Teraz jest Pt, 16 lis 2018, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: radio gubi fale
PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 17:39 
Wstydliwy
Offline
Od: 27.09.2013
Posty: 2
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Mazda 6 GH 2.0 diesel . (bez systemu BOSE )
Mam problem z radiem. W trakcie normalnego użytkowania radio działa dobrze , choć czasem gubi sygnał stereo ,ale jak tylko włączę ogrzewanie tylnej szyby to natychmiast wszystko ginie i słychać tylko szum :( , zauważyłem również ,że jak jadę wieczorem na światłach to wciśnięcie przycisku ogrzewania zmniejsza intensywność świecenia reflektorów . Czytałem na forach innych marek aut , ze to może być wzmacniacz antenowy ,ale gdzie on jest ? Może ktoś wie którędy idą kable od anteny na tylnej szybie do radia ? A może to jakiś problem z masą . Wolałbym najpierw sprawdzić czy ktoś miał taki sam problem zanim zacznę rozbierać plastiki w aucie !


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 paź 2013, 13:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 27.09.2013
Posty: 2
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Drodzy użytkownicy Mazd 6 GH , czy nie ma na forum nikogo z wiedzą na temat mojego problemu z radiem ???
Dzisiaj rozebrałem plastiki i wyjąłem radio , antena była na swoim miejsce więc wszystko niby ok , ale nadal nie gra po włączeniu ogrzewania tylnej szyby . Spróbowałem z kawałkiem przewodu zamiast anteny i po wyszukaniu jakiejś stacji i po włączeniu przycisku ogrzewania radio gra :) . Czyli wychodzi na to ,że problem jest gdzieś na lini wtyczka antenowa a sama antena w tylnej szybie . Prześledziłem drogę kabla antenowego , która kończy się w przekaźniku na tylnej klapie (hatchback) o symbolu AAF15218 . Z niego też jest zasilane ogrzewanie szyby . Aż dziwne ,że tam coś się mogło zepsuć, w środku jest tylko coś na zasadzie nawiniętej cewki z grubego drutu i dwa kondensatory. Jak odłączyłem to ustrojstwo to radio gra normalnie ale nie grzeje szyba .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 paź 2013, 16:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1362
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Dobrze by było przetestować to na innym egzemplarzu. Skoro antena jest w ogrzewaniu szyby i włączenie ogrzewania "psuje" antenę, to wygląda na to, że element separujacy jest uszkodzony. Może jest tam jakieś zwarcie, albo uszkodzone są kondensatory.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: So, 5 paź 2013, 20:01 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1707
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Ja też mam problem z radiem. Tyle tylko że zakłócenia fali mam. Podejrzewam problem ze wzmacniaczem antenowym. Zauważyłem to kilka dni temu. Zawsze słucham jednej stacji w Londynie, a teraz w niektórych miejscach mi radio trzeszczy lub gubi falę. Sprawdzałem na innych rozgłośniach i jest podobnie. Ale na razie brak czasu, aby zdemontować radio i sprawdzić o co kaman.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 5 paź 2013, 20:24 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1932
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
sorki - mialem koledze szybciej pomoc ale jakos zawsze czasu brakuje :(

wstawiam rusunek - mozliwe, ze troche pomoze

heater.jpg


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: N, 6 paź 2013, 08:13 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.10.2012
Posty: 1707
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Ja swoje radio chyba naprawiłem. Jadąc rano do pracy zatrzymałem się po kawe.
Po powrocie do auta uruchomiłem silnik. Podłączyłem ładowarkę do telefonu. I w tym momencie zaczęło radio trzeszczeć. Odłączyłem kabelek od telefonu przestało zakłócać. Wiec chyba ładowarka robi te zakłócenia. Wcześniej tego problemu nie było. Pojawił się on gdy zmieniłem tel i dostałem do niego tę właśnie nieszczęsną ładowarkę.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

_________________
Obrazek Obrazek

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 9 lis 2015, 16:02 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
Tutaj zdjęcie z miejscem montowania wzmacniacza antenowego. W kombi znajduje się on za plastikową osłoną tylnego prawego słupka. Trzeba najpierw odkręcić dolny pas plastików i go odgiąć aby dostać się do śrub znajdujących się pod nim, a następnie zdjąć górną plastikową osłonę tylnego słupka.

