Teraz jest So, 7 lut 2026, 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 20:25 
Nowicjusz
Od: 21.11.2016
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Witaj,

temat, który poruszyłeś, jest związany z naszymi, obecnymi czasami ... Ze względu na postępującą globalizację, a co się wiążę z tym "optymalizację" kosztów musimy liczyć się z tym, że albo kupujemy nowe samochody i używamy je 3 do 5 lat i znowu nowe, albo 8-10 letnie i wtedy jest loteria ...

Czasem uda się kupić kilkuletnie auto od starszej osoby, która dbała o nie, ale teraz już zdrowie nie pozwala na jazdę i sprzedaje. Częściej jednak kupisz podpicowanego szrota od handlarza tej lub innej maści ...

A teraz pozwolę sobie przytoczyć moją osobistą historię samochodową ...

...

Kolejnym samochodem, który nabyłem był Peugeot 406, silnik 3.0 V6 benzyna, przebieg 22.000 km, roczne auto ...

Nie znałem wcześniej Peugeota, pojechałem więc do serwisu, a tam dowiedziałem się, że wymiana oleju i filtra jest co 30.000 km. Wcześniej miałem Opla Vectrę, tam wymiany były co 15.000 km, więc ok, czemu nie ...

Tak się złożyło, że zacząłem jeździć po trasie Szczecin - Berlin (ok. 200 km w jedną stronę) czasem 2-3 razy dziennie. Robiłem w ciągu pół roku nawet 100.000 km, do tego auto "zagazowane", ale miałem okazję kupować w Berlinie olej Castrol 5W30 w bańkach 5 l, akurat do tego silnika w sam raz.

I co ? I nic ... Przy przebiegu 360.000 km poprosiłem mechanika, by zlał stary olej do pustej 5 l bańki po wodzie... Zeszło 4,8 l razem z tym, co zeszło z filtra ... Czyli to, co zostało w filtrze + to, co zużył silnik przez 30.000 km to raptem 0,2 litra ... Dużo ?

Fakt, samochód sporo latał po trasach, gaz też wpływa na mniejsze zużycie oleju (miałem dodatkowy system lubryfikacji do kolektora dolotowego), ale mimo 6 cylindrów i czasem dobrego buta na autostradzie (180-210 km/h) nic złego się nie działo ...

A dziś ? Jak kupisz nowe auto z salonu, to wiesz, co masz, co robiłeś, jak jeździłeś ... I jak masz szczęście, że z tym konkretnym silnikiem nic złego się nie dzieje, to będziesz jeździł długo i szczęśliwie ...

A jak nie masz szczęścia, to żeby nie wiadomoco byś robił, to i tak 50.000 km nie dożyje ...

Podsumowując : chyba lepiej wziąć nowe auto na raty (tracisz na wartości i do tego odsetki od kredytu), ale za to masz 3 do 5 albo nawet 7 lat gwarancję i nie ponosisz kosztów, których poprzedni właściciel chciał uniknąć (wymiany na czas olejów, filtrów itp) + extra zonki typu sprzęgło dwu masowe, uwalona skrzynia czy inne niespodzianki ...

Tyle mojego skromnego zdania w temacie ...

Pozdrawiam & Wesołych Świąt

S.

Obrazek

Była : Mazda 6 Executive SE kombi

Obrazek

PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 21:50 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Wiesz, to też nie jest takie proste. Wszystko uzaleznione jest od naszej sytuacji materialnej. Nie wyobrazam sobie kredytu na auto na poziomie powiedzmy 200 tys, a dalej mieszkać w blokach na 50 mkw :) Mnie stać na auto 8-10 letnie i tyle. Dla jednego 10 tys zł bedzie sporym wydatkiem a dla innego 100 tys zł. Każdy z Nas chciałby jeździć nowym autem, najlepiej z silnikiem 4-5 L V8 i 500 KM pod maską, ale nie każdy może sobie na takie luksusy pozwolić, a w większości przypadków sa inne ważniejsze priorytety. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy chcialby mieć pojazd ze zdrowym silnikiem, blachą czy zawieszeniem, bo reszta to juz pierdoły i normalne eksploatacyjne zużycie.

