Teraz jest Wt, 18 gru 2018, 16:49

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 20 sty 2018, 10:10 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 01.03.2017
Posty: 51
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Ja mam z 2004 r ta pierwsza wersje


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 20 sty 2018, 16:22 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Michał napisał(a):
Obrazek

Mi też wywaliło błędy U0415; nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego ABS oraz C0034 czujnik prędkości prawego koła.
Świecą się kontrolki ABS, DSC OFF, RVM (na żółto) i kontroli trakcji.
Kilka razu wyłączałem silnik i po uruchomieniu to samo.

Czy to może być winne nowe łożysko przedniego prawego koła?
Wyskoczyło od razu po wymianie?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: So, 20 sty 2018, 16:27 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5535
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Nie, po kilku miesiącach od wymiany łożysk.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 18:19 
Nowicjusz
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 41
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
U mnie również, ten problem wystąpił - wczoraj po przejeździe przez dziury w jezdni zapaliły się te 3 kontrolki.
Forscan wskazał na błąd odczytu z czujnika ABS koła prawego.
Błedy skasowane, po 10 km przy ruszaniu znów się zapaliły poźniej przy dość ostrym starcie zgasły aby znów po kilku km w czasie kulania się na luzie znów się świecą.. o co chodzi - czemu u każdego tyczy się to koła prawego...
Co jest winne czujnik odczytu ABS czy samo łożysko...


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 20:37 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5535
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Mi razie zgasły, trzymam kciuki aby tak pozostało.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 22:32 
Nowicjusz
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 41
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Skasowałeś błędy czy po prostu jezdziłeś aż zgasły ? jakieś wnioski od czego takie rzeczy ?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 22 sty 2018, 10:05 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 5535
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Same zgasły, nie mam pojęcia co tam się działo.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 3 lut 2018, 20:53 
Nowicjusz
Offline
Od: 22.10.2017
Posty: 41
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: wielkopolski
Pany, taka sytuacja.
Swięcą się 3 kontrolki jak w tytule nadal, raz na jakiś czas gasną i po chwili znów swiecą.
Po wykasowaniu błędów i odpaleniu auta jest ok, po przejechaniu krótkiego odcinka się zapalają.
Błąd dotyczy prawego przedniego koła. Opór zmierzony na czujniku jest taki sam jak na lewym sprawnym czyli czujnik OK i kable również. Mój mechanika stawia na łożysko - konkretnie ten pierścień magnetyczny.
Trochę mi szkoda wymieniać coś co jest dobre bo łożysko nie huczy i ma niewielki przebieg.
Czy istnieje możliwość wymiany samego pierścienia magnetycznego ?
Jest szansa że łożysko lub sam czujnik się odsunął od pierścienia i go nie widzi czy to raczej niemożliwe ?
Poniżej błędy które pokazuje Forscan.
Może ktoś coś doradzi ?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 lut 2018, 23:46 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.01.2017
Posty: 5
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Witam
Podepnę się z pytaniem tutaj

Dziś było mi dane jechać po śniegu...kiedy jechałem z górki ABS pracował i hamował ładnie, ale kiedy się już zatrzymałem włączył się dziwny brzęczyk podobny do czujników parkowania. Brzęczał kiedy stałem ale kiedy ruszyłem ucichł. Sytuacja powtórzyła się przy kolejnej krzyżówce ABS działa normalnie a po zatrzymaniu się piszczenie.
Dodam ze nie pali się żadna kontrolka tylko słychać brzęczenie.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale pojawiło się kiedy jechałem z górki.
Czy spotkaliście się już z czymś takim ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 lut 2018, 06:42 
Bywalec
Offline
Od: 03.07.2016
Posty: 390
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: małopolski
Może śnieg się przylepil do czujników parkowania? :)

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Więcej informacji priv ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 11 sie 2018, 13:06 
Świeżak
Offline
Od: 07.11.2016
Posty: 20
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Witam Panowie
Wczoraj miałem podobną sprawę, jechałem autostradą nagle poczułem że samochodem delikatnie trzęsie tak jakbym jechał po jakiejś kostce ...
Po jakimś kilometrze przy zjeździe wrzucając na luz zapaliła mi się właśnie te 3 kontrolki (ABS,DSC i kontrola trakcji) stanąłem na poboczu wyłączyłem samochód po czym odpaliłem za parę minut kontrolki nadal były po ruszeniu i przejechaniu około 100-200m kontrolki zgasly i nie ma ich do tej pory a przejechałem już 300 km .
Czy możecie napisać jak u was z tą sytuacją co tam dokładnie wyszło??
Pod komputer jeszcze nie podłączyłem


