Teraz jest Wt, 5 mar 2024, 02:15

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 11 sie 2014, 21:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.08.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam wszystkich forumowiczów, mam problem jak w temacie.
Pilot nie miał baterii przez dwa dni i po włożeniu nowej nie reaguje.
Dodam iż drugi działa bez zastrzeżeń, piloty z serii Visteon 41803.
Pomocy !!!!!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 11 sie 2014, 23:00 
Nowicjusz
Offline
Od: 27.06.2014
Posty: 38
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Jesteś pewien, że dobrze włożyłeś baterię?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 12 sie 2014, 18:29 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.08.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
No żart Włożyć to ja jeszcze umiem :)

-- Dodano: Wt, 12 sie 2014, 19:30 --

Czytałem na innym forum że musiał się rozkodować.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 27 sie 2014, 13:59 
Amator
Offline
Od: 15.08.2013
Posty: 71
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
A jeszcze bateria może być za slaba jeszcze sprawdź to jak nie to kodowanie

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 21 lis 2014, 21:33 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.08.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Bateria cacy, kodowanie nie daje rezultatów, otóż centralka nie odbiera sygnałów z pilota, a ten wysyła (sprawdzone u magika od zamków) Magik też próbował ale rozłożył ręce <suicide>

-- Dodano: Wt, 28 paź 2014, 21:58 --

Witam ponownie. Pilot jak nie działał tak nie działa, przeszukałem już wszystkie fora.
Mam pytanie, czy orientuję się ktoś co oznaczają konkretne ustawienia w kodowaniu zamka centralnego.
Otóż to że po trzech przekręceniach kluczyka oraz zamknięciu 3 razy drzwi - kodujemy piloty, to wiemy wszyscy, ale zamek centralny reaguję również na 4 przekręcenia kluczyka i 3 razy drzwi, oraz co ciekawe że na 5 przekręceń i 3 razy drzwi również. Ale co się odnosi do poszczególnych. Może tu tkwi przyczyna, iż nie mogę zaprogramować pilota, choć ten działa na pewno, ale centralny zamek "go" nie widzi.
Proszę o każdą nawet najmniejszą informację.

-- Dodano: Pt, 21 lis 2014, 21:33 --

Zmuszony byłem i zakupilem używkę pilota.
Chwila na zaprogramowanie i gotowe.
Najważniejsze pamiętajcie.
NIE WOLNO POZBAWIĆ PILOTY BATERII DŁUŻEJ NIŻ 1-2 MINUTY,
PO TYM CZASIE MOŻNA PILOTA WYRZUCIĆ W ŚMIECI.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 21 lis 2014, 23:37 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6811
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
cisiel1981 napisał(a):
NIE WOLNO POZBAWIĆ PILOTY BATERII DŁUŻEJ NIŻ 1-2 MINUTY,
PO TYM CZASIE MOŻNA PILOTA WYRZUCIĆ W ŚMIECI


Nie wiem co ma piernik ale ja w starej GY w jednym pilocie baterii nie miałem jakieś pół roku i po włożeniu i programowaniu wszystko działało... :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 22 lis 2014, 22:18 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.08.2014
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Millerek napisał(a):
cisiel1981 napisał(a):
NIE WOLNO POZBAWIĆ PILOTY BATERII DŁUŻEJ NIŻ 1-2 MINUTY,
PO TYM CZASIE MOŻNA PILOTA WYRZUCIĆ W ŚMIECI


Nie wiem co ma piernik ale ja w starej GY w jednym pilocie baterii nie miałem jakieś pół roku i po włożeniu i programowaniu wszystko działało... :idea:

Być może u mnie niestety dłuższy czas bez baterii pozbawił życia pilota.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 lis 2014, 23:02 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2014
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Witam, jestem tutaj nowy takze nie wiem w jakim dziale itp...kupilem tydzien temu mazde 6 2003r.Pierwsza moja mazdzina i jest wszystko ladnie pieknie lecz...tak sie jej przygladam i zauwazylem ze nie mam zamka w drzwiach tj nie mam wejscia w klamce pod nia na kluczyk w razie rozladowania aku badz baetrii do wymiany w pilocie co jest dla mnie dziwne, przeszukalem internet i wszedzie pisza ze musi byc "wejscie na kluczyk" no i cholera ja nie mam...co wowczas jak aku zima przypuszczalnie padnie? kamien i okno to malo sensowne wyjscie a watpie ze heh gdzis ukryte jest "wejscie na kluczyk w drzwiach :p

