Teraz jest Pt, 23 cze 2017, 13:04

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bezpieczniki
PostNapisane: Śr, 22 sty 2014, 15:26 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.01.2014
Posty: 9
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
witam, mam pytanko pod maska po lewej stronie koło skrzynki bezpieczników tylko bardziej przy szybie sa 3 bezpieczniki i jeden jest 1A od czego on jest bo jest przepalony??


Ostatnio edytowano Śr, 22 sty 2014, 19:37 przez TOMASZ, łącznie edytowano 1 raz
Przeniesiono do odpowiedniego działu.


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 23 sty 2014, 11:06 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 1939
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
zdjecie by sie przydalo, bo tak mozna tylko gdybac :|

_________________
Obrazek
Nie wiem, nie znam sie, nie orientuję się, zarobiony jestem!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 24 sty 2014, 22:28 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.01.2014
Posty: 9
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
witam, juz wiem od czego jest ten bezpiecnik, otóz ow bezpiecznik jest od zegara webasto:)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 21:50 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.02.2014
Posty: 10
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Potrzebuję pomocy.
Mój samochód to Mazda 6 LF-DE 2005 147KM kombi.

Rysunek nr 1 przedstawia skrzynkę bezpieczników w kabinie kierowcy. Brakuje mi bezpiecznika nr 1. Czy ktoś może mi pokazać jak on wygląda? Nie mam pojęcia co kupić.
Obrazek


Kolejne pytanie dotyczy skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Numerami oznaczyłem brakujące elementy.
Obrazek
1, 2 i 3: czy te przekaźniki są mi potrzebne? Zauważyłem, że nie tylko u mnie ich brakuje. Podobnie wyglądają skrzynki sprzedawane na allegro (link na dole). Jeżeli powinienem mieć te przekaźniki, to jakie to są konkretnie (nazwa, symbol itp)?
4: TCM - z tego co wyczytałem to dotyczy automatycznej skrzyni biegów, tak?
5: podgrzewanie foteli, tak? (ups, na dolne zdjęcie wkradł się mały chochlik - zamiast 3 przy bezpieczniku powinno być 5)
http://allegro.pl/skrzynka-przekaznikow-mazda-6-rok-2002-08-i3951743549.html


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 21:55 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1314
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Nie wiem jak inni, ale ja tu żadnych rysunków nie widzę.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:02 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6330
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja widzę, ale zastanawiam się po co chcesz tam koniecznie wkładać bezpieczniki... w 1 w skrzynce środkowej nie widziałem bezpiecznika na żadnym zdjęciu (a trochę tego obejrzałem)...

PS. z tego co czytam w internecie to jest bezpiecznik (jak 2ka z resztą), który się wkłada, żeby WYŁACZYĆ sterowanie wszystkimi szybami (tylko nie wiem który jest który). Może też być to tryb salonowy i przy wydawaniu auta te bezpieczniki się wyjmuje.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:12 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.02.2014
Posty: 10
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Kaczor napisał(a):
Ja widzę, ale zastanawiam się po co chcesz tam koniecznie wkładać bezpieczniki...

Nie chcę koniecznie wkładać. Chce się dowiedzieć jaki układ zabezpiecza dany bezpiecznik i podjąć decyzję czy go włożyć czy nie.

Kaczor napisał(a):
w 1 w skrzynce środkowej nie widziałem bezpiecznika na żadnym zdjęciu (a trochę tego obejrzałem)...

Masz na myśli rysunek nr 1?

Kaczor napisał(a):
PS. z tego co czytam w internecie to jest bezpiecznik (jak 2ka z resztą), który się wkłada, żeby WYŁACZYĆ sterowanie wszystkimi szybami (tylko nie wiem który jest który). Może też być to tryb salonowy i przy wydawaniu auta te bezpieczniki się wyjmuje.

Bezpiecznik nr 2 na rysunku nr 1 odpowiada za otwieranie i zamykanie szyb pilotem - sprawdziłem to. Bezpiecznik nr 1 też bym sprawdził, ale nie wiem jaki tam pasuje - gdybym się dowiedział to bym zamontował i zobaczył co się stanie :)


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:15 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6330
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Tak, chodziło mi o rysunek numer 1...


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:18 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.02.2014
Posty: 10
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Ok. Przewertowałem kilka różnych instrukcji i żadnej informacji. Teoretycznie to coś związanego z oknami. W przyszłym tygodniu podjadę może do jakiegoś Norauto i zapytam czy mają pasujący bezpiecznik - może się uda czegoś dowiedzieć.

A wiesz coś może na temat pytań do rysunku nr 2?


