Teraz jest Pt, 19 paź 2018, 12:12

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 12 lip 2018, 10:53 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
Od jakiegoś czasu zaczęła wariować jedna szyba (od strony kierowcy) - gdy ją podnoszę automatycznie, dobija do końca po czym wraca tak do 3/4.
Programowałem ją i to programowanie działa na jakiś czas, po czym dzieje się to samo.
Co to może być?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 lip 2018, 13:44 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Tak działa właśnie automat żeby Ci głowy nie ucieło ;)

Ewidentnie ta szyba ma.wielki opór aby dojść do samej góry. Stąd automat się włącza.

Spróbuj sprawdzić uszczelke czy gdzieś nie wyszła bądź ogólne jej ułożenie. Możesz dodatkowo wyczyścić dokładnie uszczelke wewnątrz, w tym miejscu gdzie szyba chodzi, ilość brudu kiedyś jednego uzymocno zaskoczyła :)

A na końcu wewnątrz drzwi są dwie prowadnice, prowadnice są metalowe i z czasem wchodzi korozja i skutecznie zaciska uszczelke w prowadnicy co daje dodatkowy opór i skutecznie wzbudza automatyczne opuszczenie szyby.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 lip 2018, 13:45 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
Właśnie inaczej to się objawia - dość mocno dobija do końca, aż szybę chcę "wyrwać" po czym wraca do 3/4.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 12 lip 2018, 13:48 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
No to nie wiem :(
Szyba w mojej starej GY ładnie i prawidłowo dochodziła, kiedyś automat zadziałał ale winne były właśnie zabrudzone uszczelki, szyba nie strzelała na górze.

Podejrzewam że musisz zajrzeć do wnętrza drzwi, może tam coś znajdziesz. :(

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 lip 2018, 08:27 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 06.06.2017
Posty: 18
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
A próbowałeś kalibrować automatyczne otwieranie szyby?
opuść szybe do samego dołu, następnie podnieś ją do góry i przytrzymaj przycisk około 30 sekund w tej pozycji.

_________________
Sprawdź mój kanał na youtube
https://www.youtube.com/watch?v=9FeSMuxVFQs


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 lip 2018, 08:31 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
tomurbanowicz napisał(a):
...Programowałem ją i to programowanie działa...


...myślę że tak :)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 09:58 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.06.2018
Posty: 8
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: zagranica
Miałem ten sam problem i rozwiązanie było proste przynajmniej w moim przypadku zrobiłem tak jak pisze zeetone szyba w dół na Maxa przytymałem przycisk aż do momentu usłyszenia pstryknięcia i problem zniknął

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 10:33 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
U mnie to działa do następnego zapalenia samochodu, potem znowu to samo.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano So, 14 lip 2018, 13:05 przez victor, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 11:09 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.06.2018
Posty: 8
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: zagranica
Hmm zrób reset odłącz akumulator na jakiś czas podłącz ustaw szybę na dół poczekaj na pstrykniecie i być może pomoże jeśli to nie pomoże może to wynikać z jakiś oporów w drzwiach tak jak pisali koledzy wyżej

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 11:40 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Lub problem z utrzymaniem pamięci w module od szyb, możliwe że nie dostaje napięcia po wyłączeniu stacyjki.
...bądź zła procedura programowania...
...lub faktycznie opory...

Po wyłączeniu zapłonu/silnika i po wyjęciu kluczyka możesz jeszcze przez chwilę zamknąć otworzyć szybę?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 11:52 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
Tak, mogę.
Napiszcie proszę, jak dokładnie powinna przebiegać procedura programowania.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano So, 14 lip 2018, 13:06 przez victor, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 12:02 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Każda szyba, naciśnij do końca i trzymając otwórz aż pyknie przekaźnik wewnątrz panela.
To samo w górę, pociągnij trzymaj aż pojedzie do góry trzymając dalej czekaj aż przekaźnik pyknie.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 12:28 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
To tak robiłem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 lip 2018, 17:16 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
...więc wszystko ok, bo programowanie działa i robiłeś to dobrze.

Piszesz ze szyba strzela skacze itp. Szyba jak pociągniesz manetke na skrajne ustawienie, powinna zacząć jechać.jednostajnie takim samym tępem do góry czy na dół.

Jeśli jest inaczej, przykładowo szarpie, skoczy na chwilę lub pod koniec drogi, ewidentnie jest coś nie tak...

...i jeszcze nie może szyba zamknąć się najpierw przy lusterku a dopiero na rogu, szyba powinna po całej szerokości iść tak samo do góry...

Możliwe przyczyny to uszczelka w ramce drzwi, zakończenie uszczelki wewnątrz, prowadnica bądź jej uszkodzenie wewnątrz drzwi.

Jak narazie pomijam uszkodzenie elektro mechaniczne napędu i sterownika.


Dziwne jest, że funkcja AUTO działa tylko do czasu wyłączenia silnika....

Zapytam dla pewności, funkcja auto Góra dół jest dla wszystkich szyb?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 15 lip 2018, 09:41 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
W wolnej chwili nagram filmik jak to u mnie wygląda.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lip 2018, 14:28 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
No i jak tam?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 23 lip 2018, 10:16 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 10.07.2018
Posty: 35
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: świętokrzyski
Nagrałem: https://www.youtube.com/watch?v=qYM8rfodCFc

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

-- Dodano: 23 lipca 2018, o 10:16 --

Macie może zdjęcie gdzie dokładnie znajduje się sterownik do tej szyby?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 25 lip 2018, 14:34 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4294
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Spróbuj podmienić cały panel w drzwiach kierowcy.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.