie odbywało się na klapie prawie zamkniętej, na 2-3 ostatnich centymetrach, gdzie normalnie mamy do pokonania opór mechanizmu zamka.
Sprawdzić możesz delikatnie opuszczając klapę, aż się oprze o zamek, a potem spróbuj ja lekko nacisnąć. Przy normalnych mechanizmach ryglujących, jak zamek załapie, to musisz albo bardzo mocno docisnąć, albo (co czasami jest łatwiejsze) odblokować zamek i jeszcze raz pier... drzwiami żeby się porządnie zatrzasnęły. W GH w takiej sytuacji powinieneś usłyszeć dźwięk silniczka elektrycznego i zatrzaśnięcie zamka, a klapa powinna sama dojechać te ostatnie dwa centymetry.

_________________
Shutter vel Szymon SQ5OVK


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 09:48 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1124
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Dokładnie tak jak kolega napisał. Ja mam hatchbacka nie wiem jak jest w kombi.

Nakrykloł żech ze mobilnioka

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 11:08 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.06.2013
Posty: 1107
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
Tak jest, nazywa sie do dociaganie. System identyczny jak np. w wiekszosci BMW czy Mercow w wyzszych wersjach. Tyle ze tam jest to zastosowane w drzwiach

_________________
- Mazda 6 '08 2.0 MZR-CD
- FSO Warszawa 223 '64


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 lip 2016, 18:53 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1357
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Elektryczne domykanie tylnej klapy bagażnika jest tylko w wersji hatchback.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 17 sie 2016, 18:55 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.04.2014
Posty: 617
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Panowie jakieś postępy ktoś dopasował odpowiednie sprężyny i ciekaw jestem czy u mnie coś takiego zda egzamin. Bo jeszcze spojler jest na klapie.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 11 paź 2016, 19:48 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 04.01.2016
Posty: 50
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: zachodniopomorski
Temat sprężyn przerabiałem w Bravo. Najważniejsze żeby dobrze dobrac siłę sprężyny żeby w początkowej fazie otwierania klapy na tyle wysoko popchała że siłowniki dociągną do końca . Jak ma to miejsce przy ręcznym otwieraniu. W pewnym momencie klapa idzie sama w górę . Jak jest już stary ( czytaj mniej sprawny siłownik ) to sprężyna podrzuci ale siłownik już nie pociągnie do pełnego otwarcia. Jeśli chodzi o żywotnośc sprężyn to można między bajki włożyc że co chwile padają. Moje do momentu sprzedaży samochodu działały bez zarzutu , czyli ok 3 lata. Problemem natomiast może byc to że klapa jednak lekko odstawała po zamontowaniu sprężyn. Brawo miało tendencje do obcierania klapą zderzak więc odchylenie było na plus , ale w maździe to nie wiem . Problemem może byc jeszcze elektryczne domykanie klapy . Czy silniczek nie będzie za mocno obciążony .

Z tego co pamiętam to do Bravo zamawialiśmy z tego sklepu

http://www.impex.brandpoint.pl/info/ofe ... iso-10243/


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 1 sty 2018, 21:29 
Nowicjusz
Offline
Od: 09.09.2014
Posty: 46
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Takie cos znalazlem na Alixpress
https://de.aliexpress.com/item/Smart-Electric-Tail-Gate-Lift-Easily-for-You-To-Control-Trunk-for-Mazda-3/32764423767.html?spm=2114.search0104.3.50.x4dqhP&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_4_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10547_51102_10343_10340_10548_10341_10084_10083_10304_10307_10302_10059_10314_10534_5790011_100031_10604_10103_10142%2Csearchweb201603_6%2CppcSwitch_7&algo_expid=0f34f97b-4f66-4b82-b576-a121e58fc0fd-8&algo_pvid=0f34f97b-4f66-4b82-b576-a121e58fc0fd&transAbTest=ae803_4&rmStoreLevelAB=5
ciekawe czy Pan Chinczyk cos takiego do Mazdy 6 GH wymysli, mysle ze tak :wink:


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 2 sty 2018, 09:22 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 931
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Pamiętaj że siłownik i sterownie to nie wszystko, przede wszystkim potrzebujesz zamek z dociąganiem.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 sty 2018, 11:20 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 193
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Super sprawa zwłaszcza do kombi ale cena raczej nie do zaakceptowania dla mnie przynajmniej na dzień dzisiejszy


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 2 sty 2018, 19:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Online
Od: 01.12.2016
Posty: 1264
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
maciekelga czyli w HB by się dało?

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 2 sty 2018, 20:17 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 931
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Tak, do hb jest dostepny fabryczny z dociaganiem. Sam nawet robiłem rozeznanie przeróbki do kombi ale z braku czasu odpuścilem...

