Teraz jest Pt, 17 sie 2018, 10:06

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 16 lut 2014, 22:54 
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6364
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Millerek ten plastik zdejmuje się tak (do tego jeszcze sposób demontażu czujnika):
Obrazek Obrazek

PS. w instrukcji serwisowej jest rozdział na temat kalibracji czujnika... interesujące <o0>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 05:00 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3914
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Kaczor napisał(a):
Millerek ten plastik zdejmuje się tak (do tego jeszcze sposób demontażu czujnika)... w instrukcji serwisowej jest rozdział na temat kalibracji czujnika... interesujące <o0>

Dzięki za foto, a chodzi ci o kalibracje czujnika wycieraczek w trybie AUTO? to tak znam, cos tam zapłon na OFF, i 5razy z OFF na AUTO i potwierdzenie 1raz ruch wycieraczek, tak ? ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 08:14 
Stały bywalec
Offline
Od: 07.02.2013
Posty: 678
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
Dawaj Kaczor opis kalibracji najlepiej w nowym temacie bo one przecie żyją własnym życiem. :)
A Ty Millerek wiesz i nie krzyczysz? Nieładnie. :)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

_________________
Mazda 323 BJ 2.0 CiDT
Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 11:43 
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6364
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Dzisiaj wieczorem spojrzę czy to ten sam sposób co opisujesz, ale pamiętam, że coś w ten deseń :D Założymy na to osobny wątek, może się komuś przyda.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 12:19 
Stały bywalec
Offline
Od: 07.02.2013
Posty: 678
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
To jak Kaczor wydzielisz to do nowego wątku to pozwolę sobie tutaj spytać. Dziwna ta kalibracja... bo niby co tym sposobem skalibrujemy?
Skoro to czujnik deszczu to kalibrując go powinniśmy mu podać wzorzec suchej szyby i mokrej, tak aby system wiedział kiedy ma reagować a tu...?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

_________________
Mazda 323 BJ 2.0 CiDT
Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 12:28 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3914
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Nie Czacha, tam nie ma czujnika wilgotności tylko zajętości światła przez wodę. Inaczej mówiąc to czujnik patrzy czy mu się dobrze widzi, jeśli mu kapnie wody lub pióro nie wyczyścić dobrze szyby w okolicy czujnika, to system wymusić powinien ruch wycieraczek do czasu AZ mu będzie dobrze widzieć, to tak jak nasze oko... cos mu wpadnie i powieka od razu się rusza, nawet tak długo AZ będzie czysto....:-D

ps.Wiem, ale krzyczecz nie wolno :P odpowiedni widzi, zagrzmi, i będzie cacy ;)
manetka na OFF, zapłon, 5razy z OFF na AUTO, potwierdzi ruchem wycieraczek 1raz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 12:47 
Stały bywalec
Offline
Od: 07.02.2013
Posty: 678
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
Millerek ale kto tu mówi o czujniku wilgotności?
Wiem, że tam jest pryzmat-czujnik światła, który mierzy załamania światła i system powinien znać dwa przypadki. Poerwszy, szyba czysta-brak załamań i drugi, szyba "brudna"-załamania. Chodzi o to aby określić kiedy szyba jest na tyle "brudna" aby system uruchomił wycieraczki.
Problemem Mazd nie jest samo działanie czujnika, bo u każdego działa ale jego czułość. Różnica pomiedzy min i max na pokrętle jest wręcz żadna i taką kalibracją jak opisujesz nie wierze, że uda się coś zmienić. :-(

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

_________________
Mazda 323 BJ 2.0 CiDT
Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 12:56 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3914
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Eh... no, przepraszam Cie Czecha... przez przypadek zwatpilem w Ciebie, sorki ;)
Ale, jak robiles te kalibracje to na której pozycji pokrętła to robiles ?? :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 14:25 
Stały bywalec
Offline
Od: 07.02.2013
Posty: 678
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
ZBANOWANY!
Spoko, spoko :)
Właśnie nie kalibrowałem, bo nie wiedziałem jak.
Poczekamy co Kaczor wymyśli.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

_________________
Mazda 323 BJ 2.0 CiDT
Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 19:49 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3914
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Yyyy... poprawka <slabo>

Zapłon na OFF, wycieraczki na AUTO, zapłon na ON, 5 razy z AUTO na OFF, zarejestrowana kalibracja ujawni się pojedynczym ruchem wycieraczek.
Dodatkowo pomocne, szyba sucha, w dzień, pokrętło na minimum.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 19:55 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3159
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Jeśli to sprawdzone i działa to do FAQ się nadaje.

