Teraz jest Wt, 28 mar 2017, 03:27

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 15:03 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
Witam,
Dostałem dzisiaj z ebaya ELM327 2.1 bluetooth taki chiński za 8 euro. Dodane i sparowane urządzenie bluetooth. FORscan łączy się z ELM ale nie łączy się z samochodem. Pomożecie?

[edit] dodam, że próbowałem też na galaxy s4 poprzez torque ale telefon nie odnajduje tego urządzenia.
[edit2] W chwili kiedy wyłączyłem moduł BT w laptopie, S4 łączy się z ELM i torque działa. Laptop nadal nie łączy się z pojazdem.

Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 15:36 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 831
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Mogę się mylić ale może problemem jest to, że to wersja v2.1 i trzeba coś w ustawieniach zmienić. Ja mam v1.5 i żadnych problemów z połączeniem, zarówno forscan jak i torque.

Tapnięte z S³


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 16:18 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 2784
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Ja posiadam 1.2, 1.4 oraz 1.5.
Wszystkie działają chociaż ten 1.5 czasami się wywala z połączenia;)


Sent from my Sony Xperia Z1 using TT 4.9.5


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 16:30 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
Trafiłem na to: http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=22
Torque, obd doctor działają na telefonie dobrze, błędów nie widzą.

Czy polecicie jakiś inny soft na kompa?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 sty 2015, 16:47 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 831
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Niestety ja o innym nadającym się do Mazdy nie słyszałem

Tapnięte z S³


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 sty 2015, 00:53 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
No nic.. zamówiłem v1.5


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 7 lut 2015, 09:30 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
I jeszcze raz zamówiłem v1.5, bo ten poprzedni po podłączeniu do auta okazał się być v2.1. Dopiero 4 zakup udany. Taki czarny dłuższy z pomarańczową naklejką, poprzednie były malutkie przezroczysto-niebieskie.
Działa z laptopem i FORscanem ale już z androidem nie. To nic, w końcu mam dodatkowe 3 elm'y które działają bez problemu z komórką :]


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lut 2015, 09:33 
Nowicjusz
Offline
Od: 17.01.2014
Posty: 50
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Panowie i ja się podepnę pod wątek . Podłaczyłem ELM 327 V1.4 niechce sie połączyć ani z FOR scan , ani z SCANXL . czego jeszcze prubować . dodam że elem pożyczony i na 100% jest sprawny

_________________
Using Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lut 2015, 10:22 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
Elm sparowany z laptopem? Bo ja z tym też miałem drobny problem ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lut 2015, 10:48 
Nowicjusz
Offline
Od: 17.01.2014
Posty: 50
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
A konkretniej. Jak to zrobić

_________________
Using Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lut 2015, 11:00 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
Jeśli ten elm to bluetooth to musisz go dodać jako nowe urządzenie, w kreatorze zaznaczyć "wprowadź kod parowania urządzenia". Kiedy otworzy Ci się okno, wpisz natychmiast 1234 i zatwierdź. Jeśli okno z kodem się nie otworzy, włącz forscana, próbuj połączyć i wtedy powinno otworzyć się okno z polem wpisania kodu ( mi chyba pokazywało się powiadomienie w prawym pasku)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lut 2015, 11:33 
Nowicjusz
Offline
Od: 17.01.2014
Posty: 50
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Akurat ten elm jest na kabelku

_________________
Using Tapatalk


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 lut 2015, 11:38 
Świeżak
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 19
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: zagranica
Hmmm...ja tylko z BT. Ale tak czy owak to urządzenie dodać musisz ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 16:45 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.01.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
podpinam sie oczywiście... elm327 v2.1 łaczy z forscan ale wyskakuje bład ze elm327 nie jest w pełni kompatybilny.... ;/


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 17:31 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 831
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Już było o tym pisane, to może być wina wersji elm-a 2.1, niższe wersje 1.4, 1.5 działają bez problemu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 19:23 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.01.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
opisze to w szczególe... zakupiłem EML327 z allegro w wersji 2.1 bluetooth, zainstalowałem Forscan'a w najnowszej wersji jaka znalazłem na stronie, sparowałem elm'a z kompem łaczy sie wszystko ok.... ale gdy odpalam program i daje na "połącz z pojazdem" wyskakuje że albo niewidzi elm'a albo elm jest niekompatybilny i elm to klon.... wiec o co kaman? tylko o wersje elm'a?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 19:55 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 831
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Tak, nawet na stronie ForScan-a coś pisali o tej wersji, możesz poszukać jak chcesz, może jest już jakieś rozwiązanie. Te wersje to są chińskie podróbki-niedoróbki, dlatego sprawiają problemy.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 20:13 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.01.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
a nie orientujesz sie czy da sie go "przerobic" ? bo znalazlem jakis poradnik ze niby mozna chinczyka przerobic tak by działał... ale bylo tylko zdjecie po przeróbce a nie w trakcie..


