Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 5 maja 2021, 20:56 
Świeżak
Od: 02.04.2021
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Gratulacje, szczęśliwy użytkownik diesla mazdy bo wymienił tylko kilka rzeczy.
Powiem ci coś, laguna 2 ph2 znana jako królowa lawet 2.0t 170km z gazem i wiesz co? 4 lata i nic nie wymieniałem oprócz oleju i klocków.

Ostatnio edytowano Cz, 6 maja 2021, 06:42 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Cz, 6 maja 2021, 06:42 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Wersja: Sport
popielasty ja znam przypadek, gdy 1.9 TDI zapragnął być bokserem. Piękną dziurę zrobił w bloku ;)

Przesrane UPG. :(

Mi padł grzybek, wymieniłem podkładki i nic już nie chcę inwestować do sprzedaży. Liczę max 1 wymianę oleju jeszcze zrobić i tyle.

Następne, jak darrecki chcę śmierdziela R6, ale G21 i G31 drogieeee :P

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Cz, 6 maja 2021, 07:37 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
3 maja 2021, o 09:02 Drdayy napisał(a):
Witam, pomoże mi ktoś w ocenie wtryskiwaczy? Korekty chyba nie są złe, ale suma korekt wychodzi na plus. Auto trochę kopci i czuć smród spalin, nie ma DPF.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/116c0bd36097bc71
https://m.fotosik.pl/zdjecie/9bcfed0d8facfa58

dobrze na pewno nie jest, rano mogą postukiwać metalicznie po dodaniu gazu. gówniane suche paliwo i delikatne wtryski.

PostNapisane: Cz, 6 maja 2021, 15:45 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Region: zagranica
6 maja 2021, o 05:42 durin90 napisał(a):
Następne, jak darrecki chcę śmierdziela R6, ale G21 i G31 drogieeee :P

To jak już kupisz G31 wpraszam się na jazdę testową. <metal>

5 maja 2021, o 19:56 Drdayy napisał(a):
Gratulacje, szczęśliwy użytkownik diesla mazdy bo wymienił tylko kilka rzeczy.
Powiem ci coś, laguna 2 ph2 znana jako królowa lawet 2.0t 170km z gazem i wiesz co? 4 lata i nic nie wymieniałem oprócz oleju i klocków.

To pojeździj jeszcze 3 lata i porównamy. Ja znam kolesia, co Alfą Romeo Twin Spark jeździł dobre kilka lat lejąc tylko paliwo i też był zadowolony. Był wielce zdziwiony jak pokazałem mu opinie na necie.
Moje inwestycje w auto na przestrzeni całego czasu użytkowania uważam za pomijalne. I takim autem niezależnie od marki mogę jeździć. A jak coś się wali non stop i co gorsza nie wiadomo co, to zwyczajnie przesrane w obecnych czasach. Można pół auta zmienić i nie usunąć usterki. Takim pojazdom mówię zdecydowanie nie, niezależnie czy to Mazda czy Mercedes. A mają one pewien plus - są tanie w zakupie.

PostNapisane: Cz, 6 maja 2021, 21:03 
Świeżak
Od: 03.07.2020
Region: mazowiecki
Odkopię trochę temat z zaślepianiem EGR, a dokładniej EGR bypass - czy ktoś z tu obecnych wyłączał go programowo + ewentualnie zaślepił?
O „głównym” EGR wiadomo sporo, natomiast będąc na bieżąco na forum to nie zauważyłem, by ktoś wyłączył bypass i dał znać o ewentualnych zmianach.

Pytam, ponieważ diagnozuję przyczynę nadmiernego przyrostu cząstek w DPF. Sam w sobie DPF jest w dobrej kondycji, wypala się prawie do 0. Korekty wtrysków w porządku, turbo dobrze dmucha, ubytków mocy nie zauważam, podkładki pod wtryskami wymienione 20 tys. km temu. Główny EGR mam zaślepiony, trochę pomogło ale mam przypuszczenie, że ten drugi może puszczać, jednak zanim zlecę wyłączenie programowe to chętnie dowiem coś od kogoś, kto to robił.

