Teraz jest So, 18 wrz 2021, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 16:21 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Po zainstalowaniu nowego panelu multimedialnego radio często gubi fale I traca zasięg. Dodam że panel jest z androidem 4.4.4 KitKat i z czterordzeniowym procesorem. http://www.amazon.co.uk/Black-Android-P ... B01ARFHH80 Podejrzewam że winowajcą jest brak zasilania na wzmacniacz antenowy. W zestawie dołączone był taki kabel antenowy z prostokątną szarą wtyczką I niebieskim przewodem. http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5c45229d9da69b5 Z tego co wyczytałem na forum to ta szara wtyczka z niebieskim przewodem pasuje do polifta 2010-2012. U mnie mnie jest normalna wtyczka antenowa którą podłączyłem bezpośrednio do radia ( szara wtyczka z kablem antenowym I niebieskim kablem jest nie podłączona) I tu moja wątpliwość...Czy przypadkiem ten niebieski kabel nie jest czasem odpowiedzialny za zasilanie wzmacniacza antenowego??? Być może się myle ale tak to wygląda....


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 20:35 
Świeżak
Offline
Od: 02.03.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubuski
dzisiaj instalowałem swoja stację (WinCE6) i też nie podłączyłem tej wtyczki radiowej z typowym wtykiem i niebieskim przewodem z szarą kostką. Do stacji podłączyłem oryginalny kabel z auta. Gra czysto, ale jeszcze nie pokonywałem dłuższych tras więc nie odpowiem czy gubi fale w trasie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 20:40 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
No właśnie ja przesiadłem sie właśnie z WIN CE6 na android I nie pamiętam czy ten niebieski kabel podłanczałem....


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 21:17 
Świeżak
Offline
Od: 02.03.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubuski
Ten niebieski przewód jest zakończony tą szarą kostką ale ona nie jest do naszych GH, wiec nigdzie jej nie podłączysz. Może spróbuj dołożyć jakiś wzmacniacz radiowy lub separator antenowy, nie wielki koszt a może będzie lepiej.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 21:20 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Przecież nasze mazdy mają własny wzmacniacz antenowy I jest jakoś zasilany...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 mar 2016, 10:21 
Świeżak
Offline
Od: 02.03.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubuski
Zobacz co ja znalazłem podłączone w oryginalnym radio. Z tego urządzenia (jak myśle antena gps) wychodziły dwa przewody zakończone wtykami radiowymi, jeden był połączony z anteną radiową a drugi podłączony do radia. Jest też trzeci przewód zakończony wtykiem jack który mam wyprowadzony do schowka.
Podłączyłem to urządzenie również do nowej stacji w taki sam sposób, radio odbiera a ja nadal nie wiem jaki plan miał kolega z DE zakładając to urządzenie :D

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 17 mar 2016, 10:59 
Świeżak
Offline
Od: 27.05.2015
Posty: 20
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
U mnie nie było żadnych modyfikacji. Na poprzednich staciach multimedialnych nie było takich problemów. Wczoraj ponownie przestudiowałem schemat połączenia I przy niebieskim kablu jest opis " (+) AUTO ANTENNA CONTROL. Jestem na 99% przekonany że to jest właśnie kabel zasilający wzmacniacz antenowy. Poprostu producent wziął poder uwagę wtyczkę anteny od 2009 roku a w 2008 był normalny y kabel antenowy. W tym wypadku zasilanie wzmacniacza było podłączone inaczej. Chodzi mi tylko o to czy któryś z kolegów posiadających to kwadratowe złącze z anteną I nebieskim kablem mógłby sprawdzić czy ten niebieski kabel przy włączonym radio ma 12V. Byłbym bardo zobowiązany bo chińczyk który sprzedał mi stację nalga żeby podłączyć te kwadratowe kostkę I nie dociera do niego że u mnie nie można jej podłączy. Trochę się zamotałem ale próbuję to jakoś wytłumaczyć.

-- Cz, 17 mar 2016, 10:59 --

http://www.fotosik.pl/zdjecie/2061d5bb6bc28af8


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 lut 2017, 21:36 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.04.2014
Posty: 618
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam chciałem się dowiedzieć czy już wiadomo co z tym niebieskim kabelkiem bo kostka jest do wersji po lifcie


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 kwi 2017, 20:55 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 24.04.2017
Posty: 1
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
W radiach samochodowych zazwyczaj niebieski lub biało-niebieski kabel oznacza sygnał do anteny że radio zostało włączone.
Początkowo było to wykorzystywane do sterowania silniczkiem wysuwania antenę. Więc opis "(+) AUTO ANTENNA CONTROL" tutaj pasuje!
W przypadku Mazdy 6 wysuwanie anteny średnio ma sens :)
Często w instalacjach car audio używa się tego sygnału do podłączenia wzbudzenia wzmacniacza zewnętrznego.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 lip 2017, 18:51 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 76
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
I jak koledzy udało się rozwiązać problem gubienia fal radiowych?
Mam niestety to samo, a nie ukrywam, że nie jest to fajne :(


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 3 wrz 2017, 20:29 
Świeżak
Offline
Od: 03.09.2017
Posty: 17
Rok produkcji: 2013
Generacja: II
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: warmińsko-mazurski
też mam ten problem z gubieniem stacji po zmianie na nadroid czy ktoś już rozwiązał ten problem ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 8 lis 2017, 17:06 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 31.12.2015
Posty: 93
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: podkarpacki
i jak rozwiązaliscie problem?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 mar 2018, 18:37 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3304
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Poradził ktoś sobie z tym gubieniem fal radiowych na androidzie w przedlifcie ?

Ktoś coś ?

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 mar 2018, 19:22 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 199
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Ja mam androida 4.4.4 i nic nie ucieka:P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 mar 2018, 19:55 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3304
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Nie pomagasz...

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 mar 2018, 10:29 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 199
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Przepraszam ale nie wiem jakbym mógł pomóc, dziwna sytuacja; według mnie to coś albo z połaczeniem z anteną albo coś zakłuca sygnał


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 mar 2018, 18:04 
Amator
Offline
Od: 16.02.2017
Posty: 76
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: podlaski
Niestety jeszcze nie znalazłem rozwiązania.
Zastanawiam się, czy nie podjechać do jakiegoś ogarniętego elektryka :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 11 mar 2018, 17:46 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3304
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Problem rozwiązałem jak narazie w 95%.

Sprawdziłem niebieski kabelek (zasilanie wzmacniacza antenowego) - podpięty prawidłowo, wzmacniacz dostaje napięcie.
Poprawiłem punkty lutownicze na głowicy radiowej. Niewiele pomogło.
Następnie wypiąłem kabelek z szarej kostki przy wzmacniaczu antenowym, pozbawiając go zasilania. To dało zdecydowanie najlepszy efekt.
Niestety jeszcze przy słabszych stacjach radiowych delikatnie słychać jeszcze zakłócenia, szum. Spróbuję zamontować seperator na przewodzie antenowym przy stacji.
Jak narazie sprawdzone w mieście.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.