Teraz jest Cz, 23 mar 2017, 07:21

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 21:09 
Świeżak
Offline
Od: 28.11.2014
Posty: 18
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Witam. jestem nowy i od razu z pytaniem do Was.
Gdy była temperatura poniżej 10 stopni webasto załączało się bez problemów. Słyszalne było buczenie. Teraz jak jest koło zera to nie włącza się. Sprawdzałem pompkę i działa(nie było pracy ciągłej,ale przerywana tak jakby była na impulsy)paliwo w wężykach też było. Wtyczki wypiąłem i wpiąłem spowrotem. Od czego zacząć teraz? Co sprawdzić? Bezpiecznik od heather czy jakoś tak też wyciągałem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 22:51 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2780
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Odepnij kleme masową, wciśnij pedał hamulca na min 20-30 sekund i podłącz masę, tzw hard reset , czasami to wystarcza bo wcześniej Tobie działało.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 29 lis 2014, 21:22 
Świeżak
Offline
Od: 28.11.2014
Posty: 18
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Millerek napisał(a):
Odepnij kleme masową, wciśnij pedał hamulca na min 20-30 sekund i podłącz masę, tzw hard reset , czasami to wystarcza bo wcześniej Tobie działało.


Zrobiłem tak. Oczywiście wszystko się skasowało trzeba od nowa ustawiać. jutro zobaczymy efekty na zimnym silniku.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 1 gru 2014, 08:27 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2780
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
I jak, webasto działa czy nie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 16:13 
Świeżak
Offline
Od: 28.11.2014
Posty: 18
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Millerek napisał(a):
I jak, webasto działa czy nie?
Działa l! Dziękuję za pomoc. Różnica odczuwalna od razu:-)

-- Dodano: Wt, 2 gru 2014, 16:13 --

A czy jest jakaś reguła działania czasowo? Np 5 minut czy do jakiejś temp?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 16:17 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2780
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Jeśli masz tylko dogrzewacz, to włącza i wyłącza się samo.
Włącza i wyłącza się po tym jak parametry będą odpowiednie.
Włącza się między innymi jak temp zewnętrzna spadnie poniżej 7stC a silnik nie ma 60stC.
Jak się silnik nagrzeje powyżej 60stC to webasto wyłącza się samo, chyba że inne parametry nie wskazują inaczej. To tak w wielkim skrócie. ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 18:24 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.12.2014
Posty: 3
Lokalizacja: małopolska
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
witam, to ja sie też przyłącze bo jestem od 1mc posiadaczem M6 i mnie nurtuje jeszcze pytanko czy paliwo które idzie do webasto jest pokazywane na wyświetlaczu chwilowego spalania, bo w czasie jazdy gdy hamuje silnikiem powinno być 0.0 a u mnie pokazuje raz 2,5 lub 1,6 1,5 0,7. podobno Dpf mam usunięty lecz do końca nie jestem pewny ,bo oglądając puszke na dole i z moją zerową wiedzą to nic nie mogę stwierdzić. I jeszcze jedno mam pytanie , czy na zegarach kontrolka Dpf w czasie przekrecania kluczyka zaświeca sie czy nie? Bo u mnie nie, i mam problem czy ten Dpf był zrobiony czy zaklejony jest tasmą żeby nie było widać że swieci nonstop? :mad:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:09 
Świeżak
Offline
Od: 28.11.2014
Posty: 18
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Millerek napisał(a):
Jeśli masz tylko dogrzewacz, to włącza i wyłącza się samo.
Włącza i wyłącza się po tym jak parametry będą odpowiednie.
Włącza się między innymi jak temp zewnętrzna spadnie poniżej 7stC a silnik nie ma 60stC.
Jak się silnik nagrzeje powyżej 60stC to webasto wyłącza się samo, chyba że inne parametry nie wskazują inaczej. To tak w wielkim skrócie. ;)


Zauważam,że webasto wyłącza się za wcześnie. Dziś wyłączyło się jak wskazówka od temperatury trochę się podniosła... Muszę to po obserwować. Ma to jeszcze jakiś czujnik może? uszkodzony?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 gru 2014, 21:17 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2780
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Webasto rządzi się samo według swoich parametrów jak również parametrów z silnika auta.
Z jakiego powodu wyłącza się za wcześnie, tego nie wiem i nie pomoge:(


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 06:29 
Świeżak
Offline
Od: 28.11.2014
Posty: 18
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Millerek napisał(a):
Webasto rządzi się samo według swoich parametrów jak również parametrów z silnika auta.
Z jakiego powodu wyłącza się za wcześnie, tego nie wiem i nie pomoge:(
Mimo tego dziękuję za pomoc ważne ze dziala