Ewentualnie chętnie przygarnę wszelkie inne rady co jeszcze sprawdzić/na co zwrócić uwagę w diagnozie :D

PostNapisane: Cz, 6 maja 2021, 21:53 
Świeżak
U mnie jest wyłączony tylko programowo bez zaslepiania.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 05:43 
Nałogowiec
Drdayy jesteś pewien, że piszesz o EGR bypass a nie "normalnym" EGR?
Bypass jedyne do czego służy, to dogrzewanie silnika zaraz po odpaleniu. Później jest już zamknięty przez cały czas. Jego działanie jest pozytywne dla silnika i właściciela, nie ma sensu go wyłączać.

maliinowsky byłbyś chyba pierwszy, któremu bypass sprawia problemy. Zawsze możesz sprawdzić jego aktualne położenie w Forscan.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 07:44 
Świeżak
darrecki napisał(a):
Drdayy jesteś pewien, że piszesz o EGR bypass a nie "normalnym" EGR?
Bypass jedyne do czego służy, to dogrzewanie silnika zaraz po odpaleniu. Później jest już zamknięty przez cały czas. Jego działanie jest pozytywne dla silnika i właściciela, nie ma sensu go wyłączać.

maliinowsky byłbyś chyba pierwszy, któremu bypass sprawia problemy. Zawsze możesz sprawdzić jego aktualne położenie w Forscan.

Tak, tak pisze o zwykłym EGR sorry.. w ogóle to może tak być, że nie jest zaślepiony tylko wyłączony programowo?

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 08:20 
Świeżak
darrecki obserwuję na bieżąco jego pidy (EGR_C_BP i EGR_C_BP_ACT) i zauważyłem, że jego aktualne położenie potrafi być inne od zadanego. Przykładowo podczas przyspieszania zadane jest 0% a aktualne 0.2 - 1.5%. Nie zawsze tak jest, ale dosyć często to zauważam. Pytanie więc czy faktycznie tak jest, czy to może jakiś błąd wskazań :mad:

Odkręcałem elektroniczny nastawnik tego EGRu - działa, wysuwa się i chowa, ale czy 100% dobrze to ciężko powiedzieć. Sam zawór bypassu popychałem palcami po zdjęciu nastawnika - wydaje się, że działa gładko i w pełnym zakresie. Spróbowałem nawet przejechać się po odkręceniu nastawnika, ale nie odpinaniu go z kostki. Efekt był taki, że po chwili jazdy wysuwa się on na 100%, a elektronika obcina moc. Zaślepienie fizyczne bypassu też testowałem, wkładając zaślepkę między niego, a tą pofalowaną rurkę. Niestety bez skutku bo prawdopodobnie ogranicza to wysunięcie grzybka i natychmiastowo wywala tryb awaryjny.

Odnośnie samego DPFu to w trasie, jadąc spokojnie do 120 km/h, dobiłem nawet do 320 km między wypaleniami - interwał zachwycający. Jeżdżąc na krótszych odcinkach (zazwyczaj ok 25-30 km) i w mieście, sytuacja znacząco się pogarsza i interwał spada do 130-150 km. Jazda jest naprawdę spokojna, dlatego też uważam, że chociaż do 200 km powinno dobijać.

Wypalanie inicjuje PM_ACC + PM_ACC_DSD, które idą łeb w łeb do góry - niestety zbyt szybko. Jadąc równomiernie nawet mały wzrost obciążenia (np. delikatna górka) powoduje przyrost o kolejne 0.2-0.5 g/L.
Do tego dostrzegłem, że dopóki silnik jest zimny to przyrost jest niewielki, jak łapie przynajmniej 60 st. C to mam wrażenie, że przybywa tego znacznie szybciej.