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:22 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6330
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Szczerze mówiąc to nie wiem, trzeba by cały schemat przegrzebać i sprawdzić gdzie te bezpieczniki są używane. Ale wciąż celu nie do końca rozumiem. Ja zapewne też nie mam tych bezpieczników, ale po prostu tego nie sprawdzam :) Nie możesz zamknąć i cieszyć się jazdą? :)

PS. a bezpiecznika bym nie wkładał, żeby sprawdzić co się stanie... tak na wszelki wypadek :) Jak ojcu znajomy mechanik kiedyś włożył bezpiecznik, bo myślał, że brakowało, to samochód trzeba było gasić wyłączając światła :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:26 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1314
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
W miejsce tego bezpiecznika nr 1 koło kierowcy nie idzie taki większy, taki sam jak masz te pod maską (takie bardziej kwadratowe)?

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:27 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.02.2014
Posty: 10
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Taki już ze mnie typ człowieka, że chcę wszystko wiedzieć a w niektórych dziedzinach za głupi jestem żeby samemu rozkminić co i jak. No albo przynajmniej nie mam aż tyle wolnego czasu. Być może to wada i źle się z tym żyje, ale zaakceptowałem to już hehe.

-- Dodano: Pt, 28 lut 2014, 22:29 --

arecki napisał(a):
W miejsce tego bezpiecznika nr 1 koło kierowcy nie idzie taki większy, taki sam jak masz te pod maską (takie bardziej kwadratowe)?


Na to wygląda. Ale większy niż te pod maską, być może japval 18. Niestety nie mam wolnych takich bezpieczników żeby sprawdzić.

Kaczor napisał(a):
PS. a bezpiecznika bym nie wkładał, żeby sprawdzić co się stanie... tak na wszelki wypadek :) Jak ojcu znajomy mechanik kiedyś włożył bezpiecznik, bo myślał, że brakowało, to samochód trzeba było gasić wyłączając światła :)


Dobrze, że nie gaśnicą :lol:


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 28 lut 2014, 22:30 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6330
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja też tak mam jak Ty... ale włożyłem już paluchy w kilka miejsc i w większości przypadków okazało się, że chciałem poprawić, a się spier.... :) Więc od jakiegoś czasu stosuję jedno z praw Murphy'ego:
"Jeśli poprawiasz coś wystarczająco długo, to na pewno to zepsujesz" :D


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 18 sie 2014, 21:10 
Świeżak
Offline
Od: 11.03.2013
Posty: 17
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Region: lubuski
Witam, czy ktos pomoże w zlokalizowaniu przekaźnika/przerywacza kierunkowskazów ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 18 paź 2014, 19:47 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.10.2014
Posty: 3
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Cześć, Czy dowiedziałeś się może do czego jest ten bezpiecznik w kabinie kierowcy oznaczony na zdjęciu jako 1 ( P.WIND IG 30A). Opisany jest jako od szyb, ja mam problem z otwieraniem szyb z panelu kierowcy- każda szyba otwiera się przyciskiem w danych drzwiach, natomiast nie otwiera się z panelu kierowcy. Wcześniej miałem takie niepokojące sygnały, że przez jakiś czas mi tak się robiło, ale potem działało. Od jakiegoś czasu nie działa wcale... zajrzałem do tej skrzyneczki i nie ma tam nic, zastanawiam się, czy było i wypadło, czy nie było wcale. Będę wdzięczny za pomoc, jeżeli ktoś wie coś na ten temat. Pzdr.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 lis 2014, 13:39 
Nowicjusz
Offline
Od: 29.07.2014
Posty: 55
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Mam pytanie - w samochodzie Mazda 6 GG/GY który bezpiecznik odpowiada za gniazdo zapalniczki ? Czy szukać tego bezpiecznika w skrzynce pod maską czy w kabinie kierowcy ?
A tak przy okazji spytam czy w Mazda 6 kombi wersja Sport jest tyko jedno gniazdo zapalniczki czy może jest gdzieś drugie ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 11:03 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 69
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: małopolski
Hej. Dolaczam sie i odswiezam temat. Potrzebuje namierzyc bezpiecznik od spryskiwaczy lamp bo nie mam ksenonow a plyn umyka w takim tempie ze masakra:) podsylam jak to wyglada u mnie. Ma ktos moze jasna instrukcje ktory jest od czego?ObrazekObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 11:10 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 2926
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: łódzki
H-Clean 20A ? ;)

Sent from my Sony Xperia Z1 using TT 4.11.4


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 2 mar 2015, 13:24 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 06.01.2015
Posty: 69
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
LPG: Tak
Region: małopolski
Wlasnie jedyne co mi przychodzi do glowy patrzac na ta rozpiske. Sprobuje tego wypiac i potestuje.
Te w nawiasie to chyba oznaczone jako opcja nie? dobrze wnioskuje? bo widze ze np jeden jest jako audio bose a nie mam bose.
zastanawia mnie jeszcze - TCM 15A i DEICER 15A bo mam tam puste.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 11 lis 2015, 00:50 
Wstydliwy
Offline
Od: 21.04.2015
Posty: 2
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
LPG: Tak
Region: śląski
Witam,

czy ktoś wie jak oznaczony jest bezpiecznik spryskiwaczy przedniej i tylnej szyby ? Od dwóch dni nie działają mi ww. spryskiwacze i myślę że może to bezpiecznik się spalił.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 sty 2016, 23:30 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.09.2015
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: S
LPG: Tak
Witam mam problem ze światłami mijania wymieniłem żarówki nie pomogło stop działa mijania nie podejrzewam że to może być wina bezpiecznika. Moje pytanie który to jest od świateł mijania i gdzie się znajduje? Mazda 2004 rok z góry dzięki


