Teraz jest N, 18 lut 2018, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 19 sty 2018, 16:36 
Wstydliwy
Offline
Od: 19.01.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubelski
Witam,
Mam problem z moją Madzią , który zaczął mnie mocno niepokoić.
Otóż, podczas rozruchu zdarza się, że ma problemy z odpaleniem. Zawsze odpala za pierwszym razem ale czasami jej to trochę ciężko idzie. Słyszę, że coś jest nie tak. Jest jeszcze gorzej, jak po odpaleniu , wyłączę silnik i ponownie próbuje odpalić wtedy jej idzie jeszcze trudniej. Przy trzeciej próbie zdarza się że już nie odpala :-(
Wymieniłem akumulator na nowy, bo myślałem że to jest problemem. Przy odpaleniu , często nie chciała działać zewnętrzna zmieniarka mp3. Dlatego gasiłem auto i uruchamiałem ponownie - bo wcześniej taki sposób działał na zmieniarkę. Ale problem nie zniknął. Wręcz nasilił się poprzez ciężkie odpalenie przy kolejnej próbie.
Symptomy:
- ciężko idzie odpalenie auta przy drugiej i kolejnej próbie. Im więcej prób tym gorzej idzie odpalanie .
- dodatkowa zmieniarka mp3 często nie chce się uruchomić po odpaleniu (coraz częściej) ,
- akumulator nowy - choć po jego wymianie zdarzyły mi się dwie sytuacje że przy mocniejszym hamowaniu , silnik nagle gasł,
- przy zimnym silniku (czy to lato czy zima) na trzecim biegu przy rozpędzaniu, auto "bryka" , lekko skacze,
- od momentu zakupu nic nie było gmerane w silniku.

Akumulator jest ok ,więc co ? Alternator ? Rozrusznik ? Nieszczelność wilgoć w silniku ?
Ktoś miał podobny problem ?

pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 09:21 
Amator
Offline
Od: 09.05.2016
Posty: 86
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: mazowiecki
Wydaje mi się, że zakup akumulatora jest nieprzemyślany.

Ja bym zaczął od samego aparatu zapłonowego i tam szukał przyczyny.

_________________
Pozdrawiam,
Patryk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 11:13 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 65
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Sprawdź śrubę mocującą masę pod mocowaniem akumulatora. Miałem bardzo podobne objawy.

_________________
マツダ


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 15:21 
Wstydliwy
Offline
Od: 19.01.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubelski
I tak akumulator trzeba było wymienić prędzej czy później bo dość stary był - przy okazji wykluczyłem jego opcje .
A patentu ze śrubą nie obczajam jaki to ma wpływ ? Chodzi o tą śrubę w kształcie haku ? Problemy pojawiły się wcześniej, przed wymianą akumulatora.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 16:16 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 65
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Źle dokręcona masa powoduje że elektryka wariuje i są problemy z odpaleniem auta. Pisałeś że nie mogłeś odpalić po gwałtownym hamowaniu. Jest to zwykła śruba M6. Łatwo ją znajdziesz idąc wzdłuż przewodu od akumulatora

_________________
マツダ


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 20:38 
Wstydliwy
Offline
Od: 19.01.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubelski
Pisałem że po wymianie akumulator, przy gwałtownym hamowaniu , silnik gasł , wyłączało się ABS i wspomaganie kierownicy itd, natomiast elektryka działała.
Czytałem że auto trzeba przyzwyczaić do nowego akumulator , coś się musi tam poustawiać . Należy odpalić i poczekać 10-15 minut , potem delikatna jazda 10-15 min , potem mocna jazda 10-15min.

Problem odpalania powstaje przy każdej kolejnej próbie zapłonu .
1 - odpalam potem gaszę
2 - znów odpalam i tu pojawia się problem z ciężkim odpalaniem - gaszę
3 - odpalenie jest już bardzo trudne , długo mieli a czasami w ogóle nie chce już odpalić za trzecim razem .


Ostatnio edytowano N, 21 sty 2018, 20:38 przez victor, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 20:40 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.04.2016
Posty: 665
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: łódzki
Nasze Mazdy 6 z silnikiem benzynowym nie posiadają filtrów paliwa - jedyna filtracja to sitko na pompie paliwowej w zbiorniku.
Po pierwszym odpalaniu i zgaszeniu silnika odczekaj chwilę i przekręć kluczyk, żeby usłyszeć dźwięk pompy paliwowej i dopiero spróbuj.

Być może to sitko na pompie jest bardzo zabrudzone i brakuje po prostu paliwa.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 28 sty 2018, 09:41 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 11.05.2017
Posty: 296
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: MPS
LPG: Tak
Region: mazowiecki
LPG nie masz?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 28 sty 2018, 20:54 
Wstydliwy
Offline
Od: 19.01.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubelski
Nie mam , tylko pb95


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.