Czy w przypadku oleju 0W20 zerwanie filmu olejowego to nie jest tylko kwestia czasu przy ostrej jeździe? Czy faktycznie przy pewnej konstrukcji silnika nie ma obaw co do ochrony silnika przez oleje o takiej lepkości? Mówi się że takie oleje słuzą jedynie zredukowaniu do max. wewnętrznych oporów silnika i w sporcie stosowane są na jeden wyscig, a później kapitalny remont. Nie wiem, może jestem sceptycznie nastawiony do takich lepkości, ale mam obawy co do trwałości silnika po pewnych przebiegach.

PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 00:27 
Nowicjusz
A może troszkę przesadzasz ? :wink:

Piszesz o ostrej jeździe ??

Gdzie tak ostro jeździsz ?

W PL są ograniczenia do 90 km/h na drogach, max 140 km/h na autostradzie ....

Preferujesz sportowy styl jazdy ? Mam na myśli, że ruszasz spod spod świateł i kręcisz silnik do 5.000 obr/min. na każdym biegu ? To właściwie w mieście na 1-dynce już jest koniec kręcenia ;)

Czy ruszasz w miarę dynamicznie, tzn. nie śpisz na światłach, jak już jest zielone i jedziesz do następnych 50-60 km/h (zależnie od ograniczeń) ?

Bo jak to drugie, to spokojnie 5W30 zda egzamin ;)

S.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 06:37 
Nałogowiec
Spokojnie, ja tylko teoretyzuję :wink: Nawet nie mam GJ. Tu nie chodzi o prędkośc ani palenie gumy na światłach, ale kazdy od czasu do czasu lubi przycisnąć pod czerwone pole. Dodatkowo nie oszukujmy się, że każdy z Nas na autostradzie jeździ przepisowo :lol: Ciekaw własnie jestem jak w takich warunkach spisuje się olej 0W20? Nie kwestionuję lepkości 5W30, chociaz olej ten tez nie wytwarza jakiegoś grubego filmu olejowego. Napisalem jedynie, że jakoś nie mam zaufania i przekonania do tak niskiej lepkości oleju zalecanego przez producenta i ciekaw jestem czym te zalecenia są podyktowane, czy faktycznie budową i spasowaniem silnika czy może tylko kwestia ECO odgrywa rolę pierwszoplanową, a po 200 tys km jak silnik będzie do remontu, to juz producent umywa rece bo będzie po gwarancji? Ja stosując dany olej chciałbym miec pewnośc że ochroni silnik w każdych warunkach tj. również przy ostrej jeździe, górskich trasach czy nawet holowaniu przyczepy.

Każdy pisze że "trzymajmy się zaleceń producenta", ale z drugiej strony Ci sami producenci aut ( nie tylko Mazda) zalecają wymianę oleju co 20 tys km czy 30 tys. km, więc jak mam mieć zaufanie do takich informacji, skoro każdy dobry mechanik powie że to bzdura i należy skrócić interwał wymiany o połowę.

PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 08:24 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Mazda już nie zaleca tych interwałów, przynajmniej w dieslu max 15 tyś i do utylizacji, wyskakuje chionka i bida z dalszą jazdą :>

administrator
PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 08:36 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
krzysiek1980 napisał(a):
jakoś nie mam zaufania i przekonania do tak niskiej lepkości oleju

Ja też, dlatego prawdobodobnie przejdę na 0w30. Ot taki dobry kompromis między 0w20 a 5w30. :)

PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 08:52 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Ja natomiast przejdę chyba na oleje Mitasu. Pamiętam, że CzarnePaliwo je polecał bardziej niż Total (mazdowskie na EU). Skoro ASO je uznaje (spełnia normy), to w sumie czemu nie :idea:

PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 09:46 
Nowicjusz
krzysiek1980

To, co napisałeś ponownie łączy się z ogólną tendencją, która jest praktykowana przez wszystkich producentów ... Z jednaj strony karmią nas papką informacyjną, że mamy coraz lepsze samochody (to prawda, jeżeli chodzi o wyposażenie), ale z drugiej strony wszystkie produkty "żyją" coraz krócej ...

