Teraz jest Wt, 14 sie 2018, 09:26

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Cz, 13 lip 2017, 15:03 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.08.2014
Posty: 636
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: warmińsko-mazurski
Nic nie zakładam. Nie wchodzę też w rozważania "płacę - wymagam". Albo jak powinno być, kto powinien zrobić, etc... Jest jak jest i nic na to nie poradzimy. Odniosłem się tylko do meritum posta. I waszych ironicznych komentarzy :)

Kończmy ten ofttop, bo będę musiał sam się ostrzec :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 19 lip 2017, 19:24 
Świeżak
Offline
Od: 11.01.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
zagryziak napisał(a):
Huncwot, 1. zakładasz, że mazdami 6 jeżdżą sami informatycy.
2. Przecież to producent bądź TomTom winni wgrać takie oprogramowanie, które nie bedzie ruinować naszych osobistych ustawień.
3. Inne marki aut jakoś sobie z tym radzą.


Ad 1.: nie, ale spod Windy nie ma prostej drogi żeby zamontować obraz partycji ext3. Jak było wpsomniane, pod Łubuduntu czy innym Debianem to pikuś. Ponadto, zamontowanie w ten sposób pozwala na zmianę innych ciekawych rzeczy, bo np również wspomniane wyżej ustawienia są zapisywane na tej partycji w pliku konfiguracyjnym (ttgo.bif). Więc po prostu nie ma innej drogi. Zapewne istnieje jakiś plik który określa lokalizację poszczególnych elementów, ale nie trafiłem na niego póki co. Zapewne można by zmienić konfigurację tak, by plik ulubione czy ustawień wywalić z partycji ext3 a dać na 32 (czyli na kartę), ale nie znalazłem takowego. Podejrzewam że siedzi na karcie w katalogu home_images, w pliku FujiSD.jar albo branding.jar, które są spakowanymi skryptami javy pod androida, ale... ale mi się nie chce całymi dniami dłubać.

Ad 2.: Zgadza się. TomTom home powinien mieć opcję backupu/przywracania oraz edycji ustawień i ulubionych. Ale nie ma, więc podałem sposób jak to wyciągnąć. Przepraszam za komplikowanie sprawy.

Ad 3.: Nie do końca. Po pierwsze, ten sam system stosowany jest w niektórych Renault, i ma te same ułomności. Po drugie, "nowy" system nawigacji Mazdy (który mam okazję testować z okazji posiadania również 3 BM) jest opearty o iGo od Naviextras. Mapy są 2x dorższe (około 87euro za rok), ich aktualizacja wychodzi RAZ do roku, a punktów ulubionych, swoich speedkamer (w "naszym" TomTomie to kwestia ściągnięcia z np. poiplaza pliku ov2, bmp dla ikony i wsadzenia w katalog Europe) i innych takich po prostu NIE DA SIĘ. Nie bo i już. Znam iGo, używam od lat, i na telefonie lata bez problemów, jest jednym z najbardziej konfigurowalnych programów (skórki, mody, głosy, kamery, ikony, wersja map albo TomTom albo Here albo lokalni dostawcy, cuda wianki). W "Mazdowej" wersji (nb Skoda używa tego samego badziejstwa, tylko z uporem maniaka twierdzi że to jest system oparty na Here. Dobra, MAPY są Here, system to zaś naviextras, co widać chociażby po grafice programu na ich stronie głównej) - się nie da, bo są dodane pliki kontrolne konfiguracyjne, i bez cracka programu core można zapomnieć. A póki gwarancja, to jak nietrudno się domyślić - łamać jakoś nie będę.

Mam wrażenie że dowolny losowo wybrany producent samochodu szuka najtańszego modułu, oraz najtańszego dostawcy, byle tylko móc oferować samochód w wersji z nawi. A że nikt nie wybiera samochodu dla wersji nawigacji, to sobie grają w gierki.

Na zakończenie jeszcze raz przepraszam za wstawienie posta opisującego technicznie co i jak zrobić by zachować kopię ulubionych oraz edytować je z poziomu PC.
Się nie powtórzy.

P.S: niestety WSZYSTKIE systemy nawigacji, a i większość audio obecnie to tak naprawdę minikompy z okrojonym Windowsem CE lub embedded albo z Androidem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Śr, 19 lip 2017, 19:45 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7113
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
CzesioBaryka nie rozumiem dlaczego przepraszasz. Napisałeś jak to sobie poradzić ze znikającymi ustawieniami i przedstawiłeś sposób, który jest skuteczny w przeciwieństwie do tego z wyciąganiem karty na pracującej navi, który zwyczajnie nie działa. :(

Sam opis może długi i wyglądający na skomplikowany w rzeczywistości nim nie jest. Można to opisać krócej i bardziej konkretnie, ale potem będą pytania o szczegóły. :)

Zgłosiłeś post to usunięcia a ja jako moderator go nie usunę. Bo to jedyny skuteczny sposób na rozwiązanie problemu z tematu. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 19 lip 2017, 22:22 
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.11.2013
Posty: 2005
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
CzesioBaryka, nie masz za co przepraszać, gdyż nikogo nie uraziłeś. To ja w temacie informatyki jestem mało kumaty ale na szczęście dzięki znajomych z forum, którzy zawsze są gotowi nieść pomoc każdą zagwozdkę da się rozwiązać.

_________________
Nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić pojutrze!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 20 lip 2017, 11:09 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3935
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Może tylko zabrakło takiego podsumowania jakie napisał Huncwot. Teraz obraz jest kompletny.

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 19 gru 2017, 23:46 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 24.07.2013
Posty: 164
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
CzesioBaryka
Dzięki za tutorial. W końcu nie gubię ulubionych.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 mar 2018, 19:26 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 11.03.2014
Posty: 919
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Potrzebuję wszystko przywrócić na nową kartę ale TomTom Home w ogóle jej nie widzi. Wiecię może dlaczego?

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Cz, 29 mar 2018, 20:43 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7113
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Jak masz nową kartę (czystą) pierwsze co robisz to wkładasz ją do czytnika w samochodzie, aby ją zaincjować. Dopiero potem możesz aktualizować mapy przez TomTom Home.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 mar 2018, 21:07 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 11.03.2014
Posty: 919
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Aaa no właśnie..już raz to robiłem przecież... dzięki.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 sie 2018, 19:56 
Świeżak
Offline
Od: 26.12.2017
Posty: 25
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
A jaka najwieszka karde SD moge zakupic aby NB1 widział ją..? 32GB..? 64? Bede robił update pierwszy raz a mam wersje mapy
Europe v875.3844 bodajze ktos robil update 30/05/2016 tak na wyslwietlaczu mam...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 sie 2018, 22:14 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 07.11.2013
Posty: 965
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
16 Ci wystarczy. Wieksza może nie chodzić albo będzie długo startowała


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.