Teraz jest Wt, 21 sty 2020, 18:38

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 12 wrz 2019, 06:20 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.09.2019
Posty: 1
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: małopolski
Cześć, mam następujący problem:
Chciałem do swojej Madzi 2002 rok podpiąć kabel AUX, zrobiłem więc zworkę w L716, ale wciąż nie działa :| Ma ktoś może pomysł co może być nie tak? Z góry dzięki za odpowiedź! :D


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 wrz 2019, 02:14 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 539
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Tyle razy było pisane.
Kabelek aux działa w radiach po lifcie i tam nie trzeba robić zworki.
Przed liftem tylko "cyfrowa " zmieniarka i wtedy też trzeba robić zworkę.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 29 gru 2019, 07:35 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 28.04.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zachodniopomorski
Żeby nie robić nowego tematu, a problem także dotyczy kabelka AUX.
GG, 2006, Bose. Kabelek AUX mam, działa jak należy. Moje pytanie jest troszkę innej natury, używając tego jako schematu (nawet jeśli to nie to radio, to piny są oznaczone dla wygody :wink: )
Obrazek

Zakładając, że diagram jest zgodny z radiem które w mojej siedzi, to teraz pytanie:
Ile AUX ma faktycznie wejść? Standardowa wtyczka jack ma stereo, dlatego też pewnie audio podpina się pod 'c' oraz 'e' z czego 'g' jest uziemieniem obu.
Co w sytuacji, gdy mam urządzenie (chińskie car navi które nie działa z bose) który posiada 8 kabli wyjściowych (front lewo/prawo i tył lewo/prawo + 4x gnd). Jeśli ten schemat jest zgodny i dobrze rozumiem, to
c - front lewo
d - tył lewo
e - front prawo
f - tył prawo
g - uziemienie dla wszystkich

Dodatkowo, wygląda na to, że 'o', 'p' i 'a' mogą posłużyć do zasilenia tego urządzenia bez potrzeby w wpinania się w oryginalne kable radia.
Czy dobrze rozumiem ten schemat? Czy może wpięcie tego w taki sposób zakończy się spektakularnymi fajerwerkami bądź mniej spektakularnym wywaleniem bezpiecznika?

Bo prawda jest taka, że jeśli już miałbym wstawiać android navi które domyślnie działa z bose, ale dalej wymaga oryginalnego radia i kompletnie blokuje górny schowek, to już wolę zrobić małą kombinatorykę i to wpiąć w taki sposób, poświęcić trochę czasu i jakoś przerobić ten schowek żeby się też zamykał/otwierał. Może i nawet wpiąć w android navi dodatkowo kabelki od kontroli przycisków kierownicy skoro działają na zasadzie oporności i jakoś zmusić do działania (tym bardziej, że up/down na kierownicy nie działa na podpiętym AUX, czyli w żaden sposób nie ingeruje w działanie navi), ale to są kwestie drugo- a nawet trzecio-rzędne.

Idea warta w ogóle ruszania, czy muszę zejść z drabiny na ziemię i pogodzić się, że to nie będzie działać?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 29 gru 2019, 21:39 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 539
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
29 grudnia 2019, o 07:35 shidobu napisał(a):
'g' jest uziemieniem


To GND po polskiemu MASA (nie mylić z "-" minusem, to co innego, chociaż często w układach jest podłączane do GND czyli masy).

"Uziemienie" występuje w układach zasilania napięciem zmiennym zwłaszcza przemiennym 230V i odnosi się do bieguna pręta stalowego wbitego w ziemię na odpowiednią głębokość. Stąd nazywa się to uziemieniem.

29 grudnia 2019, o 07:35 shidobu napisał(a):
i dobrze rozumiem, to
c - front lewo
d - tył lewo
e - front prawo
f - tył prawo
g - uziemienie dla wszystkich


Źle rozumiesz. Jak widać opis na rozpisce gniazda nie ma rozróżnienia front/rear. Opis gniazda jest poprawny
pin c - Rch+ input = R(right - prawy), ch(chanel - kanał), + plus (input - wejście)
pin d - Rch- input = R(right - prawy), ch(chanel - kanał), - minus (input - wejście)
Analogicznie (piny e,f) jest dla kanału L (left -lewy)
pin g - S.GND = S(signal - sygnałowa) GND(masa) Ten pin zazwyczaj jest łączony ze zwykłym GND

Dlaczego sygnał input ma dwa przewody plus i minus.
Umożliwia to transmisję sygnału audio jako sygnał symetryczny.
Sygnał symetryczny ma dwie linie Plus i Minus, dodatkowo GND służy jako ekranowanie
Sygnał asymetryczny (np. RCA) ma Plus i GND (masę). Masa zazwyczaj służy też jako ekran.

29 grudnia 2019, o 07:35 shidobu napisał(a):
Dodatkowo, wygląda na to, że 'o', 'p' i 'a' mogą posłużyć do zasilenia tego urządzenia bez potrzeby w wpinania się w oryginalne kable radia.


Tutaj masz rację. "Cyfrowa" zmieniarka właśnie w ten sposób jest zasilana.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 31 gru 2019, 20:57 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 28.04.2019
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zachodniopomorski
No to teraz ma to więcej sensu czemu tam jest +/- input.
Czyli w tym wypadku próba podłączenia tak jak to rozpisałem jest ewidentnie złym pomysłem.
Zostaje mi więc chyba podłączenie tego w po prostu asymetrycznie, podając tylko dźwięk z kabelków przód lewo/prawo tabletu, w ten sam sposób jak AUX jest podłączony, a na samym tablecie ustawienie dźwięku tylko na przód.

Akurat mam piny tego samego rozmiaru do zarabiania, to przerobię tą wtyczkę, zmontuje to w całość i zobaczę co z tego będzie.

Dzięki za info airbob


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 5 sty 2020, 01:36 
Nowicjusz
Offline
Od: 22.12.2019
Posty: 42
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Region: śląski
Ostrzeżenia: 1
Cześć posiadam mazdę 6 2007. Jestem świeżakiem w tym temacie wiem ze da się podpiąć aux do radia niestety nie widzi mi się demontaż całego przedniego panelu. Szukam innego sposobu, slyszalem ze da się to zrobić poprzez schowek lub od strony kierowcy niestety, jestem zielony nie wiem co bym musiał tam zdemontować. Z góry dzięki za wyrozumiałość moje pojęcie o demontażu samochodów jest znikome


Ostatnio edytowano N, 5 sty 2020, 11:21 przez basyl, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 5 sty 2020, 11:38 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 325
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
szymonq demontaż przedniego panelu to 15 minut pracy. Osłona z kubkami i ręcznego jest na zatrzaski więc pare sekund. Tak samo popielniczka i gniazdko. Odpinasz kostkę od zapalniczki i masz 2 śrubki. Wykrecasz je, jedna z boku i gotowe. Nie ma sensu inaczej kombinować bo w 15 minut to już ze złożeniem tego spowrotem powinno Ci się udać. A jeśli pierwszy raz to z 30 minut.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google BOT i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.