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 sty 2018, 19:06 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.03.2017
Posty: 3
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: podlaski
Panowie szukam czegoś podobnego do http://allegro.pl/automatyczne-otwieran ... 26133.html ale do naszych mazd hg hatchback. Ktoś może przerabiał temat ? Dzwoniłem pytałem się o nasze Mazdy ale nie mają dobranego kompletu. Chodzi o pierwszego klienta który zajedzie autem i u którego sprawdza i dobiorą odpowiedni komplet do następnych już wysyłka. Sam niestety mam 480 km. Jakby ktoś gdzieś kiedyś coś takiego wstawił niech podeślę info. A i pytałem się czy z domykaniem nie będzie problemu to powiedzieli że nie, montowali do jakiegoś audi z domykaniem i wszystko ok. Jakby ktoś namierzył gdzieś indziej ale dedykowane do naszych mazd to także poproszę info. Dzięki . :)


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 07:58 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 931
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Proszę Cie jakie przegięcie...Kiedyś zamawiałem te sprężyny do Forda prosto od producenta, ...zapłaciłem za komplet chyba 25zł. Postaram się poszukać kontaktu.

Mam, szukaj pod hasłem "jartech sprężyny"
Dobierz sobie sprężynę i tyle.

Z domykaniem hmmm...problemu nie będzie ale będziesz musiał użyć sporo więcej siły, w Mondeo na początku moja żona miała problem zamknąć klapę.

Maciek

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 09:46 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 193
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Faktycznie to trochę lipnie wyglądało na filmiku. Mi osobiście chodziłoby o coś poważniejszego tzn nie siłowniki na sprężynach tylko coś zupełnie automatycznego, gdzie klapa otwiera/zamyka się stopniowo a nie jak z katapulty!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 10:35 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 590
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Ktos juz tu przerabial temat sprezyn ale chyba w sedanie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 11:38 
Amator
Offline
Od: 30.11.2017
Posty: 79
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
A czy jest możliwość jakiejś przeróbki aby w kombii była taka elektryczna klapa?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 12:52 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 931
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Przeczytaj temat od początku.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 14:39 
Amator
Offline
Od: 30.11.2017
Posty: 79
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
maciekelga temat przeczytałem, ale źle zadałem pytanie, chodzi mi o otwieranie klapy z pilota, osobiście nie mam w kombii takiej opcji i zastanawiam się czy można to "dorobić".


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 18:13 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 931
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Chodzi Ci o trzeci przycisk na pilocie za pomocą którego można otworzyć samą klapę (otworzyć sam zamek) bez otwierania reszty auta? Wydaje mi się, że są piloty z 3 przyciskami, nie wiem czy da się to zaprogramować.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2018, 18:48 
Amator
Offline
Od: 30.11.2017
Posty: 79
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Dokładnie o to mi chodzi, nie sądzę, że kupno pilota z trzecim przyciskiem po prostu rozwiąże sprawę :P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 14:53 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 16.08.2014
Posty: 28
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: dolnośląski
Witam, przeglądając YouTube natknąłem się na coś takiego (link niżej) i stwierdziłem dlaczego by nie zrobić tego u siebie. Mam wersję Kombi i wydaję mi się że tą operację będzie dało się przeprowadzić bez problemu, kwestia dobrania odpowiednich sprężyn oraz tego czy da się rozebrać sam siłownik bo widzę że HB lub Sedanie wam się udało ale czy w kombi będzie też można ? Co do siłowników to wiem że niektóre są z wykręcaną główką a niektóre zalepione na stałe, logiczne jest to że jeżeli będą zalepione to bajeru zamontować nie będzie się dało niestety. Fajnie było by gdyby ktoś z was sprawdził czy da się wykręcić główkę bo ja obecnie Madzi pod domem nie posiadam i szybko nie wróci :(


_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano Cz, 1 mar 2018, 07:53 przez dejwid, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 15:46 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4285
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
To już było powielane, sprężyny działają w różnym dość stopniu. Zakładali i później zdejmowali.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 20:05 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 16.08.2014
Posty: 28
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: dolnośląski
Nie chce mi się wierzyć że nie da się znaleźć sprężyn które będą działały tak jak powinny w naszym przypadku :)

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 20:19 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 931
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Podałem wyżej producenta sprężyn, droga wolna

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 10 cze 2018, 21:35 
Wstydliwy
Offline
Od: 10.06.2018
Posty: 2
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: opolski
Wt, 23 sty 2018, 18:13 maciekelga napisał(a):
Chodzi Ci o trzeci przycisk na pilocie za pomocą którego można otworzyć samą klapę (otworzyć sam zamek) bez otwierania reszty auta? Wydaje mi się, że są piloty z 3 przyciskami, nie wiem czy da się to zaprogramować.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio spotkałem się z programowaniem przycisku unlock na 3 sekundy. Po tym czasie otwierała się tylko klapa bagażnika, ale nie wiem czy da się to w Mazdzie. Sam przyznam, że rozwiązanie siłownika wraz ze sprężyną mnie zaintrygowało. Najlepsze rozwiązanie było by w przypadku tak jak ukazał kolega Grzesiek z przykładem otwierania w Audi ale tam właśnie jest ten magiczny, 3 przycisk. Nie wiadomo ile znowu było by zabawy w programowanie nowego pilota.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 cze 2018, 17:22 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2016
Posty: 199
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
Mi się nudziło i ogarnąłem we wnętrzu przycisk otwierania bagażnika ;) Już od dawna planowałem bo dziwnie tak nie mieć możliwości otwarcia bagażnika ze środka :)
Obrazek
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.