Nie wiem czy skupiać się na tym EGR bypass, czy zupełnie gdzieś indziej szukać przyczyny, a jeśli tak to gdzie? :/

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 10:00 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Moze wtryski jak się rozgrzeją to dają troszkę za dużo paliwa i się dpf za szybko zapycha. 150 km po mieście to chyba normalny wynik.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 10:35 
Świeżak
Absolutnie nie czepiałbym się tych 150 km, gdyby to było tylko kręcenie się po mieście. Jednak moje codziennie dojazdy do pracy to jakieś 50/50 trasa-miasto i to z delikatnym traktowaniem pedału gazu.

Korekty wtrysków nie są duże (max. 0.2 mm^3) i porównywalne dla wszystkich wtrysków, wiec wydaje mi się, że one są w porządku.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 10:42 
Nałogowiec
7 maja 2021, o 06:44 Drdayy napisał(a):

Tak, tak pisze o zwykłym EGR sorry.. w ogóle to może tak być, że nie jest zaślepiony tylko wyłączony programowo?

Też mam tylko wyłączony i jest ok.

maliinowsky jak popatrzysz po pid'ach, to tak właśnie gdzieś przy 60 °C bypass zostaje zamknięty a do gry wchodzi EGR. Idealnie to widać po wartościach obu jak i temperaturze w dolocie. Więc jeśli oba PM zaczynają Ci rosnąć jak bypass przestaje działać, to raczej nie jego wina, a samego EGR.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 11:03 
Adept
Od: 24.08.2020
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
U mnie to wygląda tak, że najbardziej się "napycha" DPF właśnie na początku, do ok 60-70 stopni. Potem zdecydowanie wolniej. Mam zaślepiony EGR i od jakiegoś czasu myślę żeby zatkać na próbę ten bajpas, ale jakoś nie miałem czasu. Czy po zaślepieniu zapala się tylko lampka czy traci moc?

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 12:47 
Świeżak
darrecki przestudiowałem cały schemat działania obu EGRów jakiś czas temu i faktycznie w pidach ma to odzwierciedlenie. Warto jednak zauważyć, że bajpas nawet po nagrzaniu silnika uchyla się max na 50 % np. przy równomiernej jeździe ok 1,5 tys. obr. oraz czasem przy zwalnianiu - tak przynajmniej zauważyłem u siebie. Czy też tak masz?

Główny EGR mam porządnie zaślepiony na rurce, z obu jej stron, wiec nie ma opcji, żeby spaliny się dostawały. Nie został jednak wyłączony, czy przez to mogą być błędne wskazania?

elkermitos tak jak pisałem wyżej, po zaślepieniu bajpasu pomiędzy jego wejściem, a pofalowaną rurką doprowadzającą spaliny, auto wchodzi od razu w tryb awaryjny. Można kombinować z zaślepieniem w innym miejscu ale nie będzie to proste moim zdaniem

moderator
PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 15:17 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
W kontekście klapy turbo - kolega Gregolo znalazł fajny materiał z Hondy obrazujący co się dzieje, jak nit jest luźny - 71 sekunda filmiku (u mnie był bardzo luźny przed wymianą). Przed wymianą klapy miałem:
- zdarzał się brak mocy przy wypalaniu DPF
- lekkie poszarpywanie przy spokojnej jeździe 1,8-2k RPM

Po zmianie klapy nie mam ani tego ani tego. Zresztą jeszcze kolega Gregolo w wolnej chwili opisze swój przypadek, bo idealnie przewidział wszystko ;)

Jak widać, podobny fakap w Hondzie jest przy turbo (może też Honeywell?).

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 16:12 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
popielasty, to turbo to Garrett, Honeywell ich przejęło w 1999 roku i wtedy zmienili też nazwę. Co ciekawe w 2018 roku przekazali swoje akcje Honeywellowi i we wrześniu 2020 zbankrutowali :lol:
W sumie to nie dziwię się <hahaha>

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 17:16 
Nałogowiec
7 maja 2021, o 11:47 maliinowsky napisał(a):
Warto jednak zauważyć, że bajpas nawet po nagrzaniu silnika uchyla się max na 50 % np. przy równomiernej jeździe ok 1,5 tys. obr. oraz czasem przy zwalnianiu - tak przynajmniej zauważyłem u siebie. Czy też tak masz?