Jesli ktos bedzie w stanie wyjasnic, pomoc bede wdzieczny


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 lis 2014, 23:12 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.06.2013
Posty: 1138
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
Od strony kierowcy pewnie ktos zalozyl zaslepke. Pod ta mala czescia klamki powinien byc zamek. Sciagnij i zobacz

_________________
- Mazda 6 '08 2.0 MZR-CD
- FSO Warszawa 223 '64


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 lis 2014, 23:12 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6811
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Nie posiadasz zamka pod kluczyk w drzwiach kierowcy?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 23 lis 2014, 23:43 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2014
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
hmmm wszystko w tej klamce wyglada jakby wlasnie byla bez zamka cholera(gladkie niby jednolite), rozumiem ze sprobowac ja srobokretem podwazyc i sciagnac(zaslepke)?

-- Dodano: N, 23 lis 2014, 23:17 --

Millerek dokladnie, kolega wyzej napisal aby ta mala zalepke (o ile to jest zaslepka) sciagnac ale pierwszy raz sie z tym spotykam, za chwile pojde sprawdzic ale klamka wydaje sie byc jednolita moge sie mylic bo to moja 1 mazda

-- Dodano: N, 23 lis 2014, 23:22 --

Probowalem to podwazyc ale rusza mi sie cala klamka takze na moje nie ma tam zaslepki, smieszna sytuacja chyba ze ktos taka klamke zalozyl? heh masakra jakas

-- Dodano: N, 23 lis 2014, 23:43 --

co najsmieszniejsze na klapie bagaznika tez brak zamka do otwierania bagaznika z kluczyka...jakies jaja


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 lis 2014, 00:44 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.06.2013
Posty: 1138
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
Sama zaslepke sprobuj sciagnac. Ja w Leonie sobie tak zrobilem wlasnie ze zamaskowalem zamek bo mi sie tak bardziej podobalo

_________________
- Mazda 6 '08 2.0 MZR-CD
- FSO Warszawa 223 '64


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 lis 2014, 08:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2014
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
wlasnie problem w tym ze zadnej zaslepki nie mam, klamka od strony kierowcy jest identyczna jak od pasazera i od tylnych drzwi...


 Zobacz profil  
Cytuj  

zasłużony
PostNapisane: Pn, 24 lis 2014, 09:23 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.01.2014
Posty: 775
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: śląski
Chyba że ktoś tę klamkę uszkodził i założył od anglika to wtedy nie będzie mieć zamka z bo angliki maja ja po stronie naszego pasażera. Brat miał podobną sytuację w bmw, wymieniliśmy cała klamkę z wkładką, wkładkę zawieźliśmy do punktu dorabiania kluczy żeby ją ustawił po ori kluczyk.

_________________
Obrazek
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 lis 2014, 09:28 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2014
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
i chyba cholera bede musial tak samo zrobic.dzieki


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 3 cze 2018, 16:38 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.06.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Witam Wszystkich! Wbiję się z tematem tutaj bo może ktoś ma podobny problem a dotyczy również pilotów. Sterowanie centralnym zamkiem przestało nagle działać. Baterie mam nowe w obu, kodowanie nie działa, a stało się to odkąd zablokowała mi się kierownica ale odblokowałem ją po chwili. Kolejnym faktem jest to że zawsze po wyjęciu kluczyka ze.stacyjki włączało się podświetlenie a teraz przestało. Jeżeli to wina stacyjki to proszę o wskazówki co mogę zrobić. Z góry dziękuję za pomoc


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 00:48 
Wstydliwy
Offline
Od: 20.01.2020
Posty: 3
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Cześć Panie i Panowie,

Chciałem (trochę Mazda mnie zmusiła) odgrzać kotleta, mnie również nie ominął wątpliwy zaszczyt problemu z pilotami/centralką.

objawy identyczne jak u marasoi, pytanie, czy zostaje wymiana pilotów; centralki czy może jest jakiś sposób na naprawienie pilota.