Wysłane za pomocą telegrafu...

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 20:09 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3914
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
TOMASZ dla pewności sprawdzę jutro, robiłem to kilkukrotnie i działało, ale czy tak dokładnie to muszę sprawdzić bo piszę z pamięci <spoko>
aha, wycieraczki muszą być w dobrej kondycji, najlepiej nowe <disco>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 22:43 
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6364
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
A więc instrukcja mówi tak, czyli dokładnie potwierdza przypuszczenia Millerka :) Przy czym należy pamiętać, żeby dobrze umyć szybę w okolicach sensora przed wykonaniem kalibracji:

RAIN SENSOR REINITIALIZATION SETTING

Caution
  • If the initialization is performed again with water or dirt on the windshield, the rain sensor may not
    operate normally. Before performing the rain sensor initialization again, remove water and dirt
    from the windshield
Note

  • When the ignition switch is turned to the ON position after replacing the rain sensor with a new one, the
    windshield condition is verified and the initial setting is stored.
  • Perform the initial setting again in the following cases:
    — The windshield is replaced and the rain sensor is reused.
    — The auto wiper system operates incorrectly.
1. Remove water and dirt from the windshield surface.
2. Switch the ignition to off.
3. Turn the windshield wiper switch to the AUTO position.
4. Within 10 s after turning the ignition switch to the ON position, turn the windshield wiper switch from the AUTO
to the OFF position for 5 times and return it to the AUTO position.The windshield wiper will operate once at
low speed when the reinitialization setting is performed correctly.

Caution
  • If the operation is too fast, the windshield wiper switch position cannot be detected and the initial
    setting may not be performed. Operate the windshield wiper switch for one cycle
    (AUTO->OFF->AUTO) per 1 s.


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 23:48 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7117
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Millerek napisał(a):
TOMASZ dla pewności sprawdzę jutro, robiłem to kilkukrotnie i działało, ale czy tak dokładnie to muszę sprawdzić bo piszę z pamięci
aha, wycieraczki muszą być w dobrej kondycji, najlepiej nowe

Tak, ale w tym wypadku najważniejsza jest ta od pasażera bo ona wyciera powierzchnię nad czujnikiem.
Też miałem kiedyś z tym problem, kalibrowałem, ale to gówno dawało, wycieraczki żyły swoim życiem, wystarczyła wymiana tej po stronie pasażera (od kierowcy wymieniałem wcześniej i robiąc to byłem przekonany, że ona załatwia wszystko, ale się myliłem). :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 18 lut 2014, 07:48 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 3914
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
tombien napisał(a):
Tak, ale w tym wypadku najważniejsza jest ta od pasażera bo ona wyciera powierzchnię nad czujnikiem.

Oczywista prawda <spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 28 paź 2014, 17:04 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 22.10.2014
Posty: 9
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SL
Witam panowie
Działam według instrukcji ale nie potwierdza mi komputer tym machnieciem wycieraczek -co robię złe?
Ustawiam na auto
Wciskam przycisk startu do policji on wtedy co sekundę zmieniam z auto na off wajche wycieraczek no i na koniec komp powinien machnąć raz wycieraczkami a tak nie robi - co jest?

_________________
No risk, No fun


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 19 maja 2018, 12:14 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 08.03.2014
Posty: 83
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: lubelski
U mnie też nie działa


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 cze 2018, 17:12 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 12.06.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: śląski
Witam, nie dawno stałem się posiadaczem Mazdy 6 GH i dziś podczas pierwszej jazdy w deszczu zauważyłem że wycieraczki ustawione w pozycji AUTO w ogóle nie reagują, działają w każdym innym trybie tylko nie w AUTO, Pytanie moje polega na tym czy w jakiś prosty sposób idzie sprawdzić czy czujnik deszczu nie działa czy przyczyna jest jakaś inna ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.