Teraz jest Śr, 19 wrz 2018, 04:43

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 24 cze 2018, 21:59 
Świeżak
Offline
Od: 07.12.2015
Posty: 26
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Witam.
No i o to chodzi. Wreszcie kto ma życzenie może w ekspresowym tempie zaopatrzyć się w porządnie wykonany moduł i bez niespodzianek typu "czasowo niedostępne z przyczyn niezaleznych" :)
Pozdrawiam wszystkich.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 7 lip 2018, 15:19 
Wstydliwy
Offline
Od: 27.04.2017
Posty: 2
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Czy ma ktoś może fotki z tego tutoriala co jest na pierwszej stronie i moglby tu wrzucic ponownie? Zdjęcia sie nie wyświetlają by były na darmowym hoście i pewnie z racji upływającego czasu zostały już usunięte. Z góry dzieki.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 7 lip 2018, 21:25 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1355
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Proszę, poprawione adresy do zdjęć.


Fotorelacja z instalacji modułu składanych lusterek.

Najtrudniejszym krokiem jest chyba zdjęcie tapicerki drzwi, aby nie uszkodzić spinek. Dla pewności lepiej kupić sobie kilka zapasowych spinek (ja urwałem 4).
Kilka fotorelacji z tego etapu już było, więc nie będę powielał. Instrukcja w FAQ: viewtopic.php?p=14646#p14646

Po zdjęciu tapicerki musimy dobrać się do tej wiązki, tu mamy wszystkie potrzebne przewody.

Obrazek

Interesują nas te przewody:
różowy z czarnym paskiem - pojawia się na nim +12V, gdy przełącznik lusterek jest w pozycji OTWARTYCH LUSTEREK - WYCIŚNIĘTY
różowy - pojawia się na nim masa, gdy przełącznik lusterek jest w pozycji OTWARTYCH LUSTEREK - WYCIŚNIĘTY
gruby czerwony z białym paskiem - stałe +12V (z bezpiecznika szyb)
kilka czarnych kabli spiętych razem - masa
czerwony z niebieskim paskiem - sygnał zamknięcia centralnego zamka

Kolory brałem z instrukcji do GH w wersji przedliftowej, ale w mojej wersji poliftowej się również zgadzają, jednak przed podłączeniem się do przewodów lepiej upewnić się, że mamy te prawidłowe, bo może być niespodzianka !!!

Obrazek

Najbardziej ręka drży przy tym etapie ;)
Musimy przeciąć przewody różowy i różowy z czarnym paskiem.

Obrazek

Na zdjęciu widać rozdzielenie się przewodu różowo-czarnego na lewe lusterko (przewód idący do góry) i prawe lusterko (przewód idący do drugich drzwi). Podłączamy się oczywiście przed tym rozwidleniem, bo chcemy sterować oboma lusterkami ;)
Sterowanie (zasilanie) lusterek idzie od strony przełącznika w panelu drzwi kierowcy.
Łączymy się zgodnie ze schematem. Nasze dokładane przewody zaznaczone są na niebiesko, a cięcie w miejscach oznaczonych czerwonym X. Pokazana jest tu tylko ta trudniejsza część, czyli sterowania lusterek (zasilania i sterowania z centralnego zamka nie ma na schemacie).

Obrazek

Kolory poszczególnych kabli w module podam dla każdej osoby indywidualnie, bo może być różnica w kolorach i nie chcę wprowadzać zamieszania.
W czasie podłączania przewodów z modułu, wiązkę można odpiąć od modułu i operować samymi kablami, aby było wygodniej.

Następnie łączymy się do pozostałych przewodów. Usuwamy trochę izolacji i podłączamy przewód (bez rozcinania go).
Ja preferuję łączenie lutowane, aby było pewniejsze.
Można stosować te szybkozłączki.
Obrazek

Ale nie polecam ich do grubych przewodów (np: takiego jak ten czerwony do +12V), ponieważ mogą go nadciąć zmniejszając jego przekrój, a tym samym zmniejszyć możliwość przewodzenia prądu, co w konsekwencji może prowadzić do grzania się przewodu w tym miejscu, a w ekstremalnym przypadku nawet do pożaru.

