Teraz jest So, 18 lis 2017, 01:55

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 25 paź 2016, 19:44 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 08.10.2016
Posty: 30
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: dolnośląski
Panowie,

Mam w swojej 6-tce system audio BOSE (kombi z 2003 roku).

Zauważyłem, że oryginalne głośniki już mi trzeszczą, mocno słychać z tyłu w drzwiach.
Przymierzam się więc do wymiany oryginalnych głośników na inne.
Pytanie na jakie?

Czy zmienialiście? Jak tak to na jakie? Jak wrażenia?
Co polecacie?

_________________
Pozdrawiam,
Kowal


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 cze 2017, 15:57 
Wstydliwy
Offline
Od: 06.10.2015
Posty: 13
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Podbijam. Dzis rozebralem tapicerke w mojej Madzi zeby sprawdzic co sie dzieje z glosnikiem. Potrzebna jest wymiana. Ma ktos wymiary glosnikow lub namiar na przyzwoity zestaw glosnikow (przynajmniej podobna jakosc jak Bose)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 cze 2017, 00:27 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 344
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
A jaki problem kupić używany głośnik bose i wymienić. To chyba najszybsza i najtańsza opcja.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 cze 2017, 16:57 
Świeżak
Offline
Od: 14.02.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubuski
Ja juz jestem po wymianie głośników. problem taki że chyba radio nie daje rady ich uciągnąć.. i pytanie da rade podłaczyć pod oryginalne radio jakiś wzmacniacz??

_________________
<pucu> SSEREK21


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 cze 2017, 19:48 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 344
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Głośniki bose mają niższą impedancję (2ohm) niż standardowe głośniki (4ohm). Podłączenie ich bezpośrednio do radia powoduje przeciążenie końcówki mocy i może doprowadzić do jej uszkodzenia. Było już o tym pisane na forum.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest montaż kompletnego systemu bose (radio, głośniki, instalacja) lub dołożenie innego niż bose wzmacniacza.
Ta druga opcja wiąże się z potrzebą dostarczenia sygnału do wzmacniacza.
Tutaj są dwa rozwiązania
1. adapter RCA - najsłabsze jakościowo rozwiązanie
2. wyprowadzenie wyjść RCA bezpośrednio z radia - najlepsze jakościowo rozwiązanie. Moim zdaniem jedyne sensowne.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 cze 2017, 20:13 
Świeżak
Offline
Od: 14.02.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubuski
te wyprowadzenie wyjścia RCA jest jakieś skomplikowane? dużo to może kosztowac i proplematyczne to? jeśli już takie wyjście będe mieć to mogę wtedy już każdy wzmacniacz podłączać? sam tego nie będe robić bo niemma pojęcia, zlece to firmie tylko jakisz kosztó mogę się spodziewać??

_________________
<pucu> SSEREK21


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 cze 2017, 21:53 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 344
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Mając wyprowadzone RCA możesz każdy "marketowy" wzmacniacz podłączyć.

Zapomniałem że jest jeszcze jedna opcja. Są wzmacniacze które mają wbudowany adapter RCA. Są to wzmacniacze które oprócz wejść RCA mają wejścia Hi-Lo. Oczywiście działa to tak samo jak zewnętrzny adapter czyli jakość dźwięku jest gorsza niż w przypadku RCA.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 cze 2017, 14:13 
Świeżak
Offline
Od: 14.02.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubuski
to chyba tylko jedna opcja robić wyjście RCa i dobry wzmacniacz 4 kanałowy tak.

_________________
<pucu> SSEREK21


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 cze 2017, 19:21 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 344
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Takie jest moje zdanie.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 12 lip 2017, 12:43 
Świeżak
Offline
Od: 14.02.2016
Posty: 32
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubuski
Już do ciebie kolego radyjko wysłałem, więc decyzja zapadła, wyprowadzenie RCA i wzamcniacz taki:

http://allegro.pl/wzmacniacz-4-kanalowy ... 73562.html

_________________
<pucu> SSEREK21


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.