Robiłem reset centralki (odpięcie na kilka minut), reset komputera (przy okazji odpinania centrali, odpiąłem aku) po restarcie piloty nadal nie reagują, kodowanie nie działa

Model pilota VISTEON 41521

Ewentualnie, czy możecie polecić jakiegoś "wiedźmina/czarownika/wróżkę, etc." :) z Łodzi, który byłby w stanie naprawić piloty?

Dzięki


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 05:31 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 618
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Dani3l Ja mogę polecić kogoś z Częstochowy. Jesteś pewien, że kodowanie robisz prawidłowo?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 14:03 
Wstydliwy
Offline
Od: 20.01.2020
Posty: 3
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Burman, jeżeli chodzi o kodowanie...wydaje mi się, że tak...przy czym przy otwartych drzwiach nie mam możliwości zamknięcia zamków - po wciśnięciu rygla od strony kierowcy, od razu wszystkie zamki odbijają. Może w tym tkwi problem.

Dodatkowo, nie zapala się oświetlenie kabiny po wyjęciu kluczyka ze stacyjki...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 15:50 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.06.2018
Posty: 3
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zachodniopomorski
Problem udało mi się rozwiązać poprzez odpięcie ze stacyjki jednego przewodu, który pewnie powodował jakieś zwarcie. Nie jestem już pewny ale jest on chyba od wygaszania światła w kabinie pk przekreceniu kluczyka.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 17:47 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.07.2015
Posty: 618
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Dani3l z tym odbijaniem ryglowania tak ma być. Otwarte drzwi to cofa zamki. W takim razie ja bym przyjrzał się tym styką w stacyjce :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 sty 2020, 23:00 
Wstydliwy
Offline
Od: 20.01.2020
Posty: 3
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Też skłaniam się bardzie ku stacyjce. Aczkolwiek elektryk samochodowy wykluczył od razu stacyjkę (nie patrząc nawet na auto, stwierdził, że to nie może być kostka, ale naprawa nie będzie droższa niż kilkaset złotych! eh...)

Asekuracyjnie zapytam, czy ktoś już wymieniał kostkę? (nie to, żebym od razu chciał ją wymienić) skomplikowany proces? czy może oryginalną można rozłożyć i poskładać? czy raczej nierealne?;)

tak czy inaczej, jutro tam zajrzę


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 maja 2023, 19:47 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.02.2022
Posty: 3
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: lubuski
Sorry za odgrzebanie tematu ale u mnie też pojawił się problem. Po tygodniu urlopu zauważyłem, że nie działa pilot więc wymieniłem baterię, tak samo w zapasowym bo leżał długo. Niestety nic to nie pomogło. Piloty raczej działają bo świeci się dioda po wciśnięciu przycisków. Działa otwieranie zamka centralnego kluczykiem.

Testowałem komputer i próbowałem zaprogramować pilota. Niestety po 3 seriach przekręcania kluczyka a później zamykania i otwierania drzwi nie ma reakcji ECU - nie zamykają się zamki. Widziałem w jednej instrukcji, że po włożeniu kluczyka trzeba włączyć i wyłączyć blokadę drzwi ale u mnie nie da się tego zrobić przy otwartych drzwiach (samo pomacanie przycisku też niż nie wnosi). Prośba o pomoc w namierzeniu przyczyny


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 sty 2024, 13:33 
Wstydliwy
Offline
Od: 19.01.2024
Posty: 1
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
LPG: Tak
Region: dolnośląski
Witam.
Czy mógłby ktoś rozpisać procedurę kodowania kluczyka, krok po kroku? Lub wstawić link do takowej. Znalazłem jeden filmik gdzie koleś robi to na swojej szóstce, ale u mnie się nie sprawdza. Być może dlatego, że ma amerykańska wersję mazdy.
Z góry dziękuję.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.