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 20:57 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 831
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Nie tego się nie da przerobić, bynajmniej nigdy nie słyszałem o czymś takim Ceny tych Elm-ów nie są kosmiczne, najłatwiej kupić prawidłową wersje, bądź dołożyć trochę więcej i kupić przerobiony z przełącznikiem na drugą szynę.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 21:04 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Online
Od: 05.12.2013
Posty: 2784
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
Kup najtańszego elma w wersji 1.3 lub 1.4 i będzie działać.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 1 kwi 2016, 16:16 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.01.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
poszukałem juz elm'a w wersji 1.4 ae bez przełacznika i na kabel usb.. zaufam wam i zamówie mam nadzieje ze zadziała ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 kwi 2016, 20:33 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.03.2016
Posty: 4
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Ja mam taki na kablu USB i w laptopie forscan, lecz ELM-a nie widzi laptop z windows 8.1 !!! Dodali plytke ze sterownikiem- moj laptop nie ma napedu cd, sterownikow online na W8.1 nie ma. Tak ze 8 euro poszlooo, czekam teraz na urzadzenie do diagnostyki z OBD2 i czteroliniowym wyswietlaczem za 80 euro-zobaczymy :zawrotglowy:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 4 kwi 2016, 20:57 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.10.2012
Posty: 831
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Nie mogłeś przegrać tych sterowników na pen drive bądź kartę pamięci


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 kwi 2016, 14:31 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 22.02.2016
Posty: 24
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: pomorski
dyrdus napisał(a):
poszukałem juz elm'a w wersji 1.4 ae bez przełacznika i na kabel usb.. zaufam wam i zamówie mam nadzieje ze zadziała ;)

Jaki w końcu kabelek zamówiłeś? Też chciałbym coś sobie zakupić.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 kwi 2016, 14:50 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.01.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
poszukuje ELM327 ale w wersji 1.4 bo koledzy tutaj pisza ze ten działa z Madziami... i do tego program forscan... jeszcze nie zamówiłem, ale przymierzam sie do tego ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 kwi 2016, 14:53 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 22.02.2016
Posty: 24
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: pomorski
dyrdus napisał(a):
poszukuje ELM327 ale w wersji 1.4 bo koledzy tutaj pisza ze ten działa z Madziami... i do tego program forscan... jeszcze nie zamówiłem, ale przymierzam sie do tego ;)

Ok, są takie na Allegro, dzięki za info :).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 19:28 
Wstydliwy
Offline
Od: 24.04.2016
Posty: 1
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
dyrdus napisał(a):
opisze to w szczególe... zakupiłem EML327 z allegro w wersji 2.1 bluetooth, zainstalowałem Forscan'a w najnowszej wersji jaka znalazłem na stronie, sparowałem elm'a z kompem łaczy sie wszystko ok.... ale gdy odpalam program i daje na "połącz z pojazdem" wyskakuje że albo niewidzi elm'a albo elm jest niekompatybilny i elm to klon.... wiec o co kaman? tylko o wersje elm'a?


Nie musisz kupować nowego elma. Pewnie używasz wersji forscan 2.3? Zainstaluj wrsję 2.2.7, powinno działać. Też miałem ten problem. Niestety mam windowsa10 i nie łączy się z autem. Jak masz win 7 to powinno działać


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 20:32 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.01.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
No właśnie jakiego ja mam Windowsa ha muszę sprawdzić zaraz ;)) dzięki za info sprawdzę jak mazda wróci od mechanika ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 cze 2016, 22:35 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 54
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Mam pytanie – czy forscan działa na Windows 10 ? U mnie źle identyfikuje pojazd , zamiast Mazdy pokazuje jakiegoś Forda Focusa 1999MY lub 2002MY. Jest mnóstwo błędów ale już sam nie wiem czy pochodzą one z mojej Mazdy czy "z sufitu" bo jak je skasuję to po ponownym odczycie znów wyskakują nawet gdy kabelek wyjmę z gniazda OBD. Może ktoś z was mnie poratuje jaką instalką Forscana która prawidłowo zidentyfikuje i zdiagnozuje moją Mazdę 6. Z góry dzięki jak ktoś będzie taki dobry i mi przyśle instalkę Forscana, mój mail zong36@wp.pl


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 cze 2016, 22:46 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 24.02.2014
Posty: 877
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Instalkę najlepiej pobrać ze strony producenta ;-) Ja posiadam win10 i nie mam problemu z ForsCan-em :-)

_________________
Zoom Zoom


Nie lubimy robić Lubimy się wozić!!!!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.