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 gru 2014, 17:34 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.12.2014
Posty: 3
Lokalizacja: małopolska
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
ponawiam pytanko, moze ktoś pomoże


witam, to ja sie też przyłącze bo jestem od 1mc posiadaczem M6 i mnie nurtuje jeszcze pytanko czy paliwo które idzie do webasto jest pokazywane na wyświetlaczu chwilowego spalania, bo w czasie jazdy gdy hamuje silnikiem powinno być 0.0 a u mnie pokazuje raz 2,5 lub 1,6 1,5 0,7. podobno Dpf mam usunięty lecz do końca nie jestem pewny ,bo oglądając puszke na dole i z moją zerową wiedzą to nic nie mogę stwierdzić. I jeszcze jedno mam pytanie , czy na zegarach kontrolka Dpf w czasie przekrecania kluczyka zaświeca sie czy nie? Bo u mnie nie, i mam problem czy ten Dpf był zrobiony czy zaklejony jest tasmą żeby nie było widać że swieci nonstop? :mad:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 7 gru 2014, 14:51 
Świeżak
Offline
Od: 28.11.2014
Posty: 18
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
antysam napisał(a):
ponawiam pytanko, moze ktoś pomoże


witam, to ja sie też przyłącze bo jestem od 1mc posiadaczem M6 i mnie nurtuje jeszcze pytanko czy paliwo które idzie do webasto jest pokazywane na wyświetlaczu chwilowego spalania, bo w czasie jazdy gdy hamuje silnikiem powinno być 0.0 a u mnie pokazuje raz 2,5 lub 1,6 1,5 0,7. podobno Dpf mam usunięty lecz do końca nie jestem pewny ,bo oglądając puszke na dole i z moją zerową wiedzą to nic nie mogę stwierdzić. I jeszcze jedno mam pytanie , czy na zegarach kontrolka Dpf w czasie przekrecania kluczyka zaświeca sie czy nie? Bo u mnie nie, i mam problem czy ten Dpf był zrobiony czy zaklejony jest tasmą żeby nie było widać że swieci nonstop? :mad:
Jaki rocznik samochodu?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 gru 2014, 00:55 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.12.2014
Posty: 3
Lokalizacja: małopolska
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
rok 2006 grudzień


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 gru 2014, 08:05 
Świeżak
Offline
Od: 10.10.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam, mam takie problemy z Webasto (z jajowatym sterownikiem w kabinie, Mazda 6 2.0 D 2004r):

1. Jak włączę webasto na zgaszonym silniku "świeczką" to działa
2. Jak włączę webasto po uruchomieniu silnika "świeczką" to świeci przez minutę i się wyłącza.
3. Jak ustawię programator na daną godzinę, przychodzę do auta po 10 minutach od zaprogramowanego czasu to na wyświetlaczu pokazuje się "F". Po naciśnięciu "świeczki" zaczyna działać.

Wydaje mi się, że to nie jest normalne. Czy ktoś wie z czego to może wynikać?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 16 gru 2014, 21:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.12.2014
Posty: 1
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam mam problem wymieniłem palnik w moim webasto bo był wypalony i kopcił strasznie teraz odpala sie bez problemu nie kopci lecz strasznie sie nagrzewa i się wyłancza najprawdopodobniej jest zapowietrzone jak je odpowietrzyć zna ktoś dobry sposób bo próbowałem wszystkiego chyba i dalej jest zapowietrzone nie wiem co robić pąpka wody chodzi przy włączeniu proszę o pomoc


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 28 gru 2014, 18:31 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.12.2014
Posty: 1
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
u mnie po kilkunastu minutach pracy ""puszcza dyma" i wtedy wyświetla się F-- proszę o odpowiedź
Tomek


Ostatnio edytowano N, 28 gru 2014, 18:31 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 14:33 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.01.2015
Posty: 1
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Cześć wszystkim jestem tu nowy i na wstępie chciałbym się przywitać.
Ojciec posiada Mazde 6 kombi 2.0 ON. Ja sam jezdze Honda Civic VII ;)

Moje pytania są następujące.
1. Jak sprawdzić czy dogrzewacz dziala ?
2. Jakie warunki muszą być spełnione aby dogrzewacz się uruchomił.
3. W którym miejscu znajduje się dogrzewacz.
4. W jaki sposób go naprawić?

Jakieś 2 lata temu pamiętam, że z pod mazdy się kopciło z okolicy przedniego nadkola. Teraz się nie kopci nic i nie słychać żądnych dźwięków odrzutowca ;)
Dzisiaj wziąłem mazde na test i po ok 12-15min wskaznik temp. był w połowie. (krążyłem normalnym tempem po mieście)
Kiedyś nie pamiętam czy to było szybciej/tak samo.

Czytałem o sposobach ze zdjęciem minusowej klemy i trzymaniu hamulca przez 20s ;)
Jednak tam wszystko jest to chaotycznie opisane.

Jeżeli ktoś miał problem z niedziałającym dogrzewaczem i go naprawił, proszę o info jak to zrobił.