Dzieje się tak przez brak odpowiednich testów (bo konkurencja goni), a czasem umyślnie testerem jest nabywca. Jednak to mści się czasem okrutnie na producencie (patrz historia Samsung'a Galaxy Note 7, wycofane i zutylizowane ponad 3 mln telefonów, straty idące w mld $, do tego marketingowa wtopa ...).

Wracając do samochodów, mnie też w serwisie mówili, że wymiana oleju co 20.000 km, a ja skróciłem to u siebie w M6 i mojej pani w CX-5 do 15.000 km. Na razie pierwsze wymiany na olejach z serwisu, następne przejdę na Liqui Moly, bo nic lepszego tu nie mam dostępnego.

Pozdrawiam & Wesołych Świąt

S.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pt, 23 gru 2016, 21:20 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: dolnośląski
Hm powiem tak dziś zmieniłem olej po 11kkm nie udało mi się zgodnie z planem po 10kkm.
Subiektywnie troche samochód odmuliło. Następnym razem olej od tomka bo cena w aso nawet polecanym to porażka. Sam się zastanawiam nad mitasu albo 5w30 ciekawe czy faktycznie mniej pali.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 06:09 
Bywalec
Niższego spalania bym się doszukiwał po zamianie 0W-20 na 5W-30. Raczej chodzi o lepsze smarowanie, zabezpieczenie silnika.

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 06:25 
Nałogowiec
Nie rozumiem tez dlaczego po zmianie z 0W20 na 5W30 miałoby spaść spalanie? Przecież olej 0W20 stawia mniejsze opory dla silnika. A tak na marginesie, to ja zmieniając olej na bardziej lepki nie odnotowałem żadnego wzrostu spalania.

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 10:25 
Bywalec
Dostałem maila od od MitOil (polski dystrybutor Mitasu).

W Japonii Mitasu jest producentem OEM-owych olei. Ich składnikiem jest molibden, o czym wspomniał już CzarnePaliwo.
Polecono mi stosowanie http://www.mitasuoil.com.pl/produkty/si ... p223669423 .

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 11:58 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: śląski
modo napisał(a):
Niższego spalania bym się doszukiwał po zamianie 0W-20 na 5W-30. Raczej chodzi o lepsze smarowanie, zabezpieczenie silnika.

krzysiek1980 napisał(a):
Nie rozumiem tez dlaczego po zmianie z 0W20 na 5W30 miałoby spaść spalanie? Przecież olej 0W20 stawia mniejsze opory dla silnika. A tak na marginesie, to ja zmieniając olej na bardziej lepki nie odnotowałem żadnego wzrostu spalania.

Wydaje mi się, że koledze szuki chodziło nie o lepkość a o zawartość związków molibdenu w olejach Mitasu z serii Moly-Trimer. Związki molibdenu są swego rodzaju prekursorami, jeśli chodzi o redukcję tarcia. Pomimo, że oleje w tej samej klasie lepkości np. 0w20 różnią się pakietami dodatków (w tym redukującymi tarcie) to nie spodziewałbym się zauważalnej w praktyce różnicy w spalaniu paliwa. Podobnie jak pomiędzy lepkościami sąsiadującymi np. 5w30 a 5w40. Są to różnice raczej laboratoryjne tj. takie, które wymagają powtarzalnych warunków aby osiągnąć oszczędność. Co moim zdaniem jest istotne to kwestia zwiększenia ochrony silnika poprzez redukcję zużycia współpracujących elementów. Bardzo dobrze to widać w przypadku badań olejów z eksploatacji. Robi się dwa takie same interwały na różnych olejach. Wysyła się próbki do laboratorium i porównuje ilość pierwiastków ze ścieru metalicznego. Im mniej cząsteczek tym lepszą ochronę zapewnił olej.

Mitasu Moly-Trimer 0w20 wysyłałem do laboratorium Polaris celem potwierdzenia zawartości związków molibdenu. Wszystko się zgadza, poniżej raport:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/272 ... C5%BCy.pdf

https://czarnepaliwo.pl/sklep/glowna/13 ... 20-1l.html

https://czarnepaliwo.pl/sklep/glowna/13 ... 20-4l.html

modo napisał(a):
W Japonii Mitasu jest producentem OEM-owych olei. Ich składnikiem jest molibden, o czym wspomniał już CzarnePaliwo.
Polecono mi stosowanie http://www.mitasuoil.com.pl/produkty/si ... p223669423 .