U siebie nie zauważyłem nic takiego. Owszem, po nagrzaniu i spokojnej jeździe raz na ruski rok otwiera się na senundę i natychmiast zamyka. Raz na kikla / kilkanaście minut - nie pamiętam dokładnie, bo ostatni raz zagłębiałem się w pidy kilka lat temu.

7 maja 2021, o 14:17 popielasty napisał(a):
W kontekście klapy turbo - kolega Gregolo znalazł fajny materiał z Hondy obrazujący co się dzieje, jak nit jest luźny - 71 sekunda filmiku (u mnie był bardzo luźny przed wymianą). Przed wymianą klapy miałem:
- zdarzał się brak mocy przy wypalaniu DPF
- lekkie poszarpywanie przy spokojnej jeździe 1,8-2k RPM

W wątku o tuningu było wiele razy o falowaniu mocy, które raz występuje a raz nie. Tyle, że ono występuje w całym zakresie obrotów, a nie tylko do 2krpm. Ja też to mam i bardzo mnie ciekawi, czy zmiana klapki pomoże. Swego czasu (w zasadzie początki, gdzieś 2 rok użytkowania) miałem też czasami delikatną czkawkę przy odpuszczeniu gazu i jednostajnej jeździe przy 2.5rpm, szczególnie na 3 biegu. Teraz tego nie ma.
Szkoda, że Gregolo nie wyrobi się z modułami, za tydzień już bym wiedział czy klapka magika jest lekiem na wszystkie bolączki z wydajnością diesla.
No i co z 2 klapą, w końcu są 2. Ta bardziej schowana jest lepszej jakości, że nie słychać żeby odpadała?

A za fakap z turbinami można winić tylko Mazdę, jakoś poprzednie wersje miały zmienną geometrię, a w "rewelacyjnym" sky-d poszli w klapki.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 18:53 
Nałogowiec
Moim zdaniem to turbo ma tę zaletę nad zmiennym, że działa w szerszym zakresie obrotów i nie ma turbodziury. No i druga sprawa, że jest mniej podatne na zacinanie się przy dziadkowej jeździe, ojciec w Volvo dwa razy musiał czyścić te o zmiennej geometrii bo nie otwierało się do końca.
Ale w nowym dieslu Mazdy montują już chyba turbiny o zmiennej geometrii i pewnie innej firmy, skoro z tą naszą są takie cyrki.

-- Dodano: 7 maja 2021, o 19:53 --

Aha, żeby nie było to DPF też nie jest zły, ostatni bak jeżdżony tylko po mieście, głównie w korkach, jeszcze wypalanie się nie zaczęło a jest już ponad 150 km.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

moderator
PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 19:08 
Prawie fanatyk
darrecki, 1:35 - wygląd trochę inaczej, może jest solidniejszy, klapa jest mniejszych rozmiarów, może nie ma takich przeciążeń... W tej klapie która pada problemem jest miękki nit, który z czasem się rozbija, powstaje duży luz między nitem a klapką, to wszystko wibruje i w końcu się urywa... Poprawione moduły w czwartek ruszają do Was z tego co wiem.

U mnie DPF:

Screenshot_20210507-190430.jpg

W turbo po 2018r jedna turbina z wastegate, druga ma VNT.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 20:14 
Nałogowiec
Moim zdaniem interwał wypalania DPF w bardzo dużej mierze zależy od ilości spalonego paliwa. Teraz jak mi się pewnie zacznie wypalać po tych 150 km miałem spalanie po tankowaniu prawie 9 l/100km. Jak ostatnim razem na trasie udało mi się zejść do prawie 4,5 l/100 km to wypalanie było po 300 km. Także kto ma ciężką nogę będzie miał krótsze interwały wypalania.