Dolny pas.
Obrazek
Osłona tylnego prawego słupka
Obrazek
Mocowanie wzmacniacza
Obrazek
Wzmacniacz po zdjęciu pokrywy
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 lis 2015, 09:40 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 591
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
daras404 ten wzmacniacz dokladales czy wymieniales bo miales uszkodzony?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 lis 2015, 16:33 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
Ostatnio jakby gubił mi stereo oraz stacje. Postanowiłem sprawdzić, jak to wygląda. Przeczyściłem wtyczki, obejrzałem i zamontowałem. W garażu gra bez problemu. Zobaczę jak się będzie zachowywać w trasie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 11 lis 2015, 11:40 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 591
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Wlasnie u mnie podobnie. "Slabsze" stacje gubia stereo i szumi czasem. Czyli mozliwe ze wystarczy przeczyscic styki.
Orientuje sie ktos gdzie ten wzmacniacz jest ukryty w sedanie, czyzby w podsufitowce czy prawym slupku?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 lis 2015, 23:56 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 449
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
To jak to jest ? Jedni mają ten wzmacniacz a inni ten dławik z cewkami ? Czy może są oba moduły tylko każdy pisze o innym module.
Ten wzmacniacz nie wygląda jakoś strasznie skomplikowanie, widziałem bardziej zaawansowane konstrukcje.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 lis 2015, 07:47 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
W wolnym czasie sprawdzę, czy dławik nie jest przypadkiem 2 pinowy - bo na wiązce przewodów jest wolna 2 pinowa kostka. Może to zależy od typu radia.
Ps. Airbob dzięki za naprawienie wzmacniacz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 lis 2015, 15:56 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 449
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Nie ma sprawy, ciesz się muzą. I w wolnym czasie sprawdź jak wygląda instalacja wzmacniacza antenowego. Skoro zaczynają się z tym problemy, warto zgłębić temat.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 lis 2015, 20:49 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 30.06.2013
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: pomorski
Trochę poszperałem i tak:

w modelu mazda 6 - od 08.2008 do wersji 01.2010 - w modelu 4 drzwiowym występuje wzmacniacz antenowy o symbolu GS1M-66-9N0 i znajduje się on prawdopodobnie pod plastykami prawego tylnego nadkola od strony drzwi i jest podobny do wyżej opisywanego. A może to podsufitka jak sugeruje olek1305 :zawrotglowy:
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... lk_id=6682 - strona 2

Ten drugi to filtr szumów o symbolu TD11-66-950 i znajduje się prawdopodobnie gdzieś pod tylną półką
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... lk_id=6682 - strona 1

wygląda na to, jakby w tym modelu występowały oba.

w modelu mazda 6 Wagon - od 12.2007 występuje, ten opisany przeze mnie o symbolu GS2A-66-9N0A. Nie znalazłem filtra szumów.
http://japancars.ru/index.php?route=cat ... lk_id=6682

Dodam tylko, że jak zdemontowałem wzmacniacz to poza opisanymi wyżej czynnościami, przeczyściłem też widoczną na zdjęciu płytkę.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lis 2015, 01:21 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 449
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
W sedanie może być tak że w jednej szybie jest i antena i ogrzewanie dlatego jest ten filtr. W przypadku kombi antena jest tylko w bocznej szybie która nie jest ogrzewana (część osób myśli że te ścieżki to ogrzewanie) i tutaj nie ma filtru.
Możliwe że coś się dzieje z tymi wzmacniaczami, może jakieś zimne luty lub ewentualnie problem na połączeniach we wtyczkach. Rozumiem że u Ciebie problem został rozwiązany ?

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lis 2015, 10:00 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 17.02.2015
Posty: 591
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
W sedanie to raczej bedzie pod podsufitowka. Na schemacie widac ta mala kostke ktora laczy instalacje z antena w szybie (daras404 na twoim zdjeciu jest w dolnym prawym rogu szybki bocznej), u siebie mam ja po prawej stronie zaraz za podsufitowka. Z tym filtrem bedzie jak airbob pisze, sedan ma antene na tylnej szybie razem z ogrzewaniem. Bede musial sie do tego dobrac za jakis czas...

-- So, 14 lis 2015, 10:00 --

Aha jak czysclies te styki i plytke, uzywales jakiegos preparatu?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 00:59 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
W hathchbaku wzmacniacz jest nad górną częścią tylnej szyby, po środku pod czarnym plastikiem. ..