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 24 mar 2016, 20:44 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.01.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
LPG: Tak
Region: lubelski
Witam serdecznie. Gdzie znaleźć skrzynkę bezpieczników w kabinie kierowców?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 01:20 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6330
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
W GH i GJ są na dole, w słupku, na wysokości stopy kierowcy. Czuję, że w GG/GY też :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 25 mar 2016, 07:12 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.03.2015
Posty: 549
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: pomorski
Potwierdzam w gg/gy też są na dole w słupku.

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

_________________
mazda, mazda co za jazda <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 26 mar 2016, 09:57 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.01.2016
Posty: 6
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
LPG: Tak
Region: lubelski
Dziękuję za pomoc. Spalił mi się bezpiecznik gniazda zapalniczki.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 26 mar 2016, 15:54 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 14.03.2015
Posty: 1245
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
To znak żeby rzucić palenie :lol:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 15 lis 2016, 01:29 
Wstydliwy
Offline
Od: 12.09.2014
Posty: 10
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Witam, Szukam pomocy ponieważ nie świecą mi świata długie/drogowe.
Więc postanowiłem że podepnę się pod temat, ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na swój problem. Nie do końca mam problem z ksenonami , ale ze światłami długimi, niestety mimo wymiany odpowiednich bezpieczników i żarówek światła nie świecą. Na początku padła jedna, później kiedy chciałem ją wymienić, założyłem nową żarówkę i kiedy włączyłem długie zobaczyłem tylko migniecie i padła. Teraz już żadna nie świeci, tematy są podobne tu i na innych forach też, ale zawsze brak świateł mijania przy zwykłych halogenach. Czy może jest gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik który mogę wymienić który odpowiada za światła? Wymieniłem na 2 nowe bezpieczniki pozycje Head HR i HL (św. Drogowe) pod maską, niestety nic to nie dało. Wiem, że kostka Head Relay Tyco- odpowiada za ksenony, bo jak ją wypiąłem to żarniki nie reagowały. Czy to ma jakiś związek, ze światłami długimi?
Dodam, że inne światłą inne świecą bez problemu, pozycyjne, halogeny przeciwmgielne i z tyłu i z przodu, same ksenony też bez problemu odpalają.

Z góry dzięki za pomoc


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 gru 2016, 11:35 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.12.2014
Posty: 4
Rok produkcji: 2003
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Witam serdeczne Grono!
Wczoraj wyciagalem i chwile pozniej wkladalem akumulator. Cos poszlo najwidoczniej nie tak.
Od razu po podlaczeniu aku, auto zapalilo. Drugi raz bylo juz ciezko.
Teraz wszystko pieknie dziala, poza zapaleniem samochodu. Kiedy przekrecam kluczyk do pozycji wlaczenia zaplonu, cos tylko tyka i nic wiecej sie nie dzieje. Radio, nawiew i swiatla dzialaja bez zarzutu.
Macie pomysl czy moze jakis bezpiecznik padl?
Wczoraj wyczytalem ze to moze ten bezpiecznik 100a, a jesli tak, to jak sprawdzic czy on jest dalej sprawny?
Z gory dzieki:)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 gru 2016, 12:44 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 24.04.2016
Posty: 344
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: łódzki
To raczej nie bezpiecznik a akumulator, bądź brak porządnej masy "-".
Nie założyłeś akumulatora o zbyt małym prądzie rozruchowym ?

_________________
moja マツダ <pucu>
126p 84' :houk:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 gru 2016, 14:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 02.12.2014
Posty: 4
Rok produkcji: 2003
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Akumulator jest ten sam ktory byl caly czas, na ktorym wszystko dzialalo.
Dzisiaj sprawdzilem miernikiem i aku ma 12.3v takze wyglada na sprawny(?)
Czyscilem faze 2 razy. Kiedys mialem problem z faza, to troche inaczej wygladalo bo nawet swiatla wtedy nie chcialy zatrybic.
Bezpieczniki sprawdzilem, wszystkie wygladaja na sprawne, jakies tam napiecie maja :D

E:
Wlasnie rozmawialem z jednym mechanikiem, stwierdzil przez telefon ze to rozrusznik. Ma racje? Podal mi dosyc spora cene jak dla mnie, gdyz aktualnie jestem za granica, a tutaj nie pracuje. 150e+50 e laweta.
Jakies inne pomysly?


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.