A z takimi turbinami z wastegate mam do czynienia w dużych maszynach przemysłowych, gdzie silniki mają ponad 10 litrów, 400 KM i 2000 Nm :D
To jest w sumie jakiś taki silnik krokowy połączony z klapką, chyba nowocześniejsza wersja tego naszego ustrojstwa co się wszystkim urywa :wink:

Ostatnio edytowano Pt, 7 maja 2021, 20:59 przez Pablos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 20:27 
Świeżak
Pablos jak najbardziej styl jazdy wpływa na interwał DPF.
Więcej butowania = więcej sadzy.

Ale np. u mnie średnie spalanie mam obecnie 6,5 l/100 km, a i tak DPF wypalił mi się dzisiaj po 150 km, co wskazuje na jakiś dodatkowy czynnik wpływający na zwiększenie zadymienia spalin.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 21:51 
Adept
Tutaj przyczyn może być kilka. Ja sprawdziłem już wtryski, podkładki, wyczyściłem kolektor i sprawdzone turbo. Wymieniony czujnik różnicowy. Problem nadal występuje. U mnie potrafi się zapełnić o 2 po 20 km. Jedyne co pozostało to sprawdzic sam dpf, ale to się wydaje również mało prawdopodobne gdyż wypala się do 0. A potem można podmieniać czujniki po kolei. Ja typowałem czujnik ciśnienia spalin, gdyż moim zdaniem stosunek różnicy ciśnień na dpf zależny jest od ciśnienia spalin. Ale porównywałem to kiedyś do logów Pablosa i wyglądało podobnie. Teraz stosowałem dziurę na rurce przed dpfem do czujnika różnicowego plus zaślepka egr i wypalanie ok 250 km. Nadal wyzwalane pm_acc. Po 7k powrocilem do pierwotnej konfiguracji i dpf nadal wypala się do 0 więc za bardzo mu nie zaszkodziło mocniejsze zbieranie syfu. A dzięki temu oleju nie przybywa i silnik bezpieczniejszy.

PostNapisane: Pt, 7 maja 2021, 22:17 
Świeżak
elkermitos u mnie sytuacja wyglada bardzo podobnie tylko jeszcze nie wymieniałem żadnego czujnika ani kolektora nie czyściłem.

Mógłbyś rozwinąć temat z dziurką na rurce przed DPF? Czytałem już kiedyś o tym ale nie wiem co jak i gdzie dokładnie, a chętnie przetestuję.

PostNapisane: So, 8 maja 2021, 13:42 
Adept
Do czujnika różnicowego dpf dochodzą 2 wężyki. Jeden z przed dpfu a drugi zza. Cieńszy i grubszy. Żeby oszukać system zrobiłem dziurę w tym który idzie przed dpfem. Dzięki temu czujnik widzi mniejsza różnice ciśnień i wygląda to tak że nie jest tak zapchany jak faktycznie. To jest tylko obejście a nie rozwiązanie, ale po tych kilometrach wiem że dla dpfu nie stanowi to różnicy, przynajmniej u mnie. Tak naprawdę nikt z nas nie zna dokładnego algorytmu naliczania tego zapełnienia i od czego on jest zależny. Żaden mechanik nie ma czasu żeby to rozkminiać bo to się nie opłaca. A że każde sprawdzenie czegokolwiek kosztuje, czujniki też, to można mieć szczęście i szybko trafić lub nie i sobie szukać. Moze za jakiś czas dam dpf do płukania i wtedy się poprawi ;) zobaczymy, na razie nawet jeśli jest poprawa to nie jakąś duża w stosunku do poniesionych kosztów, a samochód ma dopiero 85 tys. km.