Pozdro!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 13:22 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 27.03.2013
Posty: 1021
Lokalizacja: Szczecin
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Jaka temperatura powietrza?
Włącza się poniżej 10C :)
i na pewno je usłyszysz. Działa także po wyłączeniu silnika.
łącze z innym wątkiem

_________________
Moja GG
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 18:34 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2780
Lokalizacja: PTR Łódzkie
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Nie nie, webasto włącza się poniżej 7stC;)

Sent from my Sony Xperia Z1 using TT 4.9.5


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 4 kwi 2015, 20:27 
Wstydliwy
Offline
Od: 04.02.2015
Posty: 2
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Dorzucam sie do tematu. Moje webasto w mazdzie 6 2003r przy odpalonym silniku dziala, zalacza sie samo, dogrzewa siknik, jak sie rozgrzeje to sie wylacza. Natomiast napostoju, wlaczam, startuje, slychac pompke, wentylatory nawiewu sie wlaczaja po minucie webasto gasnie i kopci sie bialy dym z niego, na wyswietkaczu F--. Prosze o rady.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 27 wrz 2015, 07:47 
Świeżak
Offline
Od: 11.01.2015
Posty: 35
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Witam mam problem odnośnie Webasta włączam tą swieczke przy wyłączonym zapłonie temp (zaniim wyłączyłem auto mialem ustawiona na maxa i nawiew na nogi i na siebie) , webasto tak jak by sie odpala bo wiatrak sie kreci chwile za chwile poleci troche dymka z rury od webasta i chodzi chodzi chwile i z rury wylotowej leci cieple powietrze a w kabinie dmucha zimmnym powietrzem , to webasto jest tylko do dogrzewania silnika czy jak ?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 8 paź 2015, 08:42 
Świeżak
Offline
Od: 11.01.2015
Posty: 35
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Też się dołączam do tematu tylko że ja mam tak że odpalam na postoju webasto włącza się pompka nawiew i chodzi cały czas tylko leci zimne tak jak by nie odpalało.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 2 lis 2015, 23:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.02.2015
Posty: 1
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
też się dołącze do tematu u mnie webasto ruszy i po paru sekundach wyłączy się, ale gdy zresetuje piec to działa poprawnie jakieś trzy razy do oporu ile ustawie na zegarze bez problemu, i potem znowu się wyłącza. Może ktoś wie co się z nim dzieje.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 24 lis 2015, 10:20 
Świeżak
Offline
Od: 12.10.2014
Posty: 15
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Witam.

Czy ktoś z obecnych forumowiczów miał okazje wymieniać agregat webasto w swojej mazdzie? Jesli tak proszę o porady jak sie do tego zabrac zeby wymontowac to w krótkim czasie ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 29 gru 2015, 20:05 
Świeżak
Offline
Od: 28.09.2015
Posty: 15
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Webasto jest do podgrzania silnika, tak przynajmniej w dizlu. A im szybciej cieplejszy silnik tym szybciej masz ciepło w kabinie

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 5 lip 2016, 21:46 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.07.2016
Posty: 1
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Ktos rozwiązał problem z tym błędem F??


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 wrz 2016, 22:31 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.09.2016
Posty: 1
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Nie chce dodawać kolejnego tematu wiec dodam tutaj post, mianowicie posiadam "szósteczkę " z grudnia 2011r w 2.2d 185km z webasto wyposażonym w Pilot Telestart T100 HTM. W poprzednią zimę webasto działało bez zarzutu programowana na pilocie temperatura w kabinie itd. Teraz gdy rano jest zimniej warto byloby skorzystać z webasta aby wsiadac do cieplutkiego auta. Jednak rano gdy chciałem włączyć webasto na pilocie ukazała się informacja "fail" (zdjęcie dodam niżej) instrukcja obsługi webasta opisuje ten komunikat jako brak możliwości połączenia z odbiornikiem. Podchodzę do auta klikam "ON" i po raz kolejny widzę "fail". Miał ktoś kiedyś doczynienia z takim problemem ? Zdejmowanie klemy nie pomaga. Może któryś bezpiecznik do wymiany ? Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 7 lis 2016, 17:10 
Wstydliwy
Offline
Od: 20.04.2016
Posty: 3
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Panowie wiem ze nie z tej beczki ale widze ze ten watek jest dosc popularny. Czy zbiorniczek wyrownawczy jest polaczony z chlodnica czyms wiecej niz ten cieki gumowy przewod


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 08:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 15.09.2016
Posty: 9
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Witam! Po wymianie filtra paliwa nie mogę ręcznie włączyć webasto. Naciskam włącznik pojawia się "płomyk" po 30 sek wyłącza się . Czy powinno się odpowietrzać webasto po wymianie filtra paliwa?

_________________
po dawnej 323, potem 626.... po latach wracam do Mazdy...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 6 gru 2016, 19:13 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.12.2016
Posty: 3
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Witam u mnie jest webasto i służy tylko jako podgrzewacz silnika,lecz nie działa, bylem podpiąć pod kompa i wyszło webasto zablokowane...
Od czego zacząć? Polecicie godnego zaufania speca z okolic Krakowa? co to ogarnie?
lub kupić jakiś używany zestaw manualny rozbudowany?


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.