Teraz jest N, 22 lip 2018, 07:55

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 21 sty 2017, 16:54 
Wstydliwy
Offline
Od: 15.01.2017
Posty: 8
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Dziś sprzątałem samochód i jak już chcialem jechac autkiem natknalem sie na maly problem. Na wyswietlaczu widze godzine, ale jak chce zobaczyc poziom spalania - nic sie nie dzieje. Nie wiem co moze byc tego powodem.

Czy ktos spotkal sie z taka sytuacja? Dodam, ze jeszcze wczoraj wszystko bylo OK. Moglem to jakos rozlaczyc lub wylaczyc niechcacy?

Dodam, zemam Mazde 1,8 benzyna + LPG z 2003r


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 00:19 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Wyświetla 000 czy nie reaguje na przycisk INFO. O ile pamiętam aby przejść do tego wskazania to zapłon musi być włączony.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 06:44 
Wstydliwy
Offline
Od: 15.01.2017
Posty: 8
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Nie reaguje na przycisk (nie pika ani nic)
Zauwqzylem, ze np po 10min jazdy juz zaczyna wszystko byc OK... Dlaczego jest problem wczesniej?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 10:29 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Ciekawostka, nie spotkałem się z takim problemem.
Warto by było na próbę podmienić inny wyświetlacz, od czegoś trzeba zacząć.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 11:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Witam. Od tygodnia stałem się posiadaczem Mazdy 6 2.0 16V GY 2003 rok. Przy zakupie nie sprawdziłem czy działa komputer pokładowy no i zonk. Komputer nie pokazuje spalania, wszędzie w 4 polach są kreski ----- . Nawet nie pokazuje małych napisów "l/100km. Przycisk info działa, kasowanie działa - pika przy przytrzymaniu przycisku. Ponadto w liczniku kanał 50 i 51 nic nie pokazuje. Nawet nie ma napisu D15. Nic nie mogę zmienić. Następna sprawa to tempomat działa lecz nie wyświetla w liczniku kontrolek. Przepatrzyłem fora i nie znalazłem takiego przypadku :idea: Odłączanie aku na 20 min robiłem bez skutku. Tankowanie 30l przejechane 150 km i nic. Moje pytanie, czy były wersje bez kompa? Czy może licznik wymieniony? Proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z takim przypadkiem :sad:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 12:31 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 113
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Gdzieś czytałem o aktywowaniu komputera. Osobiście nie sprawdzałem bo mi działa, ale może trafiłeś na wersję z nieaktywnym? Poszukaj czegoś na ten temat. Może pomoże.

-- Dodano: 25 lutego 2018, o 12:31 --

https://m.youtube.com/watch?v=pB4VCUNIjpc
Tak na szybko

_________________
マツダ
Najprostsze rozwiązania są najlepsze


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 16:08 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Dzięki za odpowiedź, ale tyle for już przeszukalem i nic. Wyswietlacz mam z przyciskiem info. Rozbieralem wyswietlacz jest opornik w tym miejsu R802. Kostki w radiu wyswietlaczu i liczniku prawidłowo. Ręce już opadają


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 17:50 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 113
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Jeśli rozbierałeś wyświetlacz i w miejscu przycisku INFO masz coś innego niż w miejscu pozostałych przycisków to możliwe że nie masz komputera lub ktoś grzebał. Spróbuj z innym wyświetlaczem jak radzi airbob. Ewentualnie spytaj go czy nie powinno wymienić się opornika na coś innego. Z tego co zauważyłem, on jest dobry jeśli chodzi o elektronikę.

-- Dodano: 25 lutego 2018, o 17:50 --

A swoją drogą, nie jestem biegły w elektronice ale jak masz opornik w miejscu przycisku to raczej nie ma możliwości by przycisk działał

_________________
マツダ
Najprostsze rozwiązania są najlepsze


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 18:39 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Nie w miejscu przycisku INFO, a w miejscu gdzie ma być opornik tam jest. Czyli wyświetlacz jest ok. Poza tym jak pisałem, mogę wejść w spalanie itp, ale na wyświetlaczu w 4 pozycjach są -------. Nawet nie ma napisów tych małych "l/100km". Wyświetlacz ma oznaczenia: CA-DM4292K