PostNapisane: So, 8 maja 2021, 20:32 
Nałogowiec
7 maja 2021, o 17:53 Pablos napisał(a):
Moim zdaniem to turbo ma tę zaletę nad zmiennym, że działa w szerszym zakresie obrotów i nie ma turbodziury. No i druga sprawa, że jest mniej podatne na zacinanie się przy dziadkowej jeździe, ojciec w Volvo dwa razy musiał czyścić te o zmiennej geometrii bo nie otwierało się do końca.
Ale w nowym dieslu Mazdy montują już chyba turbiny o zmiennej geometrii i pewnie innej firmy, skoro z tą naszą są takie cyrki.

Jak jedziesz na ciąle na tym samym biegu i wciskasz gaz do dechy, to może i nie ma turbo dziury. Ale jak jedziesz załóżmy na 2 i wejdziesz gdzieś pod 3000 rpm i zmienisz na 3, gdy efektywnie będzie 2000rpm (zmiany dużego turbo na małe) to dziura jest jak cholera, szczególnie jak na 2 jechało się spokojnie, by na 3 wdusić gaz.

popielasty, nie uważam się za głupka, ale tego video Mazdy o pierwszym sky-d ciągle nie kumam. Którędy to powietrze leci, co i jak przekierowuje je pomiędzy turbinami. Ale nie miałem turbiny w ręku, więc to jest moim wytłumaczeniem.

PostNapisane: So, 8 maja 2021, 21:37 
Nałogowiec
darrecki, szczerze, to nigdy nie wiem na jakim biegu jadę, mam automat :D Łopatek to użyłem w ciągu czterech latach chyba tylko kilka razy, głównie do zabawy. Jak dla mnie dynamika jest, nie odczuwam żadnych spadków mocy przy zmianie biegów.

PostNapisane: N, 9 maja 2021, 14:25 
Nałogowiec
Pablos być może automat jest tak ustawiony, że eliminuje ten efekt omijając pewne zakresy przy wbijaniu kolejnego biegu. Ja w manualu we wcześniejszej Maździe z dieslem byłem właśnie tak przyzwyczajony zmieniać biegi i ta turbo dziura wkurzała mnie masakrycznie. Teraz tego nie ma, bo jeżdżę inaczej.

PostNapisane: Pn, 10 maja 2021, 22:37 
Wstydliwy
Od: 03.01.2014
Rok produkcji: 2012
Drodzy, proszę o pomoc. Mazda gj 2012/2013 2.2 diesiel 175 wstepna diagnoza zatarcie (Bołtowicz). Niskie ciśnienie oleju, brak reakcji na gaz stukanie po odpaleniu, 177k km... Lupka nie pomaga a nie jestem w stanie przejść przez 159 stron forum :( gdzie naprawiać, przeszcep czy regenracja? Najlepiej w Wawie? Pomożecie? Proszę :)

moderator
PostNapisane: Wt, 11 maja 2021, 17:34 
Prawie fanatyk
Brak napędu pompy oleju? Kto go odpalał? W serwisie? Jaka była cała historia zdarzenia? Krok po kroku :)

PostNapisane: Wt, 11 maja 2021, 19:59 
Świeżak
Mechanicy twierdzą, że wszystko jest ok, wtryski ok i że się czepiam :) w takim razie chyba trzeba montować DPF spowrotem bo za takie coś to ja dziękuje :D smród spalin można przeboleć, ale nie wiem czy normalne jest jak na postoju dam gaz do dechy, a z wydechu idzie czarna chmura dymu. To samo przy odpaleniu jak wchodzi na te swoje wysokie obroty, też idzie czarny dym. A na domiar złego przy dodawaniu gazu, przy ok 2000 obrotów idzie sporo białoniebieskiego dymu, przy jeździe też. a Rury po wyczyszczeniu zaraz robią się całe czarne od zewnątrz też. Nie wiem czy to normalne bez dpf i zapewne katalizatora? Co jeszcze może być nie tak poza wtryskami i turbo? oleju nie ubywa, płynu chłodniczego też nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1