Teraz jest So, 18 wrz 2021, 17:47

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 21 mar 2016, 19:13 
Świeżak
Offline
Od: 02.03.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubuski
OK, już nie zaśmiecam. Dzięki za link. Pzdr


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 kwi 2016, 12:11 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.01.2015
Posty: 7
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Witam
Potrzebuję pomocy
Ma może ktoś schemat kostki radia z mazdy 6 gh po lifcie ??
Zakupiłem stację Pioneer AVIC-88DAB , Przejściówkę z okablowaniem i sterowaniem z kierownicy . Wszystko było by ok lecz potrzebuję zlokalizować przewody odpowiedzialne za informację prędkości i biegu wstecznego .
Na kostce którą kupiłem jest to ale po stronie kostki oryginalnej z auta te miejsca są puste (domyślam się że mogą być w innych gniazdach)

Na zdjęciach które są poniżej

na mojej czerwonej kostce :

przewód różowy (nr 3) to speed pulse
przewód fioletowy (nr 4) to reverse
przewód zielony (nr 5) to park brake

http://www.fotosik.pl/zdjecie/e65130ebf4f7a937
Obrazek


Na kostce białej wychodzącej z mazdy oznaczyłem tak samo odpowiednie gniazda . Gniazda 3 4 i 5 są puste .
Pytanie jest , mazda nie wyprowadziła tych przewodów czy są one w innym miejscu na kostce ??

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f18ef93a0509e8c5
Obrazek
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b50b42f079002933
Obrazek
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/cf4554682ea9b773
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/cf4554682ea9b773


Kolejne pytanie
Dokupiłem do tej stacji kamerę ND-BC8
Gdzie najlepiej podłączyć w okolicach radia zasilanie dla niej (proszę o szczegółowy opis miejsca gdzie i jak bo jestem zielony w tym jak to zrobić aby nie przeciążyć zasilania ). Na kablu jest naklejka na której jest napięcie 14.4v. Ja testowałem na napięciu z zapalniczki 12v i obraz był w mojej opinii bardzo kiepski a w opisie tej kamerki jest że obraz jest bardzo dobrej jakości ???
Jest to możliwe że przy mniejszym napięciu obraz jest gorszy , i gdzie mamy osiągalne napięcie 14.4 poza przewodami z ładowania aku??

http://www.fotosik.pl/zdjecie/b99cbc3f8fb7209d
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 kwi 2016, 12:14 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 623
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Coś mi się nie wydaje aby te sygnały były dostępne zwłaszcza jak ma się instalację pod zwykłe radio, może instalacja pod oryginalną nawigację to ma aczkolwiek te informacje będą lecieć po szynie CAN nie analogowo.
Jeśli chcesz to podłączyć to to chyba na piechotę trzeba poszukać tych sygnałów.

Co do kamerki to powinna działać tak samo przy 12V jak i przy 14V.
Zasilanie masz na przewodach w głównej kostce zasilającej radio.
Są na forum tematy odnoszące się do podłączenia kamery.

_________________
URLOP 28.08-19.09
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 kwi 2016, 16:32 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1426
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
ardiano2907, tak jak pisze airbob, w dedykowanych stacjach multimedialnych te sygnały są dostarczone z modułu CAN. U siebie musisz te sygnały dostarczyć samodzielnie, a z tym będzie więcej zabawy, ale po nitce do kłębka.
REVERSE i PARK BRAKE znajdziesz na pewno "normalnie" (bez potrzeby używania CAN), chociaż tego drugiego pewnie nie będziesz chciał używać, ponieważ jest on przeważnie używany do blokowanie odtwarzania video w czasie jazdy (musisz zaciągnąć ręczny aby oglądać).

Co do kamerki, to napięcie (12, czy 14) nie będzie miało znaczenia.
Napięcia wyższego od tego standardowego (13,5 - 14,0 V, zależnie od ładowania) to nie dostaniesz, możesz się bawić w pominięcie spadku napięcia na kablach/złączach itp, ale jestem pewien, że nie da to żadnego efektu.

Obraz w kamerce (pomijając jej jakość) bardzo zależy od oświetlenia. Przy słabym oświetleniu i słabych kamerkach obraz jest prawie nieczytelny.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 26 kwi 2016, 11:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.01.2015
Posty: 7
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Dzięki Panowie za pomoc...
Nawigacja działa ok ale wyskoczyło info ze działa w trybie hybrydowym bo nie ma połączenia z speed sensorem ... teraz nie wiem czy dam radę go sam znaleźć bo nawet nie wiem jak i gdzie go szukać.
Jeśli chodzi o hamulec ręczny to go pominąłem i do masy połączone
Ma ktoś pomysł w jaki sposób i jak miałbym znaleźć ten przewód od speed sensora ?

-- Wt, 26 kwi 2016, 10:41 --

arecki napisał(a):
ardiano2907, tak jak pisze airbob, w dedykowanych stacjach multimedialnych te sygnały są dostarczone z modułu CAN. U siebie musisz te sygnały dostarczyć samodzielnie, a z tym będzie więcej zabawy, ale po nitce do kłębka.
REVERSE i PARK BRAKE znajdziesz na pewno "normalnie" (bez potrzeby używania CAN), chociaż tego drugiego pewnie nie będziesz chciał używać, ponieważ jest on przeważnie używany do blokowanie odtwarzania video w czasie jazdy (musisz zaciągnąć ręczny aby oglądać).