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 18:58 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Ciekawy problem. Jaką masz klimatyzację ? Automatyczną czy manualną ? O ile się nie mylę to w przypadku manualnej nie było opcji komputera i sama zmiana wyświetlacza na taki z przyciskiem INFO mogła nie załatwiać sprawy.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 19:00 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
klima automatyczna :idea:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 19:05 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Hmmm to powinno działać.
Może sam moduł radia jest od wersji manualnej (ma to znaczenie). Modułowa konstrukcja radia pozwala na przeróżne kombinacje i przekładki. Czasem ludzie zamiast naprawiać to przekładają nie zawsze zwracając uwagę na zgodność modułów. Mogę się mylić ale tylko to mi na tą chwilę przychodzi do głowy.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 lut 2018, 19:10 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Radio na CD :cool:

-- Dodano: 25 lutego 2018, o 19:10 --

Sprawdziłem auto w bazie danych. Mam całe wyposażenie z jakim wyjechało auto z fabryki. Po kodach na wyposażeniu jest trip komputer i radio cd. I tak mam w aucie. Jakaś masakkrrra! ;(( ;(( ;((


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 lut 2018, 00:35 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
A więc tak, przeglądnąłem dokumentację radiów i doszedłem do następujących wniosków, że są dwa modele radia, które nie mają łączności z szyną danych CAN w związku z tym nie obsługują trip computera (w dokumentacji jest to nazwane DIS Driver Information System).
Dla tych co zapytają co ma wspólnego radio z TRIP komputerem odpowiadam:
Wyświetlacz jest sterowany poprzez moduł radia i to ono rządzi tym co się pojawia na wyświetlaczu.
Kolejnym ogniwem jest sam wyświetlacz, który też występuje w dwóch różnych wersjach INFO(obecna obsługa trip)/SET (bez obsługi trip)
Reasumując (dla tych co kombinują), nie zawsze sama wymiana/przeróbka wyświetlacza wystarczy aby uzyskać w aucie obsługę Trip Komputera.

Poniżej podaję zestawienie radiów z rozróżnieniem standard/bose i wyszczególnieniem obecności funkcji trip lub jej braku.

CR-YM4270K standard, brak trip
CR-YM4272K standard, jest trip
CR-YM4270KA standard, brak trip
CR-YM4272KA standard, jest trip
CR-YM4273K bose, jest trip
CR-YM4273KA bose, jest trip

Możliwe, że nie dysponuję pełną dokumentacją i że są jeszcze inne modele radiów. Zestawienie nie obejmuje wersji USA.

do Kris81
Sprawdź jakie masz wsadzone radio, może ktoś coś kombinował i zmienił na pierwsze lepsze jakie się trafiło. W przeciwnym wypadku radio może mieć uszkodzoną komunikację CAN.
Aby określić model modułu radia należy rozdzielić je od panelu przedniego a następnie zdemontować (jeśli posiadamy) moduł napędu 1CD/6CD. Wtedy dostaniemy się do naklejki z oznaczeniem modelu modułu radia.
Niestety jeśli radio przeszło przez ręce jakiegoś "grzebacza", który mógł pozamieniać blachy z naklejkami, całkowitą pewność daje nam dopiero odczytanie pieczątki przybitej na płycie głównej z elektroniką pod warunkiem że jakiś cymbał jej nie zmył.
Te moje dygresje są związane z moimi dotychczasowymi doświadczeniami z napraw.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 lut 2018, 19:15 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Dzięki wielkie za pomoc AIRBOB! W weekend sprawdze radio jakie ma oznaczenia :)

-- Dodano: 28 lutego 2018, o 18:59 --

Witam wszystkich. Dzisiaj sprawdziłem swoje radio. Oznaczenie na wlepce ma CR-YM4272K. Ma trip. Airbob co dalej szukać bo znowu ręce opadły. ;(( ;(( ;((

-- Dodano: 28 lutego 2018, o 19:10 --



-- Dodano: 28 lutego 2018, o 19:13 --



-- Dodano: 28 lutego 2018, o 19:15 --



Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 00:40 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
To złącze fabrycznie jest wolne. Służy do podłączania opcjonalnego wyposażenia (np. zewnętrznej zmieniarki) którego w tym modelu nigdy fabrycznie nie było. Chińczyki stworzyły "cyfrową zmieniarkę" (Xcarlink, Yatour i inne klony) którą można podłączyć w to miejsce ale aby działała należy wykonać modyfikację wewnątrz radia (zrobić zworkę w miejscu L716). Jest kupa opisów na ten temat, poszukaj na forum.