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 14 wrz 2018, 08:44 
Wstydliwy
Offline
Od: 20.11.2015
Posty: 6
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Witam,

U mnie mam błąd czujnika prawego przedniego koła - otwarty obwód. Wymieniłem czujnik jednak błąd nadal się pojawia.
Na początku było tak że raz się pojawiał błąd (kontrolki się zapalały), a po wyłączeniu i odpaleniu auta wszystko wracało do normy. Tak zdarzyło się parę razy parę miesięcy temu.
Jakieś 2 tygodnie temu kontrolki i błąd pojawił się na stałe. Tak jak pisałem wymiana czujnika nie pomogła.
Najlepsze jest to że wczoraj byłem na myjni i po myciu i odpaleniu auta znów wszystko było ok - kontrolki się nie palą. Myślałem że to jednorazowe, ale po kilku odpaleniach auta nadal było OK.
Jednak dziś rano, gdy auto wyschło kontrolki znów się zapaliły.
Moje podejrzenie jest brak styku gdzieś na kablach. Jak się zalało wodą to być może zrobiło się "zwarcie" i zaczęło łączyć i działać.
Jestem już umówiony do elektryka żeby mi posprawdzał wszystko.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lis 2018, 10:26 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.11.2018
Posty: 2
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: wielkopolski
Witam mam podobny problem z moja Mazda. Gdy przekroczę 90km/h zapalają mi się wszystkie te kontrolki (dsc abs i poślizgu ). Pojechałem na kompa koleś mi podłączył i wyświetliło 2 błędy :
- Czujnik prędkości kola lewego przedniego - sygnał niestabilny kod c1158
-Sygnał prędkości kola lewego przedniego - sygnał zanik kod c1233

Zamówiłem czujnik wymieniłem go i teraz jest jeszcze gorzej bo już pojawiają się kontrolki przy 50km/h . Podjechałem na kompa znowu (gdzie indziej) i wyświetliło ze przerwa w obwodzie. Ten mechanik kazał mi jechać kawałek razem z nim i patrzył w laptopa i twierdził ze czujnik jest dobry bo nie przekłamuje . Wiec moje pytanie co może być tego przyczyna ? miał ktoś tak kiedyś ? help :(


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 lis 2018, 18:55 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.10.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: zachodniopomorski
Cześć,

piszę tu ponieważ wiem że jesteś obcykany.
Czasami a nawet coraz częściej zapalają mi się kontrolki:
kluczyk pomarańczowy ( czasami gaśnie i za jakiś czas znów się zapala)
DSC OFF ( tak samo czasami gaśnie później znów się zapala)
pomarańczowy samochodzik z zostawionymi śladami (tak samo, zapala, gaśnie za jakiś czas i znów się zapala)
czasami palą się wszystkie trzy, czasami sam kluczyk, czasami samo DSC OFF.
Wiem że jest to coś ze stabilizacją toru jazdy, czy możliwe że uszkodzili mi coś przy wymianie kół ?
Jak myślisz ?
Jechać z tym do warsztatu ? czy masz jakieś sposoby typu odłączenie akumulatora ?
pozdrawiam serdecznie.

-- Dodano: 29 listopada 2018, o 18:55 --

witam ponownie,

coś tam znalazłem na forum, czytam że powodów może być ze 40.


Ostatnio edytowano Cz, 29 lis 2018, 22:00 przez maciekelga, łącznie edytowano 2 razy
Przeniesiono do właściwego tematu. Proszę zadawać pytania w odpowiednich wątkach.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 lis 2018, 19:00 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4648
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Aż 40? Spokojnie, pewnie będzie jeden :)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


Ostatnio edytowano Cz, 29 lis 2018, 21:59 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Przeniesiono do właściwego tematu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 lis 2018, 21:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.10.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: zachodniopomorski
tylko weź go znajdź :-(


Ostatnio edytowano Cz, 29 lis 2018, 21:59 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Przeniesiono do właściwego tematu.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 29 lis 2018, 23:28 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1034
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Sprawdzić akumulator.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 3 gru 2018, 20:50 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.10.2018
Posty: 10
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: zachodniopomorski
Czy możliwe jest że po zmianie kół na zimowe te kontrolki zaczynają świrować, zapalają mi się i gasną co klika kilometrów.

Wiecie o co chodzi ?

Dodam że na przeglądzie facet powiedział mi że tylne prawe koło słabiej hamuje.

Pozdrawiam serdecznie.


Ostatnio edytowano Wt, 4 gru 2018, 07:52 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem. Lenistwo do kwadratu, wielki temat na pierwszej stronie działu!


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.