Olej Mitasu Moly-Trimer 0w20 został sprowadzony do Polski na moją prośbę. Wcześniej nie był oferowany. Obecnie to już sprawdzony produkt, który przyjął się na rynki i jest dostępny tak u mnie jak i u naszego importera od ręki :wink:

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 12:42 
Tomek napisz czemu wszyscy lejemy 0W20 zamiast 5W30 bo czytając kolegów sam nie wiem czemu się na taki olej przedstawiłem. :) Dzięki.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 24 gru 2016, 12:51 
Bywalec
CzarnePaliwo czym ten olej Moly-Trimer różni się od oleju Mitasu Gold 0W-20? W ofercie widziałem jeszcze białe kanistry 0W-20 (obecnie ich nie widzę), ale to chyba były Long-Life-y...

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 13:16 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Ja leje do subaru Motul 8100 x-clean 5w30 Fe , natomiast jak miałem mazdę lalem to co w salonie dawali i nigdy nie było problemów

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 13:21 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
rkarcz napisał(a):
Tomek napisz czemu wszyscy lejemy 0W20 zamiast 5W30 bo czytając kolegów sam nie wiem czemu się na taki olej przedstawiłem. :) Dzięki.

Też się zastanawiam :idea: :?:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 24 gru 2016, 14:08 
Nowicjusz
Witam,

wczoraj rano sprawdziłem poziom oleju po przejechaniu 2.850 km od serwisu i jest idealnie tak samo, jak było, nie ubyło, nie przybyło ...

Silnik zalany jest olejem Castrol Magnatec Professional MP 5W-30, taki dali w serwisie Mazdy.

Wesołych Świąt,

S.

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano So, 24 gru 2016, 21:22 przez Sycamor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 14:23 
Nałogowiec
therion napisał(a):
Ja leje do subaru Motul 8100 x-clean 5w30 Fe , natomiast jak miałem mazdę lalem to co w salonie dawali i nigdy nie było problemów

No tak, tylko w ASO zaleją takim olejem z producentem którego mają podpisaną umowę, a nie z troski o Nasze silniki. Wziąć taką Dexalię 5w30, którego producentem jest Total, a w rezultacie to jest ELF SXR 5W30 tylko z inną nalepką. Druga kwestia o którą poruszył kolega Sycamor, to taka że w większości Macie nowe lub kilku letnie auta, więc nawet na nieodpowiednim oleju silnik nie wykaże jakiegos wiekszego zużycia. Pytanie, co będzie za 150 tys km? Jezeli sugerowac się ASO, to czemu Panowie nie dają klientom prawa wyboru miedzy olejami róznych marek i róznej jakości? Ta Dexalia 5W30 czy wyżej wspomniany ELF to zwykły olej HC i to tez nie najwyzszych lotów, więc dlaczego w ASO nie polecaja drozszego ale i lepszego Full Syntetyka? Rozumiecie co chcę powiedzieć?, że teraz wszedzie rządzi kasa i marketing, więc osobiscie nie do końca wierzę w te normy, lepkości czy dane marki olejowe narzucane przez serwisy. Sycamor jak poczytasz trochę w necie to ogolnie Castrol nie jest polecaną marką olejową bo pozostawia w silniku depozyty, ja bym wolal zalać coś innego .

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 14:29 
Nowicjusz
krzysiek1980 napisał(a):
ja bym wolal zalać coś innego

Baa, ja też bym wolał, ale nikt mnie nie pytał o zdanie, zresztą sam się też prawdę mówiąc nie upomniałem o to, a taki polecają/stosują olej w serwisie Mazdy w Dublinie.

Następny raz dostanie Liqui Moly 4500 :) Jeszcze 12.000 km lub połowa października 2017, kto to wie ...