Wracając do twojego problemu to nie wiedzę innej opcji jak podstawienie innego radia obsługującego trip i sprawdzenie efektów.
Można to tylko zweryfikować w aucie, "na stole" nie potrafię zasymulować komputera.
Ewentualnie sprawdzić czy gdzieś kable szyny CAN idące do radia nie są uszkodzone ale to już znacznie więcej roboty. Czasem zdarza się jakaś rzeźba na wiązce kabli za radiem, spowodowana dokładanym zestawem głośnomówiącym. Nie wiem jak jest u Ciebie czy czegoś takiego tam nie masz.
Szkoda, że masz daleko do Wrocławia

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 1 mar 2018, 17:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Ok, dzięki Airbob. Podstawie radio, tylko czy też będzie pewność jak kupię na allegro sprawności tego radia. Pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 25 mar 2018, 23:26 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Nikt nie zagwarantuje, że kupione radio będzie sprawne ale wydaje mi się, że twoja usterka jest na tyle nietypowa i nie powszechna, że raczej nie miałbym takich obaw.
Zakładam, że masz świadomość, że to tylko jedna z kilku możliwych ewentualności i zakup następnego radia może nie rozwiązać problemu.
Może znajdziesz gdzieś w swojej okolicy takie radio a sprzedawca zgodzi się na próbne podłączenie.

-- Dodano: 26 marca 2018, o 00:26 --

I jak postępy w sprawie ?

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 mar 2018, 17:07 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Chcę kupić radio, ale bose ze zmieniarką i nie wiem czy nie muszę nic przerabiać? Wysłałem do airbob priv wiadomość ale nic jeszcze nie odpisałeś. Podejdzie mi te radio BOSE ???


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 mar 2018, 19:53 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Masz standardowe radio więc radio w wersji bose nie podejdzie, chyba że założysz cały systemu bose. Trzeba oprócz radia mieć wzmacniacz oraz instalację, głośniki mogą pozostać stare ale aby było pełne bose też należy je wymienić.

Jeśli zależy Tobie na oryginalnej zmieniarce to można ją (cały moduł) przełożyć z radia bose do standardowego.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 mar 2018, 08:43 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Ok. Dzięki wielkie airbob. Szukam standart ze zmieniarka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 mar 2018, 08:45 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Oryginalnie takiej wersji nie było. Najwyżej z mechanizmem 1CD.
Jak standard + 6CD to tylko "składak" na takiej zasadzie jak wcześniej napisałem.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 13 kwi 2018, 18:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
O to mi chodzilo, zrobić skladaka. Dzięki pozdrawiam <spoko>

-- Dodano: 13 kwietnia 2018, o 19:32 --

Cześć AIRBOB. dorwałem radio 100% sprawne, wyjąłem z auta ze szrotu i wstawiłem do siebie. Nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o pokazywanie spalania itp. Nadal są te kreski ------- i nadal nie ma ty małych literek l/km. Masz jakieś pomysły? Może licznik podmienić sprawdzić, bo w liczniku w kanale 50 i 51 też nic nie pokazuje. Załamka <bach> :idea: ;((


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 14 kwi 2018, 19:53 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 430
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Nigdy nie wchodziłem w ten temat aż tak głęboko, nie było takiej potrzeby. Przyznam że nie mam więcej pomysłów.
Nie wiem który moduł odpowiada za generowanie informacji do trip, prawdopodobnie komputer silnika.
Wiem tylko, że te informacje najpierw dochodzą do radia po linii CAN (może ona jest uszkodzona) a następnie idą do wyświetlacza ale już zupełnie inną lokalną magistralą. Te dwa elementy (radio i wyświetlacz) są już wykluczone. Po liftingu wyświetlacz pobiera te informacje bezpośrednio z CAN i nie potrzebuje już radia.
Gdy nie ma podpiętej linii CAN do radia to wyświetlacz w miejscu trip wyświetla cały czas godzinę i nie reaguje na przycisk INFO. Przynajmniej tak się zachowuje radio poza autem z podłączonym wyświetlaczem.

Może to problem zegarów tak jak sugerujesz albo jakiegoś innego modułu, nie chcę nic sugerować bo moja wiedza na ten temat już się skończyła. Nie bawiłem się nigdy zegarami i nie wiem czy te informacje są dostępne na wyświetlaczach zegarów.

Może poprzedni właściciel miał jakąś awarię i powsadzali cokolwiek aby auto się uruchomiło i do sprzedaży. W wielu warsztatach tak robią, nie chce im się szukać dokładnie takich samych modułów jak wcześniej były w aucie. Ale to tylko moje gdybanie.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 15 kwi 2018, 08:56 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.02.2018
Posty: 12
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: warmińsko-mazurski
Dzięki airbob. Może jakaś osoba to przeczyta co miała taki przypadek i rozwiąże mój problem lub podpowie jakie to moduły i gdzie ich szukać. Będę jeszcze sprawdzał przejścia przewodów z kompa do radia <zauroczony> :mad:


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.