Uwaga! Czerwony przewód jest pod napięciem z akumulatora (bezpiecznika), wyjęcie kluczyków nie wystarczy i należy uważać, aby nie zrobić zwarcia, bo będzie trzeba wymienić bezpiecznik.

Obrazek

Następnie sprawdzamy, czy wszystko działa tak jak należy, jeśli tak to otwieramy sobie piwo w nagrodę :)
<brawo>
i możemy brać się za składanie.
Izolujemy przewody.

Obrazek

Umieszczamy moduł tak aby nie latał po drzwiach i nie hałasował, ja umieściłem go tu i jest grzeczny.

Obrazek

Zakładamy z powrotem tapicerkę, pijemy piwo i cieszymy się nowym ficzerem naszej mazdy.

<disco>

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 lip 2018, 17:27 
Wstydliwy
Offline
Od: 27.04.2017
Posty: 2
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Ogromne dzięki za wrzutkę. A pomoże ktoś jak połączyć ten moduł z Ali. Próbuje rozkminić i nie do końca coś mi tu gra. W opisie jest że lusterka składają się przy zamykaniu i otwieraniu centralnego zamka, a ja bym chciał żeby otwierały się dopiero po przekręceniu kluczyka.

Obrazek Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 11 lip 2018, 20:21 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1355
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Według instrukcji chcesz aby działało w "smart mode"?
Zostaw zielony kabel niepodłączony.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 27 lip 2018, 06:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.07.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
1. TOMASZ
2. KOVAL
3. czacha83
4. Marrud
5. Strikerx
6. Michał
7. Marcin :-)
mam nadzieję że jeszcze są aktualne te moduły ? <boisie> :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pt, 27 lip 2018, 07:38 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1227
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Marcin5733 jakbyś przeczytał cały temat to wiedziałbyś, że nie będzie więcej modułów.
viewtopic.php?p=252051#p252051

Ale jest alternatywna opcja, moduł uniwersalny od naszych chińskich przyjaciół :)

_________________

Obrazek

Forumowe ramki pod tablice rejestracyjne - zapisy w linku


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 27 lip 2018, 09:55 
Świeżak
Offline
Od: 07.12.2015
Posty: 26
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: mazowiecki
marcin5733 - odezwij się do forumowicza "skrzynia" (wykonuje na zamówienie w bardzo krótkim czasie)- ja mam od niego moduł w mojej Maździe i działa bez problemów, cena również atrakcyjna, mało tego, możesz liczyć na wskażówki online w czasie montażu gdybyś napotkał na jakiś problem.
Mnie jak montowali to byliśmy na telefonie i wszystko odbyło się komfortowo.
Pozdrawiam.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 27 lip 2018, 10:03 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 14.11.2016
Posty: 188
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
27 lipca 2018, o 08:38 dejwid napisał(a):
Ale jest alternatywna opcja, moduł uniwersalny od naszych chińskich przyjaciół :)

Mam taki tylko leży i się kurzy. Nie wiesz dlaczego? :P


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 29 lip 2018, 20:27 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
Panowie moduły cały czas są wykonywane przeze mnie-dostępne od ręki koszt 100zł

zapraszam!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 29 lip 2018, 20:40 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 672
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
A masz gdzieś pokazane jak się twoje moduly sprawują? Jakiś filmik?

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 30 lip 2018, 06:16 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.05.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: małopolski
Nie mam filmików ,kilka osób z forum brało te moduły -popatrz wyżej co pisze kolega Andre ( on ma mój moduł ), lusterka składają się poprzez naciśnięcie 2x zamknij na kluczyku fabrycznym- otwarcie następuje po włączeniu stacyjki


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.