Raz jeszcze Wesołych Świąt życzę wszystkim, dużo spokojnej jazdy i zadowolenia z naszych Madzi :D

S.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 18:56 
Partner forum
modo napisał(a):
CzarnePaliwo czym ten olej Moly-Trimer różni się od oleju Mitasu Gold 0W-20?

http://www.mitasuoil.com.pl/produkty/si ... p517943421

http://www.mitasuoil.com.pl/produkty/si ... p223669423

Gold ma niższy indeks lepkości (im wyższy tym lepszy), niższy TBN (im wyższy tym lepszy) i nieco wyższy punkt płynięcia (im niższy tym lepszy). Nie ma w składzie związków molibdenu i jest droższy.

TheBesTia napisał(a):
rkarcz napisał(a):

Też się zastanawiam :idea: :?:

M.in. dlatego, że macie nowe, ciasno spasowane silniki, dla których producent skalkulował zakres lepkości od 0w20 do 10w30 przy czym 0w20 oferuje najlepszą pompowalność, która sprzyja możliwie najlepszej ochronie silnika podczas zimnego rozruchu. Jak podaje SAE ok. 80% zużycia silnika następuje właśnie podczas zimnego rozruchu. Silniki SkyActive-G zalewane są w fabryce olejem 0w20.

Obrazek

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 20:44 
Nowicjusz
CzarnePaliwo

Witam,

ale to o czym napisałeś powyżej dotyczy silników benzynowych czy diesla również ?

Jeżeli tak, to jaki olej do 2.2 150 KM ?

Pozdrawiam,

S.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 21:12 
Partner forum
Sycamor napisał(a):
ale to o czym napisałeś powyżej dotyczy silników benzynowych czy diesla również ?

CzarnePaliwo napisał(a):
Silniki SkyActive-G zalewane są w fabryce olejem 0w20.

Koledzy powyżej mają silniki benzynowe i pytali o 0w20 ;) Ta część mojej wypowiedzi z wymienionymi lepkościami dotyczy silników benzynowych. Zależności parametrów, kwestie pompowalności oleju i zużycia silnika przy zimnym rozruchu dotyczą także silników diesla.

Dla SkyActive-D 2.2 Mazda dopuszcza tylko dwie lepkości tj. 0w30 i 5w30. 0w30 zapewnia lepszą pompowalność, ale są także na rynku oleje 5w30, które nie mają się czego wstydzić w tej materii.

Zerknij w parametry Castrola, którego wlał Ci serwis. Jego pompowalność wynosi 6400cP w -30'C.

Dla porównania inny olej 5w30 w specyfikacji C3 - Mitasu Platinum PAO SN 5w30:
http://www.mitasuoil.com.pl/files/60867 ... mj-111.pdf

Pompowalność w -30'C 4483cP. Prawie 2000cP różnicy na korzyść Mitasu.

W takich parametrach ujawnia się jakość oleju ;)

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 21:40 
Nowicjusz
CzarnePaliwo

Pięknie,

ale patrząc na katalog Liqiu Moly 4500 o którym myślałem, to jest w sumie podobnie do Castrola ...

Viscosity at -30°C (CCS) <= 6600 mPas ASTM D5293

Co prawda u mnie max. na minusie bywa w zimie -5 C, do tego auto stoi w garażu podziemnym (nie ogrzewanym co prawda, ale zawsze jest trochę cieplej, jak na dworze).

Poza serwisem, w którym nawet nie leją oryginalnego oleju nie mam specjalnie jakoś wyboru, pozostanę więc przy Liqui Moly.

Pozdrawiam i spokojnego Świętowania.

:piatka:

S.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: So, 24 gru 2016, 21:49 
Nałogowiec
Tomek, czyli mamy pewnośc co do spasowania silników i tym samym stosowania olejów o takiej lepkosci - 0W20, czy to czysty zamysł marketingowy? Co do samych parametów olejów to wiem że jesteś ekspertem, ale z czysto mechanicznej strony jesli chodzi o silniki czy ma to uzasadnienie? Czy teraz w erze pieniadza nikt nie nabija Nas w butelke nalegając na stosowanie coraz to "lżejszych" i ekologicznych olejów kosztem trwałości jednostek napędowych? Troche zaczynam się w tym gubić, kto ma rację i kto bardziej troszczy się o bezproblemową eksploatację na powiedzmy 20 lat do przodu?