Co do kamerki, to napięcie (12, czy 14) nie będzie miało znaczenia.
Napięcia wyższego od tego standardowego (13,5 - 14,0 V, zależnie od ładowania) to nie dostaniesz, możesz się bawić w pominięcie spadku napięcia na kablach/złączach itp, ale jestem pewien, że nie da to żadnego efektu.

Obraz w kamerce (pomijając jej jakość) bardzo zależy od oświetlenia. Przy słabym oświetleniu i słabych kamerkach obraz jest prawie nieczytelny.


arecki , znalezienie reverse signal masz na myśli podciągnięcie przewodu z lampy wstecznego do radia czy istnieje może jakaś lepsza metoda ??
Wiesz może jak i gdzie mam szukać speed sensora ?? jaka to informacja - w przypadku poruszania się samochodu przewód podaje jakieś napięcie ?? cały czas stałe bądź zmieniające się z prędkością ?? Domyślam się że informacje can są przekazywane z tej drugiej kostki którą nie podłączyłem bo nie mam do czego ??


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 maja 2016, 10:35 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1469
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Szukam i nie moge znalezc... co to za ramka i gdzie ja dostac? ASO?

Obrazek

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 maja 2016, 11:11 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 19.10.2014
Posty: 131
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: pomorski
Na pewno nie aso, pewnie jakas customowa, albo w aso innego kraju :)
Ja kupowalem ostatnio ramke w Aso.

_________________
Sprzedam: zadbaną wykładzinę podłogi do Mazdy 6 GH SEDAN


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 maja 2016, 11:55 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 03.04.2015
Posty: 1469
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Niby z krajowego auta z fabryczna navi:

http://autakrajowe.com.pl/p1101,mazda-6.html#prettyPhoto

moze to nie ramka tylko ogolnie cala navi?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 maja 2016, 17:53 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 31.12.2015
Posty: 93
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: podkarpacki
jakby ktoś szukał http://olx.pl/oferta/ramka-radiowa-2-din-mazda-6-typ-gh-02-2008-CID5-IDdX4aX.html#e69240501a


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 3 lis 2017, 20:31 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 30.07.2016
Posty: 57
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Witam
Panowie możecie mi powiedzieć co dokładnie wyświetlane jest pomiędzy godzina,spalaniem a klimatyzacją po zamianie na jednostkę 2 din,czy to zalezy od producenta?Ponieważ dosyć mam skośnookich rozwiązań i chciałbym jednostkę centralna z Pekinu zamienić wkrótce na rozsądną jedanostke 7 inch Pioneera
mam na myśli Pioneera MVH-AV290BT co ze sterowaniem z kierownicy?

_________________
Dum spiro spero....


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 3 lis 2017, 22:44 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 25.03.2015
Posty: 631
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
O sterowaniu z kierownicy już było pisane w tym dziale. O ile pamiętam to musisz kupić dedykowany kabel pod dany model stacji kompatybilny z mazdą.
Tutaj masz stronkę z adapterami różnych producentów stacji pod mazdę.
https://www.car-tronic.pl/adapter-do-st ... 0062-p6398

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 4 lis 2017, 11:04 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 30.07.2016
Posty: 57
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Jednym wyświetla się Mazda, drugim znajomy ma Kenwooda 2 din nie wyświetla się nic, więc jak to jest ponieważ opinie są różne pamiętam z mojej Madzi pierwszej generacji po wymianie na dedykowany chiński panel straciłem środek wyświetlacza i powiem nie bardzo to wygląda, ale jak zaznaczam jest to moje subiektywne odczucie.
A co do markowego androida 2 din oczywiście skłaniam się że względu oczywiście nie tylko na funkcjonalność i aplikacje i oczywiście jak wielu zauwazylo jakość dźwięku porównując do Pekinskich cudów jest kolosalna.

_________________
Dum spiro spero....


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 paź 2018, 20:59 
Świeżak
Offline
Od: 20.10.2018
Posty: 19
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
witam serdecznie!
pacjent mazda 6 GH FL 2010r,
przymierzam się do wymiany radia fabrycznego bez bose, na jakieś z na androidzie z nawigacją 2DIN,

pytanie , co przestanie działać w samochodzie po zmianie,

wiem już, że na górnym wyświetlaczy nie będzie informacji z radia ale co jeszcze?
czy podświetlanie będzie działać tak samo jak na fabrycznym?

z góry dziękuje za wyjaśnienie,
pozdrwiam
Paweł


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 26 paź 2018, 12:49 
Wtajemniczony
Offline
Od: 16.04.2016
Posty: 232
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
pomysl nad stacja dedykowana na androidzie. Wszystko bedzie plug and play. Do tego nie stracisz funkcji sterowania z kierownicy komputerem pokladowym jak rowniez informacji na malym ekranie. Mam radyjka do mazdy w swojej ofercie. Jesli jestes zainteresowany zapraszam na priv


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 paź 2018, 19:48 
Świeżak
Offline
Od: 20.10.2018
Posty: 19
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
witam,
chyba tak zrobię, jest tego sporo na androidzie,
dzięki pozdr


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.