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: radio fm
PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 06:47 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 31.12.2015
Posty: 93
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: podkarpacki
Witam mam problem z radiem fm po wymianie na stacje multi radio gubi fale radiowe i niestety nici ze słuchania radia miał ktoś podobny problem?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 22 kwi 2017, 17:41 
Świeżak
Offline
Od: 24.04.2015
Posty: 30
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Witam wszystkich. Mazdę 6 Gh mam od 2 tygodni i jestem zaskoczony bardzo słabym zasięgiem jeśli chodzi o odbiór stacji radiowych. W poprzedniej Magdalenie ( też 6 z 2003 roku) miałem antenę na dachu i jadąc od Katowic do Częstochowy rozgłośnia "radio piekary" zaczęła tracić zasięg pod samą Częstochową -- w tej Magdalenie (2008 GH -- obie w kombiku) Piekary szumią w niektórych miejscach będąc w Sosnowcu !! Powiedzcie drodzy forumowicze czego to przyczyna ?? Rozważam już nawet wywiercenie "dziury" w dachu na normalną antenę !! Jest to chyba najmniej rozsądne wyjście ---- ale jak nie będzie wyjścia to pomyślę chyba nad tą alternatywą.
Podpowiedzcie coś w tym temacie - proszę. :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 kwi 2017, 10:57 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.04.2017
Posty: 201
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Zawsze w razie potrzeby można podłączyć telefon do aux'a i radio z internetów puścić ;p

_________________
Brzydki, zły i szczery.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 21:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.10.2017
Posty: 3
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: łódzki
Witam odświeżę trochę temat. U mnie w hatchbacku znalazłem wzmacniacz pod plastikiem w górnej części szyby o symbolu GS1M669N0 lecz nie mogę zlokalizować tego filtra szumów AAF15218 sprawdzałem pod plastikiem przy tylnym siedzeniu jak się otworzy drzwi z prawej strony i tylko kable jakieś idą i nic więcej. A może u mnie nie występuje ten filtr. Oczywiście mam problem z radiem jak wszyscy wyżej, czyli jak włączę ogrzewanie tylnej szyby tylko szum. Pomóżcie...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 gru 2017, 00:21 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 449
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Szkoda że nie ma nikogo z Dolnośląskiego z tym problemem. Strasznie mnie ciekawi o co chodzi z tymi zakłóceniami.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 30 kwi 2018, 00:50 
Wstydliwy
Offline
Od: 10.04.2018
Posty: 11
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam

Chociaż trochę minęło od ostatniej odpowiedz to muszę odkopać temat.
Mazda 6 GH 2008 2.5 Sport, Bose Audio, UK.
Wywaliłem to ustriojstwo tzn. jednostkę Panasonic i wstawiłem Alpine ILX-700.
Wcześniej radio zbierało większość stacji ale po podłączeniu Alpine, sraczka, maksymalnie 3 stacje, do tego takie, których nie słucham. Zakupiłem więc wzmacniacz antenowy "Mr. Ho" (oczywiście chinczyk z amazonki) ale po 3 dniach umarł. Wysłali nowy i starcił życie po 4 dniach.
Moje pytanie brzmi następująco:
Czy po odłączeniu oryginalnego radia, wzmacniacz Mazdy nie dostaje zasilania czy poprostu mógł się spierdzielić? Podjeżewam, że jednostka sterująca może mieć sama w sobie jakiś "mega kaloryfer", który podpija dB dla sygnału FM/AM.
Chciałbym bardzo uniknąć wiercenia otworu w dachu na nową antenę.

-- 29 kwietnia 2018, o 23:50 --

Update:
Wszystko działa u mnie jak powinno, problemem była ładowarka USB 5V wpięta w przednie gniazdo zapalniczki. Nie wiem dlaczego, ale tego gniazda nie mogę używać do ładowania np.: telefonu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 6 lis 2018, 16:52 
Wstydliwy
Offline
Od: 29.10.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Witam Was. Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 6 GH Kombi 2009. Szukam pomocy odnośnie strzelającego radia. Czytałem, że może to być wzmacniacz. U mnie ten objaw pojawia się tylko przy załączonej stacyjce ON, przy ACC gra idealnie. Zastanawiałem się czy jakiś inny obwód nie emituje zakłóceń, a może jednak wzmacniacz. Jak to naprawić?


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.