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 25 gru 2016, 01:11 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
krzysiek1980 napisał(a):
Tomek, czyli mamy pewnośc co do spasowania silników i tym samym stosowania olejów o takiej lepkosci - 0W20, czy to czysty zamysł marketingowy?

Praktyczny zakres lepkościowy podawany jest na podstawie wyliczeń. Z różnych powodów to się wszystko musi trzymać przysłowiowej kupy i z moich obserwacji przeróżnych silników, z którymi mam pośrednio do czynienia u moich klientów największe wyrachowanie w zaleceniach zauważam u producentów samochodów europejskich. Nie jest to jednak sprawa lepkości a bardzo długich interwałów, rekomendowania konkretnych marek itd.

Japończycy dają swoich klientom duże pole do popisu, jeśli chodzi o olej. Rekomendacji nie ramuje się specjalnie stworzonymi normami a korzysta się z tych międzynarodowych np. API czy ILSAC. Owszem, pojawiają się w instrukcjach co raz dłuższe interwały, ale nikt nie broni klientowi zmienić oleju wcześniej.

krzysiek1980 napisał(a):
Co do samych parametów olejów to wiem że jesteś ekspertem, ale z czysto mechanicznej strony jesli chodzi o silniki czy ma to uzasadnienie?

Niższe lepkości mają uzasadnienie od strony konstrukcji silników, przekrojów kanałów olejowych itd. Faktycznie pozwalają także pokazać niższe spalanie a co za tym idzie niższą emisję spalin, ale to się tyczy warunków laboratoryjnych. Być może dzięki temu ktoś się chwali w broszurach bardziej ekologicznymi osiągami, ale nie jest to moim zdaniem wiodący powód stosowania takich olejów.

krzysiek1980 napisał(a):
Czy teraz w erze pieniadza nikt nie nabija Nas w butelke nalegając na stosowanie coraz to "lżejszych" i ekologicznych olejów kosztem trwałości jednostek napędowych?

Nie martwiłbym się tutaj o lepkość a o tzw. performance oleju, czyli o to jak bogaty jest w dodatki, jak długo może utrzymać swoje parametry i przede wszystkim jakie są ich wyjściowe wartości. W Polsce oleje 0w20 są swego rodzaju nowością. W USA jeździ się na nich od lat (np. w Hondach / Acurach, Toyotach / Lexusach itd.) i to do czego przykłada wagę to ich jakość oraz odpowiednio częsta wymiana.

krzysiek1980 napisał(a):
Troche zaczynam się w tym gubić, kto ma rację i kto bardziej troszczy się o bezproblemową eksploatację na powiedzmy 20 lat do przodu?

Faktycznie, można się w tym zamotać ;) Poświęciłem wiele wieczorów na przeróżne publikacje zanim wyrobiłem sobie poczucie lekkiego poruszania się w temacie i zanim stał się on dla mnie transparentny. Niestety w Polsce nie ma żadnej rozsądnej literatury na tematy olejowe. Ogólny pogląd zdobywa się na stronach międzynarodowych organizacji a konkretną już wiedzę w pracach z politechnik i uniwersytetów technologicznych ;)

PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 12:16 
Stały bywalec
Od: 28.03.2015
Rok produkcji: 2019
Wersja: SkyDream
Region: lubelski
panowie tu badanie laboratoryjne Mazda Supra 0W20
Obrazek

PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 15:32 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
I co z tego wynika bo ja nie paniemaju ?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 15:58 
Stały bywalec
Od: 28.03.2015
Rok produkcji: 2019
Wersja: SkyDream
Region: lubelski
że jest Niski TBN, 6,78
NOACK 13,2% odparowalność oleju

ogólnie olej dobry tylko raczej nie na 20 kkm
dobra pompowalność oleju

PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 18:37 
Amator
Od: 25.03.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: świętokrzyski
Czarne Paliwo
Mniej więcej kiedy będziesz miał 0W20? Max do połowy stycznia muszę zrobić przegląd i chciałbym zdążyć z zakupem <czas>

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1